Znanost in tehnologija

Facebook Avstralcem preprečil dostop do branja in deljenja novic

Sydney, 18. 02. 2021 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
49

Facebook je avstralskim uporabnikom onemogočil deljenje oziroma spremljanje novic na platformi, kar je povzročilo precej nemira in skrbi glede javnega dostopa do informacij. Facebook je to storil v odgovor na nov predlog zakona, ki predvideva, da bi tehnološki giganti plačali za novice na njihovih platformah.

Časopis The Sydney Morning Herald

Ko so se Avstralci zbudili v četrtkovo jutro, so ugotovili, da so vse Facebookove strani svetovnih in lokalnih novičarskih strani nedosegljive. Blokiranih je bilo tudi več vladnih strani, kar je Facebook pozneje označil za napako. Ljudje zunaj države prav tako nimajo dostopa do avstralskih novic na platformi. 

Avstralska vlada je potezo kritizirala in dodala, da to samo dokazuje ogromno pomoč, ki jo ti digitalni giganti družbenih omrežij imajo. Okoli 17 milijonov Avstralcev Facebook obišče dnevno. Minister za finance Josh Frydenberg je dejal, da ima ta blokada dostopa do informacij velik vpliv na skupnost in da bi zelo radi videli Facebook še naprej prisoten v državi, a da so njihova zadnja dejanja nepotrebna in napačna. 

Temu zakonu nasprotujeta tako Google kot Facebook, saj pravita, da gre za nepravično kaznovanje platform, ki ne odraža, kako internet deluje. V nasprotju s Facebookom pa se je Google dogovoril za plačilo že s tremi večjimi avstralskimi mediji, tudi z News Corpom Ruperta Murdocha

Avstralske oblasti so oblikovale zakon, da bi "izenačile pogoje na tržišču", in sicer pri tekmovanju tehnoloških gigantov in lastnikov medijev. Od vsakih 100 avstralskih dolarjev (okoli 64 evrov), ki jih porabijo za digitalno oglaševanje, gre 80 dolarjev (okoli 51 evrov) Googlu in Facebooku.

Facebook je zapisal, da jim zakon daje težko izbiro: ali naj se mu podredijo, čeprav ne upošteva realnosti razmerij, ali naj prepovejo novice za Avstralce na Facebooku. Odločili so se za zadnje. 

Facebook

Lokalni direktor podjetja William Easton je dejal, da želi zakon kaznovati Facebook za vsebino, za katero niso prosili oziroma je vzeli. Trdijo, da od novic nimajo pravega profita, a da oni njim s preusmeritvami letno pomagajo do 407 milijonov avstralskih dolarjev (približno 261 milijonov evrov).

Z blokado, ki velja zdaj, avstralski mediji ne morejo deliti nobene vsebine ali povezav na svojih straneh. Nacionalna televizija, ABC in časopisa, kot sta The Sydney Morning Herald in The Australian, imata več milijonov sledilcev. 

Avstralski premier Scott Morrison je potezo Facebooka označil za arogantno in razočaranja vredno, hkrati pa je dodal, da s tem ne bodo prestrašili vlade, ki še vedno odločno podpira ta zakon. 

Kaj se je zgodilo z vladnimi stranmi? 

Facebook je blokiral tudi dostop do nekaterih ključnih vladnih strani, tudi do policije, zdravstvenih strani in meteorološkega urada. Tudi nekaj drugih strani dobrodelnih organizacij in športnih društev ni mogoče uporabljati. 

Pozneje so to pri podjetju označili za napako in dejali, da so bile te strani nepovratno spremenjene, a da jih bodo ponovno vzpostavili, čeprav za to niso dali roka. Tiskovni predstavnik je dejal, da so vzeli široko definicijo tega, kaj so novice. 

Vlada sicer še naprej stoji za zakonom. Frydenberg dodaja, da želijo, da digitalni giganti plačajo tradicionalnim medijem za originalne novinarske vsebine, ki jih proizvedejo. Izpostavil je, da se tudi Facebook že dogovarja za plačila in da je ta prepoved prišla nepričakovano in nenapovedano, pri uporabnikih pa je to sprožilo pravo ogorčenje. 

"Kar s tem sporočajo Avstralcem, je, da na njihovi platformi ne bodo našli vsebin, ki prihajajo od organizacij s profesionalnimi novinarji, ki svoja dejstva pred objavo tudi preverijo," je dejal finančni minister. 

