Znanost in tehnologija

Izredna odobritev cepiva? Kakšne so razlike med 'kandidati'?

Ljubljana, 01. 09. 2020 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
81

Ameriška agencija za hrano in zdravila FDA bi lahko cepivo proti novemu koronavirusu odobrila še pred zaključkom tretje faze kliničnih testiranj na ljudeh. V tem primeru bi cepivo sprva odobrili le za določene skupine ljudi. Tekma za cepivo se medtem nadaljuje – eno najbolj obetavnih cepiv družbe AstraZeneca in Oxforda v ZDA vstopa v zadnjo fazo testiranj, Japonska pa je pri Moderni naročila okoli 40 milijonov odmerkov. Se pa cepiva med seboj razlikujejo. Kako?

Kitajska in Rusija sta se za cepljenje odločili pred tretjo fazo kliničnih testiranj.
Kitajska in Rusija sta se za cepljenje odločili pred tretjo fazo kliničnih testiranj. FOTO: Shutterstock

"Za avtorizacijo cepiva mora zaprositi proizvajalec, mi pa se na tej podlagi odločimo. Če oddajo vlogo, lahko cepivo potrdimo tudi pred koncem tretje faze kliničnih testiranj," je za Financial Times dejal komisar FDA Stephen Hahn

Izredna avtorizacija seveda ni enaka polni avtorizaciji in v tem primeru bi cepivo uporabili zgolj za "nujne primere, pri katerih ni druge razpoložljive alternative"

Za to sta se že odločili Rusija in Kitajska, ki sta še pred tretjo fazo kliničnih testiranj svojih cepiv začeli cepljenje ključnih delavcev. 

Prehitevanje dogodkov je lahko nevarno

Po drugi strani pa nasprotnikov izredne odobritve ne manjka. Argument pa je jasen – ne prehitevajte dogodkov, če gre kar koli narobe s katerim od cepiv, bo to sprožilo javnozdravstveno krizo, saj bo nasprotovanje cepivom preseglo kritično mejo. 

Dr. Anthony Fauci, direktor ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, je eden tistih, ki izredni odobritvi nasprotuje. "Zame je ključno, da jasno dokažemo, da je cepivo dokazano varno in učinkovito," je dejal strokovnjak. 

Polemik, da predvsem v ZDA željo po odobritvi poganja tudi dejstvo, da so pred vrati volitve, ne manjka. Predsednik Donald Trump je namreč na novo izvolitev računal predvsem zaradi dobrega stanja gospodarstva, ki pa se je pod težo covida-19 zlomilo. 

Večina strokovnjakov se strinja – cepivo je nujno, če se želimo povsem vrniti v življenje, kot smo ga poznali pred pandemijo, si pa nihče ne želi fiaska, ki se je zgodil s cepivom proti svinjski gripi. 

Sodobni pristopi k razvoju cepiv

Sodobni pristopi k razvoju cepiva so sicer drugačni od tistih, ki smo jih poznali v preteklosti, pravi prof. dr. Roman Jerala, ki vodi tudi slovensko skupino raziskovalcev, ki so v projektu razvoja slovenskega cepiva že uspešno opravili predklinična testiranja, rezultate pa so včeraj predstavili tudi javnosti. "Na začetku, pred več kot 100 leti, smo poznali samo oslabljena cepiva. Tam vzamemo virus, ga s pasažo v drugih celicah v drugih organizmih tako oslabimo, da ni več patogen za človeka, in potem deluje kot učinkovito cepivo oziroma lahko virus inaktiviramo tudi kemijsko. Ampak pri teh pristopih obstaja nevarnost, da virus kljub vsemu povzroči bolezen. To se je recimo zgodilo v primeru cepiva proti otroški paralizi, kjer je prišlo do več takšnih primerov."

