Znanost in tehnologija

Fakulteta za elektrotehniko predstavila nov superločljivostni mikroskop

Ljubljana, 28. 11. 2023 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so predstavili nov superločljivostni mikroskop v vrednosti 1,25 milijona evrov. Gre za največji nakup posamičnega kosa opreme v zgodovini Univerze v Ljubljani, s katerim bodo raziskovalci lahko še natančneje opazovali procese v celicah, so sporočili s fakultete.

Kot je pojasnil dekan ljubljanske fakultete za elektrotehniko (FE UL) Marko Topič, je bil nakup tega 1,25 milijona evrov vrednega kosa opreme mogoč zaradi stabilnega financiranja raziskovalne dejavnosti. Nakup je 50-odstotno financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (Aris), po 25 odstotkov pa sta prispevali Univerza v Ljubljani ter fakulteta.

Novi mikroskop omogoča opazovanje živih bioloških celic in v njih potekajočih procesov pri ločljivosti 60 nanometrov, opazovanje fiksiranih preparatov z biološkimi celicami pa vse do ločljivosti 25 nanometrov. Tovrstnih naprav, ki omogočajo vpogled v celice pri tako visoki ločljivosti, je po besedah dekana Topiča po svetu le okoli 50.

Navedena pristopa opazovanja sodita v nabor metod superločljivostne optične mikroskopije, ki so bile razvite v zadnjih dveh desetletjih in omogočajo optične ločljivosti pod mejo 250 nanometrov. Za ta preboj so trije pionirji s tega področja – Eric Betzig z Inštituta Howard Hughes v ZDA, Stefan Hell z Inštituta Max Planck v Göttingenu v Nemčiji in William Moerner z Univerze Stanford v ZDA – prejeli Nobelovo nagrado za kemijo za leto 2014.

"Najsodobnejši optični mikroskop za opazovanje živih bioloških celic je vrhunska raziskovalna infrastruktura, ki je raziskovalke in raziskovalce Laboratorija za kibernetiko in vse sodelujoče obogatil z nepogrešljivo raziskovalno opremo za nadaljnje prebojne zgodbe na področju elektroporacije. Mikroskop hkrati dokazuje, kako široko interdisciplinarne so raziskave na Fakulteti za elektrotehniko," je poudaril Topič, ki je ob robu dogodka dodal še, da se na FE UL na podlagi nove pridobitve nadejajo še večjega interdisciplinarnega sodelovanja tako znotraj fakultete kot tudi Univerze ter sodelovanja z ostalimi raziskovalnimi organizacijami s tega področja.

Predstavitve se je udeležil tudi prorektor UL za raziskovanje in razvoj Anton Ramšak, ki je izrazil zadovoljstvo, da je FE UL na razpisu Aris pridobila sofinanciranje za vrhunsko raziskovalno opremo, "ki bo utrdila konkurenčnost Laboratorija za biokibernetiko na področju elektroporacije in ostalih procesov v celicah".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sailer2
28. 11. 2023 16.15
+1
bu?e24 1
28. 11. 2023 16.06
+0
Brez veze če tud peciva nesmejo pogledat