Znanost in tehnologija

Bo stetoskop kmalu zgodovina?

Ljubljana, 16. 11. 2019 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
24

Bela halja in stetoskop okoli vratu – to sta dva najprepoznavnejša simbola zdravniškega poklica. Toda po dveh stoletjih od iznajdbe stetoskopa tej napravi grozi, da jo bo izpodrinila nova tehnologija.

Stetoskop vse bolj izpodrivajo kompaktne ultrazvočne naprave.
Stetoskop vse bolj izpodrivajo kompaktne ultrazvočne naprave. FOTO: Dreamstime
Ali bodo roboti kdaj zamenjali zdravnike? O prihodnosti medicine smo se pogovarjali s strokovnjakom na področju razvoja umetne inteligence v medicini z ameriške Mayo klinike.

Z razvojem tehnologije je vse bolj verjetno, da bodo stetoskop – ta zdravniški simbol – v bližnji prihodnosti izpodrinile majhne elektronske naprave, ki jih bodo zdravniki prav tako prislonili ob prsni koš, vendar pa bodo stanje bolnika ugotavljale s pomočjo ultrazvočne tehnologije in ne bodo več odvisne od zdravnikovih ušes. Te naprave lahko zaznavajo šume, abnormalne ritme in druge težave s srcem, pljuči in v drugimi organi. Nekatere naprave bodo celo omogočale posnetke srca ali pa bodo lahko izmerile EKG.

Svetovno priznani ameriški kardiolog Eric Topol meni, da je stetoskop že zdaj postal odveč in da ni nič več kot le par gumijastih cevk. "Bil je dober 200 let. Vendar moramo iti čez to. Lahko smo še boljši," pravi kardiolog, ki trdi, da sam že skoraj desetletje ni uporabil stetoskopa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Medicinski fakulteti v Ljubljani še ne morejo predvideti, ali in kdaj bo stetoskop povsem izginil iz prakse. "Veliko vprašanje je, ali bo ultrazvok v celoti nadomestil stetoskop. Zanesljivo pa se bo stetoskop uporabljal redkeje. To se že zdaj dogaja," je pojasnil Igor Švab, dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Vsekakor vsak tehnološki napredek preoblikuje delo zdravnikov. "Z razvojem ultrazvoka in njegovo vse večjo dostopnostjo v praksi je razumljivo, da bo tudi njegova uporaba vse pogostejša. Gre za podoben proces, ki je nastal ob uvajanju drugih tehnologij v zdravstvu (na primer uvajanje elektrodiagrama)." 

Tudi stetoskopi, kot jih poznamo danes, se močno razlikujejo od prvega stetoskopa, ki ga je v začetku 19. stoletja izumil francoski zdravnik Rene Laennec. A osnovni princip delovanja je isti. Laennecov izum je bila votla lesena cev, dolga približno 30 centimetrov, ki je zdravniku omogočila, da je bolje slišal šume v prsnem košu.

Kljub temu pa na medicinskih fakultetah po vsem svetu mlade zdravnike še vedno učijo, kako uporabljati stetoskop. In noben zdravnik ne more dobiti zdravniške licence, če te naprave ne obvlada. Seveda pa se mora novim tehnologijam in napredku v medicini prilagajati tudi šolanje. "Zaradi tega se zdaj študentje bistveno bolj zgodaj seznanjajo ne samo s tehnologijo, ampak tudi z uporabo ultrazvoka v medicini. Ustrezno temu prilagajamo kurikulum na fakulteti, tudi študentje sami organizirajo tečaje o uporabi ultrazvoka v medicini," pravi Švab.

Tehnološka industrija je ultrazvočne naprave spravila že v velikost pametnega telefona, tako da jo lahko zdravnik pospravi v žep. Poleg tega te naprave lahko opravljajo več funkcij in posnamejo tudi ultrazvočne posnetke ter tako zdravnikom omogočajo vpogled "pod kožo". "Ni razloga, da bi samo poslušali zvoke, če lahko vse vidimo," pravi Topol.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A eden glavnih razlogov, zakaj stetoskopi še ne bodo tako hitro izginili, je finančni. So namreč precej cenejši od modernih ultrazvočnih naprav. Stetoskopi v povprečju stanejo od 150 do 350 evrov, medtem ko nove ultrazvočne naprave, ki bi ga lahko nadomestile, stanejo nekaj tisoč evrov.