Zato danes raje uporabljajo podenote, torej samo dele virusa, ki ne morejo povzročiti bolezni, pravi strokovnjak: "Eden od takšnih pristopov je, da vzamemo virusne proteine, jih v veliki količini produciramo v fermentorjih, nato pa te proteine injiciramo v telo, običajno z nekim adjuvansom, kar potem aktivira naš imunski sistem. S cepivom v organizem pripeljemo neke neznane proteine in naš imunski sistem jih prepozna kot tuje ter sproži produkcijo protiteles, celic, ki lahko ubijejo okužene celice, in potem ko pride do dejanske okužbe, je naše telo pripravljeno in se lahko odzove. Še hitrejši pristopi pa so na osnovi genskega zapisa za te proteine. V tem primeru ne pripravimo proteinov, ampak v telo vnesemo samo genski zapis za proteine, nato pa naše celice producirajo proteine, ki so enaki virusnim proteinom. Prednost tega pristopa je, da je precej hitrejši. Zaradi tega pristopa je Moderna lahko začela klinična testiranja brez živalskih eksperimentov. Uporabili so RNK, ki je bila preverjena že prej samo z nekoliko drugačnim zapisom." 

 

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Shutterstock

Pol leta namesto deset let kako je mogoče?

Običajno je razvoj cepiva trajal deset let, s sodobnimi pristopi se je danes ta čas zelo skrajšal. "K temu ni prispevala samo ta pandemija, ampak že prej izbruhi zike in ebole, kjer jim je že prav tako uspelo v šestih mesecih priti do prvih predkliničnih raziskav. S tehnologijo smo bili pripravljeni in se je bilo mogoče hitreje odzvati tudi na ta virus," še pravi Jerala. 

Prav hitrost razvoja cepiva bega številne, ki so prepričani, da bo s temi cepivi "nekaj narobe" – samo zato, ker so izdelana hitro. Strokovnjaki so jasni – v tem ni težava, tehnologija je bila na razpolago, seveda pa to ne pomeni, da je smiselno hiteti tudi na področju testiranj, tam pa se namreč vmes niso pojavile "nove tehnologije", ampak ljudje od razvijalcev še naprej pričakujejo, da bodo pri testiranjih dosledni. 

S temi pričakovanji so v predčasne podpise pogodb za cepivo šle številne države, tudi EU. Moderna se je medtem dokopala do pogodbe z Japonsko, AstraZeneca, velik up številnih držav, ki so z družbo že sklenile pogodbo, pa je velika testiranja začela tudi v ZDA. 

Za kakšna cepiva gre pri najbolj izpostavljenih kandidatih?

Cepiva, ki so medijsko najbolj izpostavljena, so različna. 

AstraZeneca/Johnson&Johnson in drugi: vektorsko cepivo. Ta cepiva so se že na predkliničnih testiranjih dobro odrezala, strokovnjaki pa izpostavljajo, da je lahko težava nizka učinkovitost.

Moderna/Pfizer in drugi: cepivo na osnovi RNA. Do vključitve v gostiteljev genom ne pride, ta cepiva je mogoče proizvajati hitro.  

InovioPharmaceuticals in drugi: Vključitev DNK v gostiteljev genom je mogoča, težava je lahko šibek imunski odziv. Je pa cepivo primerno za hitro množično proizvodnjo, prav tako je obstojno pri višji temperaturi. 

Tudi "slovensko cepivo" je DNK cepivo, pri čemer želijo v celice človeka vnesti zapis za virusni protein: "In protein, ki ga uporabljajo praktično vsa cepiva, razen pristopa z inaktiviranim virusom, je, da vzamejo spike protein, ki je neke vrste "rogelj" na koroni in preko tega "roglja" virus prepozna celični receptor ACE2, se pritrdi in vstopi v celico. Če imamo prisotna protitelesa, ki se vežejo na ta "rogelj", pa protitelesa preprečijo prenos v celico," je razložil Jerala. 

Sinovac Biotech: inaktivirano cepivo, kjer je za proizvodnjo najprej potrebna proizvodnja velike količine infektivnega virusa.

GSK in drugi: komponentno cepivo. Adjuvansi okrepijo imunski odziv, ni pa potrebna proizvodnja infektivnega virusa. 

