Znanost in tehnologija

Ne samo Facebook, na udaru tudi Tinder in Instagram

San Francisco, 29. 09. 2018 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uporabniki Facebooka so bili včeraj vse prej kot navdušeni nad novico, da se je hekerjem posrečil vdor v sistem, ki bi lahko ogrozil varnost 50 milijonov računov na tem priljubljenem družbenem omrežju. Družba je hitela miriti uporabnike, a kot kaže, naj bi se nepridipravi dokopali tudi do podatkov nekaterih drugih aplikacij, ki jih uporabljajo prizadeti uporabniki.

Facebook
Facebook FOTO: AP

Hekerji so izkoristili varnostno luknjo opcije "View As", ki dvema milijardama aktivnih mesečnih uporabnikov platforme omogoča, da preverijo, kako njihov profil vidijo drugi. S tem pa naj bi se dokopali do vstopnih gesel za Facebook.

Ko so zaznali vdor, je družba iz računov "odjavila" 90 milijonov uporabnikov – 40 milijonov primerov naj bi bilo "preventivnih", in jih o zadevi tudi obvestila. Kot je sporočila, pa primer še preiskuje.

Se je pa medtem izkazalo, da se hekerji domnevno niso dokopali le do vstopnih podatkov za Facebook. Eden od vodilnih pri družbi, Guy Rosen, je sporočil, da so hekerji s tem dobili dostop tudi do drugih aplikacij prizadetega uporabnika, če ta do njih dostopa prek Facebooka – torej če uporablja funkcijo "Facebook Login", s katero določene aplikacije omogočajo uporabo svojih storitev. Šlo naj bi predvsem za aplikacije Tinder, Spotify in Instagram, piše Business Insider.

Ali so bili podatki tudi zlorabljeni, pri družbi (še) ne vedo.

To pa ni edina težava, s katero se Facebook spopada v zadnjih 24 urah. Tarča kritik je postal tudi zaradi tega, ker je njegov avtomatski sistem dva članka o vdoru po pomoti označil za neprimerno objavo in ju uporabniki niso mogli deliti, in sicer članka agencije AP in Guardiana. Za napako so se pri družbi opravičili.

Je bil vaš račun na udaru?

Uporabniki Facebooka se sprašujejo, ali je bil na udaru tudi njihov račun. Pri Facebooku pravijo, da so prizadete in potencialno ogrožene uporabnike odjavili iz sistema, kar pomeni, da so se morali ob vnovični uporabi v sistem znova prijaviti z uporabniškim imenom in geslom. Pri družbi pravijo, da spreminjanje gesla kljub temu ni potrebno. Prav tako naj bi vsakemu takšnemu uporabniku poslali sporočilo. Nekaj uporabnikov sicer trdi, da so bili iz storitve odjavljeni, a sporočila niso prejeli. Pri družbi torej pravijo, da drugih ukrepov, razen vnovične prijave v sistem, uporabniku ni treba izvesti, so pa začasno ugasnili opcijo "View As".

Šef družbe Mark Zuckerberg je uporabnikom zagotovil, da se družba trudi za njihovo varnost: "Ves čas se spopadamo s poskusi napadov ljudi, ki hočejo krasti podatke. Vesel sem, da smo ugotovili, kaj se dogaja, odpravili ranljivost sistema in zavarovali račune. Še naprej se bomo trudili razvijati orodja, ki bodo preprečevala, da se takšne stvari ne bodo dogajale."

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lev07
30. 09. 2018 09.56
-3
Pljuvate bo FB in ostalih , sami pa vse dneve visite tukaj in komentirate! Logika!
paxvobiscum
29. 09. 2018 13.30
+37
Prima! Sesujte vse platforme v prah! Iz ljudi delajo zombije. Good riddance!
Čriček mali
29. 09. 2018 12.48
+33
Hvala bogu nimam Fbja. Od kar je prsu je mladina skos bol na racunalnikih oz na telefonu na Fb-ju preprosto ni vec komunikacije med ljudmi zalost!
bobrglava
29. 09. 2018 12.06
+25
Nimam nobene te zadeve. Ali sem zato za luno ali čuden?
seronja80
29. 09. 2018 11.35
+28
Joj groza, konec sveta! V kakšnem bolanem svetu živimo, da taka bedarija postane novica dneva v skoraj vseh medijih!? Zaprite, ugasnite, zbrišite to stran in ljudje se bojo sigurno začeli obnašati bolj normalno..
rosa65x
29. 09. 2018 12.00
+3
bad-grandpa
29. 09. 2018 09.01
+52
ce bi fb ugasnu, binusaj spet normalno zaživeli
Dragonball
29. 09. 2018 08.46
-20
Pričakujem, da bo NATO ustrezno odgovoril na ponovne napade ruskih hekerjev, najmanj z novimi sankcijami, čeprau bi bila najboljša kar vojaška intervencija, ki bi bila zagotovo uspešna glede na to, da je naš vojaški BDP 20-krat večji od ruskega
RudiFeler
29. 09. 2018 07.56
+35
Nisem, ker ne uporabljam tega ameriškega sanja.