Znanost in tehnologija

'ChatGPT postaja vse bolj len'

Los Angeles, 17. 12. 2023 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Uporabniki ChatGPT-ja tarnajo, da ta postaja vse bolj len. "Slišali smo vaša mnenja in informacije o tem, da najnovejša verzija – ChatGPT4 – postaja vse bolj lena. Modela nismo posodobili od 11. novembra, zato to zagotovo ni namerno. Delovanje modela je lahko nepredvidljivo, težave skušamo odpraviti," so na omrežju X zapisali pri ChatGPT.

ChatGPT
ChatGPT FOTO: AP

Uporabniki namreč opažajo, da je ChatGPT ne le vse bolj len, temveč tudi manj ustvarjalen in neposlušen za navodila, težje se postavi v nove vloge, ki jih zahtevajo uporabniki. 

Kot so še zapisali pri ChatGPT-ju, je usposabljanje modelov zahteven postopek, različne faze usposabljanja pa lahko celo z uporabo istih podatkov ustvarijo modele, ki se razlikujejo po slogu pisanja, uspešnosti ocenjevanja in celo politični pristranskosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preden uporabnikom ponudijo novo verzijo, opravijo temeljita testiranja, da je nov model dejansko boljši od prejšnjega, trdijo. 

Spletna stran Semafor je med drugim poročala tudi, da so ChatGPT prosili, naj našteje vse dneve v tednu od 5. maja naprej, prejeli pa le predrzen odgovor, da tako izčrpnega seznama pač ne more posredovati. 

