Portreti

Če bi zbrali več podatkov na spletu, bi lahko tudi napovedali 'prihodnost'

Ljubljana, 16. 11. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
41

Christopher Coomes je zaposlen v ameriškem tehnološkem gigantu Google, v oddelku za robotiko in inovacije. Kot sam pove, se zbira premalo podatkov, ki bi omogočali razvoj pravih analitičnih orodij, prav tako ljudje mislimo, da so naši osebni podatki pomembni, čeprav v praksi niso. Tudi glede varovanja podatkov je jasen: da bi dobili samo nekaj besed iz vašega elektronskega sporočila, bi potrebovali leta.

Pa gremo takoj k najbolj perečemu vprašanju zadnjih let: kako varni so naši podatki in za kaj se uporabljajo? 

Podatki, ki jih zbirajo, so tako razpršeni, da jih ni možno posamično identificirati. Zbirajo se podatki številnih uporabnikov in se nato integrirajo v različne programe. Recimo, vi se vozite po cesti in na eni od aplikacij vidite, da vam priporoča obvoz, ker je nekje pred vami gost promet ali delo na cesti. To je bilo možno, ker je nekdo mogoče objavil sliko, več ljudi se je izognilo določeni točki na cesti, in tako lahko na podlagi prejšnjih podatkov domnevamo, da je nastal zastoj. Tu ne gre za zbiranje podatkov o osebi, ampak obnašanje ljudi, ki omogoča, da takšne podatke pripravimo.

Pred kratkim sem se pogovarjal z osebo, ki pripravlja način, kako bi lahko označili varne točke in naredili seznam varnih območij. Zbira podatke, ki jih ima policija, in še druge vire, ki so mu na voljo, in na koncu lahko reče: to so območja, ki so ob tej in tej uri varna. In to s podatki, ki so mu na voljo. Ti podatki in zbiranje podatkov nam dandanes omogočajo življenje kot ga poznamo. Jaz ne bi spoznal žene, če ne bi bilo programov, ki zbirajo podatke in iz njih delajo zaključke, prevode in druge zadeve, ki se nam zdijo samoumevne.

Ljudje tudi zelo pomagajo pri izboljšanju prevodov, ki jih delajo programi in algoritmi. Ko nekdo stisne gumb in "popravi" prevod, si to programi zapomnijo in izboljšajo prevod. Ko sem se leta 2011 prvič zaradi dela preselil na Češko, ni obstajal dober program za prevode in leta 2013 sem šel nazaj in samo dva tedna pred odhodom sem spoznal bodočo ženo, ki ni govorila angleško, prevodi so pa ze bili boljsi. Najinih prvih pet mesecev je bilo polnih uporabe prevajalskih programov, da sva se lahko sporazumela. Povem vam, najini pogovori so bili zelo dolgi, dve leti sem si lahko pomagal s temi prevajalniki in ljudmi, ki so mi pomagali razumeti določene zadeve. Zelo enostavno je, če ne bi imel možnosti uporabe teh programov, ne bi spoznal žene, kar pa je neverjetno.

"Današnji računalniki so na robu zmogljivosti in tega pravzaprav ne zmorejo več tako hitro in natančno predelovati."
"Današnji računalniki so na robu zmogljivosti in tega pravzaprav ne zmorejo več tako hitro in natančno predelovati." FOTO: Miro Majcen

Od kod interes teh podjetij, da sploh varujejo podatke?

Gre za družbeni interes, da so podatki varni, saj se ljudje bojijo, da bi nekdo delil njihove podatke. Osebno sicer mislim, da vaši podatki niso vredni nič. Poglejte, vsi mislijo, da če želijo podjetja dostopati do naših podatkov, da so nam dolžna na stotine evrov za mesečno nadomestilo. Ampak kaj pa bom jaz delal z vašimi osebnimi slikami, pa tudi recimo z vašim bančnim računom? Protizakonito je nekomu vzeti oziroma ukrasti denar iz banke, in tudi če bi, recimo, našel vašo bančno kartico in PIN kodo in bi šel na bankomat in vzel denar, je to prav tako protizakonito, na spletu pa ni nič drugače.

