Znanost in tehnologija

EEG v ušesih, napoved bolezni: podatki pa tudi zavarovalnici in delodajalcu?

Davos, 21. 01. 2023 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
27

Kako se bomo zdravili v prihodnosti? Veliko vlogo naj bi v našem zdravju igrale nove tehnologije, tudi umetna inteligenca. Trendi kažejo, da naj bi se velik del zdravljenja preselil na domove – s pomočjo pripomočkov, aplikacij, preko katerih bi izmenjavali podatke z zdravstveno ustanovo. A to s seboj prinaša etična in varnostna tveganja. Si res želite leta vnaprej vedeti, kakšna bolezen vas bo pestila? Je sploh mogoče povsem zavarovati medicinske podatke? In kdo naj ima od njih korist? Le pacient? Zavarovalnice? Delodajalci? Strokovnjaki so jasni – veliko dela čaka zakonodajalce. Vprašanje pa je, če so zmožni s hitrostjo svojega dela slediti hitrosti tehnološkega razvoja – in ga tudi razumeti v vseh njegovih dimenzijah.

Strokovnjaki opozarjajo: sodobna tehnologija bo omogočala marsikaj. Pa res želimo vse vedeti? Velik izziv pa bo tudi, kako podatke pravilno obravnavati in zavarovati.
Strokovnjaki opozarjajo: sodobna tehnologija bo omogočala marsikaj. Pa res želimo vse vedeti? Velik izziv pa bo tudi, kako podatke pravilno obravnavati in zavarovati. FOTO: AP

O sodobnih trendih v zdravstvu so na zadnji dan WEF govorili Megan Palmer, izredna profesorica na oddelku Bioinženiring univerze v Stanfordu, profesorica prava in filozofije na univerzi Duke Nita A. Farahany in Kuldeep Singh Rajput, glavni izvršni direktor Biofourmis Inc., biotehnološkega podjetja, kjer razvijajo personalizirano nego in terapije z digitalno terapevtiko.

Ali res želimo vedeti?

Faharany je uvodoma poudarila, da je tehnološki napredek na področju medicine v zadnjih letih res velik: "Denimo na področju nevrotehnologije. S tem bi lahko naslovili nekatere hude nevrološke in degenerativne bolezni, ki pestijo človeštvo, tudi mentalno zdravje." 

Predvsem pa spoznali veliko skrivnosti človeških možganov: "Ko senzorji postajajo manjši in bolj integrirani z večfunkcijskimi napravami, bi lahko denimo imeli EEG v vsakem ušesu, ob tem bi služil še kot slušalke za opravljanje, klicev, poslušanje glasbe ... Po drugi strani pa bi se skozi ves dan beležila možganska aktivnost. Tako bi lahko spremljali zdravje možganov, kot je bilo doslej nemogoče."

Kar pa s seboj prinaša mnogo vprašanj: "Večje poznavanje delovanja možganov odpira vrsto etičnih vprašanj – od tega, kdo uporablja te podatke, do tega, kako jih uporablja – in pa tudi do tega, kaj ta spoznanja pomenijo za nas. Morda kdo misli, da je jutranja oseba, a bi iz podatkov videl, da takrat ni bolj učinkovit. Ali mnogo pomembneje – meritve bi zaznale upad kognitivnih funkcij. Kako bi to spremenilo naše dojemanje sebe, kako bi nas dojemali drugi?"

Virtualna klinična testiranja: Hitreje do zdravil

Ogromno je tudi dogajanja na drugih področjih, je izpostavila Palmerjeva, ki med drugim raziskuje imunski sistem: "Skozi področja, kot je sintetična biologija, ki povezuje inženirstvo in biologijo, z namenom razvoja novih bioloških sistemov in določanja novih značilnosti živim celicam, razvijamo orodja in znanje, da bi lahko spoznali in morda poustvarili življenje iz bistvenih komponent. Zanima nas, ali lahko preuredimo imunski sistem, da se osredotoči na boj z rakom, kar je zelo pomembno področje, ki že zelo napreduje. In pa seveda, kako lahko v realnem času spremljamo delovanje organizma, denimo možganov ali prebavil."

