-4°C

Europol bo moral zbrisati obsežno zbirko osebnih podatkov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
21
Evropski policijski urad Europol bo prisiljen izbrisati velik del obsežne shrambe osebnih podatkov, saj je nadzornik za varstvo podatkov ugotovil, da jih je urad zbral nezakonito.

Kot ugotavlja Evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS), je Europol bazo z občutljivimi podatki, ki vsebuje milijarde točk informacij, pridobil iz poročil o kaznivih dejanjih, s prisvajanjem podatkov iz šifriranih telefonskih storitev in z vzorčenjem prosilcev za azil, ki niso bili nikoli vpleteni v kak zločin.

Glede na interne dokumente, ki jih je pridobil medij The Guardian, Europolov predpomnilnik vsebuje vsaj štiri petabajte – to so trije milijoni CD-ROM-ov ali petina celotne vsebine ameriške Kongresne knjižnice. Zagovorniki varstva podatkov pravijo, da obseg informacij, ki jih hranijo v Europolovih sistemih, pravzaprav pomeni množični nadzor in da je Europol korak bližje temu, da postane evropska različica ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA), organizacije, katere tajno spletno vohunjenje je razkril žvižgač Edward Snowden

Digitalna zasebnost
Digitalna zasebnostFOTO: Shutterstock

Med kvadrilijoni shranjenih bajtov so občutljivi podatki o vsaj četrt milijona trenutnih ali nekdanjih osumljencih terorizma in hudih kaznivih dejanj, pa tudi o množici drugih ljudi, s katerimi so bili v stiku. Podatke so od nacionalnih policijskih organov zbirali zadnjih šest let.  

Nadzorni organ je Europolu naročil, naj izbriše vse podatke, ki jih hranijo več kot šest mesecev, in mu dal eno leto, da ugotovi, katere podatke lahko torej zakonito hrani. 

PREBERI ŠE
Ameriški žvižgač Edward Snowden je postal oče

Evropski odločevalci razdeljeni glede kompromisov med varnostjo in zasebnostjo

S to konfrontacijo se je nadzorni organ postavil po robu močni varnostni agenciji, ki je pripravljena postati središče umetne inteligence v policiji. Odločitev razkriva tudi globoke politične delitve med evropskimi odločevalci glede kompromisov med varnostjo in zasebnostjo. Končni izid tega soočenja bo imel posledice za prihodnost zasebnosti v Evropi in zunaj nje.

Zdi se, da je evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson bolj na strani Europola. "Organi pregona potrebujejo orodja, vire in čas za analizo podatkov, ki so jim zakonito posredovani," je dejala in dodala, da je Europol v Evropi platforma, ki s svojim delom podpira nacionalne policijske organe.

Pravni pomisleki, ki jih je izpostavil urad, za Europol predstavljajo "resen izziv", pravi komisija. Lani je predlagala korenite spremembe uredbe, ki bi razširila Europolova pooblastila. Če bi bil zakon sprejet, bi bilo podatkovni predpomnilnik mogoče legalizirati za nazaj, z ohranjeno vsebino pa bi lahko testirali nova orodja umetne inteligence in strojnega učenja.

PREBERI ŠE
V povezavi z napadom na Bataclan v Nemčiji aretirali bosanskega državljana

Europol kršitve zanika

Europol je sicer vse navedene kršitve zanikal in dodal, da si nadzorni organ trenutna pravila razlaga na nepraktičen način. Dodal je, da sodeluje z ENVP. "Radi bi našli ravnotežje med ohranjanjem varnosti EU in njenih državljanov ter spoštovanjem najvišjih standardov varstva podatkov," so sporočili iz agencije.

Nekatere države članice so začele Europol po napadu na Bataclan leta 2015 spodbujati k zbiranju podatkov, saj vidijo v tem rešitev za pomisleke glede terorizma. Europol je bil sicer ustanovljen kot usklajevalno telo za nacionalne policijske sile v EU, sedež pa ima v Haagu na Nizozemskem.

V teoriji velja za Europol stroga ureditev, ki določa, katere vrste osebnih podatkov lahko hrani in kako dolgo. Vsi podatki naj bi bili strogo kategorizirani in obdelani ter hranjeni le, če so potencialno pomembni za zelo pomembne naloge, kot je boj proti terorizmu. A kot je ugotovil ENVP, vsa vsebina Europolove zbirke v resnici ni znana, deloma tudi zaradi "čudnega" načina, na katerega Europol obravnava podatke. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.