Codagenix: živo atenuirano cepivo. Proizvodnja teh cepiv je ustaljena, je pa potrebna proizvodnja velike količine oslabljenega virusa. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
02. 09. 2020 10.36
..... Opla & oprostite menda s to hitrostjo smo morda pridobili, da zdravila (v esplicitnosti) za Coronavirus ne bodo 100% ali bodo imela stranske učinke na organizem a katero zdravilo tega nima....?!
Sp27
02. 09. 2020 08.06
+8
Novinarji...noben več vam ne naseda...
Krta?a 21
01. 09. 2020 21.52
+8
Spet en blabla članek. In še vedno brez dokazov o virusu.
revolucijakorupcijafasizem
01. 09. 2020 19.35
+14
Dr. Anthony Fauci je odgovorn za mnoge ekstremne podvige zavajanja javnost še Trump mu je rekel,da se mi vsi smejijo.Hidroklorin jemlje vsak dan in prodaja buče o koroni in kako se je treba cept.Pa če je kdo uspel poslušati zdravnike v USA predn so zbrisali vse vieo posnetke sami pravjo da je velk nateg.
setisfekšn
01. 09. 2020 19.23
+8
Določeno število kot film 2012!podobno počenjajo ampak mene ne skrbi k ni vse skup nič nevarno!vi kar mejte svoj cepiv pavse cepte po mili volji petkrat na dan!še jest vam ga odstopim zaradi vasega egoizma
thelycandraven
01. 09. 2020 16.54
-10
Vsi, ki zagovarjate 100% lastno izbiro do cepljenja...ni tako enostavno. ti lahko res zavrneš karkoli, tudi zdravljenje, dokler s tem ne ogrožaš tudi drugih. Pri cepljenju se pa kot populacija borimo proti virusnim nadlogam. Zboleti nočeš, cepiti se pa tudi nočeš...ni fer, ker se potem šlepaš na ostalih nas, ki smo riziko cepljenja prevzeli za širše dobro...če bi vsak tako razmišljal pa vemo kam bi prišli. Lahlo je pametovat, ko o izkoreninjenih boleznih bereš samo v učbenikih in malo "pozabiš" kako se imamo zaradi cepiv in ustrezne precepljenosti populacije, v resnici vsi skupaj fino...vključno z najbolj glasnimi antiwaxerji. Pa zakaj se tok ne bunite okol obvezne uporabe varnostnega pasu? al pa po kjeri strani ceste voziš....svoboda izbire pa to...ane? 100% podpiram vedno strožje ukrepe, še posebej do staršev, ki nočejo cepit svojih zlatih sončkov..kmalu ne bo državnega vrtca, jih boste dome imeli in tudi šolali. Zdej pa hitr nabite minuse prosim!:)
stoj?kov
01. 09. 2020 20.06
+8
KavčStrokovnjak
02. 09. 2020 08.37
+2
Think Pink
01. 09. 2020 16.52
+15
Proti čemu se bodo pa cepili?
Sajuz
01. 09. 2020 16.36
+16
Američani bodo preskočili tetjo fazo.... Isto ko rusi... Hehehehe
hotchilipoper
01. 09. 2020 15.49
+11
Rusko cepivo je najboljše,le da ga jemlješ oralno
Think Pink
01. 09. 2020 16.53
+6
Al83
01. 09. 2020 21.46
Praviš vse razkuži, noben virus ne ostane.
Fluxx
01. 09. 2020 15.19
-1
Antivexx spodaj pravi da znanstveniki ne obstajajo. To je napisal na internet katerega je sam izumil haha. Keri tepci.
Uporabnik1833045
01. 09. 2020 15.12
+21
Dobesedno enako so naredili Rusi in so jih napadli, le dva tedna zatem pa naredijo enako in se vsi strinjajo?
grumf
01. 09. 2020 15.15
+2
Relin Quish
01. 09. 2020 15.11
-15
Komaj čakam, da me cepijo.
dark horse
01. 09. 2020 15.07
+12
Upam da boste potem ko se bo folk začel cepiti tudi vestno dnevno vsake par poročali koliko jih je umrlo oz imelo komplikacije. Aja takrat bo to naravno ker bo kao virus izkoreninjen
medus
01. 09. 2020 14.57
+7
Kaj pa rusko cepivo?
InterReflectlons
01. 09. 2020 14.51
+20
