Znanost in tehnologija

Darknet – kako nas večina to že redno uporablja, tudi kriminalci

Ljubljana, 28. 04. 2021 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
159

Kaj pravzaprav sploh darknet je? O tem večina ne ve veliko, a so se z njimi številni večkrat srečali. V svoji splošni ideji so torrenti, ki omogočajo anonimizirano iskanje razdrobljenih datotek s pomočjo posebnega programa, nekakšen darknet. Številni sistemi se namreč izogibajo internetnih protokolov in tako imamo posebna vzporedna omrežja oziroma omrežja, ki uporabljajo primarno omrežje za "prevoz podatkov". To omogoča ponudnikom, da uporabljajo njihove platforme, njihove storitve, pod njihovimi pogoji.

Osumljenec je dušilec za orožje iskal na darknetu – temnem spletu. Številni programi in orodja ustvarjajo vzporedna omrežja, a so odgovorna za iskanje in identifikacijo posameznikov. Tudi Policija in druge nadzorne agencije precej enostavno pridejo do našega IP-naslova – darknet pa to poskuša zamaskirati. Oziroma, če drugače rečemo, na darknetu boste lažje prišli do orodij in začeli uporabljati orodja, ki vam lahko (poskušajo) zamaskirati IP, uporabljajo sekundarne serverje (podobno kot omogoča uporaba VPN) ali dodatne varnostne mehanizme, ki preprečujejo vdore v komunikacijske sisteme. Večina darknet storitev ni nujno nastala z namenom kaznivih dejanj, ampak z željo, da bi posamezniki lahko svojo komunikacijo zaščitili pred zunanjimi vdori ali neželjenimi pogledi državnih aparatov. 

Zaščitena komunikacija je najbolj pogosta uporaba darkneta, kraja filmov in glasbe pa mu kmalu sledi.
Zaščitena komunikacija je najbolj pogosta uporaba darkneta, kraja filmov in glasbe pa mu kmalu sledi. FOTO: Dreamstime

Skratka, darknet je omrežje sistemov, ali pa sistem omrežij, ki omogočajo, da nekdo lažje ostane anonimen, skrit in težje izsledljiv (posplošeno). Večina nas je že uporabljala programe, ki imajo nekatere elemente darkneta. Torrenti so eni od bolj znanih primerov, njihova spornost pa je hkrati tudi njihova prednost. Ker omogoča decentralizirano delitev podatkov, je težje izsledljivo. S pomočjo splošno dostopnih ponudnikov VPN-storitev pa tudi težje izsledljivo – vse to pa varnostnih strukturam močno oteži delo.  Po drugi strani številni programi, tudi igre, aplikacije za pogovor in pisanje, uporabljajo takšne elemente, ki bi jim lahko rekli darknet. 

Te podatke je mogoče anonimizirati tudi s pomočjo drugih omrežij, kot je Tor, ki uporablja posebne načine komunikacije med posamezniki – zelo enostavno –, njihove povezave anonimizira s pomočjo tisoče relejev, ki identiteto osebe precej zakrije. In to je le del različnih orodij in programov, ki jih poznamo kot "darknet", zato je težko postaviti enotno definicijo. Prednosti teh vzporednih omrežij so poleg tistih, ki želijo imeti internet popolnoma anonimen, začeli izkoriščati tudi kriminalci. Zaščitena komunikacija je najbolj pogosta uporaba darkneta, kraja filmov in glasbe pa mu kmalu sledi, a poleg manjših kršitev je to odlično okolje za pedofilske vsebine, izsiljevanja in ne nazadnje prodajo orožja in eksplozivov. In na slednjih so aktivno, poleg Policije, vključene tudi različne obveščevalne službe po svetu. 

Kako odkrijejo kršitve? 

Večina komunikacijskih orodij, kot Signal ali Whatsapp, uporablja šifriranje med uporabniki kot način, da zaščitijo vaše podatke, a to ima pomanjkljivosti. Prva je ta, da se ve točno, kje je nastala povezava, četudi je težje dostopna. Druga je, da lahko s pomočjo vdora v en telefon precej enostavno prideš, preko iste povezave, do drugega. A darknet, ki ga uporabljajo kriminalci, lahko uporablja različne "onion" storitve (številni releji, preko katerih se zakrije izvor sporočila), zato je odkrivanje težje. Ni pa nemogoče. 

