Znanost in tehnologija

Je znanost končno razvozljala skrivnost smrti študentov na Djatlovem prelazu?

Moskva, 02. 02. 2021 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
89

Je bil za deveterico študentov pred 62 leti na "gori mrtvih" res usoden snežni plaz? To je zaključila lanskoletna ruska preiskava, ki pa dvomljivcev ni prepričala. Kaj se je tiste noči dogajalo na Uralu, sta znanstvenika poskušala poustvariti z računalniško simulacijo. Ugotovila sta, da se je manjši plaz sprožil pod sicer neobičajnimi okoliščinami, presenetil študente med spanjem, tri huje ranil, in jih prisilil, da so pomanjkljivo oblečeni zbežali v mrzlo noč.

Januarja leta 1959 se je skupina devetih študentov z Uralskega politehničnega inštituta in starejši inštuktor odpravila na pohod, globoko v uralsko gorovje. En član skupine, Juri Judin, se je moral predčasno obrniti nazaj zaradi bolezni, ostalih devet pa se ni nikoli vrnilo domov. Njihova trupla so nekaj tednov kasneje odkrili na gori Kholat Syakhyl, kar v jeziku tamkajšnje etnične skupine Mansi, ki naseljuje to območje, pomeni "gora mrtvih". 

Njihova smrt in nenavadne okoliščine, v katerih so našli njihova trupla, so v desetletjih kasneje sprožila številne teorije zarote - vse od tajnih vojaških preizkusov, ki naj bi se odvijali na tem območju, do napada jetija, nekateri so s prstom kazali tudi na skupino Mansov in trdili, da je šlo za nekakšen obredni poboj. Trupla devetih študentov (nekatera so našli šele čez nekaj mesecev, ko se je stopil sneg) so bila raztresena po pobočju, našli so jih pomanjkljivo oblečena, na njih so bile nenavadne poškodbe (počena lobanja, zvit vrat, zlomljena rebra, manjkajoče oči ...), njihov šotor je bil prerezan od znotraj ... A najverjetnejša razlaga za dogodke v noči iz 1. na 2. februar 1959 je bil vseskozi snežni plaz.

To je ugotovila tudi ruska preiskava, ki so jo oblasti znova odprle februarja 2019. Skupino je plaz presenetil, medtem ko so spali v šotorih, uspeli so pobegniti in si poiskali zatočišče pod pobočjem, a jih je plaz nato zasul tam. Iz snega se niso mogli več izkopati in na koncu zmrznili. 

A tudi ugotovitve te preiskave dvomljivcev niso prepričale. Kaj je povzročilo poškodbe, ki so sicer nenavadne za plazove, zakaj je medtem, ko je skupina postavila šotore in snežnim plazom, deveturna vrzel? Vse te odgovore je ruska preiskava pustila neodgovorjene. 

Kaj se je dogajalo usodne noči na uralskem gorovju, so sedaj poskušali ugotoviti še z računalniško simulacijo. Aleksandra Puzrina s švicarskega tehnološkega inštituta ETH Zürich je zanimala predvsem omenjena časovna vrzel. Nedavno je objavil prispevek, v katerem pojasnjuje, da lahko potres sproži plaz, ki je lahko zakasnjen vse od nekaj minut do nekaj ur, povzema National Geographic. Pridružil se mu je še Johan Gaume, vodja oddelka za simulacije snežnih plazov pri EPFL - in skupaj sta z računalniško simulacijo poskušala poustvariti zadnje ure deveterice. Glede na zbrano dokumentacijo sta poustvarila okoljske razmere tiste noči, nato pa z digitalnim modelov poskušala ugotoviti, ali je mogoče, da se je v teh razmerah sprožil snežni plaz in kakšne bi bile posledice. 

Spominsko obeležje deveterici.
Spominsko obeležje deveterici. FOTO: Wikipedia

"Ne trdimo, da smo rešili skrivnost Djatlovega prelaza, saj ni preživel nihče, ki bi lahko povedal, kaj se je zgodilo. A prvič smo dokazali verjetnost hipoteze o snežnem plazu," je za Live Science dejal soavtor raziskave Gaume. Snežni plaz je bil, kot kaže računalniška simulacija, dokaj majhen - kar bi pojasnilo, zakaj reševalna ekipa konec februarja ni našla sledi plazu, na območju, kjer je skupina postavila šotore.

