Znanost in tehnologija

'Facebookovi oglasi so me preganjali po tem, ko sem rodila mrtvega otroka'

London, 20. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
58

Anna England Kerr je Slovenka, ki živi v Londonu. Ker je pričakovala otroka, je na spletu brala starševske vsebine. Na njeni Facebook strani so se začeli pojavljati tovrstni oglasi, kar je ni motilo, dokler ni rodila mrtvega otroka. Oglasi so poglabljali njeno bolečino, zato jih je v nastavitvah skrila. Ker se ni nič spremenilo, je napisala odprto pismo Facebooku. In z njihove strani prejela opravičilo. Z Anno smo se pogovarjali po telefonu.

Le dva tedna prej, preden bi Anna England Kerr morala roditi punčko Klaro, se je majhno srce ustavilo za vedno. Zdravniki niso znali pojasniti zakaj, dejali so, da se smrti nikakor ni dalo predvideti.

Anna England Kerr se je rodila v Birminghamu v Angliji. Pri njenih 12 letih so se s starši preselili v Slovenijo, kjer je zaključila osnovo in srednjo šolo ter fakulteto. Najprej je zaposlitev dobila na Bližnjem vzhodu, potem pa se je preselila nazaj v Anglijo. Z možem sta si dom ustvarila v Londonu.

Svoje prijatelje sta z možem o tragičnem dogodku obvestila prek Facebooka. "Tak način se nama je zdel najlažji, ker ni bilo treba vsakega posebej klicati, saj sva vključena v več skupin. Šele takrat sem postala pozorna, da je zraven veliko oglasov, ki so povezani z dojenčki in starši," je razložila England Kerrova. Ker je oglaševanje emocionalno naravnano, so jo podobe dojenčkov in razna sporočila – če želite najboljše svojemu otroku, boste kupili naš izdelek – zelo prizadela. Tako so jo nenehno spominjali, da Klare ne bo mogla nikoli držati v rokah. "Hudo ti je, ne vem, če se sploh da razložiti. Vsak si mogoče lahko predstavlja, kako hudo je, ko izgubiš ljubljeno osebo. Ampak po navadi, ko čutiš in doživljaš to izgubo, ti ostanejo vsaj spomini na to osebo. Lahko se potolažiš, da je imela lepo življenje. Ko zgubiš otroka, še preden se je rodil in se pred tem že pripravljaš in veseliš njegovega prihoda, te potre na drugačen način," je opisala svoje občutke.

Anna je na FB profil dobivala oglase za plenice, zibelke, posteljice, oblačila za dojenčke in mamice, ki še dojijo ...
Anna je na FB profil dobivala oglase za plenice, zibelke, posteljice, oblačila za dojenčke in mamice, ki še dojijo ... FOTO: Facebook

Zato se je poglobila in v Facebookovih nastavitvah našla orodje, s katerim lahko izklopiš oglase z določenimi vsebinami. Izklopila je teme starševstva in dojenčkov, a se ni prav nič spremenilo. Ponovno se je lotila dela in našla podrobnejše nastavitve, kjer Facebook opredeljuje, kakšne teme te zanimajo. "Zbrisala sem vse, kar bi se lahko kakorkoli povezovalo s starševstvom. Zbrisala sem otroke, družino … Osredotočila sem se na to, da ne bi bilo prav nobenega indikatorja, ki bi me vključil v starševsko skupino oglaševanja," je pripovedovala England Kerrova. A vse zaman. Oglasi so se pojavljali dan za dnem. "Ko smo se pripravljali na Klarin pogreb, so se oglasi za odejice, zibelke in dojenčke še vedno pojavljali. To je skrajno neprijetno. Sicer menim, da je Facebook uporabno orodje, posebej takrat, ko žaluješ in nimaš energije, da bi šel ven iz hiše in se družil z ljudmi, da na ta način ohranjaš stike s prijatelji, medtem ko se doma skušaš postaviti na noge." To je tudi razlog, zakaj ni zbrisala svojega Facebook profila.

Odprto pismo Facebooku: Vaši oglasi me nenamerno strašijo, saj me opominjajo na to, kar sem izgubila

Ker so nezaželeni oglasi vztrajali štiri mesece in ker se ni mogla dokopati do odgovornih, je družbenemu medijskemu velikanu na svoji profilni strani in na blogu napisala odprto pismo. Prosila jih je, da uredijo, da jo nehajo dušiti z oglasi, ki jo žalostijo, ker teh izdelkov nikoli ne bo kupovala za Klaro: "Vaši oglasi me nenamerno strašijo, saj me opominjajo na to, kar sem izgubila," je ena od njenih misli iz pisma. Poleg tega je izpostavila, da verjetno ni edina, ki je morala zaradi oglasov vedno znova podoživljati žalostno izgubo: "15 dojenčkov na dan se v Veliki Britaniji rodi mrtvih ali umrejo v štirih tednih po rojstvu. Vsaka izguba vpliva na družino, sorodnike in prijatelje. In to je veliko ljudi."

