Znanost in tehnologija

Kriptovalute: nekateri Slovenci zaslužili milijone

Tokio/Seul/Ljubljana, 01. 11. 2018 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mineva deset let od nastanka bitcoina, najbolj znane kriptovalute na svetu, ki je v zadnjem letu tudi med Slovenci povzročila pravo mrzlico. Čeprav je bitcoin trenutno vreden manj kot tretjino toliko kot decembra lani, ko je njegova vrednost presegla 20.000 dolarjev, številni strokovnjaki ocenjujejo, da še zdaleč ni prišel njegov konec.

Še vedno ni znano, kdo je ustvaril bitcoin.
Še vedno ni znano, kdo je ustvaril bitcoin. FOTO: iStock

Avtor bitcoina, do danes še vedno neznanec s psevdonimom Satoshi Nakamoto, je konec oktobra oziroma v začetku novembra 2008 – glede točnega datuma si različni viri niso enotni – naznanil projekt bitcoin. V naslednjih mesecih je prek kriptografskega poštnega seznama podal specifikacijo valute in dokaz koncepta, nato pa leta 2010 projekt zapustil. Skupnost je kljub temu rasla naprej, bitcoin pa je pritegnil številne razvijalce.

Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oziroma blockchain.

Ena bolj znanih evropskih menjalnic je slovensko-luksemburški Bitstamp, ki sta ga ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak in je pred kratkim dobil novega lastnika. To je postala belgijska investicijska družba NXMH, vrednosti posla pa v družbi ne razkrivajo.

Tako kot ostale kriptovalute bitcoin ni reguliran, kar pomeni, da nad njim ne bdi nobena centralna banka niti ni podprt s strani katere od držav. Kot ostale kriptovalute se bitcoin uporablja kot plačilno sredstvo za dobrine in storitve, da se ga zamenjati tudi za druge valute.

Tehnologija veriženja blokov je precej več kot le kriptovalute in jo lahko uporabljamo na različnih področjih.
Tehnologija veriženja blokov je precej več kot le kriptovalute in jo lahko uporabljamo na različnih področjih. FOTO: Thinkstock

Bliskovita rast in globok padec

Bitcoin je bil ob svojih začetkih vreden manj kot dolarski cent. Do sredine lanskega januarja se je cena postopno dvignila na okoli 750 dolarjev, nato pa je začela eksponentno rasti in v začetku decembra presegla 12.500 dolarjev.

Eksplozivna rast se je nadaljevala in bitcoin je v manj kot mesecu dni zrasel na več kot 20.000 dolarjev. Nato pa je prišlo do obrata krivulje; 17. januarja letos je vrednost bitcoina prvič po 1. decembru upadla pod 10.000 dolarjev, v začetku februarja pa je bila valuta vredna le še nekaj več kot 8000 dolarjev.

Po nekaj nihanjih se je cena do konca oktobra spustila na nekaj več kot 6300 dolarjev. Tržna kapitalizacija je 30. oktobra znašala približno 109,91 milijarde dolarjev, v preteklosti pa je presegla celo 300 milijard dolarjev.

Na trgu je trenutno nekaj manj kot 17,35 milijona bitcoinov. Pri številu 21 milijonov se bo nastajanje bitcoinov povsem ustavilo, rudarji pa bodo plačilo po ocenah analitikov prejemali le še iz naslova prostovoljnih prispevkov pri nakazilih.

Najbolj znana kriptovaluta je rekordne vrednosti dosegla konec lanskega leta.
Najbolj znana kriptovaluta je rekordne vrednosti dosegla konec lanskega leta. FOTO: iStock

Privlačno za tatove

Kriptovalute se shranjuje v digitalni denarnici, ki je lahko programska ali strojna. Programska je v obliki programa na osebnem računalniku, strojna pa v obliki majhne naprave, največkrat v obliki ključka USB, ki deluje kot denarnica. Ker so slednje fizično ločene od računalnikov, so zaščitene pred krajo s strani kibernetskih kriminalcev. Nekateri uporabniki valuto pustijo pri spletni borzi, kjer so jo kupili, kar pa po opozorilih strokovnjakov ni najbolj varno, saj je nekaj takšnih spletnih strani v preteklosti preprosto izginilo s spleta.

Pogosti so tudi hekerski napadi na menjalnice kriptovalut, v katerih nepridipravi z računov uporabnikov ukradejo kriptožetone. Hekerji so v začetku decembra napadli tudi slovensko družbo Nicehash in ji z računov ukradli 4700 bitcoinov v tedanji vrednosti okoli 56 milijonov evrov.

Podjetje je dva tedna po napadu ponovno začelo delovati, ob pomoči tujih vlagateljev pa je uporabnikom doslej povrnilo okoli 60 odstotkov ukradenih bitcoinov, ki pa so bili v času kraje vredni precej več kot ob vrnitvi. Preiskava hekerskega napada še vedno poteka, saj so takšne preiskave po navedbah policije dolgotrajne.