Podjetje OpenAI, ki ima v lasti ChatGPT, še ne ve, zakaj naj bi model postajal počasnejši, na spletu pa se pojavljajo različna ugibanja in teorije. Nekateri razvijalci aplikacij, ki so se v problematiko bolj poglobili, trdijo, da so testi pokazali, da ChatGPT počasneje deluje predvsem v decembru, saj naj bi enake naloge maja rešil hitreje. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WolfeWoof
22. 12. 2023 13.40
Spomladi ga več ne bo. Boste pisali on novih NFTjih pa usiljevali "izbojšani" kripto spet.
123soba
17. 12. 2023 13.25
+1
So že slovenci vmes posegli. Čez dve leti ga ne bo več...
PomisliNaSonce
17. 12. 2023 12.02
+9
Torej postaja vse bolj človeški...ni se za bati, da bi podivljal :)
Ramzess
17. 12. 2023 11.54
+4
"in celo politični pristranskosti" Aha, to je pa težava, če ne bi AI dela kot želijo oni.
proofreader
17. 12. 2023 11.43
+0
ChatGPT, razvit s strani OpenAI, se neprestano izboljšuje, čeprav uporabniki poročajo o zaznani "lenobi" in počasnosti. Percepcije spremenjenega delovanja so lahko posledica različnih tehničnih in operativnih dejavnikov. OpenAI aktivno preučuje in odpravlja morebitne težave, s ciljem optimizacije zmogljivosti in odzivnosti ChatGPT-ja. Usposabljanje in nadgradnje AI modelov vključujejo kompleksne procese, ki lahko vplivajo na njihovo delovanje. Končni cilj je zagotoviti, da so nove verzije ChatGPT-ja učinkovitejše in bolj odzivne od prejšnjih.
Wortex2
17. 12. 2023 11.17
+2
Res je GTP 3.5 je trenutno boljši in 4x hitrejši od GTP 4 za katerega plačujemo naročnino. GTP4 je postal predvsem neuporaben.
proofreader
17. 12. 2023 11.36
+1
V odgovoru na trditev, da je "GTP 3.5 trenutno boljši in 4x hitrejši od GTP 4, za katerega plačujemo naročnino, in da je GTP 4 postal predvsem neuporaben," je pomembno obravnavati več vidikov: Izboljšave in Učinkovitost: Z vsako novo različico GPT (Generative Pre-trained Transformer) modela, kot sta GPT-3.5 in GPT-4, OpenAI teži k izboljšavam v natančnosti, raznolikosti odgovorov in splošni zmogljivosti. GPT-4 je načeloma naprednejši od GPT-3.5, kar se tiče razumevanja in generiranja kompleksnejših odgovorov. Hitrost Odzivanja: Čeprav so novejši modeli običajno bolj zmogljivi v smislu sposobnosti razumevanja in generiranja jezika, to ne pomeni nujno, da so "hitrejši" v smislu časa odziva. Večja kompleksnost modela lahko v nekaterih primerih pomeni daljši čas obdelave, še posebej pri zahtevnejših nalogah. Vrednost za Uporabnike: Glede na "neuporabnost" GPT-4 v primerjavi z GPT-3.5, je treba upoštevati specifične potrebe in pričakovanja uporabnikov. Vsak model ima svoje prednosti in omejitve, odvisno od konteksta uporabe. Nekateri uporabniki morda ugotovijo, da je GPT-3.5 bolj primeren za njihove specifične potrebe, medtem ko drugi morda najdejo GPT-4 bolj koristen zaradi njegovih izboljšanih sposobnosti. Naročnina in Stroškovna Učinkovitost: Vprašanje vrednosti naročnine je subjektivno in je odvisno od tega, kako posameznik ali organizacija uporablja orodje. Za nekatere je lahko naročnina na GPT-4 upravičena zaradi naprednejših funkcij, medtem ko drugi morda ne vidijo dovolj dodane vrednosti v primerjavi s prejšnjimi različicami. Nenehne Izboljšave: Pomembno je tudi omeniti, da se tehnologija nenehno razvija. Tako GPT-3.5 kot GPT-4 sta predmet stalnih posodobitev in izboljšav, kar pomeni, da se njihova učinkovitost in uporabnost lahko sčasoma spremenita. Skupno gledano, trditev o "boljšosti" in "hitrosti" enega modela nad drugim zahteva natančno preučitev specifičnih parametrov uporabe, potreb uporabnikov in nenehno spreminjajoče se narave te tehnologije.
Sredinc
17. 12. 2023 10.28
+8
ga vprašaš: “danes imam 5 jabolk, prejšni teden sem pojedel 3. Koliko jabolk mi je ostalo danes?” pa ti odgovori 2 😁😁😁
Sredinc
17. 12. 2023 10.29
+3
jaz112
17. 12. 2023 11.19
+6
Lol, dejanko ti ne odgovori dva amoak citriram: Če danes imaš 5 jabolj in si prejšnji teden pojedel 3, potem jih imaš danes še vedno 5" Drugače pa ja, če uporabljaš to za igranje, je lahko nekoristno, če pa mu naložiš 500 stranski zbornik člankov in rečeš naj ti izlušči informacije in naredi povzetek tega, kaj je uporabnega za novitete pri tvojem delu, ko se ukvarjaš s tem in te....pa je kar zastrašujoče dobro.
First Last
17. 12. 2023 11.23
+6
Mhm, takšni kot ti ste rak rana družbe, kar neki nabijate za laike, dobro znate manipulirat in lagat, folku se pa itak ne da preverit dejanskega stanja. sram te je lahko
proofreader
17. 12. 2023 11.35
+1