Eden oglasov, ki jih je prejela England Kerrova, kljub temu, da je v FB nastavitvah označila možnost, da jih ne želi prejemti več.
Eden oglasov, ki jih je prejela England Kerrova, kljub temu, da je v FB nastavitvah označila možnost, da jih ne želi prejemti več. FOTO: Facebook

Zapisala je še, da take poteze niti niso dobre za oglaševalce oziroma blagovne znamke. Sama je namreč prepričana, da se jim bo izogibala, če bo imela drugega otroka. "Zato, ker bom hotela, da moj otrok živi, in bom vedno povezovala te blagovne znamke z mojo Klaro, ki nikoli ni imela priložnosti živeti," je zapisala.

Pismo je doživelo velik odziv. Oglasili so se tako tisti, ki se jim dogaja podobno, kot tisti, ki razumejo Annino bolečino in menijo, da je nezaslišano, da človek nima možnosti izbirati, kaj želi videti in česa ne. Še več, da možnost izbire obstaja, a ne deluje. Svojo zgodbo in problematiko agresivnega oglaševanja je Anna v četrtek predstavila tudi na britanski televiziji BBC. S svojim pismom je namreč dosegla, da so jo poklicali s Facebooka.

Opravičilo Facebooka

England Kerrova je odpro pismo Facebooku napisala 10. oktobra. 17. oktobra, dan pred intervjujem na BBC, jo je po telefonu poklicala vodja Facebooka v Evropi Nicola Mendelsohen. "Rekla mi je, da jim je zelo žal. Sočustvovala je z nama z možem in se opravičila, da je Facebook najino bolečino potenciral. Kot razlog, da se ni dalo izklopiti oglasov, je navedla programsko pomanjkljivost. Potrdila je, da funkcija izklopa oglasov poleti ni delovala. Mendelsohenova mi je obljubila, da me bodo obvestili, ko bodo napako odpravili. Do danes me še niso," je pojasnila England Kerrova. Zadnji oglas za otroško posteljico je prejela v torek.