Deljenje podatkov, kot ga poznamo, je za informacijska podjetja bistveno in še bolj pomembno je, da za stranke te podatke dobro varujejo. Če nekdo lahko ukrade podatke, se izgubi zaupanje, ki je v današnjem svetu zelo pomembno. Zato k varovanju in uporabi podatkov vedno pristopijo na več nivojih in z različnimi varnostnimi mehanizmi; odlaganje podatkov na serverjih, ki jih potem podjetja uporabljajo (t. i. oblaki), so primer razmišljanja in zaupanja med podjetji. Podatki morajo biti absolutno varni, predstavljajte si, da BMW dela nov dizajn za avtomobil in ima podatke v "oblaku", verjemite mi, da nimajo želje, da bi nekdo lahko pristopal do njih. Tudi za "navadne ljudi", če se lahko tako izrazim, ni nič drugače. Radi bi, da so podatki varni in varovani in da se zasebnost spoštuje.

Pa so naši zasebne elektronske pošte in računi dejansko tako varni?

Da. Da bi nekdo od zunaj poskušal vdreti v vaš račun, je praktično nemogoče. Vaša elektronska pošta, vaš profil, je razdeljen med tisoče, milijone, milijarde različnih bitov in bajtov, ki so povsod. Vaša internetna podoba ni na enem serverju, kjer bi lahko rekli, aha, tukaj sem. Podatki so na številnih serverjih, tudi v različnih državah. Podjetja imajo posebne algoritme, ki jih dobesedno gradijo nazaj, da imajo za vas, na vašem računalniku ali telefonu smisel. Da bi uspešno locirali vse bite, bajte in jih potem sestavili skupaj ... to je skoraj misija nemogoče. Ne more nekdo nekaj priklopiti v server in samo napisati, dajte mi email od te in te osebe, to se ne bo zgodilo. Verjetno bi potrebovali najmanj šest let, da bi uspeli razvozlati ključ za enkripcijo za prvi stavek ali poved, kaj šele, da bi sestavili smiselno celoto. Pa seveda, tudi če bi imeli čas in voljo, bi morali računati, da nihče v tem času ne bi opazil, kaj bi radi naredili. Ali pa bi uspeli dobiti posamezne besede v elektronskem sporočilu, ne pa celega sporočila, tu so pa se nato pojavijo novi problemi.

Celoten sistem je narejen tako, da je preveč varen, super varen, z različnimi nivoji in sistemi varovanja, ki v veliki veliki večini primerov niso potrebni, ampak zaupanje med uporabniki in podjetji je tako pomembno, da ne bodo tvegali.

Ampak varovanje podatkov od podjetij verjetno ni enako visoko, kot za vsakdanjega uporabnika ...

Ljudje so vedno zaskrbljeni in bodo tudi v prihodnosti, glede tega varovanja. Države, podjetja – vsi se zelo dobro zavedajo, kako pomembno je varovati te podatke. Gre za varovanje podatkov, ki morajo biti varovani, in osebni podatki niso nič "manj pomembni". Ljudje svoje podatke jemljejo osebno, in to jaz razumem, res razumem, ampak za ponudnike ni razlike med super uporabnikom in navadnim uporabnikom. Vem da se sliši malo nenavadno, ampak po mojem mnenju osebe, posamezniki, ne pomenimo veliko, kajti vedno smo bili pomembni v skupini, družbi, številu, to je bilo še pred računalniki in ni nič drugače zdaj.

Do vaših podatkov imate dostop samo vi, nihče drug. Seveda, tisti, ki so programe naredili in jih vodijo, imajo vse potrebne dostope in varovalne mehanizme, bi verjetno lahko iskali eno osebo, ampak kot sem vam rekel, nivoji varovanja in zahtevki po vpogledu do podatkov so zelo rigorozni, ne more nekdo kar tako "za zabavo" poiskat osebe. Pred leti ste videli na primeru iPhonea, ko je bila debata, kako "vdreti" v telefon, in spomnimo se, da niti izdelovalec ni to bil pripravljen narediti, oziroma ni tako enostavno, ni stvar sekund.

