Znanost in tehnologija

Egiptovsko 'izgubljeno zlato mesto' razkriva skrivnosti življenja faraonov

Kairo / Luksor, 11. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
16

Blišč zlata in dragocenosti, v kamen vklesane skrivnosti, monumentalne grobnice in čaščenje božanstev. Tako nekako bi si lahko predstavljali življenja starodavnih faraonov. Arheologi pa so nedavno v bližini nekaterih najbolj znanih egiptovskih spomenikov našli do zdaj neznano mesto, ki bi lahko odstrlo še zadnje tančice skrivnosti in strokovnjakom omogočilo vpogled v prestiž vsakdana mogočnih egipčanskih vladarjev. Gre za najpomembnejšo najdbo vse od odkritja Tutankamonove grobnice.

Arheologi so pod večmetrskimi nanosi puščavskega peska v bližini nekaterih najbolj znanih egiptovskih spomenikov odkrili starodavno, več kot 3000 let staro mesto. Strokovnjaki predpostavljajo, da gre za najpomembnejše arheološko odkritje, vse od znamenite najdbe grobnice Tutankamona.

Odkritje 'izgubljenega zlatega mesta' v bližini Luksorja je javnosti v četrtek naznanil slavni egiptolog Zahi Hawass. Po njegovih besedah gre za največje starodavno mesto, ki je bilo kadarkoli odkrito v Egiptu. Pred tisočletji je bilo znano pod imenom Aten.

Mesto je bilo stoletja dolgo izgubljeno pod plastmi puščavskih sipin, v bližini Luksorja. Gre za največje mesto faraonov, ki datira 3000 let nazaj, v vladavino faraonskega kralja Amenhotepa III.

Arheologi so z odkopavanji na najdišču pričeli septembra 2020, v nekaj tednih pa so se pokazali prvi obrisi arhitekturne zasnove naselbine. Predvidevajo, da je mesto največji razcvet doživelo za časa vladavine enega najmočnejših egiptovskih faraonov Amenhotepa III., ki je vladal med letoma 1391 in 1353 pred našim štetjem.

Po njegovi smrti sta mu vladala faraona Ay in Tutankamon, čigar skorajda nedotaknjeno grobnico je leta 1922 v Dolini kraljev odkril slavni britanski arheolog Howard Carter.

"Odkritje tega izgubljenega mesta je drugo najpomembnejše arheološko odkritje, vse od najdbe Tutankamonove grobnice," je poudarila tudi Betsy Brian, arheologinja ter profesorica egiptologije in egiptovske umetnosti z ameriške univerze Johns Hopkins v Baltimoru. Kot je dodala, bo tako strokovnjakom kot širši javnosti omogočilo redek vpogled v življenje starih Egipčanov, v času, ko je bil imperij na vrhuncu moči in bogastva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nadaljnja izkopavanja so postregla z velikim številom dragocenih najdb – med drugim so našli nakit (denimo prstane) barvno keramiko (lončene posode), amulete v obliki skarabejev in opeke, izdelane iz blata, s pečati Amenhotepa III.

Izgubljeno mesto v preteklosti že iskale mnoge tuje odprave, a zaman

Egiptovski arheologi so predstavili odkritje starodavnega egiptovskega mesta v bližini Luksorja, ki je bilo več tisočletij pokopano pod peskom. Po mnenju stroke gre za eno najpomembnejših najdb od odkritja Tutankamonove grobnice. Na odkritje je naletela egiptovska skupina arheologov pod vodstvom Zahija Hawassa, nekdanjega egiptovskega ministra za starine. Slednji je odkritje 'izgubljenega zlatega mesta' predstavil v četrtek. Mesto je po navedbah arheologov staro 3000 let in sega v čas vladavine Amenhotepa III., naprej je živelo še v času Tutankamona in Aya. Najdbo so v sporočilu za javnost opisali kot "največje starodavno mesto v Egiptu".

Skupina arheologov je z izkopavanji najprej začela na zahodnem bregu Luksorja, med templjema Ramzesa III. in Amenhotepa III., v bližini Doline kraljev, okoli 500 kilometrov južno od prestolnice Kairo.

"V nekaj tednih so se na veliko presenečenje ekipe začele v vseh smereh pojavljati in kazati formacije iz blatnatih opek," je v izjavi za medije, ki jo navaja BBC, dejal Hawass. "Odkrili smo veliko mesto, v dobro ohranjenem stanju, s skoraj celimi zidovi in ​​s prostori, napolnjenimi z orodji za vsakdanje življenje."

Zdaj, sedem mesecev po začetku izkopavanj, pa so skupno odkrili že več območij oziroma sosesk ter zgradb, vključno s pekarno s pečmi in posodami, upravno okrožje in stanovanjsko območje.

"Številni tujci so v okviru posebnih misij iskali to mesto, a ga nikoli niso našli," je še povedal Hawass, ki je bil v preteklosti sicer egiptovski minister za starine. Na tem mestu zdaj že potekajo nadaljnja arheološka dela, njegova ekipa pa pričakuje, da bodo odkrili še druge pomembne najdbe, denimo "nedotaknjene grobnice, polne zakladov". Naleteli so namreč tudi že na skupine teh, do katerih poteka dostop po stopnicah, vklesanih v skalo, podobno kot v Dolini kraljev.

Kot arheološka ekipa pod vodstvom Hawassa še navaja v sporočilu za javnost, so arheološke plasti namreč ostale nedotaknjene, mesto se je ohranilo takšno, kot so ga zapustili starodavni prebivalci.

