Fokus

'Financiranje znanosti je prežeto s sistemsko korupcijo'

Ljubljana, 09. 10. 2022 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Fokus
Komentarji
45

Za nami je znanstveno bogat teden. Na Švedskem so razglasili Nobelove nagrade, med drugim za medicino, fiziko in kemijo. Na ljubljanski univerzi so podelili nagrade dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene članke študentov. Kljub izjemnim dosežkom je zlasti epidemija pokazala, da zaupanje v znanost še zdaleč ni samoumevno. Kolikšen pomen pa ima pravzaprav znanost v slovenski družbi? Kako je s financiranjem znanosti? Zakaj je Agencija za raziskovalno dejavnost, ki upravlja več kot 200 milijonov evrov vreden znanstveni proračun, tarča ostrih kritik znanstvenikov? Je res postala politični plen, tarča političnega kadrovanja? Zakaj je tok idej v Sloveniji pogosto odvisen zlasti od toka denarja? O tem nocoj v rubriki 24UR Fokus.

Prof. dr. Matevž Dular na fakulteti za strojništvo, v laboratoriju za vodne in turbinske stroje, raziskuje dinamiko tekočin, konkretneje kavitacijo – fizikalni pojav, ki opisuje nastajanje in kolaps mehurčkov v tekočini. Prav zdaj pospešeno razvijajo napravo, s katero bi izboljšali delovanje čistilnih naprav. "Ideja je, da v bistvu narediš energetsko zaključen krog. Da se odpadno blato, ki se mora zdaj posedati precej časa, potem pa niti ne vedo, kaj z njim narediti, bistveno hitreje posede. Lažje je potem izčrpati vodo, ki se izloči. Blato lahko hitreje posušiš. Iz odpadnega blata narediš več bioplina. S tem bioplinom pa lahko potem poganjaš ogrevanje celotnega sklopa."

Dr. Dular je leta 2017 za utrditev samostojne raziskovalne kariere – kot eden redkih Slovencev – pridobil slaba dva milijona evrov sredstev prestižnega Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Letos je bil uspešen še na ERC-jevem razpisu za potrditev koncepta raziskav. A pred tem je kar 15 let verižil zaposlitve za določen čas; od projekta do projekta, ki jih je prijavljal Javni agenciji za raziskovalno dejavnost. Dr. Dular precej dobro ve, kje so ključne težave, ko gre za financiranje znanosti v Sloveniji. To potrjuje tudi s konkretnim primerom: "Zelo dober raziskovalec konča s podoktorskim projektom junija. Agencija za raziskovalno dejavnost zamakne financiranje do oktobra, ko bo dobil nov projekt. Tudi če ve, da ga bo dobil, bo to šele oktobra. Teh par mesecev mora človek jesti. Kaj bo naredil? Šel bo v tujino, šel bo drugam."

Slovenija je lani iz proračuna za znanost namenila pol odstotka bruto domačega proizvoda, kar je dobrih 260 milijonov evrov. Letos bo ta znesek – zaradi sprejetja novega zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti – za skoraj 60 milijonov evrov višji. Cilj zakona je, da delež javnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost doseže en odstotek BDP, in sicer s povečanjem državnega financiranja za najmanj 0,08-odstotne točke letno. Kaj to pomeni za slovensko znanost, pojasnjuje dr. Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti: "Zna se zgoditi, da se bomo čez pet let znašli v nekoliko boljši situaciji, nikakor pa ne v primerljivi s kolegi v zahodni Evropi. Vsaka vlada, ki ne vidi v znanosti prioritete, takšna vlada oz. politika je zgrešena."

Toda ni pomembno samo to, koliko je denarja, pač pa tudi, kako se denar deli. Tukaj ima ključno vlogo Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Dr. Sašo Dolenc, filozof, fizik, predavatelj, pisatelj, novinar in urednik spletnega časopisa za popularizacijo znanosti Kvarkadabra, je do delovanja te agencije in financiranja znanosti zelo kritičen: "Mislim, da je financiranje znanosti v Sloveniji prežeto s sistemsko korupcijo. Mislim, da se ključne stvari zgodijo pri pripravi razpisov oz. pri pripravi pravilnikov, v katerih so osnutki razpisov. Takrat se večino pomembnih odločitev sprejme na zelo netransparenten način in nekateri si zagotovijo, da jim potem na razpisu denar kar avtomatsko pride na račun."

