Znanost in tehnologija

Digitalizacija Slovenije: kaj prinaša e-osebna izkaznica in kaj denimo e-gradbeno dovoljenje?

Ljubljana, 23. 06. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hojnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
52

Kako bo Slovenija, ki kmalu koraka v četrto desetletje obstoja, vstopila v digitalizacijsko tekmo z evropskimi državami, ki so na tem področju veliko pred nami? Bo naše življenje kmalu postalo precej bolj enostavno in bomo ohranili mirnejše živce pri poslovanju z državo?

Kdaj nam ne bo samo uspelo olajšati praktičnih, vsakdanjih stvari, kot so prometna dovoljenja in osebne izkaznice, temveč to unovčiti tudi v gospodarstvu, zdravstvu in izobraževanju? Načrt je, da prvi korak naredimo s pomočjo 40 ukrepov, ki bodo prebili led, nato pa bodo sledili še drugi, obljubljajo snovalci. Kako nas bodo ti približali tekmi najrazvitejših, smo na to sploh pripravljeni? In kakšne so ideje?

Kako bo videti digitalna Slovenija?
Kako bo videti digitalna Slovenija? FOTO: Thinkstock

Indeks digitalnega gospodarstva in družbe, ki ga EU meri, da bi prek ključnih indikatorjev zaznala, kako proces digitalizacije napreduje, Slovenijo uvršča na 16. mesto za Litvo in Estonijo. V ospredju pa se zadržujejo države, kot so Finska, Švedska, Danska in Nizozemska.

Slovenija pri prvem paketu, ki bi nas vodil po lestvici naprej, v ospredje postavlja državljana, podjetnika, investitorja, pravijo snovalci. In kaj bo enostavneje za vse državljane?

"Prvi ukrep je e-gradbeno dovoljenje," navaja Gregor Macedoni, vodja delovne skupine za javno upravo in digitalno družbo pri Strateškem sveta za digitalizacijo (SSD). Tu sta še informativni izračun družinskih prejemkov in e-osebna izkaznica, ki je tretji ukrep. Pa ukinitev prometnega dovoljenja, uvedba davčnega trajnika, virtualnega okenca, enotne vstopne točke, davčne odločbe.

V gospodarstvu bodo po besedah vodje delovne skupine za gospodarstvo in podjetniško okolje Marka Pleška izpostavljeni poenostavitev poročanja državni upravi – predlagajo, da se uvede enkratno e-poročanje, poenostavitev dela na daljavo, spodbujanje solastništva zaposlenih, tudi videoidentifikacijski postopki. "V Sloveniji imamo kar nekaj kripto borz, ki so morale iti v tujino, ker pri nas to ni mogoče, in tam plačujejo davke. Predlagamo, da to poenostavimo," pojasnjuje.

Tu so še rešitve za izobraževanje, zdravstvo in nove tehnologije. Odgovorov, koliko bo digitalizacija stala in do kdaj bo izvedena, pa strateški svet nima.

V oddaji 24UR ZVEČER so sinoči gostili tudi vodjo SSD Marka Borisa Andrijaniča. E-rešitve naj bi prihranile veliko časa in živcev državljanom, med drugim na področju javne uprave. Zakaj in kako? "Res je. Osredotočili smo se na rešitve in ukrepe, ki bodo razbremenili državljane in podjetja in na ta način prihranili ne samo veliko časa in pa živcev, ampak tudi denarja. Kot rečeno: predlagali smo uvedbo e-gradbenega dovoljenja, ukinitev prometnega dovoljenja in pa uvedbo e-osebne izkaznice. Zraven je seveda še cela vrsta drugih ukrepov, ki jih lahko državljani začutijo že zelo kmalu."

Kaj bo za začetek denimo omogočila in prinesla ta e-osebna izkaznica? Andrijanič razlaga, da to pomeni, da se bo lahko z novo biometrično izkaznico in pametnim mobilnim telefonom zelo enostavno in varno dostopalo do vseh spletnih storitev e-javne uprave, pa tudi do storitev spletnih bank in ostalih ponudnikov varnih elektronskih storitev.

Pri enotni davčni odločbi gre po besedah vodje SSD za to, da bi enkrat na leto dobili na enem mestu pregled vseh davčnih obveznosti, ki jih imamo do države. "Vemo, da sedaj dobivamo različne odločbe za različne vrste davkov; z enotno odločbo pa bi bil ta pregled bistveno enostavnejši in pa preglednejši, ta odločba bi pa vsebovala tudi davčni poračun. Kar se pa tiče davčnega trajnika – ta bi pa omogočal, da poravnamo davke in pa ostale davčne obveznosti do države enostavno prek direktne obremenitve svojega bančnega računa. S tem bi se izognili, da zamudimo s plačilom kakšnega davka, da se nam zato nabirajo obresti in pa pride izvršba."