Ameriške obveščevalne agencije so ene bolj aktivnih in uspešnih pri iskanju informacij na darknetu. V to so jih prisilile tudi izkušnje v boju proti terorizmu, kjer so teroristi uporabljali vse bolj sofisticirane načine komunikacij med celicami.
Ameriške obveščevalne agencije so ene bolj aktivnih in uspešnih pri iskanju informacij na darknetu. V to so jih prisilile tudi izkušnje v boju proti terorizmu, kjer so teroristi uporabljali vse bolj sofisticirane načine komunikacij med celicami. FOTO: Dreamstime

V nasprotju z miti so Policija in obveščevalne službe precej učinkovite pri iskanju stvari na darknetu. Zavedati pa se moramo, da je iskanje takšnih sporočil drugačno. Kadar vi kaj iščete preko Googla, ali drugih brskalnikov, ali uporabljate njihove platforme, je precej enostavno te podatke odkrivati s pomočjo posebnih iskalnikov. Večina teh kriminalnih darknet platform onemogoča indeksacijo in iskanje, no, vsaj normalnih osebam. Obveščevalci, ki so precej aktivni na teh sistemih, imajo na voljo posebna orodja, ki to lahko zaobidejo. Ali pa vsaj zaznajo, kaj se dogaja in kje. Obstajajo tudi programi, tudi zlonamerni, ki jih uporabljajo, da to dosežejo, a o teh programih v državni lasti kdaj drugič. 

Obveščevalci in Policija tako precej podrobno poznajo ta omrežja, saj je hkrati njihova največja prednost njihova omejitev – anonimnost. Da lahko nekdo sploh pride v določene spektre teh omrežij, mora odkriti dovolj povezav in odnosov, da bi prišel do pravih ljudi. Njihovo iskanje je torej sprva precej splošno, naleti na Anarchist Cookbook, ki ga boste verjetno tudi na določenih omrežjih hitro spoznali. In zavedati se je treba, da ta Anarchist Cookbook, ki ga je možno "odkriti" na spletu, pogosto ni več enak tistemu, kot je bil napisan leta 1971. 

Iskanje informacij je torej decentralizirano in anonimizirano, a, kot smo že rekli, je poleg te prednosti to tudi Ahilova peta, predvsem tistih, ki bi se brez predhodnih dogovorjenih sistemov komunikacije radi priklopili v komunikacijo. Kakršen koli način prodaje, iskanje denarnih nakazil, prodaj bitcoinov in drugih elementov, ki bodo uporabni v transakcijah, so tako lahko potencialna tarča za iskanje izvora. Ko izvor enkrat odkrijejo, je za obveščevalne službe sledenje precej enostavno.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

