Znanost in tehnologija

Evropska raketa Ariane 6 prvič poletela v vesolje

Kourou, 09. 07. 2024 21.28 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Po štirih letih prelaganja je z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6. Izstrelitev predstavlja poskus Evropske vesoljske agencije (Esa), da bi se po letih zaostanka uspešneje spopadla s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje.

Izstrelitev so danes izvedli z enourno zamudo, potem ko so uspeli rešiti manjšo težavo. 

Prvi poskus izstrelitve je bil načrtovan za leto 2020, vendar je raketa Ariane 6 zaradi pandemije covida-19 in ponavljajočih se tehničnih težav ostala na tleh, kar je Evropo prikrajšalo za neodvisno pošiljanje težjih tovorov v vesolje.

Ariane 6 je sicer naslednica rakete Ariane 5, ki je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita. Razvoj rakete Ariane 6 je stal okoli 4,5 milijarde evrov, njene merilne sisteme, ki omogočajo zajem podatkov v najzahtevnejših razmerah, pa je zagotovilo trboveljsko podjetje Dewesoft.

Tudi nova evropska raketa bo namenjena predvsem prenosu satelitov v vesolje, z njo pa si Evropa ob naraščajoči svetovni konkurenci, ki jo med drugim predstavlja ameriško podjetje SpaceX milijarderja Elona Muska, želi najti način za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje.

Ariane 6 bo tokrat v vesolje popeljala 17 kosov tovora, med njimi enajst mikrosatelitov. Letos bo sicer raketa opravila še en polet, leta 2025 šest, leta 2026 pa osem poletov. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.