Mnogi uporabniki strani so v odzivu za BBC izpostavili, da je nepojmljivo, da so onemogočili dostop do novic sredi pandemije, pa tudi to, da dezinformacije zdaj še bolj prosto krožijo. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ime je to
19. 02. 2021 08.54
nightifly
18. 02. 2021 10.22
+1
sage - see .///////sagesse 18.02.2021, 9:07:19///////////// tu vam moram kar na veliko dati prav . Clintonov - obama -bidenov pool drmokratko -liberarne korporativne Amerike je ZLO za svet , za vse nas in za eno normalno ,sprejemljivo kapitalisticno trgovanje oz .proizvodnjo in delitev trga . Ta njihov nacin vodi v katastrofo .Resda v enormno bogatenje enega dela Amerike , s tem pa tud obvladovanja svet . trga in informacij , toda pogubno za normalno trgovino . V bistvu imajo ze skoraj vso logistiko tile pamzi , ki imajo nekaj socialnih in med . platform . Postali so tako enormni in bogati ,da jim tudi najbolj mocna administracija sveta z vsemi svojimi zakonskimi in ustavnimi dolocbami ,zakoni , cleni in vrag si ga vedi s cim se , ne morejo nadzorovati teh gigantov , se manj pa prisiliti v posteno placevanje davkov in pristojbin ..........ker le te skrivajo in parkirajo na prostorih in oazah ,katere nihce ne nadzoruje . Npr . samo v Luxembourgu so oprali stotine miliard v zadnjih letih , pa Irska , tudi Avstrija je se delno oaza . Da o drugih eksotih niti ne govorimo . Zal vse to vodi v nove konflikte ,ker vsi tile podpirajo politiko raznih kvazi demokrat . voditeljev ZDA , ki vse to dovoljujejo in podpirajo v zameno za pomoc pri volitvah . In prav to se je lepo videlo lani na preds .volitvah . Trumpa so zelo na grobo ustavili in mu odvzeli zmago . To je zdaj ze dejstvo , ne podmena .
Fržoww
18. 02. 2021 10.06
+1
Levaki, ja revcki ste.. sami s sabo mate opravka .. hahaha zivel JJ.
User1536496
18. 02. 2021 09.48
Evo, kdo je mocnejsi, mediji imajo veliko moc, naj imajo amercani FB zase, pa je to, to. Aja pol pa ne bodo multi... bogati
silly
18. 02. 2021 09.36
+2
Vsi pametni sedaj in bi radi vse na bigtech krivdo zvalili..ljudje dajejo gor vsebino in ne platforma...,ko pa je trumpetka volitve s pomočjo twiterja zmagal pa so vsi tiho bli....naj države javnim funkcionarjem prepovejo objavljanje in bo 100x manj manipulacij
User1958074
18. 02. 2021 09.21
+4
Mark Zuckerberg ima tako roko nad tem kar je danes družbeno sprejemljivo in kaj ne. Kaj pa je on, bog? Zadnji čas da zapustimo to omrežje ker predstavlja pogubo. Še dobro da se je Apple spravil na FB upam da je to prvi korak konca. Sicer pa je na FB večina samo še starejših/upokojencev. Mladina se je preselila na druga omrežja.
smorn
18. 02. 2021 09.15
+3
Kdor komentira, naj se prosim pozanima, za kaj gre. Avstralska vlada želi sprejeti zakon, da bi mediji lahko zahtevali od Facebooka denar za linke na njihove spletne strani. Facebook tega ne želi plačevati, zato v Avstraliji ne dovoli linkov na medije. Še vedno pa gre vsak lahko pogledat kamor želi. Facebook je mnenja, da dela medijem uslugo, ker prihaja veliko ljudi na njigove spletne strani preko linkov na Facebooku, zato se jim zdi neumno, da bi medijem še plačevali. Avstralija je prva, ki želi kaj takega, drugi bi radi sledili in gledajo, kaj se bo zgodilo v Avstraliji. Zato je Facebook ostro reagiral.
zurbrigen
18. 02. 2021 09.13
-1
IN sedaj bo letel BAN na FB in vse z njim povezane app v AU, to bo še luštno, FB se je ustrelil v koleno s to potezo.
Bananistanec
18. 02. 2021 09.09
+4
Edino prav, še kakšno drugo aplikacijo bi morali stisnit v kot, ne pa da vsi po vrsti gledamo tisto škatlo kot butalci in všečkamo, twitamo kar nam podtaknejo, nekateri si še na školki ne dajo miru, vedno več je takih ki gre v abstinenčno če pade signal, tako naprej bodo moderni kmetje imeli na telefonu apk Motika 2.7
Koronanateg
18. 02. 2021 09.14
-3
ne pisi oslarij in se preseli v S korejo tam bos imel raj buk sl
silly
18. 02. 2021 09.37
-1
Ne bluzi...to je ravno pravica do govora...
sagesse
18. 02. 2021 09.07
+8