desna_nogavica
01. 05. 2021 16.17
Tudi dr.kam po darknetu
Matej88
30. 04. 2021 21.12
"darknet -> dark web" potrudimo se vsaj pri naslovu!
Uporabnik1888402
29. 04. 2021 20.24
-3
Se pravi, Partis je leglo darkneta ...
Snow2
29. 04. 2021 16.37
+5
Ko pomislim na darknet mi najprej pridejo na pamet snuff filmi, pedofilija, trgovine z drogami, orozjem, belim blagom... ne pa ilegalno prenašanje filmov...
BalalajkaGTI
29. 04. 2021 11.59
+2
maš guugle-net... pa.... dark-net
RedCell
29. 04. 2021 11.34
+9
Vaška verzija darkneta je portal Nore TV...
VelikoVedro
29. 04. 2021 10.29
+6
A je avtor tega prispevka že kdaj napisal kakšno besedilo, ki ga je kdo prebral? In ga morda celo razumel? A je prebral za sabo? Pa ne zaradi žargona, ampak omejenega besednega zaklada in odsotnosti osnovnih stavčnih struktur in povezav povedi v besedilo ...
Komentator965
29. 04. 2021 10.14
-2
Kaj če vpišem v Google: "Darknet Antrax politika". Koliko minut bo minilo preden pride slovenski FBI pozvonil? 🤣
nagec123
29. 04. 2021 09.48
+4
Zakuj morate povezovati bitcoin z dark netom? Amaterji eni, bitcoin je legalna valauta in kot vse ostale kripto valute jo kupiš in prodaš legalno!
Chinho
29. 04. 2021 08.53
+7
Takšna razlaga, kot je tukaj, z desetinami laikom neznanih izrazov (VPN, torrenti, onion....) mi je kompletno nekoristna. Zdaj vem, kaj je darknet isto, kot sem vedela, preden sem prebrala ta članek.
Nevem13
29. 04. 2021 10.58
+7
To s torrenti kot darknet je itak nesmisel - če ste kdaj uporabljali portal Partis, to so torrenti :). Onion izraz se uporablja zaradi plasti - torej kot čebula (onion), naprimer takoj ko se povežeš na Tor se tvoja identiteta nekako "skrije" preko štirih relejev iz drugih držav. To še sicer ne pomeni da si popolnoma anonimen - zato je ravno potreben VPN (navidezno zasebno omrežje), s katerim lahko dejansko izbiraš s katere države se prikazuješ. To je priročno naprimer za kakšne Netflixe, kjer je vsebina zaklenjena glede na državo. Darknet naj bi bil samo ena plast interneta, kjer se zbirajo kriminalci, hekerji itd, nekakšno podzemlje interneta, če ima to smisel :). Še ena zanimiva zadeva morda TOR zadeva, ki se bi naj uporabljala za dostop do darkneta je razvil US Naval Research Laboratory, zato dvomim, da je vse skupaj tako anonimno, kot se prikazuje.
Joze ?BEERstric? Hren
29. 04. 2021 08.24
+8
Sploh nevem zakaj sem na zej strani in use skupaj komentiram?
Joze ?BEERstric? Hren
29. 04. 2021 08.23
+1
Vi usi ste eni telički.....pojma nimate....😜
kure bedne
28. 04. 2021 21.58
+11
Ko enkrat vstopiš v darknet te že sledi CIA, FBI, DEA, in seveda SDS.
Bajkerrado
28. 04. 2021 21.46
+4
evo zamenjal grafično sem dal ta močnejšo noter pa mi še vedno ne odpre darkneta v google ? kva delam narobe
Bajkerrado
28. 04. 2021 20.53
+8
sem utipko v google darknet pa mi neč ne najde ? kako pa pridem not?
Shisui
28. 04. 2021 20.56
+15
Googlaj "Tor", zlovdaj in instaliraj. Čisto mimogrede, darkweb strani ti ne bo google našel saj je poanta darkweba da so te strani ne-indeksirane, torej jih iskalniki ne vidijo.
Bajkerrado
28. 04. 2021 20.57
+0
a klical na telemach prav da morem boljšo grafično kupit pa anteno zamenjat
Icomt2h
28. 04. 2021 21.11
+9
Kimberley Echo
28. 04. 2021 20.49
+11
Želim dodati, da od vseh, ki tu omenjate t.i. temne strani neta, še najbolj približal komentator "ljudski pevec". Ne dvomim, da ga zna uporabljati in da dobro ve kje je meja. Ne dvomim tudi, da je visoko izobražen in da je najlepši možen način opozoril kaj vpogled na Deep mrežo pomeni. Seveda ga je treba znati uporabljati, a daje podatke, ki se večini ne sanja, da obstajajo. So preprosto ZF za laike. Nočem biti žaljiv do nikogar, a bolje je, da se za marsikaj od tega ne ve na splošno.
robert hrovat
28. 04. 2021 20.33
-3
Par let nazaj sem bral ne enmu forumu, da naj bi bili ti ToR brskalniki opremljeni s programom, ki zazna tvoj IP naslov in ga shrani v ToR.... tko da , če se logiraš na določeno stran, ki je pod nadzorom jim takoj pokaže s katerega IP naslova si se prijavil in si lahko avtomatsko del preiskave, tko da previdno na deep in dark webu... menda pa obstajajo drugi programi, ki ti zagotavljajo skorajda popolno nevidnost na webu, vendar moraš poznati prave ljudi in cena, menda jih izpod 200000 dolarjev ne moreš dobit...
Bajkerrado
28. 04. 2021 20.54
+10
lol zato pa gres na public net al pa do frenda pa obvezno imas VPN
Nevem13
29. 04. 2021 11.07
+2
Zdaj ko so gostilne spet odprte je easy :D. Glede na to, kdo je ToR razvil itak ni neko presenečenje da ni 100% anonimen.
VAREN
28. 04. 2021 20.31
+3
Nehajte nakladat o množični uporabi. Se vam je že čisto zmešalo.
Astalaviva1958
28. 04. 2021 20.05
-12
Še delajte reklamo da jih čim več nabavi pa se en spomni it v parlament malo zradirat, pol bo pa vse janša kriv.
PorednaSliva
28. 04. 2021 19.59
+7
Kaj to dela cenzura. 😂 Huj kot vladni ukrepi.