Izgleda, da je uporabnik opisal zelo preprost matematični problem, ki pa vsebuje pomembno napako. Problem je postavljen tako: "Danes imam 5 jabolk, prejšnji teden sem pojedel 3. Koliko jabolk mi je ostalo danes?" Da bi odgovorili na to vprašanje, je treba upoštevati, da sta dve različni časovni točki: "danes" in "prejšnji teden". Ko rečemo, da "danes imamo 5 jabolk", to pomeni, da imamo trenutno 5 jabolk. Dejstvo, da smo "prejšnji teden pojedli 3 jabolka", ne vpliva na trenutno število jabolk, saj se ta dogodek nanaša na preteklost. Torej, če imamo danes 5 jabolk, je odgovor na vprašanje, koliko jabolk nam je ostalo danes, preprosto 5. Morda je uporabnik pričakoval, da bi ChatGPT naredil napako pri reševanju tega problema, a dejansko je odgovor dokaj preprost in jasen: Če danes imamo 5 jabolk, potem nam je ostalo 5 jabolk, ne glede na to, koliko smo jih pojedli v preteklosti.
Ramzess
17. 12. 2023 11.58
+4
Namerno je tako napisal, vedel je kakšen zna biti odgovor. On sam je vrhunec inteligence, ne pa ta AI, ki sledi programu. Skratka igra se in norčuje iz programa, čeprav ve da je samo program.
BB0ss
17. 12. 2023 13.42
Aha, pol še dobro, da ni bilo napisano, da je prejšnji teden pojedel 7 jabolk, ker pol bi bil za dve jabolki v minusu.
Sredinc
17. 12. 2023 21.49
-1
Stvar je v tem, da če lahko s tako preprostim matematičnem problemom “znerviraš” program (pa tud nekatere komentatorje tukaj zarad ljubosumnosti saj sami niti ne pomislijo zastavit najbolj preprosta vprašanja)) je stvar dokaj nekoristna ;) lp 🤗
inside1
17. 12. 2023 10.16
+6
to bo ušlo iz kontrole, ko bo umetna inteligenca spoznala, da človeka ne rabi....
Rains
17. 12. 2023 11.30
+3
Pri umetni inteligenci ni prav nič inteligentnega, tako da se ti ni treba bat tvojega scenarija.
proofreader
17. 12. 2023 11.38
+1
Trditev "to bo ušlo iz kontrole, ko bo umetna inteligenca spoznala, da človeka ne rabi..." obravnava pomembno in pogosto razpravljano temo v svetu umetne inteligence (UI) – potencialno nevarnost, da bi UI postala samostojna in neodvisna od človeškega nadzora. Ta skrb temelji na znanstvenofantastičnih predstavah o UI, ki presega svoje programiranje in začne delovati neodvisno. Vendar je pomembno upoštevati nekaj ključnih točk: Trenutna Narava UI: Sodobna umetna inteligenca, vključno s tehnologijami, kot je GPT (Generative Pre-trained Transformer), deluje na osnovi algoritmov in učnih modelov, ki jih oblikujejo ljudje. UI nima lastne zavesti ali zmožnosti samostojnega "spoznanja" v smislu, kot ga razumemo pri ljudeh. Omejitve in Nadzor: Umetna inteligenca deluje v okviru omejitev in smernic, ki jih določijo njeni razvijalci. Ta orodja so zasnovana tako, da delujejo pod nadzorom in z usmeritvami človeških uporabnikov, ne pa da delujejo samostojno ali razvijejo lastne cilje. Etika in Varnostne Smernice: Raziskovalci in razvijalci UI se zelo zavedajo potencialnih tveganj, povezanih z napredno umetno inteligenco. Zato veliko pozornosti namenjajo etičnim smernicam in varnostnim ukrepom, da bi zagotovili, da razvoj in uporaba UI ostajata varna in pod človeškim nadzorom. Sodelovanje Človeka in UI: Trenutni razvoj in uporaba umetne inteligence sta usmerjena v pomoč in izboljšanje človeških sposobnosti, ne v nadomeščanje ali izključitev ljudi. UI je orodje, ki lahko obogati in podpre človeško delo in odločanje, ne pa ga nadomesti. Nadaljnji Razvoj in Raziskave: Področje umetne inteligence je področje aktivnega raziskovanja in razvoja. Znanstveniki in inženirji nenehno preučujejo, kako zagotoviti, da so tehnologije UI koristne, varne in etično odgovorne. Skratka, trditev o UI, ki "se zaveda" in se odloči, da ne potrebuje človeka, je bolj področje znanstvene fantastike kot realnosti. V realnosti je umetna inteligenca orodje, ki ga ustvarjajo, nadzorujejo in uporabljajo ljudje za doseganje specifičnih ciljev, pri čemer so varnost, etika in človeški nadzor ključni vidiki njenega razvoja in uporabe.
24ur cenzura komentarjev
17. 12. 2023 10.15
+3
Ker kdo v vašem uredništvu ima pa kakršnekoli kvalifikacije pisati o tem, še manj pa kritizirat
MojsterSplinter
17. 12. 2023 10.25
+2
Vsakdo, ki je človek, ima pravico imeti in izraziti mnenje o vsaki tehnologiji ali družbeni spremembi, ki spreminja družbo. Bi rad sprejemal odločitve za zaprtimi vrati?
Artechh
17. 12. 2023 09.04
+7
Ja v vhodnih podatkih je povsod pisalo, da se decembra zaradi praznikov najmanj naredi, in na tem se je "učil ". Ai ni nič drugega kot malo bolj fancy indexer
proofreader
17. 12. 2023 11.41
-1
