Znanost in tehnologija

Dva milijona evrov za projekt slovenske znanstvenice, ki bo razvijala biofilm

Izola, 17. 03. 2022 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
1

Vodji raziskovalne skupine inštituta InnoRenew CoE in profesorici Univerze na Primorskem Anni Sandak je kot prvi ženski v Sloveniji uspelo pridobiti projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere. Z dva milijona evrov vrednim projektom bo Sandakova z ekipo razvijala biofilm, ki med drugim ščiti površine biomaterialov, betona, plastike in kovin. Ena od njegovih izjemnih funkcij je naravno samozdravljenje.

Anna Sandak se v svojem delu posveča raziskavam obnovljivih materialov in biomimetičnih rešitev za oblikovanje novih materialov ter spodbujanju na znanju temelječe rabe bioinspiriranih materialov v sodobnih trajnostnih stavbah, so v sporočilu za javnost navedli v InnoRenew CoE.

Pri pridobljenem projektu se bodo raziskovalci ukvarjali z razvojem zaščitnega biotskega premaza iz inženirsko izdelanih živih materialov. Pri petletnem projektu bodo raziskovalci preučevali načela oblikovanja glivnega biofilma, da bi poglobili znanje o kemijskih in strukturnih lastnostih tega biološkega sistema.

Glivične celice, ki bodo vgrajene v živi premazni sistem, razvit v okviru projekta ARCHI-SKIN.
Glivične celice, ki bodo vgrajene v živi premazni sistem, razvit v okviru projekta ARCHI-SKIN. FOTO: Faksawat Poohphajai

S pridobljenim financiranjem ERC za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere bo Sandakova razvila biofilm, ki med drugim ščiti površine biomaterialov, betona, plastike in kovin. Ena od njegovih izjemnih funkcij je naravno samozdravljenje. Nov pristop k zaščiti materialov, ki ga bodo uporabili pri projektu, bo nadgradil tradicionalno razumevanje materialov v smeri razvoja inženirsko izdelanih živih materialov, ki so sposobni interakcije z okoljem in prilagajanja ter odzivanja na spremembe v njem.

Kot so spomnili v InnoRenew CoE, je Evropska unija leta 2007 ustanovila Evropski raziskovalni svet kot prvenstveno evropsko institucijo za financiranje vrhunskih pionirskih raziskav kreativnih raziskovalcev z vseh znanstvenih področij široko po Evropi, ne glede na narodnost ali starost. ERC je del okvirnega programa Obzorje Evropa, Evropska komisija pa je danes objavila rezultate razpisa. Med 2652 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku za financiranje izbrali 313 projektov. 

Sandakova je raziskovalka poljskega rodu, ki je svoj projekt ARCHI-SKIN prijavila na novi panel ERC za inženiring materialov (PE11). Izmed več kot 97 prejetih projektnih predlogov so jih za financiranje izbrali le 12, to pa kaže, za kako odmeven uspeh gre. Prepričala je evalvacijski panel za financiranje projekta ARCHI-SKIN – »Bioinspired living skin for architecture«. S tem je INNORENEW – Center odličnosti za raziskovanje in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja kot gostiteljska ustanova pridobil svoj prvi projekt ERC in se pridružil slovenskim ustanovam, ki že gostijo projekte ERC (Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut). To je obenem prvi projekt ERC v Sloveniji za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere, ki ga bo vodila raziskovalka, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Projekti ERC niso izrednega pomena le za dobitnike in dobitnice, ki jim omogočajo kreativno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju njihovih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na člane njihovih raziskovalnih skupin in gostiteljske ustanove. Sodelovanje pri tovrstnih ambicioznih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Glodalec
17. 03. 2022 15.39
+0
Med 4066 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 397 projektov. Za izjemen uspeh lahko tokrat čestitamo dr. Anni Dragoš, ki bo vodila svoj več kot 2,2 milijona evrov vreden petletni ERC projekt PHAGECONTROL na Biotehniški fakulteti na Univerzi v Ljubljani kot gostiteljski ustanovi.