Od velikega zanimanja javnosti do spomenika blockchainu

Bitcoin in druge kriptovalute so ogromno zanimanja požele tudi med Slovenci. Pripovedi o znancih, ki so hitro in enostavno obogateli, so marsikoga prepričale v trgovanje s kriptovalutami, pri čemer pa vsi pred tem početjem niso pridobili ustreznih znanj. Na spletu je tako mogoče zaslediti kar nekaj zgodb o osebnih stečajih zaradi dolgov, ki so posledica vlaganj v kriptovalute.

Na področju blockchain tehnologije pa je v Sloveniji nastalo tudi več uspešnih zgodb. Več podjetij, ki inovativno koristijo rešitve tehnologije veriženja blokov, je svoje sedeže registriralo v Kranju. Marca so v Kranju odkrili tudi prvo tako imenovano blockchain obeležje na svetu, in sicer v lani urejenem krožišču v bližini kranjskega sodišča. Kot so poudarili, gre za poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij.

Nekatera izmed slovenskih podjetij, ki so izdala svoje kripto žetone so tudi: Sun Contract, Viberate, Hive, Eligma.

Obeležje sestavljata tri tone težak sedemmetrski kovinski obod in znak za bitcoin, ki je po zamislih Selmana Čorovića nastal v delavnici Aleksandra Frančeškina. Vpetje obeležja na povezovalno krožišče po navedbah občine simbolizira decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, marveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti.

Spomenik blokchainu so marca postavili v krožišču v Kranju.
Spomenik blokchainu so marca postavili v krožišču v Kranju. FOTO: Andrej Trček

Negotova prihodnost

Glede prihodnosti kriptovalut si analitiki niso enotni. Mnogi vztrajajo, da gre za modno muho, ki bo sčasoma povsem potihnila. Vlagatelje tako opozarjajo, da so priložnosti za zaslužek že zdavnaj mimo.

Nekateri drugi še vedno trdijo, da imajo kriptovalute dolgoročno prihodnost kot alternativa uveljavljenim plačilnim sredstvom. Bitcoin bi po njihovem mnenju s svojo anonimnostjo in univerzalnostjo lahko nadomestil denar, kot ga poznamo danes.