"Zelo enostavno je, če ne bi imel možnosti uporabe teh programov, ne bi spoznal žene, kar pa je neverjetno."
"Zelo enostavno je, če ne bi imel možnosti uporabe teh programov, ne bi spoznal žene, kar pa je neverjetno." FOTO: Miro Majcen

Največja nevarnost je v tem, da posredujete sami vaše vstopne podatke, gesla, nekomu drugemu. Zato je pomembno, da recimo uvedemo dvo-točkovno potrditev identitete. To recimo pomeni, da vaše geslo ni dovolj za dostop, ampak da mora obstajati še dodaten način potrditve identitete, recimo prek telefona.

Varnost in varnostni sistemi so tako kompleksni, da jih tudi jaz ne razumem popolnoma. To lahko rečem, ko grem jaz v službo, moram opraviti številne varnostne preglede in ko želim vstopiti v katerekoli prostore, kjer se hranijo podatki, moram iti skozi pregled identifikacijskih dokumentov, skeniranje očesne mrežnice, detektor za kovine ... Vedite, da ni tako enostavno priti do podatkov, ne v virtualnem, ne v realnem svetu.

Kako pa se bodo stvari spremenile v naslednjih desetih letih? Umetna inteligenca?

Če predvidevamo, da bomo nadaljevali s tem tempom pridobivanja teh neosebnih podatkov (promet, zemljevidi itd.), se bo integriralo več senzorjev, meritev,  bodo lahko veliko bolj natančno predvidevali kaj se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Imeli bodo cilj, želeli bodo vedeti, če ljudje recimo hodijo v izbrano trgovino ...

Radi bi napovedali prihodnost?

Z več podatki in senzorji bi to bil cilj. Uporabljale bi se kamere, ki bi imele možnost "vizualnega učenja", ki bi recimo lahko videle, kako pogosto ljudje vstopajo v trgovino in kdaj. Pa kdaj so avtomobili na cesti, kako hitro vozijo in kdaj, to bi omogočalo bolj natančno predvidevanje, koliko časa recimo bi trajala naša pot v službo čez dva dneva. Tako da gre za verjetnostna predvidevanja bolj kot pa napovedovanje prihodnosti, kajti ne moremo predvideti, da se bo zgodila prometna nesreča ali pa da bodo ljudje šli po popolnoma drugi poti v službo. Ampak tako bi lahko predvideli, okej, ljudje so šli po drugi poti, verjetno je na "standardni" poti prometna nesreča, tako da bi predvideli pot, smeri in čas trajanja s pomočjo teh novih spremenljivk.

