Znanost in tehnologija

'Če v naslednjih 10 letih ne začnemo delati korakov, je skoraj zamujeno'

Ljubljana, 09. 08. 2021 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
163

Najnovejše poročilo mednarodnega panela za podnebne spremembe, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, kaže, da smo na podnebne spremembe obsojeni in se moramo z njimi naučiti živeti, je dejala klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Obenem to poročilo prvič ugotavlja, da ni več koščka sveta, ki se ne bi spremenil, je opozorila.

Na podnebne spremembe smo obsojeni, z njimi se moramo naučiti živeti, pravi Lučka Kajfež Bogataj.
Na podnebne spremembe smo obsojeni, z njimi se moramo naučiti živeti, pravi Lučka Kajfež Bogataj. FOTO: Dare Čekeliš

Znanstveniki v danes objavljenem poročilu mednarodnega panela za podnebne spremembe (IPCC) med drugim ugotavljajo, da bo povprečna globalna temperatura ozračja že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija. Gre za najresnejše opozorilo doslej, da svetu in človeštvu grozijo katastrofalne naravne nesreče.

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je ob tem v pogovoru za STA izpostavila, da gre za poročilo, ki je nastajalo šest let in gre tako za konkreten izbor znanstvenih spoznanj s tega področja.

Samo poročilo ima, kot je pojasnila, tri dele. Prvi govori o tem, kaj vse se je v tem obdobju že zgodilo. Po ocenah klimatologinje je šlo za zelo drastične spremembe ne samo temperature, ampak tudi vodnega cikla v zvezi z močnimi nalivi in sušnimi obdobji. Imamo tudi obsežne spremembe v zmrznjenem delu planeta, to se pravi v ledenih kapah, arktičnem ledu, ledenikih in permafrostu. Spremembe so tudi v oceanih, kar je po oceni Kajfež Bogatajeve še najbolj zaskrbljujoče. Oceani so se zelo ogreli, njihova kislost se je povečala, biološki procesi že tečejo drugače, je pojasnila.

"To poročilo prvič ugotavlja, da so te spremembe povsod. Torej ni prizadeta samo Evropa ali nekateri deli sveta. Ni več koščka sveta, ki se ne bi spremenil," je opozorila.

Pet scenarijev: najbolj optimističen predvideva ogrevanje za dve stopinji

Drugi del poročila govori o tem, kaj se nam lahko zgodi v prihodnosti. Projekcije so sicer modelske in temeljijo tudi na bodočem razvoju družbe. Oblikovanih je okoli pet scenarijev, tudi bolj trajnosten, ki bi ga lahko dosegli, če bi se takoj odpovedali fosilnim gorivom in spremenili potrošniške navade. Najbolj optimističen scenarij bi tako vodil v ogrevanje do samo dve stopinji Celzija do konca stoletja.

Družba, ki bo še naprej temeljila na fosilnih gorivih, pa se lahko sooči z globalnim dvigom temperatur do štiri in več stopinj, je opozorila. To je sicer še odprto, se pa to okno možnosti časovno zožuje. "Če v naslednjih desetih letih ne začnemo delati korakov, je potem skoraj zamujeno," je poudarila.

Celoten svet bi pri tem moral storiti podobne korake, kot si jih je zadala EU. "Optimizem tukaj je, da se. Ni zamujeno, čeprav bi rekla, da je treba resnično začeti takoj," je optimistična Kajfež Bogatajeva.

Nenadne spremembe imajo lahko ogromne posledice.
Nenadne spremembe imajo lahko ogromne posledice. FOTO: Shutterstock

Tretji del pa predstavljajo vedno večja tveganja, tudi za večje spremembe. Obstaja možnost, da smo že presegli kakšen prag, kjer nas lahko v zelo kratkem času čakajo nenadne spremembe. Tveganje za te se povečuje, je sicer zelo majhno, a imajo lahko denimo zaustavitev zalivskega toka, izumiranje gozdov zaradi suš ali bistveno hitrejše taljenje Antarktike ogromne posledice.

"Mene s stališča znanosti najbolj skrbi to zadnje, da se nam lahko zgodijo neke točke preloma, ko ne samo da ne bo poti nazaj, ampak bodo spremembe hitre in nepovratne," je dejala klimatologinja. To je tudi eno izmed sporočil poročila IPCC. Gre za procese, ki smo jih sprožili in ki se ne morejo povrniti v prvotno stanje prej kot v par tisoč letih ali pa vsaj par stoletjih. "Smo obsojeni na podnebne spremembe in moramo z njimi živeti," je bila jasna.