Številni ne glede na vse poudarjajo, da je tehnologija veriženja blokov precej več kot le kriptovalute. Njena uporaba bi tako lahko postala razširjena na vseh področjih, na kar trenutno kažejo številni uspešni projekti od zdravstva do energetike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
02. 11. 2018 07.26
+5
Res nimam pojma kako tole rudarjenje poteka, je pa verjetno tako da iz nič se ne da ustvariti nekaj, se pravi če nekdo zasluži milijon ga je drugi zgubil ali več drugih po manj denarja, če se motim naj me nekdo popravi ki to obvlada.
Legal
02. 11. 2018 10.29
+20
ne pri rudarjenju ni tako, pri rudarjenju je rudar "nagrajen" za odpiranje novih blokov oz. za potrjevanjem transakcij itd. in ti si že v naprej seznanjen kolikšen ti bo ta strošek. Pri trgovanju z kriptovalutami pa načeloma je tako, da nekdo na koncu potegne ta kratko. In kako misliš, da je pri klasičnih delnicah?
Legal
01. 11. 2018 21.35
+42
veliko se bo dogajalo v naslednjih petih letih, zelo veliko in jasno je, da večina to ne prepozna, kot večina leta 1993 ni prepoznala priložnosti v internetu, če pa primerjaš blockchain in kriptovalute z internetom pa smo v letu 1993, se pravi v začetni fazi. Še lani so vse banke in investicijske družbe strogo zavračale blockchain in kriptovalute, danes jih velike svetovne banke in investicijske družbe kategorično sprjemajo in zanimivo, da 24ur o tem ne objavi niti enega članka. Samo majhen namig...SWIFT, Bakkt.....pa srečno
kajpavzdevek
01. 11. 2018 21.29
-15
Še ena piramida natega
Igi74
01. 11. 2018 21.23
+6
Sem sestavil električne omarice in povezave za te rudarje....kolk ti rudarji štroma požrejo....że tu se pomoje vse konča....
26277
01. 11. 2018 21.17
+3
Čisto zavajanje ljudi...večina je v minusu. Te kripto...so loterija, manipulacija s strani bogatašev. Ukinit ...vse te velike j...
thetech
01. 11. 2018 21.16
+25
Jaz sem se pričel s kriptovalutami ukvarjati pred približno šestimi leti, leta 2013 pa sem pustil službo in se s tem poslom pričel ukvarjati profesionalno. S profiti iz tega naslova sem si kupil stanovanje, avto in potovanja.... Verjamem, da mojemu zapisu ne verjamete, ampak nič hudega, mi je popolnoma vseeno. Jaz zase vem...
MojsterSplinter
01. 11. 2018 21.08
+29
Tudi z loterijo so nekateri Slovenci zaslužili milijone.
kaktusar1
01. 11. 2018 20.50
+26
dva pri nas sta obogatela, nekaj jih je zgubilo nekaj viška denarja, svet se vrti naprej in novi vlagatelji bodo prišli v upanju, da bodo kaj zaslužili, to pa bo šansa za dosedanje izgubarje, da vsaj nekaj dobijo nazaj....
slabogledam
01. 11. 2018 20.17
+3
Prepričan sem,da vam bo čez kakšno leto žal.
TistoPravo
01. 11. 2018 17.46
+12
Na trgu, podjetniškem je vedno v potencialu potrebno zbrati kapital....in če se na koncu vložek in kasneje proizvedeni produkti preko tega ne začnejo uspešno prodajat, potem so vlagatelji v riti. Ne znam ocenit, ali se je okoli bitcoina v tej smeri kaj začelo dogajat...ampak večino še vedno vidim z euri in maestroti kupovat....zbiranje sredstev v obliki kriptovalut pa ni nč drugega kot delniško tveganje. Tukaj se dela preprosto preveč vrednosti v obliki napihnjenega balona, v ozadju pa zrlo malo zares pravih idej ki vlagateljim na dolgi rok prinesejo vsaj normalne dobičke....ljudje moji, ideja ni bitcoin....ideja je, vse pred in pod plačilu z biločem
Igi74
01. 11. 2018 16.33
+2
In v Kranju tem traparijam postavijo še spomenik....jaoooooooojjjjjjj!!!!
Stipe Mesi?
01. 11. 2018 16.30
-6
Tisti, ki danes še verjame v to zgodbo, si je spustil metek v koleno. Ta vlak prevare je že odpeljal. Nikoli več ga ne bo nazaj.
Stipe Mesi?
01. 11. 2018 16.34
+1
... no prišel bo novi, v novi preobleki, nevidno in potiho, potem pa pravi čas bum, da začnejo naivneži metati kovčke polne denarja v vagone. Žal pa bo vlak spet odpeljal brez njih. Prostora je samo za njihov denar. In tako dalje v nedogled.
Paradox
01. 11. 2018 16.20
+6
Se še spomnim BITCONNEEEEEEEEEEEEECT tipa in njegovega scama :D
thetech
01. 11. 2018 21.09
+16
Jaz pa slovenskih bank , Istrabenza, SCTja, Primorja, Merkurja itd........ Ampak tega ovčke žal ne vidite in meketate zgolj po spletnih portalih :D Klasika...
BUONcaffee
01. 11. 2018 16.03
-3
Velik vzpon in padec, danes ogromno naivnih revežev.
PanterTheBlack
01. 11. 2018 15.06
+16
Še pri kompih, zaradi posebnih grafik, knape dobro nategujejo sedaj. Plačajo 3 in več jurčkov in potem mislijo, da bodo v enemu letu izplačali računalnik in še nekih 5 zaslužili
thetech
01. 11. 2018 21.22
-6
Za teorijo o ponudbi in povpraševanju najbrž še nisi slišal. Me sploh ne čudi. Sicer pa računalnik za rudarjenje, lahko odplačaš v pol leta, če veš kaj delaš. Ah kaj bi tebi govoril. Drži se preprostih stvari, predvsem tistih, ki jih razumeš.
rosa65x
01. 11. 2018 14.50
+16
Jaz sploh ne stekam kako to funkcionira....niente
PanterTheBlack
01. 11. 2018 15.02
+14
AstralP
01. 11. 2018 14.37
+40
Blockchain tehnologija bo v prihodnosti postala del vsakdana in kdor podrobneje spremlja določene projekte, ve da je to neizogibno saj se na tem področju dogaja ogromno. Ali bo sam Bitcoin preživel, je drugo vprašanje, je pa papirnatemu denarju štet čas.
robert hrovat
01. 11. 2018 14.39
+5
puspan
01. 11. 2018 14.46
+6
beez
01. 11. 2018 14.53
+11
To poslušam že 5 let. V kašni ročnosti - prihodnosti govorimo?
Krta?a 21
01. 11. 2018 20.44
-3
Legal
02. 11. 2018 11.14
+10
vsaka tranzicija potrebuje čas, zagotovo pa ne prej kot v dvajsetih letih, pa še takrat bo papirnat denar tako "pogost", kot je danes Yugo na naših cestah
Pošteni
01. 11. 2018 14.20
-15
To je za naivneze dobra nalozba
VolkBrenin
01. 11. 2018 14.26
-11
VolkBrenin
01. 11. 2018 14.27
-5
razni knapi se ne bodo strinjali...hahaha....vrhunski nateg naivnih ...
murkecc
01. 11. 2018 15.24
+10
Vidva pa nista nič zaslužila a :D Ni še prepozno, to je šele začetek.
Uporabnik1245345
01. 11. 2018 21.55
+3
Men se je dober obrestovala, samo sem se pa pridružil že aprila 2013, ko je bila podobna mrzlica, kot decembra 2017, samo pri bistveno nižjih cenah. LTC je ravno takrat prvič šel čez 1$, bitcoin je bil pa okoli 100$. Danes je ltc 50$, btc 6300$, bilo je pa že 350$ za ltc in 19000$ za btc.