Znanost in tehnologija

Cambridge Analytica zlorabila podatke okrog 2,7 milijona Evropejcev

Bruselj, 06. 04. 2018 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.I., / S.S. / STA
Komentarji
3

S podjetja Facebook so na Evropsko komisijo poslali pismo, v katerem so razkrili, da je britansko podjetje Cambridge Analytica s kvizom "This Is Your Digital Life" zlorabilo podatke okrog 2,7 milijona Evropejcev. Od medijskega giganta so v Bruslju sedaj zahtevali še dodatna pojasnila.

Evropska komisija je po poročanju Reutersa v četrtek prejela pismo, v katerem je Facebook pojasnil nekatere zadeve, a komisija zahteva še dodatna pojasnila ter s tem tako še bolj vrši pritisk na podjetje. 

Njegova tržna vrednost je v zadnjih desetih dneh po razkritju afere namreč padla že za dobrih 100 milijard evrov (dobrih 81 milijard evrov). 

"Pri Facebooku so nam razkrili, da je podjetje Cambridge Analytica neprimerno uporabilo podatke najmanj 2,7 milijona Evropejcev oziroma ljudi, ki tu bivajo," so sporočili z Evropske komisije. 

Razkrili so še, da je Facebook v pismu pojasnil tudi, kakšne ukrepe je sprejel po aferi s podatki. 

Facebook bo svoje uporabnike, ki so bili morebiti prizadeti v posredovanju njihovih osebnih podatkov, o tem začel obveščati v ponedeljek, je v četrtek napovedala operativna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg. Obenem bodo v ločenem sporočilu vidne tudi vse aplikacije, s katerimi je določen uporabnik na Facebooku povezan in na razpolago bo povsem enostavna možnost vse izbrisati.

Facebook je razkril, da je afera "zajela" 2,7 milijona Evropejcev.
Facebook je razkril, da je afera "zajela" 2,7 milijona Evropejcev. FOTO: AP

BBC ob tem navaja, da je predstavnik EU Christian Wigand v petek dejal, da se bosta prihodnji teden po telefonu pogovorila tudi evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova ter izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Poskušala se bosta dogovoriti, katere spremembe mora medijski velikan sprejeti za boljšo zaščito uporabnikov na družbenem omrežju. Prav tako se bo morala ameriška družba prilagoditi novim predpisom EU o varstvu podatkov, ki bodo stopili v veljavo 25. maja. 

Wigand je še dodal, da bodo organi Evropske unije za varstvo podatkov v prihodnjih dneh razpravljali o usklajenem pristopu glede preiskave Facebooka. 

Število ljudi, katerih podatke je Cambridge Analytica uporabila v raziskavi, se iz tedna v teden povečuje. Včeraj se je tako razkrilo, da je prizadetih najmanj 87 milijonov ljudi po vsem svetu, od tega največ v ZDA. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
06. 04. 2018 17.19
Kaj pa vsi rinete na FB. Nekateri že zelo dolgo vemo na kakšen način deluje in kako služi FB.
Foen
06. 04. 2018 15.23
+1
Upam da bo EU uredil plačilo odškodnine oz. uporabnine osebnih podatkov vsem oškodavancem oz. prizadetim. zuckerberga bi moral pa mcgregor u ring dobit za ene 10 rund, preden se je spravil na avtobus. dobrodeln fajt pa to - na polno.
lesnikovsok
06. 04. 2018 14.04
+5
to je samo ena od prodanih informacij ki je prisla v javnost.... noben si pomojem ne more predstavljati kolko je tega... recimo, da je ta Cambridge 00.1% od vseh prodanih informacij...