Ob vsem te se pojavlja vprašanje – koliko svobode imamo ljudje pri svojih odločitvah? Kje so meje dobrega okusa oziroma kako daleč so pripravljene iti korporacije s targetiranim oglaševanjem, ki ga sicer predstavljajo kot nekaj dobrega, ker naj bi doseglo le ciljne kupce?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Čriček mali
21. 10. 2018 08.49
-2
A zj se Na fbju ni varno. Žalostno
TistoPravo
21. 10. 2018 07.28
-1
Zdaj pa še bolj v primer...sem prijatelju pred tednom poslal sporočilo, kdaj bo kaj spekel da končno proslaviva na rojstvo sina...ki mu ga je rodila punca zdaj že pred skoraj letom dni. Nakar izvem od drugega prijatelja, da ima sin od najinega skupnega primatelja tumor v možganih. Torej, posledice so lahko včasih zelo čudne....če ne že boleče, če človek preprosto česa ne ve. Na vprašanje po pikniku seveda nisem dobil odgovora, vendar nimam nit kančka slabe vesti...saj je daleč od tega, da se nebi trudil pridobiti čimveč koristnih informacij za lažje gibanje v življenju. Ampak tukaj je vir žal ni sprožil do mene...
TistoPravo
21. 10. 2018 07.21
Danes je taka ali drugačna informacija vredna za podjetje veliko, za posameznika pa lahko rečemo da je vrednost enaka celoti. Posameznii je zelo ranljico, nikoli vsega ne ve...podjetja pa so ponavadi skupek posameznikov. Torej, komu je tako ali drugačno informiranje...promoviranje, v bistvu v korist...tebi
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 21.00
+6
Ženska je izpostavila povsem legitimno vprašanje. Glede na zelo osebno temo, ki jo je objavila na svoji fb strani se lahko z njo strinjamo ali pa ne. Vendar pa problem vidim drugje. V Evropski uniji mora namreč vedno obstajati možnost izbire (in hvala bogu Evropski komisiji za to). To je tudi ena najbolj osnovnih norm delovanje demokratične, svobodne in pravne EU. Prav zato je Evropska komisija že večkrat opozorila in tudi kaznovala Facebook zaradi nespoštovanja evropskih pravil. Maja 2017 je moral tako Facebook zaradi zavajanja plačati kazen v višini 110 mio. evrov. Veliko hude krvi je bilo tudi zaradi nespoštovanja pravic potrošnikov, sovražnega govora in ker se še vedno ne ve, kaj Facebook dela s potrošnikovimi podatki in vsebinami. Fb pojasnjuje, da jih zbira in uporablja le za izboljšanje uporabnikove izkušnje, prikriva pa njihovo uporabo v komercialne namene. Hkrati tudi po zaprtju računa fb ohranja polno avtorsko pravico do uporabnikove vsebine!!!! (ali še komu drugemu zvonijo alarmi?) Komisija je sicer sprva kaznovanje fb preložila na države članice, nato pa je prišlo do predloga za izdajo enotnih kazni po vsej EU. Fb se sicer stalno izgovarja, da je vse zahtevane parametre vključila v svoje delovanje. Enako se je predstavnica fb izgovarjala tudi v tokratnem primeru - da poleti izklop funkcije filtra oglasov ni deloval!? Skratka, ne glede na to kaj že si mislimo o, za marsikoga nenavadni Annini pobudi, moramo ohraniti evropska pravila in evropsko spoštovanje potrošnikov ter možnost izbire, ne pa kavbojsko in tipično ameriško free-ridersko kapitalistično obnašanje, ki nas bo spremenilo samo v "ameriške ovce", ki jih posiljujejo z informacijami o Kardashiankah ali pa Trumpu. Pa če to hočejo ali ne. Facebook ni alfa in omega našega stvarstva in zato se mora tako kot mi vsi, prilagoditi evropskim pravilom in v kolikor bo želel imeti uporabnike tudi na evropskih tleh, se prilagaja in se bo tudi v prihodnje moral podvreči evropskim pravilom.
CestniKolesar370Wattov
20. 10. 2018 17.11
-1
Dejstvo je, da če na FB ne bi bilo oglaševanja, FB ne bi obstajal. Vsak teden odbijejo 2 milijona $ za nove strežnike, da imajo dovolj kapacitet za hranjenje milijard slik, videov in ostalih vsebin, zaposlenih imajo na deset tisoče ljudi. Če bi se oglaševanje danes prepovedalo, bi FB postal plačljiva platforma, delnica bi strmoglavila in FB bi šel k vragu. To, da je nekaterim izmed vas FB brez vrednosti, je povsem vaša stvar. Milijarda ljudi ima FB račune in dobro, da se lahko ljudje svobodno odločamo kaj nam v življenju paše ali ne in nihče iz tega foruma ni na mestu, da drugim govori kaj naj počnejo s svojim časom in kje naj imajo odprte račune. 99.999% uporabnikov FBja rajši uporablja platformo zastonj v zameno za prikazovanje oglasov, kot pa da bi vsak mesec plačevali položnice za uporabo. In FB posluša njih in ne komentatorje tega foruma, kakršna je Comanchee.