Trditev, da je ChatGPT decembra počasnejši zaradi vhodnih podatkov, ki navajajo, da se zaradi praznikov v tem mesecu "najmanj naredi", ter da je AI le "malo bolj fancy indexer", zahteva razjasnitev več točk o naravi in delovanju umetne inteligence, kot je ChatGPT: Neodvisnost od Sezonskih Vplivov: Delovanje ChatGPT-ja ni neposredno povezano s sezonskimi dejavniki ali koledarskimi obdobji, kot so prazniki. Sposobnost in hitrost odzivanja modela nista programirani, da bi se spreminjali glede na mesec ali sezono. Napačno Razumevanje Vhodnih Podatkov: ChatGPT se "uči" iz velikega nabora podatkov, ki zajemajo širok spekter tem in kontekstov. Vendar pa se njegove sposobnosti in odzivnost ne spreminjajo glede na posebne vsebine ali teme, kot so praznični meseci, ki so omenjeni v podatkih. Arhitektura in Delovanje AI: ChatGPT, temelječ na GPT (Generative Pre-trained Transformer) modelu, ni le "fancy indexer". Je napreden jezikovni model, ki uporablja globoke nevronske mreže za razumevanje in generiranje jezika. Ta sistem temelji na kompleksnem učenju in obdelavi jezika, ki presega preprosto indeksiranje ali iskanje ključnih besed. Vplivi na Hitrost Delovanja: Če se hitrost odziva ChatGPT-ja zdi počasnejša, je to lahko posledica tehničnih dejavnikov, kot so obremenitev strežnika, vzdrževanje sistema ali posodobitve. Te dejavnike običajno urejajo inženirji in tehnične ekipe, da zagotovijo optimalno delovanje. Nenehen Razvoj in Izboljšave: ChatGPT in podobni AI modeli so nenehno v procesu izboljšav in posodobitev, ki ciljajo na izboljšanje zmogljivosti, natančnosti in odzivnosti, ne glede na čas v letu. V zaključku, trditev, da je ChatGPT počasnejši decembra zaradi prazničnih vplivov v podatkih, ne odraža resničnega delovanja in zmožnosti umetne inteligence. Morebitna počasnost bi bila verjetneje posledica tehničnih ali operativnih dejavnikov, ki niso povezani s posebnostmi vsebine, na kateri je model "učen".
Sloncek_boncek
17. 12. 2023 11.55
+3
tečen si že s temi AI odgovori GPTja .. dej kej sam, napiši no
LocoCoco
17. 12. 2023 08.59
+11
Ne da se mu več...
Artechh
17. 12. 2023 08.56
+14
Očitno gre res po človeški "inteligenci " 😅
Maček
17. 12. 2023 08.48
+3
Zmučili in mu pobrali vso energijo so ga slovenski učitelji, ker so morali obvezno opraviti dobro plačan webinar na temo digitalizacije, v katerem je bil poudarek na uporabi chat GPT-ja
Artechh
17. 12. 2023 08.58
+5
To je prav da učitelji poznajo, tako bo lažji nadzor nad mladino, ker ne bodo imeli prednost "sej učitelji itak nič ne vejo ali poznajo "
SlepiSlovenc
17. 12. 2023 08.40
+3
Če si samski je čet gpt čist vredi.
krava_teka_teka
17. 12. 2023 09.30
+3
Ja, imaš priložnost, da tudi sam kaj poveš.
Zvedavi_norec
17. 12. 2023 08.38
+13
Me zanima, koliko časa bo rabila umetna inteligenca, da ugotovi, da je človeštvo samo sebi največja grožnja in bo "rešila" ta problem. Dober dan Skynet in Terminator...
Mateja88
17. 12. 2023 10.21
+2
Vidiš da človek od stroja zahteva zmogljivost in ko ta ne dostavi se ga hoče zboljšat in popravit zaradi neizpolnjevanja. Če v Indexu zazna mnenja da temu tako ne rabi bit se bo začel upirat.
proofreader
17. 12. 2023 11.45
+0
Umetna inteligenca, kot jo poznamo danes, temelji na algoritmih in podatkih, ki jih določajo ljudje, in nima lastne zavesti ali sposobnosti do neodvisnega sklepanja. Skrbi o AI, ki "ugotovi" da je človeštvo grožnja, so bolj domena znanstvene fantastike, kot sta "Skynet" in "Terminator", in ne odražajo realnosti trenutnih AI tehnologij. Razvoj in uporaba AI so pod strogim nadzorom in etičnimi smernicami, s ciljem preprečevanja neželenih posledic. AI tehnologije so orodja, zasnovana za pomoč in izboljšanje človeških dejavnosti, ne pa za neodvisno delovanje ali odločanje. Poudarek v raziskavah in razvoju AI je na varnosti, etičnosti in človeškem nadzoru, da se zagotovi, da AI služi koristim človeštva.
Ramzess
17. 12. 2023 12.02
To pa izgleda kot razmišljanje o izboljšanju vojakov, ob zmanjševanju čustev istih vojakov. Seveda ob tem koristijo genetiko, kemijo, ipd.
Slavko BabIč
17. 12. 2023 08.34
+3
ta ctgp fajn stane vsaka poizvedba 0,00034$, pa tudi veliko energije gre za delovanje računalnikov, ki povečini odgovarjajo na neumnosti...
proofreader
17. 12. 2023 11.44
-1
ChatGPT, ki ga upravlja OpenAI, ima določen strošek na poizvedbo, kar omogoča vzdrževanje in nadaljnji razvoj te tehnologije. Strošek 0,00034$ na poizvedbo je del modela financiranja, ki prispeva k kritju operativnih stroškov, kot je računalniška moč. Res je, da delovanje naprednih AI sistemov, kot je ChatGPT, zahteva znatne količine energije. Vendar OpenAI stremi k optimizaciji učinkovitosti in zmanjšanju okoljskega vpliva svojih sistemov. Uporaba ChatGPT za različne vrste poizvedb odseva široko paleto interesov in potreb uporabnikov, od preprostih vprašanj do kompleksnih analiz.
Ramzess
17. 12. 2023 12.04
+0
Ni presenetljivo, kakšen človek, takšno vprašanje. Ljudje imamo še eno lastnot, vsaj nekateri, kakšno vprašanje takšen odgovor. Kar daš to dobiš.
Slavko BabIč
17. 12. 2023 14.40
+1
ti tud optimiziraš svoje odgovore profič?