Znanost in tehnologija

Evropska vesoljska agencija odpovedala misijo na Mars

Pariz, 17. 03. 2022 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Evropa je odpovedala misijo ExoMars, s katero bi na Rdeči planet poslali planetarno sondo, so sporočili iz Evropske vesoljske agencije. Razlog za to je vojna v Ukrajini in nezmožnost sodelovanja z Rusijo pri izstrelitvi. Evropske in ameriške misije so namreč večinoma odvisne od ruskih raket Sojuz.

ESA je sporočila, da bodo za pot na Mars poskušali poiskati alternative in načine, kako bi misijo nadaljevali brez ruskih raket. Vseeno pa je agencija sporočila, da se program Mednarodne vesoljske postaje nemoteno izvaja. "Glavni cilj je nadaljevati varno delovanje ISS, vključno z zagotavljanjem varnosti posadke," so še sporočili.

ExoMars
ExoMars FOTO: ESA–S. Corvaja

Uspešna evropsko-ruska misija ExoMars je s pomočjo orbiterja Trace Gas Orbiter FREND, ki je zasnovan, da zazna prisotnost in koncentracijo vodika v zgornjem metru površja, v Marsovem Velikem kanjonu odkrila "znatne količine vode", so konec lanskega leta sporočili iz ESA. Gre sicer lahko za led ali vodo, ki je vezana na minerale v tleh.

"Dognanja o tem, kako in kje danes obstaja voda na Marsu, so bistvenega pomena za razumevanje, kaj se je zgodilo z vodo, ter raziskovanje znakov morebitnega preteklega življenja, bivalnega okolja in organskih materialov iz Marsovih zgodnjih dni," je takrat povedal Colin Wilson, znanstvenik pri projektu ExoMars Trace Gas Orbiter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.