Kako pa je s Slovenijo? Vedno več poplav, suš, zelenih zim ...

Kar se tiče samega vpliva napovedanih sprememb na Slovenijo, lahko pri nas že opazimo, kaj nas čaka. Vročinski valovi so nekaj, kar bo prizadelo vsakega Slovenca, ne samo kot človeka, ampak tudi z vidika poljedelstva, zdravja in turizma. Vedno več bo tudi poplav, suš in zelenih zim. Predvsem suše so po besedah klimatologinje bolj nova zadeva v Sloveniji in nanje nismo nikakor pripravljeni.

"Te spremembe v vodnem ciklu se mi zdijo pomembne za Slovenijo tudi zato, ker nimamo nobene tradicije varčevanja z vodo ali pa upravljana z vodami. Zelo smo bili razvajeni," je opozorila.

Slovenijo in državljane čakata dva obsežna projekta. Prvi je, da se znebimo fosilnih goriv oziroma zmanjšamo ogljični odtis. Drugi del, ki pa je po mnenju Kajfež Bogatajeve pri nas drastično zanemarjen, pa je prilagajanje na to, kar že imamo in kar nas čaka.

"Tudi če se zdaj začnemo vsi voziti s kolesi, se bodo podnebne spremembe še vedno dogajale in nanje se moramo prilagoditi," je bila jasna. Potrebni bodo prilagoditveni ukrepi, kot je primerno obnašanje ob vročinskih valovih in protipoplavna zaščita, pa ne v obliki zidov, ampak v obliki izseljevanja ljudi s poplavno ogroženih območij.

V kmetijstvu se bo treba pripraviti na visoke temperature, nove škodljivce, spremembe pri pridelavi pridelkov. Zdravstvo se bo moralo pripraviti na nova vročinska stanja, nove bolezni. "Covid je mogoče še nič v primerjavi s tem, kaj nam lahko podnebne spremembe še prinesejo. Pa nimamo načrtov, nimamo izobraženih zdravnikov v tej smeri," je opozorila. Prilagoditve bodo potrebne tudi v turizmu.

"Tega se pri nas nekako sploh ne lotevamo, pa bi se morali – tako na državni ravni kot na osebni ravni. Konec koncev država mene in moje hiše ne bo zaščitila pred poplavo ali točo. Moram se sama obnašati zaščitno, pogledati, kje me je vreme že prizadelo, in računati, da bo to samo še bolj pogosto," je še povedala Kajfež Bogatajeva.

Focus: Pravi čas za ukrepanje glede podnebnih sprememb je zdaj

Ugotovitve novega poročila Medvladnega panela za podnebne spremembe so zelo jasne – pravi čas za ukrepanje je zdaj, pa je danes objavljeno poročilo komentiral Taj Zavodnik iz društva za sonaraven razvoj Focus. Številne nedavne naravne katastrofe tako doma kot po svetu je po njegovem treba razumeti kot streznitveni trenutek.

Najnovejše poročilo IPCC kaže, da bo povprečna globalna temperatura ozračja okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija.
Najnovejše poročilo IPCC kaže, da bo povprečna globalna temperatura ozračja okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija. FOTO: Shutterstock

Poročilo o segrevanju oziroma dvigu povprečne globalne temperature je po mnenju Zavodnika mejnik, ki bi nam še omogočil obvladljivo soočanje s podnebno krizo, nižje stroške blaženja in prilagajanja ter precej omilil škodo ob negativnih posledicah podnebnih sprememb.

A po ugotovitvah poročila je prihodnost naše družbe še vedno v naših rokah, je ocenil. "Mnogih sprememb, ki so posledica globalnega segrevanja, ne moremo več preprečiti, mnoge pa lahko ustavimo ali vsaj upočasnimo z znižanjem emisij toplogrednih plinov. Tudi to je eno izmed pomembnih sporočil znanstvenikov pred novembrskim COP26," je zapisal.

Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja

Kot je opozoril, poročilo kaže tudi, da se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, zato so napovedane spremembe za Slovenijo še toliko bolj zaskrbljujoče. Učinke podnebnih sprememb je tako že mogoče zaznati v rekordno toplih letih, vse pogostejših vročinskih valovih, sušah, poplavah in neurjih. Posebej na udaru sta kmetijstvo in s tem povezana dostopnost in kakovost hrane ter zdravje ljudi.