CestniKolesar370Wattov
20. 10. 2018 17.13
-28
Če je pa to žensko oglas z otroškimi stvarmi pahnil v depresijo, je pa to prav tako njena stvar. Ljudje so danes pač občutljivi. Naj jim zrastejo cojones, ali pa naj bojo zaprti doma gledajoč komedije v stilu Butec in Butec. Naslednjič bo šla tožit producente risank, ker jo risanke spominjajo na tragedijo.
Uporabnik1385495
20. 10. 2018 16.07
+27
Prijazna resitev.Zapre naj facebook in se kaj,oa bo mir.Meni od nikider nobene teklame ne prihajajo.
Wookie55
20. 10. 2018 16.55
+5
Haha, predn si lahko tu komentiro ti je 20 reklam pokazalo :)
BUONcaffee
20. 10. 2018 14.10
+32
Zanimivo, ko sem šel h zobarju in bil v čakalnici se je na google pojavil oglas za poceni umetne zobe. Zanimivo, zanimivo. Kako so vedeli kje sem?????
Mali medo
20. 10. 2018 18.22
+12
ker si eden od bučmanov ki ima vklopljeno lokacijo
mijam75
20. 10. 2018 13.40
+38
Facebook je zastonj, oziroma plačilo je, da gledamo njihove oglase. Vedno imaš možnost odjave ali celo ukinitve računa. Tudi google ima reklame na isti način, bog ne daj, da kaj kupuješ preko spleta, te potem ena in ista reklama zasleduje povsod.
BUONcaffee
20. 10. 2018 14.09
+7
Samo, če gledaš reklame te zasujejo z novimi.
JoniBravo
20. 10. 2018 12.50
+33
Jasen dokaz, da so ljudje na facebooku samo sredstvo, čreda oglaševalcem. Tukaj jih imajo zbrane na enem mestu in jih pumpajo v glavo, uradni naziv platforme facebook pa se glasi (prijaznejše) socialno omrežje za druženje s prijatelji.
yastoo
20. 10. 2018 12.48
+23
Itak..kot da koga kdo sili imet Facebook...Vsi bi ga imeli in se pritoževali čez, vsi bi imeli na tisiče frendov in se pritožujejo kaksni da so. Brezvezni ste.
seronja80
20. 10. 2018 12.31
+31
nekoč je Albert Einstein izjavil: "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." Anna je potrdila to izjavo..
Inhumed
20. 10. 2018 12.15
+28
Kdo gre take zadeve obveščat preko FB skupin?
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 12.33
+18
Tudi meni se zdi ta tema enostavno preveč intimna za na fb, ampak obrazložila je, da ji je bilo tako lažje, ker se ji ni bilo treba ukvarjati z vsakim prijateljem / prijateljico posebej in potem poslušat njihove sožalne izjave, itd.
Enyo
20. 10. 2018 16.35
+5
Ne vem kako ima lahko nekdo 100, 200 ali cel več prijateljev. Eno so znanci, drugo so prijatelji. Tiste 2 ali 3 prave prijatelje pa ja lahko pokličeš.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 21.36
+4
Strinjam se s tem kar praviš. Vendar moraš po drugi strani razumeti tudi povsem osebno željo. Pri nas v službi je bila ženska, ki je v prometnih nesrečah izgubila dva otroka v razmaku nekaj let. Najbrž si nihče ne more predstavljati hujše nesreče, in da se ti to zgodi dvakrat, je nepredstavljivo grozljivo. Ko je pokopala drugega sina, je vsem v službi poslala elektronsko sporočilo s prošnjo, naj ji ne izrekajo sožalja, saj je to zanjo izjemno boleče, in da se sicer zahvaljuje vsem, ki so ji hoteli izraziti sožalje, vendar bi rada začela delati "s polno paro", da preneha kar naprej premlevati tragedijo, zato bo zelo hvaležna, če ji bodo ugodili. Seveda smo se vsi ravnali po njenih željah. Tudi meni se zdi, da bi ji cela procesija ljudi, ki bi jo pomilovali, izrekali sožalja in objemali, povzročali zgolj dodatno trpljenje. Vendar pa verjamem, da obstajajo tudi taki, ki bi pomanjkanje izrazov sožalja in podpore šteli kot ignoranco in nespoštovanje družbenih norm, ne pa kot prihranek mrcvarjenja. Zato v takih primerih ne more biti enoznačnega odgovora.
AxisDeus
20. 10. 2018 12.14
+76
