Znanost in tehnologija

Eritritol: nič kalorij, a tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

Ljubljana, 28. 02. 2023 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Si pijačo sladkate z eritritolom ali pa je ta v vaših priljubljenih izdelkih? Sladilo z nič kalorijami, priljubljeno predvsem pri 'keto jedcih', so v nedavni raziskavi povezali s srčnim infarktom in možgansko kapjo.

Eritritol je po videzu, strukturi in okusu zelo podoben navadnemu belemu sladkorju. Ker ne vsebuje glutena in je praktično brez energijske vrednosti (ima 0 kalorij), je v zadnjem času postal zelo priljubljen nadomestek navadnega belega sladkorja. Pridobljen je z naravnim postopkom fermentacije glukoze iz koruznega škroba in se tako uvršča med naravna sladila. Priljubljen je predvsem pri keto dietah, izdelkih za diabetike, včasih ga primešajo tudi k sladilu stevia. 

Eritritol
Eritritol FOTO: Adobe Stock

A pozor, to zamenjavo za sladkor so raziskovalci zdaj povezali s povečanim tveganjem za strjevanje krvi, možgansko kapjo, srčnim infarktom in smrtjo. "Stopnja tveganja ni nizka," za CNN opozarja vodja študije dr. Stanley Hazen. Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Nature Medicine. Kot kažejo ugotovitve, so bili ljudje z že obstoječimi tveganji za srčne bolezni, kot je diabetes, kar dvakrat bolj izpostavljeni srčnemu infarktu, če so imeli v krvi visoke ravni eritritola. Dodatne laboratorijske raziskave in raziskave na živalih so pokazale, da lahko eritritol povzroča lažje strjevanje krvnih ploščic. Strdki se lahko odlomijo in potujejo v srce, kar povzroči srčni infarkt, ali v možgane, kjer sprožijo možgansko kap, povzema CNN. 

Krvni strdek
Krvni strdek FOTO: Shutterstock

"To je zagotovo znak za alarm," je za CNN ocenil kardiolog dr. Andrew Freeman, ki ni bil del raziskave: "Zdi se, da obstaja tveganje za strjevanje krvi zaradi uporabe eritritola," je dejal Freeman. "Seveda je potrebnih še več raziskav, vendar bi bilo zaradi velike previdnosti morda za zdaj smiselno omejiti eritritol v prehrani," je svetoval. 

 Združenje Calorie Control Council je za CNN komentiralo, da so "rezultati te študije v nasprotju z desetletji znanstvenih raziskav, ki kažejo, da so sladila z zmanjšano vsebnostjo kalorij, kot je eritritol, varna, kar dokazujejo globalna regulativna dovoljenja za njihovo uporabo v hrani in pijači." 

Rezultatov po njihovem mnenju namreč ne bi smeli posplošiti na celotno generacijo, saj so bili udeleženci intervencije že izpostavljeni povečanemu tveganju za srčno-žilne dogodke. Evropsko združenje proizvajalcev poliolov študije ni želelo komentirati, saj, kot so zapisali, študije še niso pregledali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
28. 02. 2023 20.43
+1
Jst sam pir pijem. Laški pir natančneje. 🤣
KaiC
28. 02. 2023 20.38
+3
Ojej, mene bi mogla potemtakem kap ali pa infarkt že parkrat zadet, saj sem čisto zamenjal sladkor z eritritolom že nekaj let nazaj. Pa glede na to da sem sladkosned, ne govorim samo o kakšni žlički sem pa tja.
Na pol ovca
28. 02. 2023 19.45
+2
zagotovo manj kot močno propagirana in hudo profitabilna zadeva zadnji 2 leti o kater se ne sme govorit
jugalo
28. 02. 2023 19.36
+1
Jap jap jap, treba po poiskat trajni dokaz kaj bo povzročalo po njihovem številčnejše infarkte in podobno… tega bo vedno več… AHA saj res… teorija zarote :)
Tone 12345
28. 02. 2023 19.34
+4
Pustite to umetno sladilo in vaša odkritja!!!rak je že desetletja nepremagljiv in je smrtnost vseskozi enaka 50% kljub vaši " napredni medicini""!!!!!ga ni in bodite raje tiho z vašimi odkritji!!
METKA102
28. 02. 2023 19.29
+3
Karkoli naredite novega je škodljivo. Je povedala dr. Bojana Mandič, da je vse, kar se ne da narediti v kuhinji škodljivo. Olje, margarina, sladkor, itd. itd. Domača mast in ocvirki, za sladkanje pa med in morda suho sadje.
KaiC
28. 02. 2023 20.45
+1
domača mast in ocvirki? od kje pa? s čim ste futrali prašiče preden ste jih zaklali? med? Mogoče domač, ampak čebele morajo tudi od rožice do rožice it :) Te pa dandanes z vso nesnago v zragu še daleč niso čiste in zdrave. Danes sploh nima veze kaj vnesete vase, posredno ali direktno boste škodili telesu, tako da sploh nima smisla paničarit glede tega, saj bo stres povzročen z nepotrebno histerijo pozročil še toliko več problemov. Sploh pa, kot pravijo modri ljudje - od nečesa je treba tudi umret.