Skozi bogato zgodovino do (znova) cvetočega turizma

Egipt si sicer prizadeva za promocijo svoje starodavne dediščine, s pomočjo katere oživlja turistični sektor. Tega so v preteklih letih namreč še posebej zaznamovali politični pretresi, nedavno pa ga je še dodatno ohromila pandemija covida-19.

Amenhotep III., znan tudi kot Amenhotep Veličastni, je bil deveti faraon 18. dinastije. Njegova vladavina je bila obdobje izjemne blaginje in umetniškega sijaja, v katerem je Egipt dosegel vrhunec svoje umetniške in mednarodne moči. Po smrti, verjetno v 39. letu svojega vladanja, ga je nasledil sin Amenhotep IV., ki se je kasneje preimenoval v Ehnatona.

Prejšnji teden je skozi tamkajšnjo prestolnico tako na primer potekal razkošen sprevod, spektakel skorajda zgodovinskih razsežnosti, kjer so v novo 'domovanje' pospremili posmrtne ostanke starodavnih egiptovskih vladarjev.

Skozi to 'zlato parado' so 22 mumij (18 kraljev in štirih kraljic) prepeljali iz neoklasičnega egiptovskega muzeja v približno pet kilometrov oddaljeni novi Narodni muzej egiptovske civilizacije. Med mumijami, premeščenimi v novo zadnje počivališče, sta bila tudi Amenhotep III. in njegova žena, kraljica Tiye.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Corona2026
11. 04. 2021 11.31
-18
😂😂😂celi egit je en velik larifari samo zaradi turistov :D sramita da folk še kar naseda v 2021
Cene Urban?i?
11. 04. 2021 10.45
+12
Ehnaton je izumil vero v enega boga. Po njegovi smrti so v času vladanja faraona Tutankamona, ki je zelo mlad prevzel oblast duhovniki zahtevali vrnitev mnogoboštva z glavnim bogom Amonom (faraon je tudi svoje ime zato spremenil, iz Tutankaten se je tedaj preimenoval v Tutankamona), vojskovodja, verjetno njegov brat pa je povedel tiste, ki so verjeli v edinega Atona, ven iz Egipta. Danes ga poznamo kot Mojzesa, iz sledilcev se je razvil judaizem, iz njega ostale monoteistične vere.
Corona2026
11. 04. 2021 11.36
-12
🤣🤣🤣🤣 nore gobice in ostala droga pa marihuana so izumili vero in boga nben drug😂😂😂 ker so takrat jedli vse kar so mašli so mel take holucinacije da kar boli.........in zgodbice so se začele širiti :D ..po tem pa lopovi zavohal dnar in so nastale cerkve da so ljudje lahko plačevali zadnje življenje prihranke da jim je ta *bog*odpustil 🤣🤣🤣 z tem dnarjom so si pa kupil vikinge v tishit casih in....zdj so glavni :D
Corona2026
11. 04. 2021 11.38
-5
Corona2026
11. 04. 2021 11.40
-5
Ce si vernik si lahko karkol želiš....ker karkol narediš....ti bo bog oprostill...KARKOLI.... tko da lahko jovo na novo spet tam...delas kar delaš
Corona2026
11. 04. 2021 19.14
+0
Jezni verniki hitr minuse hahaah :D ker je pol resnice pol je pa hec D
emilzapata
11. 04. 2021 10.08
+1
še vedno nabijate z uradno egiptologijo, čimer se smejijo tudi egiptovski vodiči po teh veličastnih stavbiščih, kdor je to videl v živo, senajprej vpraša, zakaj takšno vztrajanje z lažjo, verjetno turizem le daje sladek način preživetja, kar pa ljudem nagnjenim lenobi zelo ustreza.
reclaimyourmind
11. 04. 2021 11.02
+6
Ego. Težko je akademikom in priznanim arheologom priznat in sprejet, da je njihovo življensko delo ena velika zmota. Sploh, če nova spoznanja prvi objavijo amaterji/pisatelji (West,Bauval,Schoch,Hancock...)
SOKI
11. 04. 2021 15.31
+0
MOFO
11. 04. 2021 09.19
+21
Torej, malo pravilnega vrstnega reda pri vladanju. Najprej Amenhotep III, nato Amenhotep IV (Akhenaten, Tutankamen-ov oče, heretik zaradi ustanovitve prve monoteistične vere na svetu v Aton-a, sonce), Tutankamen in po smrti Ay, ki je bil vizir in ni bil iz kraljeve družine ali potomstva. Malce zgodovine nikoli ne škodi. Pa čeprav si "novinar". 🙄
emilzapata
11. 04. 2021 10.26
-8
to pa so za nas 5000 let kasneje res življensko pomembni podatki!!!
SOKI
11. 04. 2021 15.30
+4
Potem pač beri čivke, maršala Čivkota, in ostane neveden.
Quatflow
11. 04. 2021 08.49
-10
Egipt je padel, ne kujte ga v zvezde. Bili so kruti.
antilevi?ar
11. 04. 2021 10.53
+5
Pa novi NWO temelji ravno na tej egipstovsko-babilonski podlagi. Tudi Rim in vse kar smo od rima prevzeli temelji na isti osnovi. A ne vidiš povezave?
tron3
11. 04. 2021 08.26
-17
Kako lahko PopTv objavlja novico o Egipčanih, če so bili Egipčani pred vsem znanim medijem najmanj za najmanj 10 milijonov let.
Dusan21
11. 04. 2021 11.15
-1
Pop tv objavlja novice, na podlag izjav novinarjev, ki so preživeli vsa ta 1000 letja, nekdo omenja milijone, let, ne verjamem, a enoceličarji, ostanejo za vedno