Večurni časovni zamik pojasnjujeta z močnim vetrov, ki bi lahko postopoma nanesel vedno več snega na vrh pobočja, blizu šotorov. Razmere na gori so bile namreč izjemno vetrovne, sneg bi se lahko kopičil tudi do 13 ur in pol, preden bi zgornja plast končno popustila in bi se sprožil plaz. 

Reševalna ekipa ob prihodu na območje, kjer si je skupina študentov postavila šotore.
Reševalna ekipa ob prihodu na območje, kjer si je skupina študentov postavila šotore. FOTO: Wikipedia

Kaj pa poškodbe, ki so bile bolj značilne za na primer prometno nesrečo, kot pa plaz? Da bi odgovorili na to vprašanje, so si znanstveniki pomagali z animacijo iz filma Ledeno kraljestvo. Gaume je za National Geographic dejal, da je bil pred leti presenečen, kako dobro je bilo v filmu uprizorjeno gibanje snega, zato se je sestal s strokovnjakom, ki je poskrbel za te posebne učinke v filmu iz leta 2013. Gaube je podobne učinke uporabil za simulacijo, kakšen vpliv bi imel plaz na človeško telo. Pri tem sta si pomagala tudi z izsledki preverjanja varnostnih pasov in njihove učinkovitosti v avtomobilskih nesrečah, ki so jih opravili pri podjetju General Motors. Pri čemer so bile nekatere lutke na trdni podlagi, druge ne - kar je za Gaumeja pomenilo pomembno razliko.

Deveterica si je namreč 'postlala' na svojih smučeh, plaz jih je torej zajel med spanjem na trdni podlagi, kar bi pojasnilo nenavadne poškodbe. "Simulacije kažejo, da bi že relativno majhna količina snega lahko povzročila hude, ne pa tudi smrtne poškodbe," sta zapisala. 

Modeli tako kažejo, da bi pod posebnimi okoljskimi pogoji tiste noči plaz lahko zasul skupino, medtem ko je ta spala, praktično zravnal šotor s tlemi, povzročil omenjene poškodbe na študentih, jih prisilil, da so si dobesedno izrezali pot iz "ledenega sarkofaga", tisti z manjšimi poškodbami pa bi lahko s seboj zvlekli tudi tiste z hujšimi poškodbami - in se tako poskušali rešiti. "Ko so se odločili zbežati v gozd, so poskrbeli tudi za ranjene prijatelje - nikogar niso pustili za seboj. Mislim, da gre za zgodbo o pogumu in prijateljstvu vpričo brutalni sili narave," je še dejal Gaume. 