Če ji FB povzroča toliko stresa in bolečine, bi si ga mogla zapreti. To kazanje s prstom nanje, ker so pač preprosto uporabili njene piškotke iz preteklih desetih mesecev (sem šel brat in lahko zaustavi le prikazovanje podobnih oglasov, kar pa ne zagotovi eliminacije vseh, ker algoritmi le niso popolni), ne vodi nikamor in ni konstruktivno. Ne vem, koliko časa je, odkar je izgubila deklico, morda se je morala še toliko bolj potruditi zanjo (razne neplodnosti so v porastu), razumem, da ji je težko, a svet je tak, da bodo mimo nje pač še naprej hodile mame z vozički, prijateljice in prijatelji postajali starši, v izložbah prodajali igrače itd, skratka, da se istim "provokacijam", kot na FB, izogniti ne bo mogla. Torej mora nekaj razčistiti s seboj, če želi funkcionalno zaživeti in se ne krniti v bolečini, če ne bo le še slabše. Zadostna podpora partnerja, prijateljev in družine (brez pomilovanja in smiljenja, ki se lahko spremeni v lajno, če se preveč razraste) bi ji morala biti steber in podpora, prioritet FB tukaj sam ne vidim. Razumem, da jo zaboli, zakaj iz tega dela cirkus mednarodnih razsežnosti, pa ne. Živeti moramo tukaj in zdaj, nekaterih stvari za nazaj se ne da popraviti, spremeniti, in če sami ne stopimo prek nekega obdobja, se bomo zaščitili tudi pri vsem lepim, kar nas čaka. Življenje je borba in vsak od nas se mora kdaj "pregristi." Vsem, ki preživljate karkoli težkega glede zdravja, družine, financ, želim vse najboljše, da bo zmagala volja in najboljši scenarij za vas. Gotovo vas še kaj lepega čaka, morda ne za prvim vogalom, pa za naslednjim ali trinajstim :) Držite se in lepo nedeljo!
AxisDeus
20. 10. 2018 12.16
+11
Ojoj, se opravičujem, soboto :) Ampak razširimo to na cel vikend, velja?
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 12.30
+8
AxisDeus.... zelo lepo napisano! Lepe misli, ampak problem, ki ga je izpostavila še vedno ostaja. Marsikomu posiljevanje z reklamami ni všeč, tudi meni ne. Če hočem, da mi poštar ne nosi reklam, imam na poštnem nabiralniku nalepko. Če hočem na spletu pogledati določene vsebine, jih moram plačat, itd. To je treba enkrat urediti na ustrezen način, ne pa, da fb in druga družbena omrežja in portali harajo kolikor hočejo, počnejo z osebnimi podatki kar hočejo, in so sploh nad zakoni, itd.
SlovenskiDomoljub
20. 10. 2018 12.13
+27
Pa kdo jo sili da ima fb profil?
BUONcaffee
20. 10. 2018 11.58
+11
Google ni nič boljši od FBja.
PanterTheBlack
20. 10. 2018 12.08
+23
Ne moreš primerjati Googla in FB. Ona pa naj raje neha uporabljati ta socialne aplikacije, pa bo imela mir, ne pa da vsak dan tisočkrat klika na eno in isto stvar, objavlja vsak premik malo v desno in šteje laike
BUONcaffee
20. 10. 2018 11.57
+19
Jaz sem že zdavnaj končal z FBjem.
bluzerr
30. 04. 2019 17.15
jaz tudi! pa sem bil med prvimi uporabniki, nato pa se mi je vse skup zagablo, sploh, ko sem videl kolege in kolegice, ki so se skregali zarad FB-ja.
fantasy111
20. 10. 2018 11.33
+57
Ja halo?!? Kaj je zdaj facebook kriv za to?!? Ljudje so čisto sprani v glavi..naj raje izklopijo vsa socialna omrežja in bo življenje veliko lažje.
Skankhunt42
20. 10. 2018 11.18
+73
naj si zapre faking facebook če ji reklame povzročajo tak stres. tipičen snowflake ki misl da ma edino pi...ko na tem svetu. rodila je mrtvega otroka, ok, sožalje. ampak še najmn ma pa facebook s tem.. facebook reklame prilagaja glede na internetne cookije ki se jih dobi iz strani ki jih obiskuje. se pravi ženska je 10 mescov klikala vse o nosečnosti, otrocih, bla bla bla zdej pa misl da bi avtomatsko facebook mogu vedt da je njen otrok umru.. bolana ženska, ki misl da so za vse njene težave krivi drugi
seronja80
20. 10. 2018 11.54
+13
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 11.17
+22