Kaj pa na področju davkov? Tudi tam je doslej bilo in je še vedno veliko papirologije. "Tudi na tem področju smo predlagali kar nekaj ukrepov – naj izpostavim enotno davčno odločbo in pa davčni trajnik. Pri enotni davčni odločbi želimo preprosto poenotiti to, kar se dogaja danes – da dobivamo različne odločbe za različne vrste davkov. Mi pa predlagamo, da je vse skupaj združeno v enotni odločbi, ki vsebuje transparenten pregled nad vsemi obveznostmi, ki jih imamo do države, in pa poračunom."

Predlagajo tudi enotno mobilno aplikacijo za storitve javne uprave. Za kaj in kako naj bi ta služila? Andrijanič pravi, da imamo trenutno v Sloveniji celo vrsto portalov do storitev javne uprave, ki med seboj niso najbolje povezani, pa tudi uporabnikom niso pretirano prijazni. "Vsak izmed teh portalov je malce drugačen, uporabniška izkušnja je pri vsakem drugačna, pa lahko rečemo, da nikjer ni najboljša. Mi želimo vse to povezati, poenotiti in ustvariti uporabnikom prijazen portal. Želimo uvesti tudi mobilno aplikacijo, s pomočjo oziroma prek katere bodo lahko državljani zelo enostavno dostopali do vseh spletnih upravnih storitev."

Kaj pa predlagajo na področju zdravstva? Zdravstvo je bilo po besedah vodje SSD izjemno pomembno področje, ki so mu pri predlaganju prvega paketa posvetili veliko pozornosti. "Tukaj imamo celo vrsto priporočil in ukrepov, naj omenim dvoje: prvo je uvedba mobilne aplikacije, s pomočjo katere bomo lahko državljani enostavno dostopali do svojega zdravnika, se naročili na pregled, imeli vpogled v vse svoje zdravstvene podatke, recepte, napotnice in tako naprej. Se pravi nekaj, kar nam bo bistveno poenostavilo življenje, še posebej, ko zbolimo. Druga pomembna rešitev je pa e-javno naročanje v zdravstvu. Tukaj pa želimo uvesti enoten in pregleden način naročanja medicinskih pripomočkov in zdravil, s pomočjo obvezne uporabe e-dražbe. Računamo, da bo ta ukrep davkoplačevalcem prihranil na milijone evrov."

Predlagajo tudi uvedbo obveznega predmeta informatike v osnovnih in srednjih šolah. Kaj pa za podjetnike? Kje je tukaj prednost Slovenije, če bi bila digitalno razvita? SSD naj bi svoje delo sicer končal šele septembra, pa so ga že junija. Pa je realna možnost, da te spremembe, ki so jih predlagali, zaživijo in ne ostanejo le mrtva črka na papirju, imajo trajno vrednost, da preživijo tudi denimo pod novo vlado po volitvah?

Zaživeli naj bi tudi boni za krepitev digitalnih veščin, pri katerih bo na začetku poudarek na starejši populaciji. Kako bo to izgledalo v praksi? Andrijanič se strinja, da je digitalna vključenost ena od prioritet. Prav zato so predlagali uvedbo digitalnih bonov, s katerimi se bo spodbujalo vseživljenjsko učenje digitalnih veščin. "Začeli bomo pri upokojencih, kasneje pa želimo te digitalne bone razširiti prav na vse prebivalce. Prav je, da imamo vsi močne digitalne veščine in da s tem tudi spodbujamo uporabo upravnih spletnih storitev."

Veliko ljudi, ki so strokovnjaki in so sodelovali v skupini SSD, sicer dela v tujini – kot Andrijanič. Kako pa bi vrnili oziroma pridobili mlade v Slovenijo? Sogovornik meni, da so slovenski strokovnjaki v tujini naše veliko bogastvo in narediti moramo vse, da jih čim bolj pritegnemo nazaj. "Prav temu so namenjeni številni ukrepi v našem prvem paketu. Naj omenim vzpostavitev centra, ki bi našim strokovnjakom v tujini omogočal administrativno, pravno in pa karierno pomoč pri vračanju iz tujine, prav tako pa predlagamo uvedbo davčnih olajšav, ki bi vračanje še dodatno pospešile. Tukaj se zgledujemo po Nizozemski in pa številnih drugih uspešnih evropskih državah, ki so uvajale podobne ukrepe."