Gradili se bodo specifični napovedovalni analitični algoritmi, za to pa je treba pridobivati različne podatke, da bi postali boljši. Vse to, kar govoriva, bo trajalo leta in leta, in tudi glede na to, kako hitre računalnike bomo imeli na voljo. Današnji računalniki so na robu zmogljivosti in tega pravzaprav ne zmorejo več tako hitro in natančno predelovati. Pridejo sicer do enakih zaključkov, če omogočimo algoritmom dostop do teh podatkov in cas, če pa bomo v prihodnosti dobili kvantne računalnike, bi to bilo možno, uporabno in seveda veliko, veliko hitrejše. Moramo imeti dovolj vnosov in jasne cilje, brez tega nam tudi umetna inteligenca, kvantni računalniki ali druge nove tehnologije ne bodo pomagale.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
16. 11. 2019 16.11
+3
Zaposlen v oddelku za robotiko in inovacije.. Prizna, da obstaja baza, kjer se hrani na tone podatkov. Misli, da so podatki nedosegljivi , ker so tudi kriptirani, osebni podatki pa se mu na splošno zdijo ničvredni itd.. Če si zaposlen v razvoju ali kot čistilka, to še ne pomeni, da ti je dano poznati vse razsežnosti velike korporacije.. Pa tudi če korporacijo poznaš, ti ni dani vedeti in poznati, kako do teh istih podatkov dostopa država, poseben službe, kako je izvedeno kriptiranje, mogoče je z nekim ključem rudariti po bazi, kot da zaščite ni.. Že samo zbiranje podatkov je razlog za paniko, nihče normalen vam ne bo razlagal, vsega iz ozadja..
Transformerji
16. 11. 2019 12.47
+1
Se popolnoma strinjam - pri nas je preveč ljudi, ki nimajo spleta in takih, ki ne iščejo prave novice, kaj šele, da bi jih povezovali v smiselno celoto. Zato je pa Pahor še vedno predsednik, zato volimo ene in iste stranke..... zato je prihodnost zelo črna!
ivan res grozni
18. 11. 2019 11.58
-1
Po tem, ko JJ ni sestavil vlade je mnogo svetlejša.
Ovca12345
16. 11. 2019 12.12
+5
Majhen laznjivcek. Kako si sploh upa stresat take pred kamero. Google je vsem ukradel zasebnost, o nas prakticno ve vec kot vemo mi sami, zato ker ima popoln spomin, za vsak klik. Te osebne podatke pa se za milijarde prodaja naprej korporacijam ki imajo od tega korist.
Transformerji
16. 11. 2019 13.37
-2
Sprijazni se končno s tem, da zasebnosti že dolgo ni več! Osebno je tudi ne potrebujem, vsakemu si upam v obraz povedati tisto, kar si mislim.
Ramzess
16. 11. 2019 11.46
+2
Nekam splošen članek, manjkajo da jim podatki, ne pove pa kateri, podatek je širok pojem.
Ramzess
16. 11. 2019 11.44
+2
Bi lahko napovedali, res ni težko, če so ustvarjaš ali soustvarjaš.
Ramzess
16. 11. 2019 13.34
Ramzess
16. 11. 2019 13.35
+2
Najlažje je napovedati prihodnost, ki jo ustvariš sam. Ve se na koga se to nanaša.
ivan res grozni
18. 11. 2019 12.00
+0
Napoved še ne pomeni, da se bo tako tudi zgodilo. Leta 1880 so Londonu napovedovali, da se bo v petdesetih letih zadušil v konjskih odpadkih, saj ni avta nihče napovedal.
Domendo
16. 11. 2019 11.30
-1
Napovejte, da boste čez xy let delali v googlu potem vsak dan delajte na tem in boste videli da ima človek prav.
trumpet2018
16. 11. 2019 11.26
+3
hahaha, o ćem ta kljukec govori, kmalu bodo telefoni voice over blockchain, ki bodo zagotavljali zasebnost, na računalnik si namestite brave brskalnik in to je to, vse googlove aplikacije in pametne naprave samo zbirajo osebne podatke in vohunijo za uporabniki, to je že 10 krat povedal Snowden in ostali insajderji in bivši zaposleni pri googlu, zato ni treba ljudi zavajati s takšnimi intervjuji, ki so vnaprej zrežirani in lažnivi, predvsem pa neumni
Sputnik
16. 11. 2019 10.35
+8
dostop do podatkov še nikoli ni bil lažji kot je danes ko folk sam brez prisile in zelo prostovoljno vse objavi na FB ali insta ali twitter..... sej sploh ne rabiš nič naredit ker je vse že servirano
A si ti mal bogi
16. 11. 2019 10.19
+5
Saj majo dost podatkov, predvsem od ljudi
nikoiništa
16. 11. 2019 09.24
+10
2 leti si je pomagal s prevsjalniki. Bogi revež se v 2 letih ni mogel naučit češčine, ona pa ne angleščine? Kekec
antilevi?ar
