Znanost in tehnologija

Dve desetletji skrival etiopsko krono iz 18. stoletja, ki jo je odkril v kovčku

Amsterdam, 06. 10. 2019 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdaj etiopski begunec, danes nizozemski državljan Sirak Asfaw je pred 21 leti v kovčku na svojem domu našel okrašeno in pozlačeno krono, za katero se je izkazalo, da predstavlja enega najpomembnejših kulturnih artefaktov etiopske zgodovine. Ta se po več desetletjih vrača v domovino.

Pozlačena krona iz 18. stoletja, ki jo med drugim krasi podoba Jezusa in 12 apostolov, trenutno pa se nahaja na skrbno varovani lokaciji, se vrača v Etiopijo, po tem ko je Sirak Asfaw, ki je krono na svojem domu varoval več kot dve desetletji, kontaktiral znanega "umetniškega detektiva" Arthurja Branda, ki se ga je zaradi najdb pogrešanih umetnin oprijelo ime "Indiana Jones umetniškega sveta". Med drugim je svetovno slavo doživel leta 2015, ko je odkril dva bronasta kipca konjev, ki ju je ustvaril Hitlerjev najljubši kipar Joseph Thorak.

Sirak je spregovoril za AFP o neverjetni zgodbi, kako je krona, za katero strokovnjaki ocenjujejo, da spada med najpomembnejše kulturne artefakte etiopske zgodovine, prišla v njegove roke. V 70. letih preteklega stoletja je zbežal iz Etiopije, v času političnih čistk vseh domnevnih protirevolucionarjev oziroma t. i. rdečega terorja, ko je oblast prevzel diktator Mengistu Haile Mariam. Prebežal je na Nizozemsko, v letih zatem pa je na svojem domu gostil številne Etiopijce, med njimi tudi mnoge begunce, ki so prav tako zbežali pred terorjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato je aprila 1998, medtem ko je iskal določene dokumente, naletel na omenjeno krono. Ta se je skrivala v kovčku, ki ga je za seboj pustil eden od njegovih gostov. "Pogledal sem v kovček in videl nekaj resnično izjemnega. Pomislil sem 'to ne more biti res'. To je ukradeno. To ne bi smelo biti tu. To pripada Etiopiji." 

Lastnika kovčka, čigar imena javnosti ne želi razkriti, je z najdbo soočil in mu obljubil, da krona "ne bo zapustila njegovega doma, razen ko se bo vrnila v Etiopijo." Kulturne dediščine svoje domovine namreč ni želel vrniti "istemu režimu, ki je dopustil, da so krono ukradli". In tako se je odločil, da bo postal nekakšen varuh krone, vse dokler je ne bo mogoče vrniti v domovino. Kar 21 let se je tako skrivala v njegovem stanovanju. V tem času so do njega prihajala tudi določeni pritiski od Etiopijcev, ki so vedeli, da se krona nahaja v njegovih rokah. "A vedel sem, če jo predam nazaj, bo znova izginila." 

Ko pa je v lanskem letu na oblast v Etiopiji prišel premier Abiy Ahmed, je Sirak menil, da se je situacija v njegovi domovini zadostno spremenila, da lahko kulturni zaklad vrne. "Končno je napočil čas, da krono vrnem pravim lastnikom - in to je etiopsko ljudstvo," je povedal za BBC

Brand je za AFP potrdil, da ga je Sirak kontaktiral in "povedal, da ima v lasti etiopski artefakt, ki ima velik kulturni pomen: izkazalo se je, da je Sirak Asfaw varuh redke etiopske krone iz 18 .stoletja," je dejal. Nizozemska vlada je potrdila, da jih je Brand obvestil o obstoju krone. Njeno pristnost pa je potrdil tudi Jacopo Gnisci, znanstveni sodelavec Oxfordske univerze – ta je za AFP povedal, da na svetu obstaja približno dva ducata tovrstnih kron, imenovanih "zewd". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Te krone so za Etiopijo velikega kulturnega in simbolnega pomena, saj so jih v preteklosti pomembnejše osebnosti donirale cerkvi, to je tradicija, ki sega že v pozno antiko." Na kroni je sicer letnica 1633–34, a Gnisci meni, da je po vsej verjetnosti nastala stoletje kasneje, po naročilu pomembnejšega lokalnega poglavarja Weldeja Sellaseja, ki naj bi jo kasneje podaril cerkvi v vasi Cheleqot na območju današnje severne Etiopije. 

"To je etiopska kulturna dediščina, njena identiteta in prav je, da se vrne domov," zaključi Sirak. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
07. 10. 2019 09.43
+6
Etiopija je najstarejše krščansko kraljestvo. Ob egipčanskih kristjanih koptih gre za najstarejše kristjane. Ne gre vseh beguncev tlačiti v isti koš. Kar se dogaja v Afriki in Aziji je v bistvu načrtni genocid nad kristjani. Sirija, Irak, Turčija, Egipt so prvotne zibelke krščanstva.
Gardon Game
07. 10. 2019 10.01
-9
načrtni genocid nad kristjani? ne ma basat... a dlje v zgodovino pa nebi šel hm? hinavec
Gardon Game
07. 10. 2019 10.03
+1
kako veselo so križarji plenili in klali lokalna plemena...
Aijn Prenn
06. 10. 2019 17.54
+12
Sem že večkrat dobil kakšen majl iz etiopije, da ima nekdo preveč denarja in bi mi ga malo nakazal, če... Ta je mislil, da bo krono prodal, pol se je pa izkazalo, da se to ne da kar tako.
Gardon Game
07. 10. 2019 09.59
+4
iz etiopije? zanimivo... največ takih mailov pride iz nigerije, sierra-leone in slonokoščene obale
scipio
06. 10. 2019 17.50
-2
No vidite, še sanja se vam ne, kakšna vse bogastva nam nosijo tile migranti s seboj v svojih kufrih in bisagah, mi jih pa takole grdo odvračamo. Nak nak, ni prav.
jg57
06. 10. 2019 18.01
+24
Mašti prav. Res niso zdravniki in inženirji, so pa nosilci kulturne dediščine.
muceli
06. 10. 2019 18.23
-2
RamzesII
06. 10. 2019 17.41
+19
Ali jo je pred 21 leti 'našel', ali se 21 let 'skrivala' pri njem doma, kaj bo bolj res? bržkone jo je morda prinesel, izgovarja pa se na neznanega gosta, nič lažjega, ozadje itak ni znano, od kod krona oz. kako je prišel 'gost' do nje in kdo je bil gost, ipd.
RamzesII
06. 10. 2019 17.37
+8
Kaj pa če jo je sam prinesel (saj je Etiopijec)? Kako so dokazali, da jo je prinesel nekdo drug?
andry1
06. 10. 2019 16.47
+15
Cela pizdarija😅
hotchilipoper
06. 10. 2019 16.47
+71
Demenca je huda stvar.Tudi pri nas se ne spomnijo od kje jim denar na računu.