Denar in znanost
Denar in znanost FOTO: POP TV

Ob tem je še kako pomembno tudi, kdo vodi ARRS, ki odloča o razdeljevanju denarja med znanstvene ustanove in znanstvenike. Pod vlado Janeza Janše je tako agencija delno postala politični plen, direktorovanje so prevzemali kadri blizu vladni ekipi. Kot zadnji je vodenje ARRS po naglih zamenjavah upravnega odbora in kljub nasprotovanju znanstvenikov prevzel dr. Mitja Lainščak. Da je morala vlada najprej zamenjati 4 člane upravnega odbora, ki je sicer predlagal drugo kandidatko, da so potem lahko imenovali njega, se mu ne zdi nič nenavadnega. "Država je ustanovitelj marsikatere ustanove v Sloveniji in podobno kot v gospodarstvu je smiselno, da ima tisti, ki je ustanovitelj oz. ki odloča, večino," pojasnjuje Lainščak. V prispevku 24UR Fokus Lainščak odgovarja tudi na očitke, da je kader tedanjega vplivnega državnega sekretarja na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitje Slavinca.

V izdihljajih mandata je sicer prejšnja vlada skušala denar razdeliti tudi med novoustanovljene raziskovalne inštitute in ustanove, lojalne desnim političnim strankam. Nova vlada namerava ta sredstva zdaj zmanjšati. ARRS pa se je že kakšno leto pred tem začela soočati z vse glasnejšimi očitki o netransparentnosti. To že dlje časa opozarja znanstvena svetnica dr. Urša Opara Krašovec s fakultete za elektrotehniko. Skrbi zlasti dejstvo, da agencija zaradi nenadne odločitve, da je treba prenoviti informacijski sistem, ne objavlja več podatkov, koliko državnega denarja in za kaj je prejela katera znanstvena institucija. "Ta sledljivost toka denarja, ta je res tista, ki vzbuja sum, dvom, kako zdaj to sploh poteka. Torej denarni tok, za katere vede, za katere aktivnosti, katere institucije, kdaj so dobile, koliko so porabile ... Tega ni," opozarja dr. Opara Krašovec.

Kako na te očitke odgovarja direktor agencije? Kaj bo storilo ministrstvo? Pa tudi: s kakšnimi težavami se v Sloveniji soočajo mladi raziskovalci? Nocoj v rubriki 24UR Fokus.