Raziskava ne odgovori na čisto vse (nenavadne) vidike smrti na Djatlovem prelazu, na primer sledi radiacije na oblačilih nekaterih študentov. Nihče ne ve natanko, kaj se je dogajalo po tem, ko so zbežali iz šotorov, njihova trupla so bila najdena raztresena po pobočju. A gre za prvo znanstveno potrditev najverjetnejše razlage skrivnostnih dogodkov. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
09. 02. 2021 12.38
Nikoli ne bodo ugotovili kaj je bilo. Vedno bodo same domneve. Vi in vaši znanstveniki boste verjetno edini razvozlali uganko.
ni_mi_vse_eno
07. 02. 2021 13.42
Stavek "znanstveniki pomagali z animacijo iz filma Ledeno kraljestvo" lepo oriše kvaliteto te raziskave. "Frozen" ali "ledeno kraljestvo" je risanka in strokovnjaki so si pomagali s pomočjo risanke, da so razložili, zakaj so smuči poleg šotora v navpičnem položaju, kljub temu da trdijo, da si je "Deveterica si je namreč 'postlala' na svojih smučeh".
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2021 21.34
Leta 1993 je bil Khamar Daban Incident. Šli avgusta na izlet in vsi umrli, razen Valentine.
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2021 18.57
29.1. je "Mail Online" objavil ta članek (=Siberian ski trip in 1959 once blamed on 'aliens and yetis' were caused by an AVALANCHE, study suggests) in tudi tam komentatorji ne verjamejo uradni razlagi, saj preveč ljudi pozna dejstva. Ta dejstva si pa lahko vsak pogleda. Obstjajo posnetki kraja dogodka po prihodu reševalcev in obstaja pričevanje domačinov. Mansi (ljudstvo, ki živi na tem kraju) govori o človeku podobni živali (Menk, russian menk) in ta naj bi jih napadel, pravi mansi ljudstvo.
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2021 18.42
Razlog za radiacijo naj bi bil delo študentov v laboratoriju.
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2021 18.26
Domačini pravijo, da je bil yeti. Če je bil plaz, potem bi morali razvozlati skrivnost, zakaj so v spodnjicah zbežali iz šotorov pri minus 20 in zakaj so plezali na drevo. Zakaj je bila žrtev brez jezika? ... etc. Plaz je zgodbica za otroke. Obveščevalna služba je bila tam dva dni po incidentu (veliko prej kot uradni preiskovalci). Yeti ali nek podoben človeku podobna zver ni tako čudno, vsaj za tiste, ki poznajo zgodbo o velikanih v Nevadi, jama Lovelock. Rdečelasi kanibali (=Lovelock Cave, giants, Nevada).
Jožica2611
06. 02. 2021 18.40
aha ti bi čakal v šotoru, da te plaz zasuje?
ni_mi_vse_eno
07. 02. 2021 13.35
Šotori niso bili pokriti s snegom, prav tako smuči in ostale stvari niso bile premaknjene. Plaz je fe7k zgodba. Če trdiš, da je plaz, potem bi moral imeti vsaj en indic za plaz, ki ga pa ni.
SlovenŠtima
03. 02. 2021 15.22
+0
Plaz je zgodbica za otroke, da jih ni strah zaspati. Tisti, ki si je za zadevo vzel samo 10min., ve da je zadeva milo rečeno zares misterijozna, če že ne nadnaravna. Pogledal dokumentarec na yt.
User723439
03. 02. 2021 18.18
+1
ni_mi_vse_eno
03. 02. 2021 18.36
-1
haha, snežni plaz. Baje mora biti res, saj je 24ur povedal, kajne pasiran paradižnik? Poglej si kje so našli trupla in v kakšnem stanju, pa ti bo vse jasno.
User723439
03. 02. 2021 21.44
+1
Lej, ne ti meni yt. Ustvarjalci videov na yt zelo služijo na račun ogledov. Bolj je zanimiva zgodba, več ogledov ima. Jn nekatera "dejstva" pač malo napihnejo, drugače bi bilo manj ogledov i vsečkov. Lej, tako je. Vzemi vse, kar vidiš na yt malo z rezervo, pa boš veliko bolj preudaren. Saj ne rečem, tudi NGC dokumentarci so financirani od nekoga in nekdo določa, kaj bo not in kaj ne. Zato je treba biti malo bolj skeptičen glede vsega tega, bolj, kot si ti. A ne veš, da so 4 trupla (ja, tista, katerim manjkajo oči, jezik itd.) našli šele meseca maja, ko se je sneg stalil in so bila v potoku? V kakem stanju pa pričakuješ trupla, ki so odtaljena vsaj en mesec (aprila je že sigurno bilo nad ničlo)?
nekdonekje
04. 02. 2021 08.52
+1
Hehe, "znanstveniki" z yt. Šala leta, tam so tudi flat earth in podobni "znanstveni" primerki doma.
FMI1203
03. 02. 2021 11.05
+5
Znanstveniki poznajo resnico, ampak jo NESMEJO deliti z nami. Bi rekel, da so v ozadju vključene višje sile, ker oči in jezik jim ni odtrgal plaz ampak nekaj drugega.
User723439
03. 02. 2021 21.45
+1
Podlasica, ki se je zbudila zgodaj spomladi in je bila lačna. Tista trupla so našli maja, nesreca je bila februarja.