V medicini pa se vse več uporablja tudi umetna inteligenca, ki lahko zdravnikom dodatno pomaga pri postavljanju ustrezne diagnoze. "Bolj kot zamenjava stetoskopa z ultrazvokom je pomembno vprašanje, koliko časa in pozornosti bodo zdravniki v prihodnosti namenili osebnemu pregledovanju pacientov in koliko tega časa bodo v imenu večje objektivnosti izvidov prenesli na različne aparature in umetno inteligenco. Tudi to se že dogaja," pravi Švab.

S pomočjo pametnih ur odkrili motnje srčnega utripa

V katero smer bi lahko šla medicina oziroma predvsem diagnostika, kaže tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili v ZDA. Ta je pokazala, da bi s spremljanjem srčnega utripa v daljšem obdobju lahko pametne ure že v prihodnje zdravnikom pomagale prepoznati aritmijo in druge srčne težave.

V študiji, ki jo je objavila ugledna strokovna medicinska revija The New England Journal of Medicine, so namreč ugotavljali, ali lahko nosljive naprave zaznavajo nepravilno utripanje srca. V študiji je sodelovalo več kot 400.000 prostovoljcev, ki so pristali na to, da so osem mesecev s pomočjo posebne aplikacije na svojem pametnem telefonu in pametne ure spremljali njihov srčni utrip. Šlo je za zdrave odrasle ljudi, ki niso imeli prej postavljene diagnoze atrijske fibrilacije – najpogostejše motnje srčnega utripa. Pri 450 ljudeh je aplikacija po dobrih treh mesecih spremljanja opozorila na nepravilnosti v srčnem utripu. Pregled pri zdravniku je nato pri več kot tretjini odkril, da imajo posamezniki dejansko atrijsko fibrilacijo.

Umetna inteligenca bo v prihodnje vse bolj pomagala postavljati diagnoze.
Umetna inteligenca bo v prihodnje vse bolj pomagala postavljati diagnoze. FOTO: Dreamstime

Nove aparature ne bodo mogle nadomestiti humanega odnosa med zdravnikom in bolnikom

Kot poudarjajo na Medicinski fakulteti UL, so številne tehnologije v zadnjih desetletjih že precej spremenile medicino. "Diagnostika je bila včasih bolj subjektivna, zdaj imamo na voljo aparature, ki nam dajejo bistveno bolj precizne rezultate," pravi Švab. Nove tehnologije pa ustvarjajo tudi veliko količino podatkov, ki pa lahko kdaj tudi zavedejo, če jih ne znamo pravilno interpretirati. "Problem je lahko v tem, da se bomo pretirano zanašali na podatke, pridobljene iz merjenj in premalo na tiste informacije, ki nam jih med pogovorom pove bolnik," opozarja.