Denar in znanost – pasica
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
09. 10. 2022 16.50
Med drugim za cepivi proti kovidu je tudi znanost. A je to znanost za dobro ali za slabo?
komarec
09. 10. 2022 16.42
+1
Znanost naredi veliko pametnih stvari, pa tudi ogromno škodljivih, vse je pa biznis.
kepar11
09. 10. 2022 14.29
+2
Verjetno je tudi za to kriv Putin kakor pravi zahodna agenda. Mimogrede a ste videli kako so nasli rna delce cepiva v mleku dojecih mater? Teorije zarote kar naenkrat niso vec teorije....
Našvasan_zob
09. 10. 2022 13.14
+1
Čez noč zvarjena peciva so bila gotovo sforsirana v javnost brez korupcije... he he
VelikoVedro
09. 10. 2022 13.05
-1
Standardni pavšalni zaključki komentatorjev :) "EU vodstvo ne predstavlja volje EU državljanov" -> "Ukinit EU". "Financiranje znanosti prežeto s sistemsko korupcijo" -> "Znanosti v Sloveniji ni / Ukiniti znanost v Sloveniji". Take pavšalne in originalne 'rešitve' stalno slišim ko grem mimo lokalne gostilne - vedno eni in isti, o najrazličnejših temah in problemih, ki bi jih oni lastnoročno rešili, če bi le jih kdo poslušal :) Vedno se začne s "Posluš ...", pogosto z malo oteženo izgovorjavo.
Millady
09. 10. 2022 14.59
+1
Če bi EU vodstvo predstavljalo voljo državljanov verjetno ne bi bilo toliko protestov po EU (o katerih se po volji ljudstva ne piše)?!
komarec
09. 10. 2022 16.49
Veliko, velikokrat se morajo delavci v gradbeništvu, v kmetijstvu, v industriji ...... lepo znajti če ne želijo trpeti, znanosti pa tu ni, veliko je odvisno od lastne iznajdljivosti. Če bi nekdo stal za temi ljudmi in jih dobro opazoval bi se zgodilo veliko inovacij, a ker so to zgolj delavci, tega ni. Ko pa znanstveniki nekaj dosežejo je pa to neprecenljive vrednosti.
Rezervni Kristus
09. 10. 2022 13.03
+1
Še slabše bo. Znanosti z velikim Z je potisnjena v ozadje, nadomešča pa jo kričeča kvazi znanost, ki ni drugega kot en velik blef in to je hkrati tudi tista "znanost" v katero moramo po novem brezpogojno verjeti, ter ji zaupati. Gre pravzaprav za nadomeščanje znanosti z religijo. Če samo pomislim, kako smo med korono agresivno demantirali tradicionalno medicinsko znanost, me spreleti srh.
twitty
09. 10. 2022 13.54
+1
V času korone smo videli zelo malo znanosti... Smo jo čakali pa dobili le predpostavke za katere se je za vsako posebej hitro izkazalo, da ne veljajo. Začelo se je z 'zaprtje za 14 dni bo ustavilo širjenje'. Znanost sramežljivo prihaja ven sedaj ampak ne z inovacijami ampak analizo posledic.
First Last
09. 10. 2022 12.45
-4
Napišite še kakšne izsledke psihiloških študij odzivov določenih posameznikov in družbe na krizne situacije kot je kovid, veliko je bilo raziskav glede na to temo in zanimivih dognanj. Kovid je globalen problem in odziv stroke tematika veliko neodvisnih raziskovalnih inštitucij, do sedaj ni bilo ugotovljenih večjih nepravilnosti, ampak seveda bo pa dočena skupina zmeraj lazje vrjela neki svoji realnosti, da je vse skupaj zlagano lahko zmeraj rečemo, sploh pri kompleksnejših tematikah kot so epidemije, nekateri so toliko šibki da vrjamejo da jim cel svet laže in da.po vsem tem času še ni bilo žvižgača ki bi vse skupaj razkril javnosti;)))
titonium
09. 10. 2022 12.47
+5
ti živiš v svoji realnosti, v kleti, first!
twitty
09. 10. 2022 13.57
+2
First - smisel za humor pa imaš 🙃 ne vem o kakšnih nepravilnostih govoriš, dejstvo pa je, da stroka ni uspela dokazati učinkovitosti, kar pa je ključno, če hočeš potrditi hipotezo, da so bili ukrepi pravi.
Omas1313
09. 10. 2022 12.42
+2
A bejž no kaj ste pogruntal… naslednji članek bo pa naj se grem cepit in verjamem v politično znanost🤭
kepar11
09. 10. 2022 12.40
+2
Nevm ampak vse kar se dogaja zadnje case na Zahodu mi daje vedeti da je Zahod svaj enako ce ne se bolj pokvarjen od ostalih delov sveta
titonium
09. 10. 2022 12.30
+6
pa tdi ustanavljanje teh privat univerz in visokih šol!
Vrednote?
09. 10. 2022 12.09