"Že danes je zaznana večja smrtnost med starejšimi zaradi vročinskih valov, velikim zdravstvenim tveganjem pa so izpostavljeni tudi delavci. Z vse večjo intenzivnostjo ekstremnih vremenskih dogodkov in segrevanjem ozračja bodo posledice v naslednjih letih vse hujše, ranljive skupine in prebivalci na splošno pa bomo izpostavljeni vse več tveganjem," je opozoril.

Vlade se morajo po njegovem zavezati k ambicioznejšim ukrepom, besede pa že danes spremeniti v dejanja. EU v tem času sicer sprejema nov zakonodajni sveženj Pripravljeni na 55, a če se pripravimo le na 55, ne bomo dosegli omejitve dviga temperature na 1,5 stopinje Celzija, je bil jasen Zavodnik.

"Zato morata tako EU kot Slovenija zaostriti svoje cilje. Pomembna priložnost v tej smeri za Slovenijo bo pri reviziji nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki mora biti pripravljena do leta 2023. Zastaviti si bomo morali mnogo ambicioznejše cilje v vseh sektorjih," je poudaril Zavodnik. Največ izzivov nas pri tem čaka na področju prometa, obnovljivih virov in energetske učinkovitosti.

Po Zavodnikovi oceni ni še nič prepozno, a ukrepov enostavno ne moremo več prelagati. V tem in naslednjih letih so potrebna intenzivna vlaganja v obnovljive vire energije in omrežje, javni potniški promet, železniško infrastrukturo in drugo.