Imam Siol in skoraj vedno gledam program z zamikom. Celo poročila. Ko pride do oglasov, prevrtim naprej. Se pa strinjam, da so ti oglasi neznansko nadležni, in če je le možno, se jim izognem. Če bi bila prodaja odvisna od oglaševanja pri takih, kot sem jaz, bi vsi prodajalci propadli. Tudi, če mi na TV ali PCju težijo z njimi, jih sploh ne opazim. Če pa že, pa večinoma sploh ne vem kaj oglašujejo. Moment privlačnosti reklame je edino dobra glasba skupaj z vizualno prijetnim posnetkom, česar pa 99 % reklam ne vsebuje. Zapomnila sem si luštne kuharske reklame od Tomaža Kavčiča, ker so luštni dialogi. V negativnem smislu pa sem si zapomnila reklamo od pralnega praška Dash, ker je tako butast in pravzaprav žaljiv za moške, ker jih prikaže kot mamine sinčke, ki se prestrašijo, ko jih ta pokliče po telefonu. Vse ostalo gre "mimo". Večji problem je, ko hočeš na PCju pogledati kakšne spletne strani in te enostavno "posilijo" z reklamami čez cel ekran in se potem nekaj trenutkov ukvarjaš samo s tem, da jih umekneš z ekrana. Res nadležno. Enako kot pri tej Anni se mi je zgodilo, ko sem prek spleta pregledovala zmrzovalne omare, pa likalnike, itd. Kasneje so se mi še dolgo prikazovali sami zmrzovalniki in omare. V primeru te Anne iz članka, pa bi Facebook kar tožila. Ker v kolikor lahko jaz še prezrem oglase ali jih brišem in umikam z monitorja ali preprosto neham iskati določeno spletno stran, ker mi gre na živce, ker kar namprej nekaj "žmiga" in se pojavljajo vedno nove in nove reklame in zato težko "v miru" preberem neko vsebino, je v njenem primeru to hujši problem. In ne zdi se mi prav, da bi se morala zato odpovedati Facebooku, pač pa BI MORALA IMETI PRAVICO odločati o tem, kaj želi videti in česa absolutno noče. To pravico bi morali pravzaprav imeti mi vsi.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 11.22
+7
Enako kot se lahko pri klasični pošti odločimo, da imamo na poštnem nabiralniku nalepko "stop reklamam", kar prihrani res ogromne količine papirja in čas, ki bi ga nekdo porabil, da bi vse te reklame sploh pregledal.
sredin?ar
20. 10. 2018 11.24
+18
Lahko jih tozis, ampak predstavljaj si svoje šanse, ko 15 odvetnikov brani korporacijo ki ima pod palcem miljarde. In ne pozabi, da si pri odprtju racuna obkljukala/potrdila da se soglašaš z vsemi njihovimi pogodbami, tudi tvoje slike so njihova last - za vedno in nepreklicno. Sliko tvojega otroka lahko celo prodajo in uporabijo v reklami. Vse to je v pogodbi dolgi par 10 strani, in tam smo vsi veseo obkljukali “se strinjam” in to je dobolj. Prištej še, da fejzbuk še ni izgubil tozbe z uporabnikom od 2006 do danes. Pa vso srečo! Čeprav ti niti ta nebo pomagala.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 11.33
+6
Verjamem, da bi tožba pomenila boj z mlini na veter. Ampak vseeno - če pomisliš, kako nasilni so oglaševalci in na drugi strani - kako urejene so človekove pravice (vsaj na deklarativni ravni), bi se bilo treba enkrat lotiti tega problema. Kaj pa je Facebook? Ali je to država nad državo, imajo svoje zakone? Tudi če klikneš "ok", pri piškotkih in ne vem čem vse, kot praviš, so nekatere njihove zahteve enostavno v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in ne vem čem še vse. Smo svobodni in to moramo tudi ostati. Zato bi bilo dobro, ko bi enkrat že na ravni EU "pristrigli peruti" ne samo Facebooku, ampak tudi vsem drugim, njim podobnim zaslužkarjem, ki mislijo, da so nad državo in njenimi načeli svobode in demokracije.
CestniKolesar370Wattov
20. 10. 2018 11.36
+13
Spletne strani stanejo. Gostovanje, domena, tona ene administracije. 99.9% spletnih strani je monetiziranih tako ali drugače in to pomaga tebi kot uporabniku, da večino spletnih strani uporabljaš popolnoma zastonj. Pa ne, da pričakuješ, da bo na milijone webmastrov strani postavljalo zastonj, da se ti lahko paseš po njih? Kam bi prišli, če bi za ogled vsake spletne strani morali plačat par centov? Ti jaz povem: Internet bi bil neuporabna puščava. Tako pa imaš YT, FB, Google... Vse informacije, za katere si morala včasih klicati več deset ljudi in obiskati knjižnjico, so na dosegu računalniškega zaslona. Imaš hemeroide? Googlaj za rešitev iz domačega kavča v popolni privatnosti. Ne veš kako se skuhajo ajdovi žganci? Na YT imaš več deset videov z opisom postopka kuhanja. FB recimo vsak teden kupi za 2 milijona dolarjev novih strežnikov, da jim ne zmanjka prostora za tono enih slik in video vsebin, YT strežniki stanejo verjetno še več. Ampak važno, da se ti počutiš posiljeno ob kopici enih reklam, ki ti omogočajo, da imaš vse zastonj na dosegu roke. Uboga revica, začel bom zbirati zamaške zate.
