Znanost in tehnologija

Danski arheologi odkrili bojno ladjo, ki je bila pogrešana 376 let

Rødbyhavn, 27. 09. 2020 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
5

Arheologi iz muzeja Vikinške ladje so odkrili razbitine bojne ladje Delmenhorst, ki je bila pogrešana od leta 1644, ko je potonila v slavni pomorski bitki med Dansko in združenimi švedsko-nizozemskimi silami. Ta bitka je predstavljala potop Danske kot vodilne pomorske velesile. Ladje arheologi ne bodo dvigali iz morja, temveč ji bodo uredili peščeno ležišče tam, kjer je bila že 376 let.

Razbitine ladje Delmenhorst
Razbitine ladje Delmenhorst FOTO: Morten Johansen Viking Ship Museum

Ladja Delmenhorst je potonila v pomorski bitki leta 1644 in bila pogrešana vse od takrat. Arheologi so jo našli v bližini pristaniškega mesta Rødbyhavn, le tri metre in pol pod morsko gladino. 

Usodna bitka

Gre za zadnjo dansko ladjo, ki je potonila v tej usodni bitki, za katero se je naposled izkazalo, da bo tudi zadnja v eri kralja Kristjana IV – štiri mesece po tej bitki je v boju izgubil oko. Ko so Danci ugotovili, da so izgubili, so ladjo namenoma zasidrali v bližini Rødbyhavna in upali, da jo bodo lahko obranili z uporabo ogromnega topa v pristaniškem mestu. A to jim ni uspelo, saj so iznajdljivi Švedi žrtvovali eno izmed svojih ladij, tako da so jo zažgali in jo zapluli v smeri 'Delmenhorsta', ki je prav tako zagorel in se potopil. 

Konec danske moči

V vojni med Švedsko in Dansko so se Švedi ob koncu 30-letne vojne 1643 odločili, da napadejo še Dansko in so osvojili del ozemlja. Na vrsti je bil naskok na København, a je danska mornarica leta 1644 preprečila izkrcanje švedskih sil na otoku. Švedi so se nato združili z Nizozemci in imeli v spopadu pred Rødbyhavnom velikansko premoč v materialu in vojski ter dosegli veliko zmago.

Vsega 17 danskih ladij s 438 topovi se je zoperstavilo napadalcem z 41 ladjami s skupaj 906 topovi. Švedsko-nizozemskim enotam pa je šel na roko tudi veter, ki jim je olajšal manevriranje. Poraz je bil neizbežen, Danska pa odtlej ni več igrala pomembnejše vloge kot pomorska velesila, a København je s preprečenjem prvega izkrcanja vseeno ostal danski.

Razbitino so odkrili v okviru del na mostu Fehmarn, ki povezuje Dansko in Nemčijo. Ladja Delmenorst je posebna tudi zato, ker je bila ena izmed prvih, ki je nastala v ladjedelnici na osnovi že pred tem zrisanih načrtov. Arheologi je ne bodo dvigali na površje, saj ji bodo nov dom uredili kar v morju, leta 2021 pa bo postala tudi del digitalne razstave v muzeju. 

Odkrili so sicer več artefaktov, med drugim stopljene dele bronastih topov, štiri različne velikosti topovskih krogel ter kovance. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Old_geezer
28. 09. 2020 10.09
+5
Zasidrano so jo potopili in potem je niso našli kar 376 let? :)
User1538643
27. 09. 2020 21.25
+14
Čim več let je od dogodka, tem manj komentarjev je. 😁
ElectroVoice
27. 09. 2020 18.29
+27
Fascinantno, le to mi ne gre v glavo, da se je ladja potopila. Prej je nasedla, razen če je takrat vodna gladina tam bila kakih 15m višja, ali pa dno prav toliko nižje pod vodo. In če so na njej bili topovi je moral biti tudi smodnik. V primeru požara bi sode z njim in z ladjo vred raztrgalo na prafaktorje...
SISTEMA
27. 09. 2020 18.38
+26
Viejo cabron
27. 09. 2020 18.02
+43
Tudi na severu je bil nekdaj "Balkan"!