Rajput izpostavlja dve področji, kjer lahko tehnologija prihodnosti transformira medicino: "Po eni strani je pandemija sprožila vprašanje, kako zdravstvo pripeljati v bolnikovo domačo sobo. Potem so tukaj virtualna klinična testiranja." Ta bi  farmacevtskim podjetjem omogočila, da nova zdravila na trg pošljejo veliko hitreje, saj bi bilo manj težav z organizacijo reprezentativnega vzorca bolnikov za izvedbo kliničnih testiranj. Pogosto je namreč pomembno tudi testiranje na različnih etničnih skupinah, a je težko zbrati in spremljati sodelujoče v takšni študiji. Prav tako bi imeli raziskovalci v času testiranj na voljo veliko več podatkov, ki bi bili tudi bolj natančni.

"Pri kliničnih testiranjih v živo se pacient vsake tri mesece vrne v zdravstveno ustanovo na teste – in to traja dve leti. Za raziskovalce to pomeni štiri do pet podatkov na leto. Ko govorimo o virtualnih testiranjih, pa to pomeni, da lahko z uporabo številnih senzorjev vseskozi spremljamo stanje pacienta. To pomeni hitrejše in učinkovitejše zaznavanje in obravnavo potencialnih stranskih učinkov ali sprememb v zdravju pacienta. Bolniku tudi ni treba več k zdravniku, teste lahko opravi doma," je še dodal.

Strokovnjaki opozarjajo, da moramo vzporedno z razvojem tehnologije nanjo pripraviti tudi družbo.
Strokovnjaki opozarjajo, da moramo vzporedno z razvojem tehnologije nanjo pripraviti tudi družbo. FOTO: Twitter

Kako bi živeli, če bi vedeli, da vas v prihodnosti čaka neozdravljiva bolezen? Kaj naj vesta zavarovalnica in delodajalec?

Raziskovalci tudi hitro razvijajo metode, kako bolezni zaznati izjemno zgodaj. To ima lahko ogromno prednosti – pa tudi slabosti, opozarja Farahanyjeva: "Pojavi se vprašanje – ali ljudje to res želijo vedeti? Pri demenci se prvi znaki lahko pojavijo desetletja pred izbruhom. In vprašanje, ki se postavi, je – ali je prav, da imamo ta podatek že mnogo prej. In kdo še naj to ve? Ima zavarovalnica pravico, da to ve in postopa v kontekstu tega podatka? Ali pa delodajalec? Imamo že orodja, ki lahko z veliko gotovostjo napovedo, da imate res visoko možnost, da se bo pri vas razvila določena bolezen. Denimo ALS. Ne vemo pa, kdaj. Kako naj nekomu svetujemo, kaj naj počne s takšno informacijo? Kako naj z njo živi? Bo to vplivalo na to, ali se odloči za otroke ali ne? Je to morda ozdravljivo ali pa še bo?"

Kot opozarja, moramo vzporedno z razvojem te tehnologije nanjo pripraviti tudi družbo, razmisliti o učinkih. Ljudje morajo vedeti, zakaj je genetsko svetovanje lahko koristno, a mora biti povezano s psihološkim svetovanjem in širšim družbenim razumevanjem: "Pomembno bo, da bodo države odločile, kako bomo upravljali s temi informacijami. Bodo torej imele pravico oziroma dostop do njih zavarovalnice, delodajalci, bo dostop do njih sploh imel posameznik? Ali morda samo preko zaupanja vrednega posrednika? Treba bo slediti razvoju tehnologije."

A tukaj bi se lahko zapletlo, saj je jasno, da politika s sprejemanjem zakonodaje že desetletja ne dohaja tehnologije. Eden zadnjih primerov so družbena omrežja, kjer še danes, ko gre za varnost, pogosto vlada "divji zahod", zakonodajalci niso naslovili niti težav, kot je objava pornografije iz maščevanja. Zdi se, da imajo pristojni pogosto težave z razumevanjem novih tehnologij, njihovega vpliva, zlasti pa z omejevanjem aktivnosti tehnoloških podjetij. Pri tem pa najbrž ni potrebno posebej poudarjati, kako občutljivo je v smislu regulacije in varnosti področje medicine.  