mitja999
20. 10. 2018 11.47
+4
Ce bi placala za uporabo fb bi lahko odlocala kaj zeli videti in kaj ne. Ker je brezplacen ima samo izbiro med uporabo ali neuporabo.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 12.22
+2
FriedmanovMilton...itak ne pričakujem od tebe kaj drugega kot zamaške in cviljenje zaradi tega, česa vse se po tvoje ne da urediti. Raje začni z akcijo zbiranja zamaškov zase…, že tvoj »nickname« je dovolj pomenljiv . Moja načela pa so preprosta in na njih vztrajam: ta svet je lahko boljši. In ja, gotovo bodo nekateri portali propadli, če si bom zaželela izklopit reklame za .... Bi bilo pa fino enkrat naredit raziskavo o tem, koliko prodaje je dejansko izvedenih kot posledica oglaševanja. Verjamem, da precej veliko ljudi enako kot jaz, kupi stvari, KI jo potrebujemo in KO jo potrebujemo. Če gre za kompleksnejši izdelek, ki ga ne kupujemo vsak dan, pa se seveda pozanimamo (večinoma preko spleta) o njihovih karakteristikah, prednostih, pomanjkljivostih, itd. In ne mi govorit, da zato, da bo en fb preživel, ali pa zato, da sploh lahko "zastonj" gledam internet, moram jaz trpet ves s.h.i.t, ki pade komu na pamet, da ga oglašuje? Mimogrede, internet plačujem, dostop do nekaterih vsebin je plačljiv, tudi spletni časopisi so plačljivi, itd. Tudi fb lahko postane plačljiv, naj poskusi :)))) In dejstvo je, da gre v primeru te Anne, za očitno kršenje človekovih pravic. Pa naj ti prišepnem še tole zanimivo misel enega pametnega Američana: "Razumen človek se prilagaja svetu, nerazumen uporno prilagaja svet sebi. Zato je ves napredek odvisen od nerazumnega človeka." Malce razmisli o tem.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 12.23
+3
Mitja999.... torej naj postane plačljiv, pa da vidimo :)))))
CestniKolesar370Wattov
20. 10. 2018 12.39
+0
"Ta svet je lahko boljši". Ti bi spremenila svet na boljše tako, da ne bi videla nobenih oglasov, uporabljala pa bi strežnike spletnih strani popolnoma brezplačno in izkoriščala delo nekoga drugega. Ne rabimo raziskave o tem do koliko prodaj pride kot posledica oglaševanja, ker to se vse ve. FB ne bo postal plačljiv, zakaj bi? A zato, ker ti ne pašejo oglasi? Zapri račun in to je to. Kot uporabnik se strinjaš s FBjevo politiko poslovanja in nihče te ne sili, da si na njemu. To je privatna firma in zadeva je tle končana.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 13.19
+0
Mater si trd. "Ne rabimo raziskave o tem do koliko prodaj pride kot posledica oglaševanja, ker to se vse ve" ??? Ali res? Potem pa postrezi s številko prosim. Enako govoriš kar na"pamet" kot politiki, ki nakladajo o tem, koliko državo stane, če uvede še en praznik - dela prost dan. Dejanskih številk pa ni nikjer. Po moji oceni tudi ni ne vem kako bistvene razlike (odvisno seveda od gospodarske panoge), enako kot je ne bi bilo, če bi skrajšali delovni čas - kar dokazujejo ponekod v Skandinaviji in Japonskem. Skratka en sam blef in takole lahko prepričuješ le "svoje" somišljenike. In še enkrat - plačujem internet, do določenih vsebin lahko dostopam le tako, da jih plačam, itd., v pravnih in demokratičnih državah kot je Slovenija in EU obstajajo določena pravila, na katerih temeljijo naše družbe in jim morajo biti podržveni vsi segmenti družbe. Torej, če bo fb zato propadel, ker si bo nekaj njegovih uporabnikov "uspešno izklopilo" reklame, naj zaradi mene propade. Če pa na vsak način želi obdržat svoj "sistem" in svoja (z ustavo neskladna) pravila, pa naj postane plačljiv. Ampak kot si že sam ugotovil, ne bo postal plačljiv. Zakaj že? Aja , preveč je požrešen, da bi se hkrati odpovedal delu oglaševalskega dobička in/ali zmanjšal število uporabnikov. Pa smo tam, kajne? Ma si res brihten.
Skankhunt42
20. 10. 2018 14.07
+0
CestniKolesar370Wattov
20. 10. 2018 14.12
+1