Čeprav so dejanja posameznikov izrednega pomena, pa si po njegovem mnenju ne moremo več privoščiti prelaganja ukrepanja s strani največjih onesnaževalcev (industrije) in ključnih akterjev (države) na posameznika. Meni, da potrebujemo hitre in radikalne spremembe, ki bodo posameznikom sploh omogočile hitrejše in bolj bistvene spremembe v smeri trajnostnega bivanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evanderkane
19. 08. 2021 20.12
Ja, me prav zanima, kako pa ta gospa živi? Ali živi v kolibi sredi pragozda?
Apostol1
10. 08. 2021 14.43
-1
Tako kot za anti cepilce ne zaleže nobeno opozorilo , ravno tako ne za bedake , ki menijo , da so bolj pametni kot pa Lučka Kajfež Bogataj , ki je klimatologinja . Drugače povedano učinek podnebnih sprememb je že dolgo viden in k temu je pripomogel največ človek , ker na stotine avionov v zarku na milijarde avtomobilov po cestah , ogromne in manj ogromne ladje , da o tovarnah sploh ne govorimo in še kaj se najde in da vse to nima nikaršnega vpliva na okolje lahko trdi samo egoistični brezmožganar tipa Trump in njegovi sledilci, ki so tudi v Sloveniji.
Anitka Pavanny
11. 08. 2021 15.55
Joj kako vi vse veste. A ni tako, da svet propada, ker je človek egoističen na sploh. Cepivo vam ne bo dalo večnega življenja in večno ne boste zdravi. Vi ste egoističen, ker kažete s prstom na druge. Kaj pa vi veste o čemer koli?!
Bleki1
10. 08. 2021 14.24
-1
Prid na Vič, skozi gori in smrdi.
Bleki1
10. 08. 2021 14.23
-1
Kaj.?v 10 letih, saj ne moreš verjet. V 10 minutah to pa ja.
kure bedne
09. 08. 2021 20.20
+4
Gospo Kajfež je očitno žvenketanje denarja predramilo iz zimskega spanja. Ista šola kot Krek, Logarjeva in Beovićka. Ni več kaj za dodati.
Stanko Kodri?
09. 08. 2021 20.07
-1
Takoj! Ne v desetih letih prepozno je pa itak že, sprijaznili se s tem ali pa ne.
singer177
09. 08. 2021 19.59
+3
LAŽNIVKA POKVARJENA!!!! LAŽETE NA KUBIK!!!!! TO JE ZEMLJIN CIKLUS IN PIKA!! MANIPULACIJA NA VRHUNCU
turojen
09. 08. 2021 19.57
+3
Se strinjam, vendar to si izjavila že več kot deset let nazaj, kako potem naprej?
Ferjalec
09. 08. 2021 19.51
+3
Pa kaj bluzite, GORI po celem svetu tukaj pa apelirate na ljudi naj zmanjšajo onesnaženje okolja in zraka, naj se ne vozijo z avtomobili. A en AVION pokuri in onesnaži zrak tako kot jaz z avtom celo leto. FUJ; FUJ FUJ.
flojdi
09. 08. 2021 19.17
-5
.hej, po vseh Prijaznih opozorilih je bilo že včeraj Zeeeelooo Pozno: zdej bi eni pa še 10let s rali
Michel Franco HD
09. 08. 2021 19.02
+5
Ja čez deset let!! Sam to so govorili tudi pred desetimi leti,da če ne ukrepamo bo čez deset,dvajset let prepozno Nekaj mora napisati ob teh vseh ekstremih. In kje bodo začeli ukrepi??! Medtem se bo se vedno na miljone kvadratov po Evropi pozidalo, zaasvalriralo in posekalo........
mijavci
09. 08. 2021 18.59
+3
Kdaj je kdo nazadnje omenil ozonsko luknjo sam vprašam, vsaj pet let ni nobenega članka kot da je ni več, sedaj ko korona projekt propada globalistom se bodo vrgli na klimatski fašizem, sam mi smo korak pred njimi in jih že vse razkrijemo še preden oni začnejo. Od danes naprej bo vsak dan na 24 ur vsaj en članek kako je klima problem človeštva gremo stavit?
flojdi
09. 08. 2021 19.18
+0
kamu
09. 08. 2021 20.15
-1
Esdeesovcem ne bo kapnilo niti takrat, ko jih bodo naravne katastrofe dosegle. Vse je marksistična zarota, ki želi uničiti kapitalizem. Kajne gejolog Branko? Daj ti nam povej, ti znaš to boljše.
Brabus
09. 08. 2021 18.52
+5
A glih mala Slovenija se 2x hitreje segreva. Bučke.
flojdi
09. 08. 2021 19.21
+0
luči oddajajo toploto. vse na elektriko oddaja toploto. e .. obcestni lustri gorijo do 9.45 . komu ? / a v avtočkih brez njih ne vidite ceste , morda
nebel
09. 08. 2021 19.36
+0
Krave s prdenjem zaradi presnavljanja trave dvigujejo toploto še desetkrat bolj kot človek z dihanjem in gibanjem.
Alexandra Blaži
09. 08. 2021 18.48
+4
Laž na laž glede podnebnih sprememb. kdaj se boste naveličal polnit folku glavo s temi svinjarijami? A zato se vas plačuje in podpira?
flojdi
09. 08. 2021 19.22
+1
Recenzor
09. 08. 2021 18.35
+2
Podnebne spremembe, LGTB, enakost, električni avtomobili - vse to je en velik nateg. Vsi vemo kaj je prav in kaj ne, samo ovce pe nasedajo levim šlagerjem
flojdi
09. 08. 2021 19.22
-1
dzun-tao
09. 08. 2021 18.28
+3
Velestrokovnjaki!! Narava se obnavlja, res, a nikoli v zgodovini s tako naglico. Iz vzorven vrtin v polarnem ledu in kamninah so analizirali vremenske spremembe v desetinah miljonov let nazaj. A tako hitrih sprememb ni bilo do sedaj. Tako da tu je tudi človek zraven. Najlažje pa je glavo v pesek zarit.
flojdi
09. 08. 2021 19.23
Rotter80
09. 08. 2021 18.28
-5
Ona je men full seksi.
Don Jr.
09. 08. 2021 17.52
+0
ZNANOST IN TEHNOLOGIJA - Lučka Kajfež Bogataj - JA mati, kak bote rekli tak mo nrdili! Ker mati vi ste strokovnjak, vi mati imate šolo, vi mati, VI veste o zemlji in soncu več kot hudič o peklu. Zdaj pa se zapri v stanovanje in prenehaj pisat nebuloze.
User792410
09. 08. 2021 17.49
+6
Se bojim, da je bilo zamujeno že pred 10 leti, ne pa čez 10 let...
flojdi
09. 08. 2021 19.25
verjetno ni nihče prebral nič pametnega ; pisalo je že .. več kot 10 let nazaj , kam Gremo
Truth
09. 08. 2021 17.49
+7
In kakšne ukrepe boste naredili proti tretjemu svetu? Al boste samo lastne europejce drzal za ja...medtem ko pustite uvoz iz drzav, ki jasno onesnazujejo 10001 več kot evropa?
flojdi
09. 08. 2021 19.26