Znanost in tehnologija

Facebook letos izbrisal že 583 milijonov lažnih profilov

San Francisco, 16. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Facebook se je zaradi poplave kritik, da je neuspešen pri zajezitvi objav, ki vsebujejo nasilje, goloto, sovražni govor in druge sporne vsebine, odločil, da v številkah razkrije, kako se sooča s tovrstnimi objavami in koliko jih uspešno prepreči.

Facebook je v želji po transparentnosti razkril podrobne podatke o tem, koliko in kakšne vsebine odstranjuje z družbenih omrežij. V 86 strani dolgem poročilu so navedli, da so v prvi četrtini leta 2018 izbrisali že 865 milijonov objav, večina od njih je bila nezaželen 'spam', manjši delež objav pa je bil povezan z goloto, nasiljem, terorizmom in sovražnim govorom. Izbrisali so tudi 583 milijonov lažnih profilov, kar znese približno od tri do štiri odstotke vseh mesečnih uporabnikov Facebooka, poroča The New York Times.

Facebook je v želji po transparentnosti razkril podrobne podatke o tem, koliko in kakšne vsebine odstranjuje z družbenih omrežij.
Facebook je v želji po transparentnosti razkril podrobne podatke o tem, koliko in kakšne vsebine odstranjuje z družbenih omrežij. FOTO: AP

Neprimerne vsebine imajo posledice v resničnem življenju uporabnikov

Guy Rosen iz Facebooka poudarja, da si podjetje zadnjih 18 mesecev nenehno prizadeva za čim prejšnje odkrivanje in odstranjevanje neprimernih vsebin. Takšno poročilo zato nameravajo izdati vsako četrtino leta. Podjetje tako odgovarja na očitke o širjenju lažnih novic, sovražnih in drugih neprimernih vsebin na njihovih straneh, ki pa imajo velikokrat posledice tudi v resničnem življenju njegovih uporabnikov.

Nasilje je na Facebookovih straneh še vedno v razmahu. Prav tako se sooča s škandalom Cambridge Analytica, ki ga je zaradi pomanjkljive zaščite osebnih podatkov uporabnikov stalo njihovega zaupanja. Mark Zuckerberg je sicer že večkrat poudaril, da si mora podjetje še bolj prizadevati za to, da družbeno omrežje zaščiti pred zlorabami, zato naj bi odstranili tudi približno 200 aplikacij, ki so zbirale podatke o uporabnikih.

Nasilje je na Facebookovih straneh še vedno v razmahu. Prav tako se sooča s posledicami škandala Cambridge Analytica.
Nasilje je na Facebookovih straneh še vedno v razmahu. Prav tako se sooča s posledicami škandala Cambridge Analytica. FOTO: AP

Podatki še vedno omejeni

Čeprav je Facebook v poročilu res razkril nekaj novih podatkov, so bili ti še vedno omejeni in niso razkrili primerov sovražnih in nasilnih vsebin, ki naj bi jih odstranili. Prav tako je nenavadno, da so le v prvih treh mesecih leta 2018 odstranili več tovrstnih objav kot v zadnji četrtini leta 2017. A vseeno je to korak naprej, saj je Facebook do zdaj zavračal vse pozive k razkritju takšnih informacij. Iz poročila je razvidno, da je večina objav, ki jo je Facebook odstranil 'spam', 2,4 odstotka izbrisanih objav je vsebovalo goloto, še manjši odstotek objav, ki so jih izbrisali, pa je vseboval nasilje in sovražni govor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
16. 05. 2018 08.11
+8
poleg tega kot fake account izbrišejo tudi račune, kot je recimo račun "sosedova micka", ki si ga je nekdo naredil, da ne ve celo vesolje, kdo je to, razen njegovih prijateljev. in čeprav taka oseba ne stori nikomur nič žalega, jo izbrišejo, saj zato, ker nirealna oseba, ne dobijo za reklamo takim osebam z nepravimi računi toliko denarja, kot ga dobijo za reklamo pri prai osebi. tako, da spet ne gre za varnost ali zaščito pred lažnimi nformacijiami ali nasljem, ampak samo za denar.
kajenješkodi
22. 08. 2018 08.38
provokatorr
16. 05. 2018 07.35
+8
nasilje, goloto in sovražni govor mečejo v isti koš? komu pa škodi, če kdo objavi fotografijo nage ženske?
provokatorr
16. 05. 2018 08.09
+5
mladoletne osebe res nimajo kaj delati nage na fotografijah. ampak ne, ne gre za mladoletnice, ampak ti bodo izbrisali fotografijo tudi, če bo na fotografiji prevelik procent gole kože, ali pa bog ne daj, da bi se na fotografiji videla ženska dojka. govorimo o odraslih ženskah.
bysaRD
04. 06. 2018 19.03
+1
Ženske dojke znajo biti res nekaj nenaravnega...