SVARUN85
03. 02. 2021 11.05
+1
počena lobanja, zvit vrat, zlomljena rebra, manjkajoče oči ... si poiskali zatočišče pod pobočjem, a jih je plaz nato zasul tam. Iz snega se niso mogli več izkopati in na koncu zmrznili S počeno lobanjo, se boš izkopal izpod plazu😂😂😂😂😂🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
mrtvi_macak
03. 02. 2021 10.11
+0
Visoko v gorah, pri temperaturah pod lediščem ne spiš pomanjkljivo oblečen.
Cmrlj3
03. 02. 2021 10.14
+3
Nego? Greš v puhovki v spalno vrečo? Se vidi, da nihče od vas ni pozimi v spalki spal.
eraze
03. 02. 2021 10.36
+5
Eden od simptomov hipotermije je, da ti je naenkrat zelo vroče in imaš občutek goreče kože. Zaradi tega so našli veliko pohodnikov brez oblačil
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.57
+5
Prelaz mrtvih... zanimivo...
Jožek Brozek
03. 02. 2021 09.52
+6
Na žalost teorija o plazu, niti slučajno ne pojasni zadovoljivo, vsega kar se je zgodilo z njimi in v kakšnem stanju so jih našli. Je bila pa to že ena prvih teorij, vendar zelo malo verjetna. Zakaj? Pobočje kjer je bil šotor je skoraj prepoložno za plaz. Skoraj, se pravi v teoriji je mogoče, ampak je malo verjetno. Če si kdo hoče ustvariti dobro sliko, predlagam ogled ruskega dokumentarca z angleškimi podnapisi, ki je na YT. V dveh urah ne ponuja nobenih odgovorov pove pa celotno zgodbo. Sicer se je pa v teh 60ih letih nabralo že cel kup ljudi, ki so "pojasnili" skrivnost, zadovoljivo še nihče. Poleg vsega ostalega, so tiste manjkajoče oči pod nekaj metri snega res ena največjih ugank.
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.58
-1
je možno... v pol ure lahko tok snega napiha... ledenega... da niso mogli šotora odpret... in ga je bilo treba prerezat...
Jožek Brozek
03. 02. 2021 11.13
+0
Uporabnik1515261
03. 02. 2021 09.30
+6
meni tudi ta razlaga ne pove kaj dosti...Še vedno same domneve...Že spet naslov, ki obeta več, vsebina pa precej manj...
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.13
+1
Neki iz zraka....jih je napadlo...
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.15
-5
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.28
-1
ja stopine so bile še prepoznavne... samo njihove...
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.36
-1
to je samo mnenje... ni nujno da je res... bi blo treba več podrobnosti vedet....
roten
03. 02. 2021 09.11
-1
tornadotex
03. 02. 2021 09.06
+8
Dvojica je bila najdena pod drevesom, ki pa je bil oskubljen do višine 4 m.Teorija je bila,da sta se skrila pred nevarnostjo na drevo in potem tam zmrznila...druga teorija je plaz,ki naj bi polomil veje... tretja, da sta si sama skušala z vejami drevesa narediti zatočišče pred mrazom-...Teorijo o plazu izpodbijajo dejstva, da je šotor še nekako stal, ko so prišli preiskovalci, ter smuči, ki so bile zapičene poleg šotora....In na koncu, nobeden ne zna pojasniti radiacijo, ki so jo našli na oblačilih...Ostaja pa tudi skrivnostna vloga Mensijev, ljudstva, ki je živelo nedaleč stran.Tukaj je treba opozoriti, da je Sovjetska obveščevalna služba prišla z močno ekipo in silovito pritisnila na to ljudstvo, celo v toliko meri,da še danes nočejo prav radi govoriti o teh davnih dogodkih...Kaj se je takrat dogajalo na teh zaslišanjih, kjer so prisostovali KGB agentje, z svojimi metodami, si lahko samo mislimo... Je pa res, da ta dogodek buri domišljijo ljudem širom sveta,posneto je bilo kar nekaj dokumentarcev, imamo izvrstne patološke slike,preiskave obdukcije, vendar pravega rezultata ni...
medus
03. 02. 2021 09.03
+7
Simulacije so napovedale tudi 90000 mrtvih v Sloveniji zaradi covida.
Hribovito2020
03. 02. 2021 09.01
-4
Stare zgodbe. Objavljeno v letu 2020
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 08.58
+4
evoga.... še enkrat prebral.... trije ki so bili najdeni kasneje... pod 4 m snega... v gozdu... so bili bolje oblečeni... dva sta bila najdena na obrobju gozda... in opazili so polomnjene veje na smerki 5 m visoko.... izgledalo je kot da so gledali v smeri šotora.... noben se ni upu nazaj vrnt... trije so bili najdeni v snegu fo šotora v razmaku 300m... PLAZ?
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 09.00
-1
umes sose nekataeri... še od umrlih pobirali jakne... in podobno...
Želko Kacin
03. 02. 2021 08.37
-4
kočevski medved jih je potolkel