16. 11. 2019 08.53
+16
OOOOOhhhhhhoooooohoooo zdaj se je našel klovn, ki trdi, da naši osebni podatki niso pomembni? A res? Zakaj si jih pa tako strašansko želite, če so nepomembni? Zakaj bi na teren pošiljal agenta, če podatke dobim s klikom, zakaj bi vstopal v nevarno državo, če vse dobim s klikom, če znam kaj ljudje jejo, kaj kupujejo, kakšne navade in običaje imajo,.vse je to denar, biznis, ko pa se moteče stranke želim rešiti, ga takoj najdem in ga takoj družbeno očrnim (pač najdem njegove packarije). Baje da zdaj že komunala preverja kante za smeti in dela vzorce,.od tam pobirate tudi dnk vzorce?
hansola
16. 11. 2019 09.18
-9
Ne razumeš članka, si pač tehnološki analfabet.
StrikeOne
16. 11. 2019 09.21
-2
Kaj se pa te ti buniš? Prvo si poljubljal ameriške noge ter plazil pred njimi in se jim klanjal zdaj boš pa pljuval čez njih ko so te žejnega čez vodo peljali? Vse po zaslugah.
Sputnik
16. 11. 2019 08.50
+10
ja ja vse za skupno dobro. to je kot bi rekel dejmo bogatemu še več ker on zna z denarjem reven pa ne.
MiniMini
16. 11. 2019 08.45
+14
24ur.si prosim odstranite ta zavajujoči članek z vaše spletne strani. To ni nivoju branja/informacij/novosti primernega za objavo v medijih. Hvala!
MojsterSplinter
16. 11. 2019 08.40
+7
Ironija je, da bodo zbrali več podatkov in procesorske moči, in na koncu ugotovili, da je prihodnost črna, ker so zbrali preveč podatkov in procesorske moči.
BobbyP
16. 11. 2019 08.37
+15
User1538643
16. 11. 2019 08.35
+13
Najbolj laže tisti, ki verjame, da govori resnico. Njega se pošlje v oddelek za stike z javnostjo.
MiniMini
16. 11. 2019 08.30
+23
Tale kljukec govori nekaj v tri krasne. Sploh v zadnjem videu ko blebeta o osebnih zdavstvenih podatkih in kako se bo lahko napovedalo in preprečilo bolezni. Pol pa svizec zavije čokolado! Največji predatorji ki čakajo na te podatke so zavarovalnice. Že sedaj imajo ameriške zavarovalnice zelo dolg seznam bolezni (naprimer sladkorna je ena izmed njih) in hib in nočejo zavarovati posameznikov ki le-te imajo. Tako da so vsi (največkrat) ogromni zdravstveni stroški na ramenih pacienta. Predstavljajte si da vam že pred rojstvom naredijo genetsko analizo. Do tukaj je vse OK, če gre za izključno zdravstvene namene. Če pa le ta pride v roke zavarovalnicam pa one že pred vašim rojstvom vejo koliko bodo pokasirale od vas, ali pa vam sploh onemogočile možnost zavarovanja in vključitve zdravstveni sistem.
FreeQ
16. 11. 2019 10.35
+6
Priporočam film Gattaca, ki govori o tej temi.
Ramzess
16. 11. 2019 11.51
+4
"Sploh v zadnjem videu ko blebeta o osebnih zdavstvenih podatkih in kako se bo lahko napovedalo in preprečilo bolezni." Prej se bo odločalo koga se bo zdravilo koga ne, in če kako se ga bo zdravilo. O tem smo lahko nekje brali kot o želji vlade ZDA po vladni agenciji, ki bi odločala o tem, zdravniki bi le zbirali potrebne podatke, in nato izvajalo odločitve agencije. Že sedaj delajo po nareku Big Farmacy in zavarovalnic, sicer vedo kaj sledi, če ne ubogajo.
User1538643
16. 11. 2019 08.30
+2
UI v kombinaciji z QR, čez pet do deset let bo reševala to vse z mezincem le.
muceli
16. 11. 2019 08.28
+18
Lepo zapakirana "dejstva" z veliko pentljo. Resnica je drugačna. Verjamem, da nekateri programerji hočejo dobro, ampak kaj ko "višje" službe težijo k rezultatom. Nobeno podjetje, tudi Google ni izjema, ne opravlja svoje dejavnosti z namenom izboljšat življenja ljudem. Vsi delajo z namenom kar največ zaslužit.
hansola
16. 11. 2019 09.21
-6
Hmm, ampak misliš, da bi Google kaj zaslužil, če ne bi delal v dobro izboljšanja življenja ljudem? Pa dajmo sedaj pogledat kakšno bi bilo vaše življenje brez Googla, kje bi iskali podatke? Kje bi imeli zastonj karte in navigacijo? Kje bi imeli vi in nešteto firm maile? Ter še na stotine drugih vprašanj? Še sedaj bi imeli vsi Garmine in plačljive nadgradnje kart.
User1538643
16. 11. 2019 08.25
+19
"Varnost in varnostni sistemi so tako kompleksni, da jih tudi jaz ne razumem popolnoma." - potem ni kompetenten za članek.