+7
Farmacija vodi ves svet, s svojimi lovkami.... Najbolj dobickonosen posel
Biribombiribom
09. 10. 2022 12.01
+14
Ne res? Kakšen šok, totalno nepričakovano, haha... Znanost že desetletja ni več objektivna, ampak močno financirana s strani velikih koorporacij, da delajo zaključke študij v njihov prid. Covid šudije in cepiva so bila ZELO lep dokaz o tem.
First Last
09. 10. 2022 12.37
-1
First Last
09. 10. 2022 12.40
-4
So tudi študije na psihološki odziv naroda na krizne situacije in tudi tukaj najdeš zelo lep dokaz o pristranem dojemanju in kako si določen del ljudi oblikuje realnost. Covid je globalen problem in odziv je bil predmet tudi mnogih neodvosnih raziskovalnih inštutucij kjer ni bilo ugotovoljenih večjih nepravilnosti.
ivcekivcek
09. 10. 2022 11.53
+6
Kaj pa v Sloveniji ni prežeto s korupcijo. To je vprašanje na mestu. Kaka družba z manj kot 10 zaposlenimi, pa se tam se najdejo cvetke.
Alen Žnideršič
09. 10. 2022 11.48
+11
Zaradi velikega kupa komentarjev, ki napačno interpretirajo naslovljeno korupcijo naj razložim kaj je s tem mišljeno. Sem doktor zaposlen na enem izmed slovenskih inštitutov, kjer se na vse pretege trudimo zagotoviti financiranje iz kolikor virov je le mogoče. Žalostno je, da ARRS predstavlja politično orodje in so ljudje znotraj inštitucije nastavljen in nima kaj prida z znanostjo, smo pa žal znanstveniki odvisni od njihovega financiranja. Torej če poznaš prave in podpiraš prave, dobiš denar drugače imaš avtomatsko manjše možnosti. To niso krivi znanstveniki, ampak korupten politični sistem preteklih vlad... Kar se tiče slovenske znanosti je ta, glede na absurdno nizko financiranje s strani države, na izjemnem nivoju.
Millady
09. 10. 2022 12.26
+8
Zakaj se znanstveniki temu ne uprejo/uprete? Zaradi konformizma, nezainteresiranosti, neorganiziranosti, strahu...ali kaj drugega?
pooyayoo
09. 10. 2022 13.07
In kako točno se boš uprl? Komu se lahko uprejo? Dotični zgoraj lahko svoj upor pokaže tako, da da odpoved... in kaj potem? Kdo od odgovornih bo to sploh opazil? Na njegovo mesto b7odo dali enega svojega in to bo to..
Millady
09. 10. 2022 14.37
Posameznik ne more veliko narest, rabiš biti združen s stanovskimi istomišljeniki. V skupini je moč.
twitty
09. 10. 2022 11.44
+9
Odkar se imajo družboslovci za znanstvenike, se je napredek civilizacije ustavil. Družboslovci bi morali ostati med filozofi, kjer je vse le teoretiziranje in ničesar ne moreš razviti, dokazati. Pa naj jih plača kdor jih hoče poslušati. Družbena sredstva za raziskovalno dejavnost pa namenjati strojnikom, elektricarjem, biologom ipd... Tja kjer so inovacije dejansko možne...
Millady
09. 10. 2022 12.41
+2
Družboslovci so nujno potrebni, sploh v času družbenih kriz, ker lahko marsikaj pojasnijo "tehničnim" znanstvenikom. Recimo, ali je vsaka inovacija nujno boljša za družbo in razvoj človeštva. Recimo AI, Muskovi čipi v možganih ali družba kot jo vidi Harari?
twitty
09. 10. 2022 14.01
Ja... Ampak to ni znanost ampak filozofska debata. Al kako razumemo znanstveno raziskovanje?
Millady
09. 10. 2022 14.34
Kako misliš, ni znanost? Seveda je, recimo sociologija je družboslovna znanost. A ja...zate je znanost samo s področja naravoslovja, ostalo je gostilniška debata :)
Wolfman
09. 10. 2022 11.42
+4
Dobro jutro!!!
tinkob
09. 10. 2022 11.35
+5
Znanost je včasih delala v imenu človeka in zanj...še vedno dela v imenu človeka, vendar za denar in rezultat je,kot hoče tisti, ki plača.
petka5
09. 10. 2022 11.32
+4
ooo ma ne da je tako, jst sm pa muslila da je to teorija zarote... znanost pa korupcija pa ja ne gre skupaj in znanisti je baje treba brezpogojno zaupat
Hitri Jezek
09. 10. 2022 11.31
+9
Ko Slovenci pljuvamo čez Balkance,bi morali najprej pomest pred svojim pragom!
Rdečimesečnik
09. 10. 2022 11.29
+2
Kaj če bi kej napisal o umetnosti In medijih
Millady
09. 10. 2022 12.42
+1
O medijih je dovoljeno pisati...samo v presežkih :)