Znanost in tehnologija

Facebook je predstavil novo digitalno valuto Libra

San Francisco, 18. 06. 2019 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
9

Ameriški tehnološki velikan Libro opisuje kot 'novo globalno valuto'. Konzorcij, v katerega je vključenih več poznanih globalnih podjetij, naj bi jo v obtok dal prihodnje leto. Varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil.

Facebook je v konzorciju, v katerem so tudi podjetja kot na primer Mastercard, Visa, PayPal in Uber, le eden od članov, vendar pa vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, ki jo je poimenoval Calibra. "Na to gledamo kot na dopolnilno dejavnost za Facebookovo poslanstvo povezovanja ljudi," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal podpredsednik Facebookove podružnice Calibra Tomer Barel.

"Veliko ljudi Facebook uporablja v državah, kjer obstajajo ovire za bančne storitve," je dodal. Calibra pa bo Facebooku omogočila, da bo v svojo ponudbo dodal tudi finančne storitve in tako še razširil svoj posel.

Poslovanje z novo digitalno valuto Libra naj bi bilo tako enostavno kot pošiljanje sporočil.
Poslovanje z novo digitalno valuto Libra naj bi bilo tako enostavno kot pošiljanje sporočil. FOTO: Shutterstock

Libro predstavljajo ravno v času, ko se borijo z okrnjenim ugledom zaradi več varnostnih spodrsljajev, pri čemer vodja komuniciranja pri združenju Libra Dante Disparte poudarja, da pri tem projektu ne gre za zaupanje v Facebook, ampak 'v ustanovitelje konzorcija'.

Kot obljubljajo v Calibri, bo digitalna denarnica strogo ločena od ostalih podatkov, s katerimi upravlja Facebook, hkrati pa teh podatkov ne bodo uporabili za ciljne oglase, je poudaril Kevin Weil iz Calibre.

V konzorciju, ki zaenkrat združuje 28 članov, so Libro zasnovali z željo po stabilnosti, zaupanje med strankami pa naj bi pridobili z vezavo vrednosti svoje virtualne valute na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro.

Valuto so zavarovali z rezervami, ki zagotavljajo uporabnost in nizko volatilnost. Za rezerve bodo poleg začetnih vložkov v konzorciju uporabili tudi denar, ki ga bodo uporabniki namenili za nakup Libre.

Nova digitalna valuta bo regulirana in bo podrejena lokalni zakonodaji na trgih, kjer bo prisotna, da bi preprečili pranje denarja.

Libro bo lahko 'koval' le konzorcij, s čimer želijo dodatno zagotavljati stabilnost, saj bodo ponudbo usklajevali s povpraševanjem in zalogo rezerv.

Valuta je zasnovana na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Gre za sklope blokov informacij, kot so dogovori ali pogodbe, ki so shranjeni na mreži računalnikov. Podatki so shranjeni kronološko, dostopni skupnosti uporabnikov in nad njimi običajno ne bdi osrednja osrednja avtoriteta, kot je banka ali vlada.

Nadzor nad novo digitalno valuto naj bi imela fundacija s sedežem v Švici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
19. 06. 2019 14.06
+5
Ma kar neki. A ni dovolj, da narod jugate s temi bikoini in ostalimi -oini zdaj se ta zmazek?
Da se mene pita..
18. 06. 2019 16.40
+2
Ko bomo začeli dobivati plače v librah, bomo gotofi..
sredin?ar
18. 06. 2019 16.46
-3
Boljse v placa v librah kot pa zdaj ko je v evrih nekateri sploh ne dobimo...
procesoid
19. 06. 2019 16.48
+6
zanima me razlog, da vztrajaš v službi volontersko?
AlternativeFacts
18. 06. 2019 16.17
+15
Facebook ne zna varovati uporabnike pred hack-napadi, bo pa imel lastno valuto....Če imate prevč denarja kar izvolite, samo ne potem jokat, kako so vas obrali...
big_foot
18. 06. 2019 16.10
+17
Fejsbuku verjet o varnosti svojih podatkov in po novem še zaupat kripto valuto :-) mislim da je to ena od korporacij ki je najmanj vredna zaupanja
xy yx
18. 06. 2019 16.06
+10
Samo izraba blockchain tehnologije, v nasprotju z idejo decentralizacije in se vecji krepitvi korporativnosti in izkoriscanja kapitala delavstva. Sem zelo proti, marksisticna ideologija na strani kapitala spet nasla svojo pot.
AlternativeFacts
18. 06. 2019 16.31
-2
Blockchain je v uporabi že od srede 90-ih prejšnjega stoletja....
Pozitiven
18. 06. 2019 15.57
+3
Spet neka vluta za butalce na južni strani Alp.