Ko sem jaz bil otrok so "znanstveniki" učili, da mora hrana biti bogata z ogljikovimi hidrati, ne smemo pa pretiravati z beljakovinami in maščobami. Danes je jasno, da je zadeva ravno obratna. Torej ne rabiš iti v Cerkev, da boš poslušal pravljice. In taki "župniki" nam danes razvijajo cepivo. Evo, zato se ne bom cepil!
TistoPravo
01. 09. 2020 14.58
+0
Rek je tudi, a boš od zraka živel? Dejansko lahko samo od čistim zrakom preživiš normalno...ko ti puder čez boleč mozolj prav nič ne nuca. Ker pa je zrak daleč od čistega, sistemsko "obogaten"...ti ko na slab sladolec ponujajo malo čokolade v obliki cepiva.,,
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.00
+9
spomni tobačno industrijo , ki je trdila da pomaga za prehlad ( izkašljevanje ) spomnimo azbesto :D in če bi tam odnehali in ne raziskovali dalje , ni napredka. tudi z mesom pretiravamo danes. čeč nisi dovolj star povprašaj, dedka, babico kolikokrat v mesecu je bilo na mizi meso.
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.01
+0
preživeli so kugo ki je v primerjavi z današnim boleznimi ptič firič.. pa niso delal ukrepov kot danes :D smrtnih žrtev je takrat bilo res da več baje ... ampak pripisovati to nošenju mask je zelo ironično :D
InterReflectlons
01. 09. 2020 15.03
+3
Bodibilderji jedo meso, ker s tem lažje pridobivajo mišično maso kot s sojo. To samo kaže na to, da je človek zver in da je tudi veganstvo religija.
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.07
-2
mesojedci pa taki, 1% ljudi ima želodec zaklati in pojesti ! kakšne zveri uhh
Relin Quish
01. 09. 2020 15.09
+2
@oba tri sm te vido Zelo čudno pišeš, nepovezano in nesmiselno.
Relin Quish
01. 09. 2020 15.09
+1
Zelo čudno pišeš, nepovezano in nesmiselno.
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.09
+0
vedi pa da gre vsaj polovica mesa v smeti zato ker se kolje masovno. spoštujem civilizacije ki z ponižnostjo ubijejo živali in jih pojedo s spoštovanjem ne pa mi strahopetci .
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.10
-2
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.12
+1
@ TheVenusProject popolnoma se strinjam da je tudi veganstvo religija +1
Relin Quish
01. 09. 2020 15.17
+2
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.18
+1
@TheVenusProject vem da veš pa vseeno ... glej gorilo ki je 99% rastlino jed .. ne od soje :D kaj ni prava zver ? :D in temu se reče znanost ne podmetavanje in iskati samo svoj prav :D
User1280007
01. 09. 2020 14.51
+14
Cepi ce-pec cep-ca.
fairplayy
01. 09. 2020 14.35
-16
Treba je zaupati znanosti, ne pa različnim teorijam zarote, ki se pojavljajo na spletu, je še pozvala infektologinja Mateja Logar.
InterReflectlons
01. 09. 2020 14.47
+15
TistoPravo
01. 09. 2020 14.48
+12
Verjeti je potrebno v prostovoljno cepljenje. Razen če bomo še tu prisiljeni kot v sistemski ozon in aerosole
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 14.49
+4
se nanaša na sistematično pridobivanje novega znanja o naravi in spoznanj, pridobljenih na ta način z obstoječim znanjem. Znanstvena metoda temelji na skrbnem opazovanju in preskuševanju teorij s preskusi. Znanost se deli na vede, vede pa na področja (discipline).
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 14.49
+3
kar pa ne pomeni da odnehaš ko teorija odgovarja interesu.
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 14.54