Bolnišnice: nova tarča kibernetskih napadov

Farahanyjeva opozarja, da je treba že zdaj vedeti, da ko sodobna tehnologija sreča medicino, trčimo ob vprašanje kibernetske varnosti na povsem nov način: "Ljudje bodo imeli doma senzorje, druge naprave, podatki bodo potovali od pacienta do zdravstvene ustanove in obratno ... Zato moramo poskrbeti za dodatno varnost tudi na tem področju."

Pri čemer je kibernetska varnost v bolnišnicah že težava, saj se soočajo s kibernetskimi napadi. Zato na tem področju obstaja velika skrb, ne samo zaradi kraje podatkov, ampak nevarnosti spreminjanja podatkov.

"Na vsakem koraku inovacije moramo pogledati, kaj lahko gre narobe, preigrati moramo tudi najbolj neverjetne scenarije," poudarja Palmer.

AI naj v medicini ne bi nadomestila zdravnikov in drugega osebja, lahko pa poskrbi za večjo učinkovitost njihovega dela.
AI naj v medicini ne bi nadomestila zdravnikov in drugega osebja, lahko pa poskrbi za večjo učinkovitost njihovega dela. FOTO: Dreamstime

Bo zdravstvo s tehnologijo bolj ali manj dostopno?

Odpira pa se tudi vprašanje dostopnosti zdravstva nove dobe. Bo trend, imenovan "precision medicine", model razvoja medicine v smeri prilagoditve zdravstvene oskrbe z medicinskimi odločitvami, zdravljenjem, klinično prakso in proizvodi po meri bolnika, le še povečal neenakost med bolniki, razliko med tem, kaj si bodo lahko privoščili bogati in revnejši posamezniki, bogate in revnejše države?

"Postaviti si moramo ambiciozne cilje ne le na podlagi tega, kaj bomo razvili, ampak tudi na podlagi tega, kako bomo to uporabili. Poskrbeti moramo, da bodo nove rešitve na koncu imele želene učinke. Z vprašanjem, kako bomo v prihodnje organizirali zdravstvo, financiranje in se spopadli z etičnimi problemi, se veliko ukvarjamo. Zaenkrat je jasno samo, da bo potrebnih več različnih modelov, da to dosežemo. Veliko bo odvisno od voditeljev, ne bo pa enostavno," pravi Palmerjeva.

Rajput je prepričan, da nas lahko umetna inteligenca (AI) v zdravstvu naredi bolj enakopravne. "Mislim, da bo ta sistem bolj pravičen. AI lahko pacientu omogoči personalizirano oskrbo. Poglejmo primer bolnika s srčnim infarktom. Eden od štirih pacientov bo v 30 dneh spet hospitaliziran, pri čemer pa je manj kot odstotek teh pacientov na optimalni dozi zdravil. In v 60 odstotkih je prav to vzrok, da se vrnejo v bolnišnico. 160 milijard evrov je tako na leto vrženih stran samo v ZDA. Vprašanje torej je, kako lahko že vnaprej predvidimo in preprečimo možnost bolezni in drugič – ko imamo težavo – ali lahko AI predvidi natančen odmerek, ki ga potrebuje specifičen pacient. To je seveda mogoče, saj lahko AI sproti zbira in analizira podatke o bolniku v udobju njegovega doma. Največji izziv za nas je bil, ko smo s svojimi odkritji pristopili k FDA (ameriškemu regulatorju). Tam je nastala težava, saj česa takšnega še ni bilo. Kako naj AI dozira zdravila bolniku, še posebej, če upoštevamo, da imajo ti ljudje pogosto še druge bolezni? Potrebnih je bilo veliko testiranj in dokazov, da je FDA sprejela programsko opremo."

Prepričan je sicer, da v medicini AI ne bo nadomestila zdravnikov in drugega osebja, lahko pa poskrbi za večjo učinkovitost njihovega dela.  