Grem segmentirat celoten tvoj izliv. "Potem pa postrezi s številko prosim. " - FB ima prihodke izključno iz oglaševanja in številke katere pridejo na FBjev TRR so JAVNE. A ti jih moram kopirati? Ali ti iščeš številke vseh oglaševalcev, ki oglašujejo preko FBja? Tega pač ne ti in nihče ne more vedet, ker ti nihče ni dolžen dajati svojih podatkov in rezultatov. "v pravnih in demokratičnih državah kot je Slovenija in EU obstajajo določena pravila, na katerih temeljijo naše družbe in jim morajo biti podržveni vsi segmenti družbe." Razsvetli KATERA pravila naše pravne in demokratične države je prekršil FB? S prikazovanjem oglasov? Potem najboljše, da izklopimo polovico interneta, ampak s tem bi se strinjal delček 1% ljudi, ostali pa ne. Ravno zato ker smo v neki pravni državi, iz te moke ne bo kruha. Še enkrat. Ko se prijaviš na FB, SE STRINJAŠ z vsem kar FB počne in nimaš nikakršne pravne podlage za pritoževanje. "Aja , preveč je požrešen, da bi se hkrati odpovedal delu oglaševalskega dobička in/ali zmanjšal število uporabnikov. Pa smo tam, kajne? Ma si res brihten." - Naj FB naredi takšno radikalno spremembo za katero ni niti najmanjše pravne podlage in delnica naj strmoglavi? Upam, da v življenju ne bom imel delnic v podjetju kakršnega vodijo tumpasti ljudje kakršna si ti.
sredin?ar
20. 10. 2018 14.18
-1
Evropsko konvencijo. Oni majo pa sedes z US. In sam si jih izbral in igral bos po njihovih US zakonih neglede od koder si.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 14.39
+1
Ja, Evropsko konvencijo! Ali slučajno misliš, da zato, ker so iz US, lahko v EU počnejo kar hočejo in uveljavljajo svojo "politiko"? No naj te spomnim na primer Monsanto, ki ga je Evropska komisija (zaenkrat) zelo učinkovito udarila po prstih. Evropski standardi so namreč v mnogih pogledih bistveno boljši in "višje nastavljeni" kot ameriški. Če bi bila tvoja "logika" pravilna, potem bi tudi Kitajci lahko uvažali v EU kar bi se jim zazdelo, pa temu ni tako. Saj v bistvu res lahko kupiš iz Kitajske kar hočeš, ampak zasebno in mimo vseh "regulatorjev", torej na svoj riziko. Zato je potrebna regulativa tudi na področju, o katerem je članek. Komur pa to ni všeč in kdor si želi popolno ameriško "free riderstvo", pa naj gre in ostane v Ameriki. Evropska Unija kot rečeno, funkcionira po določenih standardih.
Zmaga Ukrajini ..
20. 10. 2018 14.41
+0
Friedman, grozovito me je strah, če bo delnica fb strmoglavila. To bi bila res katastrofa svetovnih razsežnosti.
CestniKolesar370Wattov
20. 10. 2018 17.03
-2
Spet je tvoj odgovor tak, da daješ vsem vedet, da te briga zgolj zase, za ostale pa ne. FB naj postane plačljiv, zato ker teb tako paše. Še dobro, da nisi v svetu FB direktorjev, a ne?
muceli
24. 02. 2019 21.08
+1
Strinjam se deloma ampak ne v celoti. FB ima prihodke tudi od nelegalne prodaje baz podatkov uporabnikov različnim podjetjem. To pomeni, do ko nekdo neha uporabljat FB, njegovi podatki še naprej krožijo po bazah podatkov FB in drugih podjetjih, katerim so bili le-ti podatki prodani. V tem delu pa pristanemo pri kršenju pravnih določil EU glede varovanja in ravnanja z osebnimi podatki. Pa da se razumemo, nista problem samo FB, pa google itn, ljudje dajejo podatke tudi za vsako kartico raznih trgovcev (mpika, spar, tuš, dm ...) pa pri nagradnih igrah ... Strinjanje z FB ob registraciji je pa tako. Ja, uporabnik se strinja, tako kot se npr strinjam z pravili ponudnika mobilnih storitev. Ko teh storitev ne želim več, poravnam medsebojne obveznosti in z tem je zgodba končana. Položnic ni več in kakeršnihkoli aktivnosti s strani ponudnika ni in ne sme več biti . Pri FB pa temu ni tako. Ko ne želim več uporabljati FB storitev in zbrišem račun, sem še vedno "njihov" ves material ostaja (podatki, slike ...) V tem delu pa je delovanje FB v nasprotju z zakonodajo Slovenije in tudi EU. Še posebno v delu prodaje baz osebnih podatkov. Pa lep dan želim vsem skupaj.
Quatflow
20. 10. 2018 11.06
+6
Sozalje za izgubo angelcka, ampak za vse so oglasi vcasih nadlezni.. se posebno za tiste, ki zivijo na robu prezivetja in si komaj kaj lahko privoscijo. In vse reklame so skupaj z vizualnimi, zvocnimi in drugimi efekti emocionalne narave z srečnim izidom.