Znanost in tehnologija

Facebook spet pod udarom zaradi kršenja zasebnosti uporabnikov

Washington, 05. 06. 2018 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
0

Facebook je z izdelovalci komunikacijskih naprav delil zasebne podatke uporabnikov oziroma je podjetjem posredoval podatke o prijateljih uporabnikov na družbenem mediju Facebook brez dovoljenja. Ameriška zvezna država Washington pa Facebook in Google toži zaradi kršenja zakonodaje glede oglasov med predsedniško kampanjo.

Facebook je znova pod udarom kritik zaradi kršenja zasebnosti.
Facebook je znova pod udarom kritik zaradi kršenja zasebnosti. FOTO: iStock

Facebook naj bi zasebne podatke uporabnikov posredoval okrog 60 podjetjem, med drugim Amazonu, Applu, Blackberryju, HTC, Microsoftu in Samsungu, čeprav je zagotovil, da tega več ne bo počel. Proizvajalci naprav lahko na ta način po ovinku pridejo do podatkov o prijateljih uporabnikov, ki so se zavarovali s prepovedjo delitve informacij.

Podpredsednik Facebooka, pristojen za partnerstva produktov Ime Archibong je zatrdil, da so informacije o prijateljih uporabnikov postale dostopne na napravah šele, ko so se uporabniki odločili, da delijo informacije s prijatelji. Ni jasno, kaj je s tem želel zanikati, saj se uporabniki niso odločili, da informacije razen s prijatelji delijo še s Samsungom, Applom in drugimi.

Sporočil je tudi, da so proizvajalcem naprav dali dostop zato, da lahko zgradijo različice Facebooka, ki delujejo na različnih telefonih ali operacijskih sistemih. Partnerska podjetja pa naj bi podpisala pogodbo, da informacij o uporabnikih ne smejo uporabiti za nič drugega kot to. Archibong je zagotovil, da ne vedo, da bi katero od podjetij zlorabilo informacije.

Facebook ni vedel niti, da je Cambridge Analytica zlorabila podatke o uporabnikih v politične namene za kampanjo Donalda Trumpa. Škandal s tem še vedno odmeva in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg od marca naprej zagotavlja, da se to ne bo ponovilo, da imajo uporabniki v rokah odločitev o tem, kaj se dogaja z njihovimi informacijami in podobno.

Nova pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Barbara Underwood je sporočila, da bo njen urad še naprej preiskoval dejavnosti Facebooka, ki zadevajo zasebnost uporabnikov, saj da številna vprašanja ostajajo brez odgovora.

Vodilni demokrat v proti-monopolnem pododboru odbora za pravosodje predstavniškega doma ameriškega kongresa David Cicilline je dejal, da je Zuckerberg kot kaže lagal kongresu, ko je trdil, da imajo uporabniki popoln nadzor nad tem kdo vidi njihove podatke na Facebooku. Zahteval je novo preiskavo.

Demokratski senator iz Connecticuta Richard Blumenthal pa je dejal, da novica o novem kršenju zasebnosti, o kateri je prvi poročal New York Times, kaže na dodaten razlog, da je nujno treba sprejeti zakon o zaščiti zasebnih podatkov po vzoru Evrope.

Washington toži Facebook in Google zaradi oglasov med predsedniško kampanjo

Zvezna država Washington je sporočila, da so vložili tožbo proti spletnima gigantoma Facebook in Google zaradi domnevnega kršenja zakona o financiranju kampanj. Podjetji namreč nista posredovali informacij o tem, kdo je kupoval predvolilne oglase na njihovih straneh v času kampanje od leta 2013. 

Facebook upa, da bodo tožbo hitro razrešili, saj poudarjajo, da so nedavno uvedli nova orodja, s katerimi lahko ljudje vidijo, kdo je naročnik političnega oglasa na njihovem družbenem omrežju. 

Google in Facebook sta bila v zadnjem času tarča kritik zaradi njune vloge pri širjenju političnih oglasov, po tem, ko se je izkazalo, da so Rusi pod lažnimi profili kupovali oglase, s katerimi so vplivali na ameriške volivce v času kampanje za predsedniške volitve leta 2016. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.