Kako se bodo stvari dejansko v medicini v prihodnosti odvijale, je vedno težko napovedati. A na Medicinski fakulteti v Ljubljani pravijo, da bo zagotovo v bolnišnicah in ambulantah na voljo več priročne tehnologije. Nekatere diagnostične naprave bodo lahko uporabljali tudi bolniki sami – s pomočjo svojih pametnih naprav. "Manj časa bomo porabili za pogovor s pacientom in vse več časa bo šlo za analiziranje podatkov, ki nastanejo ob spremljanju pacienta. Upamo lahko le, da ta trend ne bo vodil v nadaljnjo dehumanizacijo zdravniškega poklica in da ne bo šel na škodo zaupnega odnosa med zdravnikom in pacientom," pravi Švab in dodaja, da bodo nove aparature sicer povečale natančnost merjenj, humanega odnosa med zdravnikom in bolnikom pa ne bodo mogle nadomestiti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
18. 11. 2019 17.20
-5
Pa zdravniki še nosijo belo halo, bolj malo jih vidim z belo halo, za Halloween so bile tajnice, sestre, pa zdravnice še oblečene v maškare. Mladi zdravniki in zdravnice so pa nekaj drugega, pridejo v sobo, se usedejo za komputer, te sprašujejo in tipkajo bolj hitro kot ti odgovarjaš, pošljejo instrukcije v lekarno, ti dajo še kakšna navodila, pa odlaufajo v drugo sobo k naslednjemu pacientu. Tajnice in sestre te pa že prej pripravijo, pritisk, cepljenje..., vse to uredijo predno te pride pogledati zdravnik.
felix59 drugič
16. 11. 2019 20.40
+2
Stetoskop je eden najboljših izumov. Z njim lahko jasno poslušaš kako seksajo v sosednji sobi.
Uporabnik443897
18. 11. 2019 12.56
+1
Nabavi si mini kamero, je bolj zanimivo, kot kozarec na steno in uho na KOZAREC :)
Domendo
16. 11. 2019 16.26
-5
Je že čas. Moje srce ni mp3 player.
User1538643
16. 11. 2019 15.20
+9
Kako prepoznati novinca dojtirja od izkušenega. Novinec ga nosi okoli vratu, izkušeni v žepu halje.
User1538643
16. 11. 2019 15.20
-1
Uporabnik443897
18. 11. 2019 12.57
-1
Izkušeni nosijo nove tehnološke NAPRAVE !!!
Ramzess
16. 11. 2019 12.17
+9
"Stetoskopi v povprečju stanejo od 150 do 350 evrov, medtem ko nove ultrazvočne naprave, ki bi ga lahko nadomestile, stanejo nekaj tisoč evrov." Resno, ne bi si mislil, 300 evrov za tisto reč, ki jo ima zdravnik okrog vratu, ki je za povrh odvisna od zdravnikovih ušes in presoje.
Ramzess
16. 11. 2019 12.18
+1
1000 evrov za napravico, ki podatke, pokaže in prikaže na bližnji prikazovalni napravi, ki je lahko telefon, tablica, monitor.
Ramzess
16. 11. 2019 13.38
+2
Uporabnik443897
16. 11. 2019 17.59
+2
Res je in se to jo da gor bolj zaradi lepega kot poslusanja. Verjamem sodobni tehnologiji !!
Ramzess
16. 11. 2019 12.15
+3
Nekdo očitno gleda Star Trek, Zvezdne steze po naše, kajti je zelo podobno primerom v tem filmskem epu.
Uporabnik443897
16. 11. 2019 18.00
+2
Tudi v ANTLAIDI nadaljevsnki imajo prirocen skener :)
Ramzess
16. 11. 2019 12.12
+2
"Pri 450 ljudeh je aplikacija po dobrih treh mesecih spremljanja opozorila na nepravilnosti v srčnem utripu. Pregled pri zdravniku je nato pri več kot tretjini odkril, da imajo posamezniki dejansko atrijsko fibrilacijo." Se pravi v času merjenja, spremljanja, dejansko ni bilo drugih vzrokov za nepravilnosti. Da ne bo napak, vsako odstopanje od normalnega utripa, kakšen je kot normalen pač določen, še ni nujno nepravilnost. To je treba šele pravilno potrditi.
Ramzess
16. 11. 2019 12.07
-1
Zakaj pa ne, saj znano ni povsem zanesljiv, je preveč odvisen od zdravnikovih ušes in presoje.
Ramzess
16. 11. 2019 12.08
+0
Upam da novi 'stetoskop' sliši pod nivojem starega, klasičnega.
Groucho Marx
16. 11. 2019 11.14
+0
Predlagam, da damo narediti nekaj študij doktorjem in profesorjem s popoldanskimi spji, ki bodo pokrivale medicinski, pravni, etični, ekonomski, zgodovinski... vidik. Pa bomo potem videli, kako naprej.
Merhabap
16. 11. 2019 09.56
+8
Brez stetoskopa ne gre!
AlternativeFacts
16. 11. 2019 09.43
+44
V Sloveniji bo kmalu zdravstveni sistem zgodovina....tako da ni panike za stetoskop.
User1352803
16. 11. 2019 09.56
+3
fazo stetoskopa smo pri nas že preskočili in smo že v mislih povsem z najsodobnejšo tehnologijo. le zdravniška praksa se pri nas opravlja v zdravstvenih muzejih in z muzejsko instrumentariko ........................zato da ne pozabimo zgodovine, ki jo gonimo že 70 let.......................
ne rabimo predsednika
16. 11. 2019 09.27
+16
to bi v današnjem času vsemogočih neumnih nepotrebnih aplikacij na pametnih telefonih moralo že biti zdavnaj uvedeno v zdravniško prakso.
Uporabnik443897
16. 11. 2019 09.26
+10
V Sloveniji bo vlada šla korak nazaj in ponovno uvedla cev v obliki troblje ki jo zdravnik prisloni na eno uho. Kot je pokazalo da pomankanje komunizma ni napredek, ampak nazadovanje, tako tudi napredek v medicini gre v korak v nasprotno smer. Se lahko zgodi da bodo ljudje potem preveč zdravi in ne bo več čakalnih vrst in ne dodatkov za zmanševanje le teh :)
borec91
16. 11. 2019 09.15
-10
Bol desni so pogoltni in radi živijo na tuj račun zraven se pa mate da ste nekaj vec
LOPOVIGOTOVISTE
16. 11. 2019 08.57
-9
LEVAKI SPET VIDIJO POSEL... ZILNE OPORNICE2