Po lestvici digitalne razvitosti smo na 16. mestu v Evropi, pred nami so Estonija, Finska, sosednja Avstrija? Če bi vlada te predloge udejanjila, kje bi bili po mnenju vodje SSD po tem na tej lestvici? "Strateški svet je bil ustanovljen s tem ciljem: mi moramo v petih letih priti med pet digitalno najbolj naprednih držav v Evropi in verjamem, da je ta paket dober korak v to smer."

 

Koronavirus pasica nova

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
23. 06. 2021 17.28
+2
A imajo tile e-možgane in ne zanjo misliti po zdavi pameti. majprej naj na nivoju administraciej združijo programe da ne bo imel vsak minister svojga ljubljenčka kateri služi na račun raunalnikov in opreme, na nivoju države pa nič ne gre skupaj. Kaj bo boljše z e-gradbenim dovoljenjem, ne bo treba izpolniti kopice obrazcev in letati po uradih ali bo samo še ena birokratizacija več.
niktalop
23. 06. 2021 15.55
-3
Ne vem zakaj se trudijo z mogimi e-rešitvami. Vse prebivalce Slovenije naj čipirajo tako kot pse pa bo mir. Na čipu bo osebna, vozniško, prometno če ima čipirani avto, debetna in kreditna kartica, potrdila o cepljenju... Skratka vse.
marko1310
23. 06. 2021 14.16
Prave "solastništvo zaposlenih" Kaj ,pa bodo uvedli "samoupravljanje"????
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 14.21
+2
Marko.........a ti bi se nekje zaposlil in bi ze bil rad, da si ze solastnik..... Firme ne padejo iz nebes, ponavadi je treba vzeti kredit in vso premozenje zastaviti da sploh kaj nastane iz podjetja
jozefStefan
23. 06. 2021 14.00
+2
Vse lepo in prav.. kdaj pa se bo zmanjšalo št. zaposlenih v javnem sektorju? A bomo zaposlili nove, da bodo na drugi strani nadzorovali? Idealnega sistema ni! Sploh pa ne na balkanu, ki ves čas iščemo luknje.
oježeš
03. 08. 2021 10.19
Več bo digitalizirano, programirano itd., več bo zaposlenih v javnih upravah. In kaj bo potem pomagala digitalizacija?
kure bedne
23. 06. 2021 12.43
+12
Že, ko prvič zagrmi zmanjka elektrike za pol ure in mi o neki digitalizaciji. Železnica pa še od Marije Terezije. Ja to smo mi Sovenistan.
odpisan2x
23. 06. 2021 13.37
+4
železnica bo edina še obratovala in to ravno zaradi tega od marije terezije
User1538643
23. 06. 2021 11.28
+2
Digitalizacija je nadaljevanje pandemije.
User1538643
23. 06. 2021 11.26
+0
E-uorava je le prvs faza, kot so, do 01.07. nacionalna zelena potrdila. Potem pride EU. Potem Bill GlobalCity.
User1538643
23. 06. 2021 11.20
+1
Digitalizacija, ki jo vpeljejo, so neskončni oblaki računalniških serverjev različnih služb, združenih v eno enotno omrežje, ter EMŠOtu podobna številka, oziroma QR koda, čip z številko na čelu.
User1538643
23. 06. 2021 11.14
+3
Oče narodov in digitalizacije si mane roke, saj digitalizacija ne bo v nacionalnih domenah, temveč v globalni. Za to so že postavljeni temelji.
User1538643
23. 06. 2021 11.12
+0
Cilj je preprost, "Ekvilibrijum".
User1538643
23. 06. 2021 11.11
+2
E-pomeni, do zdaj so te morali iskati, a od zdaj naprej bodo takoj, celo unaprej, vedeli, kje si in kam greš, pa tudi kam nikoli ne prideš, ker te bo E-zapornica ustavila, ter uniformirana ekipa obdelala, ker si bil neubogljiv.
alicante123
23. 06. 2021 11.10
+2
Brez prometnega dovoljenja v tujini ne boš daleč prišel.
ElChe
23. 06. 2021 09.12
+10
Ko bereš tale članek je isto kot bi bral znanstveno fantastični roman.
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 08.52
+5
Zakaj ta clanek pada in pada in ni med pomembnimi...............? Digitalizacija ni mala stvar za drzavo
mijavci
23. 06. 2021 08.46
+11
Napišite kratko in jedrnato; 1. cilj je čim prej ukinit gotovinsko poslovanje, potem pa itak sledi popolni nadzor nad prebivalstvom, dvakrat boš na tem portalu kritiziral vlado, pa ti bodo kartico blokiral, to je cilj ne pa sanjat o neki digitalizaciji pa dolgovezit.
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 08.51
-4