Gugl adwords-vsi veste kaj je--oglaševanje za denar.Ali veste,da je gugl podpisal milijardne pogodbe z apple,hp,lenovo....,da noben servis računalniške opreme,kateri ni generalno pooblaščen že 5 let ne more oglaševati svojih storitev.Servis računalnikov,prodaja nepremičnine,servis garažnih vrat in sto drugih so prepovedane besede.Na ta način so onemogočili marketing malim podjetjem in nebroj malih s.p. jev je v zda propadlo.Tako poslovanje preprečuje proti monopolna zakonodaja,toda Obama se je zdilal z informacijskimi velikani,za medijsko podporo.Trumpova administracija se je 4 leta borila da bi spletni informacijski velikani začeli upoštevati zakonodajo,toda ti so šli z njim v odkrito vojno,kar ste imeli možnost videti tudi sami.... večina vas pojma nima pojma,kaj se dogaja na področju velikega brata in kontroli informacij......
simple_mind
18. 02. 2021 08.58
+2
Hehehehhh, še nekaj več "demokracije", oziroma demonkracije, a ne ?!?
sagesse
18. 02. 2021 08.56
+4
Preden si kdorkoli naloži neko aplikacijo,se mora strinjati z pravili igre v splošnih pogojih.Ko je neka vsebina objavljena na neki spletni platformi je tisto sekundo,ko nekdo pritisne tipko pošlji,lastnik vsebine spletna platforma.Vsi uporabniki facebooka se s temi pogoji strinjajo,če so pa bebavi in ne berejo kaj so podpisali,oziroma se strinjali je pa njihov problem....ko si malagate neko aplikacijo na telefon,se strinjate,da bo dostopala do stikov,imenika,fotografij...bla,bla... kaj vam ni jasno...vi ste tisti,kateri jim dovolite vse to.... ali res mislite da je en sam program na računalniku ali aplikacija v gugl play zastonj....od česa pa potem te firme živijo??...kaj ste nekateri naivni ali bebavi,saj je v bistvu vseeno,toda rezultat je isti......
bububu123
18. 02. 2021 08.51
+4
moderator.... če napišeš money... je sovražna beseda?
jspatipaon
18. 02. 2021 09.25
+1
Vsi bodo odgovarjali za zločine proti človeštvu!!
bububu123
18. 02. 2021 08.47
+12
Gre za Severno Korejo.... Kar politiko dovolijo lahko bereš! Avstralija je le začetek! Še svetu ni jasno da je korona le začetek zapiranja sveta, redčenje sveta, poslušnosti.... Že marca se napisal to kar se sedaj dogaja! Popolni nadzor nad netom! Zato se je Trump boril! Proti temu kar se sedaj dogaja, zato so ga odstranili! Must to sedaj počne! Vendar so Gates korporacije močnejše ! Svetovni voditelji proti Musku... Jack Li je kritiziral kitajsko vodenje in je izginil za 2 meseca! Izpustili so ga ker je svet začel spraševati kje je
no_prav
18. 02. 2021 08.54
-4
Ja. In imenski seznam se že piše. Upam, da so nama pravilno črkovali imeni. Jao, jao...
bububu123
18. 02. 2021 10.15
+1
ne gre se za imenski seznam! gre se za nadzor nas svetom! uveljavljanje in vsiljevanje novih pravil!
MucaNeGrize
18. 02. 2021 08.46
+2
Korporacija / privatnik/ nad državo in zakoni . Opevani neoliberalni kapitalizem in prosti trg . In takšnih rabot z vrha kapitala te neoliberalne doktrine je čedalje več , le da je ta iz članka " bolj VIDNA " . Velika večina se sploh ne zaveda izredne škodljivosti in kriminala , ki jim ga povzroča ta kriminalna družbena doktrina imenovana neoliberalni kapitalizem .
User1536496
18. 02. 2021 09.54
Muca, tu ti moram dati plus, ceprav se velikokrat ne strinjam s tabo, tudi na tem mediju se moramk zaceti pogovarjat bolj natancno, ne kr neki
no_prav
18. 02. 2021 08.43
+9
Še bolj bi bil vesel novice, da je Avstralija Facebooku prepovedala objavljati karkoli in da bo ostali Svet temu sledil.
Kolani
18. 02. 2021 08.41
+8
Nikoli nisem uporabljal facebooka ali česa podobnega. Vendar sem proti vsakršni cenzuri.
picolin
18. 02. 2021 08.40
+7
facebook naj bo samo za informacije dopisovanje ter spoznanstva kot je bil na zacetku.kaj je treba imet tolko skuoin tolko oglasnikov in pa brezveznih oglasov tujih prodajalcev kateri samo sluzijo ko lahko nekoga nekje nategnejo.
NB777
18. 02. 2021 08.39
+10
Pravilno, ljudje so postali obsedeni z Facebookom in ostalimi socialnimi omrežji, že par let nisem uporabnik Facebooka in mi nič ne manjka.
User1552758
18. 02. 2021 08.37
+9
Bravo Avstralija