AI nima podatkov, ker ni zaupanja

Rajput tudi priznava, da je pred AI v medicini še dolga pot, tudi zato, ker algoritmi AI za optimalno delo potrebujejo  veliko podatkov, ki pa jim v medicini niso dostopni: "AI še ne uporabljamo za diagnosticiranje in še nekaj časa ne bomo tam. Trenutno se osredotočamo na to, da bi se medicinsko osebje ob pomoči AI lahko bolj posvetilo pacientom."

Farahanyjeva pa izpostavlja srž težave, ki jo bodo morali skupaj odpraviti regulatorji in raziskovalci, če želijo do podatkov, ki jih potrebujejo: "Trenutno je veliko nezaupanja, ljudje ne želijo deliti podatkov, skrbi jih, kako bodo uporabljeni. Prav tako ne želijo imeti občutka, da bo z njimi nekdo ustvarjal dobiček."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Triindvajseti December
21. 01. 2023 21.54
+2
To je treba nujno uvesti čimprej...Da razbremenimo zdravnike in jim plače dvignemo še vsaj za 25% 👏👏👏
osancta simplicitas
21. 01. 2023 13.52
+1
Dr. José Luis Sevillano:
osancta simplicitas
21. 01. 2023 13.47
+11
ven prišli dokazi, da cepivo covid-19 povzroča možganske kapi.....
Ramzess
21. 01. 2023 17.30
+0
Še marsikaj drugega povzroča, miokarditis, raka itd. Da o več decimeterskih beljakovinskih strdkih ne govorimo.
brezveze13
21. 01. 2023 13.47
+9
še trenutne diagnoze niso sposobni podati , ne da bi ti določili nekaj v naprej, razen če nisi odvisnik od tablet kako ti lahko potem nekaj podtaknejo, lahko pa za sigurno določijo v naprej višino zavarovalne premije za naivneže- V trenutnem zdravstvenem kolapsu bi bilo potrebna nemudoma prenehati plačevati dodatno zavarovanje, itak ne moreš do zdravnika, samo izsiljujejo ( obvezno zd zavarovanje, dodatno zd zavarovanje, dodatno zavarovanje za preskakovanje vrst, pa kaj smo res samo ovce)
NeMoresVerjet
21. 01. 2023 13.45
+8
Kaj vekik dela. Nobenega dela ni. Vpogled v kartoteko ima pacient in njegov zdravnik. Basta. Ko bodo podjetniki lahko gledalinin izbirali zaposlede glede na njihovo pricakovano zivljensko starost bo pa prisel cas, da se politike, zavarovalniske agente in vse, ki bodo pri tem sodelovali, testira v vodi kot so tonpoceli s "carovnicami". Banda hudiceva. Oni bi grafiki podjetja na delu drugih, brez tveganja, ko se delavec poskoduje pa verjetno ze v pogodbi zapisano da to ni njihov problem. VRECA, SAVA, KAMENJE, to je vse kar caka vsakega, ki sanja o takem sistemu.
Tufu
21. 01. 2023 13.01
-10
Ja bi bilo fajn vedeti v naprej.. saj si lahko življenje vsaj malo prilagodiš v naprej
Ramzess
21. 01. 2023 17.32
+2
Če to počneš sam je eno, če to počno drugi tebi je pa nekaj drugega in napačnega. Slenje ni nič novega.
osancta simplicitas
21. 01. 2023 12.46
+11
zato bodo v Sloveniji razturili ZZVS, čez 20 let vas bo pa takšna tajkunska zdravstvena zavarovalnica izsiljevala glede zdravstvenega zavarovanja!
zapiramvamusta
21. 01. 2023 12.25
+18
Zdaj mi pa povejte kako to ni podobno tistim teorijam o teoritikih zarot katerim ste se vsi še 10 let nazaj smejali?! Nadzor hočejo to so že Covid ukrepi pokazali in cepiva. Illuminati so to. Novi svetovni red. Čez 500 let bomo sami na pol roboti in nas bodk izklapljali in prižigali kadar bodo hoteli.