+2
" temelji na skrbnem opazovanju in preskuševanju teorij s preskusi " dan danes pa tistim ki probajo testirati znova in znova pravimo "teoretik zarote "
medus
01. 09. 2020 14.57
+12
Teorije zarote so zadnje čase bolj verodostojne od uradne resnice
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.03
+0
ni nujno. tudi iphone ni vsak najboljši, gre se bolj kot ne " status " :D
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.04
+2
škodo pa občutijo tisti ki dejansko probajo biti neokrnjeni raziskovalci ! zato za mene dr. boško voljč ni nič drugega kot teoretik zarot saj je primerjal gripco z ravno zemljaši !
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 15.05
+1
kot doktor bi lahko ta čas izkoristil za dokaze in ne prazno mlatenje slame.
skotska
01. 09. 2020 16.25
+4
Tu nastane problem. Znanosti RNA cepiv, ki spreminjajo DNK jaz ne morem zaupat. Pa je lahko znanost na oltarju v Vatikanu. Vam prepustim, da se cepite in pocakam kaksnih 10, 15 let, da se vidijo posledice tega zaupanja.
thelycandraven
01. 09. 2020 16.42
-5
zadeve so malo bolj kompleksne. tvoje nezaupanje izvira iz neznanja in posledično strahu pred neznanim. Vsaj priznaj si, da nisi iz stroke in do neke mere zaupaj...takonkot zaupaš banki, ko potegneš kreditno kartico pa ne veš laj vse se v ozadju zgodi.
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 19.43
+3
so hecni k vrjamejo da učinkuje ... ampak le če se vsi cepijo hahah kire nebuloze : D
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 19.44
+3
@thelycandraven povprašaj starše otrok ki niso bili iz stroke in so cepili svoje otroke nevedoč da jih bo le to paraliziralo. imej jajca in pojdi osebno do teh otrok jih poglej v oči in jim povej to kar si napisal.
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 19.52
+3
Bill and Melinda Gates Foundation had tested polio vaccine in India between 2000 & 2017 and had paralysed 496,000 children. travca pa ilegalna še kar :D in ja .. vem kaj bo tvoj argument, jaz delam teorijo zarote ti pa vrjameš ravno tem ki delajo iz otrok invalide !
oba tri sm te vido
01. 09. 2020 20.06
+2
@thelycandraven primerjaš denar, banko .. z zdravjem in življenjem , kakšna ignoranca :))) no pa kot praviš ti zaupaš njim.. oz " treba gdaj reskirat" predlagam da ti jamčiš to kar si farmacija ne upa ! jamči in podpiši papir vsakemu predno se cepi da bo 1. cepivo učinkovito in 2. da ne bo negativnih učinkov. da te vidim :)
Christi Miles
01. 09. 2020 14.35
+14
Pri nas se bo prvi uni dohtar Štrukelj cepil, k je včeraj nekaj palamudil. Pred tv zasloni se bo, je bojda tudi izjavil 😀
nilly
01. 09. 2020 14.41
+13
To so že počeli pred leti, ko so nas "snubili" k cepljenju (verjetno) proti gripi, a kaj, ko nismo vedeli, kaj je bilo v brizgi.... Njegove besede bodo verjetno povzročile več škode, kot koristi; malce je izgubil kompas in pozabil, da ljudi ne bo prisili z grožnjami, moral bi povrniti skrhano zaupanje.
grumf
01. 09. 2020 14.23
+25
Zdravstveni delavci, ste pripravljeni na to, da boste vsi prioritetno cepljeni z novim cepivom?
fairplayy
01. 09. 2020 14.36
-6
skotska
01. 09. 2020 16.26
+7
InterReflectlons
01. 09. 2020 14.07
+25
Za ebolo in ziko bi se še mogoče cepil, za SARS-CoV-2 pa naj kar sanjajo!
thelycandraven
01. 09. 2020 16.43
-5
Mogoče? haha..pomojem bi bil prvi v vrsti.