Jaja tako kot danes preverjajo socialne prejemnike..... Sledijo jim za vsakim korakom kaj delajo s socialno pomocjo..... Tisti ki jo zapijejo v gostilni mu jo ukinejo in podobno.......imajo popoln nadzor nad njimi😁😁😁
tech
23. 06. 2021 08.57
+7
Preverjali bodo tebe, delovno aktivnega, da bodo imeli od kje pobrat denar za socialne prejemnike.
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 09.01
+1
tech
23. 06. 2021 09.03
+6
Kako nabijanje, jaz že zdaj v svoji spletni trgovini vem za vsakega obiskovalca kaj gleda. In enako bo pol za državljane, da bo postala država en velik "google analytics".
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 09.11
-2
Tech.......ne mores primerjati tega...... Za vse trgovce je logicno, da zelijo-zelite spremljati navade kupcev in jim prilagoditi ponudbo
tech
23. 06. 2021 09.16
+6
In enako država, da želi spremljati navade državljanov in jim prilagoditi storitve in od njih pobrat maksimum kar ji "pripada".
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 10.24
+0
Tech......drzava ne rabi nicesar prilagajati samo dvigne davke in trosarine........... Ni potrebnega nobenega sledenja
oježeš
03. 08. 2021 10.25
To si ti misliš. Zakaj pa potem delajo vohunske programe, ki gredo v promet? Le čemu, če ne za nadzor in skrb za lastno ri.., le tisti, ki bo odločal in sedel na prestolu bo še lahko kršil in brisal svoje podatke. Ljudje smo vedno bolj sovražni drug drugemu. In kdor ima položaj ima moč, običajno jo porabi za razne neumnosti, precej manj ali nič pa v korist vseh.
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 08.45
-7
Tisti, ki ste proti digitalizaciji ste verjetno mutibarici, ker se bojite, da bi vas kdo nadziral..... Ce kdo dela posteno se ne boji nadzorov
tech
23. 06. 2021 08.55
+8
Zakaj pa država nadzira državljane? Ker je vsako leto bolj požrešna in ji zmanjkuje denarja. Vedno več denarja zahteva od ljudi za krpat luknje, ki jih ustvarja. Tu je potrebno presekat in to bi moralo bit zapisano kot zlato pravilo. Maksimalni procent dohodkov ljudi, ki ga lahko država zahteva od za delovanje. Ne pa, da bomo na koncu delali samo za državo.
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 08.58
-1
Tech........janseva vlada zeli znizati davke od plac pa so sindikati in levi pol proti......... Ja zakaj......? Hocejo, da delavcem gre cim slabse, da pol oni imajo vec posla
tech
23. 06. 2021 09.00
+3
A res, tega pa nisem zasledil, kar vem se je šlo za plače zdravnikov in managerjev, ne pa delavcev.
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 09.03
-1
Tech.....beri vse medije in si ustvari svojo sliko.... Ce bos bral samo ta medij bos neprestano zaveden
User447113
23. 06. 2021 14.19
+0
Nekaj tako inteligentnega lahko izjavi samo oprana ovca. Neprecenljivo!
Uporabnik2066124
23. 06. 2021 08.41
+0
Ce bo ta vlada delala se naprej v tem tempu bodo od leta 2026 svicarji zaceli sanjati, da bi radi bili druga Slovenija
Polimonca
23. 06. 2021 08.39
+7
Nam nič ne pomaga digitalizacija, dokler traja dve leti ali več da prideš do gradbenega dovoljenja. Mi potrebujemo e-hitrost odločevalcev, nič drugega.
Castrum
23. 06. 2021 08.31
-1
Digitalizacija je "must be", to sploh ni več vprašanje. Slovenija zaostaja, zato je potrebno pohiteti. Nujno. ....Verjetno pa bo vrženih precej polen pod noge, saj javni birokraciji digitalizacija ne ustreza. Dejstvo je, da z digitalizacijo pride tudi sledenje poteka postopkov in takoj se vidi kje in pri komu se ustavi.
skotska
23. 06. 2021 08.27
+5
Pri meni ne bo nobenih pametnih telefonov, e osebnih izkaznic in ostalega. Mi je cisto jasno kam to pelje. Meja sprejemljivega in nesprejemljivega je pa zelo tanka.
MasteRbee
23. 06. 2021 08.30
-6
tech
23. 06. 2021 08.35
+5
To počasi pelje do tega, da brez pametnega telefona ne boš mogel niti v trgovino, ker ne bo možno speljat plačila. In vso dogajanje okoli tebe bo beležil sistem. Kaj bodo pol s temi podatki pa bo presenečenje.