Stauffenberg
21. 01. 2023 12.31
+7
Dobro, da imamo razne Schwabe tako v Davosu kot tudi v Sloveniji, da smo na tekočem, kaj nam pripravljajo.
osancta simplicitas
21. 01. 2023 13.14
+14
V Davosu bila sama smetana in izvrševalci: Bourla direktor Pfizerja, laynarca, britanski premier Sunak, pa Kissinger, pa od Zelenca žena, pa Kličko.......ne bom več našteval!
osancta simplicitas
21. 01. 2023 13.15
+14
pa enih 200 lajdr iz Nemčije, Švice, Amsterdama, Pariza, za potešitev elite!
slayer2
21. 01. 2023 14.15
+6
Bananistanec
21. 01. 2023 12.17
+13
Lep izgovor za nadzriranje, kdaj te kliče narava za WC, kaj pojest in popit ali kaj še bolj intimnega, v tem ni koristi za navadne smrtnike
roten
21. 01. 2023 12.10
+10
Prvo naj politikom kompas dajo v livel
devote
21. 01. 2023 11.15
+20
evgenika z novim obrazom...nacisti ne morejo iz svoje koze, enkrat nacist , vedno nacist.
trgft
21. 01. 2023 10.58
+11
AI ne bo nadomestila zdravnika? Laž, kajti AI zdravniki( roboti s človeško podobo) že obstajajo. Kure, malo raziščite mogoče najdete zrno.
Geres
21. 01. 2023 10.51
+9
To nas v Sloveniji ne rabi skrbet. Mi smo ponosni, da nam ni treba vec bolniskega lista nosit…
Zverinjak
21. 01. 2023 10.49
+20
Ta senzor na daljinsko opravljanje naj si namontirajo vsi Evropski voditelji!!! Ursula Von Pfizerka pa kar prva v vrsto!!!! Nekak more oddelati super bonuse, katere je prejela v času Covida!!!
Ramzess
21. 01. 2023 10.44
+21
Saj veste kaj bo naredila zavarovalnica z določenimi podatki, se pravi napovedmi, človek se ne bo mogel zavarovati. Nič novega sicer.
Ramzess
21. 01. 2023 10.42
+0
Na podlagi napovedi, to je neobstoječega, česar morda ne bo, bi ljudem krojili življenje. Kaj pa če se napoved ne uresniči, kot taka, in ali v napovedani različici, kaj pa potem. Kar se tehnologije tiče, glede na to kako se sistem ruši, z zdarvstvom vred, kar je seveda nujno, staro mora stran, da lahko pride novo. S prihodom Medbedov, s katerimi se pozdravi vse, bo izginilo kot nepotrebno vse kar poznamo v zdravstvu in farmaciji.
Zvone24
21. 01. 2023 10.38
+20
Senzorje naj si vtaknejo kamor sonce nikoli ne ne posije. Korist bodo imele zavarovalnice in državni "veliki brat". Čeprav bodo seveda rekli, da "koristi odtehtajo tveganja". Samo še en korak bližje k totalni kontroli.
SlovenŠtima
21. 01. 2023 10.33
+23
Kar se dogovarjajo v Davosu, ne more biti dobro za ljudstvo. Je samo pripomoček za večjo kontrolo vladajočih.
Arhaist
21. 01. 2023 10.29
+19
Tele senzorje nej kar imajo zase, ga ne rabim nikoli. Tako bodo lahko sprozili plandemije kadar bodo hoteli. Se ena stvar ki so jo razkrili v svojem zlo nacrtu. Spet nadzor ljudi. Naj kar pozabijo, ne bo jim uspelo, na tak nacine ne, ker gre v slabi smeri za narod.
Ramzess
21. 01. 2023 10.45
+13
Hitreje bo odkrili posameznike in jih izločili.
Fluxx
21. 01. 2023 10.21
+15
Nd bos vec mogu rect da si boln. Sef bo na hitro preveril kaka je situacija. Pa zena bo tut vidla ce bo utrip narasel preveč ko bo sla kaka fina mimo.