Znanost in tehnologija

Novoodkrita vrsta starodavnega nosoroga je bila višja od žirafe

Peking , 19. 06. 2021 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
4

Novoodkrita vrsta predstavlja eno največjih kopenskih živali v zgodovini, po Zemlji je Paraceratherium linxiaense hodil pred več kot 26,5 milijona let in poseljeval območje med današnjim Pakistanom in Tibetansko planoto.

Kjer danes leži Tibet, so pred več kot 25 milijoni let stali gozdovi in dajali zavetje eni največjih kopenskih živali, ki je kadarkoli hodila po Zemlji. Novoodkriti Paraceratherium linxiaense je daljni sorodnik današnjega nosoroga. Tehtal je do 24 ton oziroma štirikrat več kot sodobni afriški slon. 

Ugotovitve so podrobneje opisali v prispevku za znanstveno revijo Communications Biology. Leta 2015 so v provinci Gansu na Kitajskem odkrili fosilne ostanke, podrobnejša analiza pa je pokazala, da gre za popolnoma novo vrsto, ki se razlikuje od doslej znanih vrst orjaških nosorogov, so zaključili znanstveniki pod vodstvom Deng Taoa z Inštituta za paleontologijo vretenčarjev in paleoantropologijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Osrednjo Azijo so v obdobju od 50 milijonov let do 23 milijonov let namreč poseljevali orjaški nosorogi brez rogov, novi Paraceratherium linxiaense pa je največji predstavnik te skupine. Bil je namreč višji od žirafe – dvigoval se je kar sedem metrov nad tlemi, s tem pa dosegel tudi vrhove dreves. "Lahko bi jedel rože s tretjega ali četrtega nadstropja stavbe," je za National Geographic ponazoril francoski paleontolog Pierre-Olivier Antoine

Skoraj popolnoma ohranjena lobanja in čeljust kažeta na to, da je imel ozko lobanjo, njegov nos pa je bil podoben današnjemu tapirju. 

Fosilni ostanki starodavnih nosorogov brez rogov so sicer redki in pogosto razdrobljeni, zaradi česar je evolucijsko drevo težko začrtati. Prva vrsta rodu Paraceratherium je živela na območju današnjega zahodnega Pakistana – prav s to vrsto je bil soroden tudi novoodkriti Paraceratherium linxiaense, kar po mnenju Deng Taoa kaže na to, da so se starodavni nosorogi prosto gibali med indijsko podcelino in srednjo Azijo, kar namiguje na to, da območje današnjega Tibeta pred približno 30 milijoni let še ni bilo tako dvignjeno. 

Njegove fosile so našli v kotlini, kjer debela sedimentna plast razkriva zgodovino Zemlje zadnjih 30 milijonov let, preplavljena pa je s fosili živali, ki so nekdaj živele tu, še piše National Geographic. Obstajajo poročila, da so kmetje iz te regije v 50. letih preteklega stoletja najdene ostanke kot "zmajeve kosti" prodajali kot sestavine, ki so se uporabljale v tradicionalni kitajski medicini. V 80. letih pa so paleontologi ugotovili, da je regija polna dragocenih fosilnih ostankov iz dobe oligocena. Vse od takrat na tem območju potekajo raziskave, med katerimi so leta 2015 naleteli tudi na omenjeno novo vrsto. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bysaRD
22. 06. 2021 09.21
+0
To je novo odkritje samo za "novinarje" 24ur. Odkritje je staro več k0ot 10 let. Bi napisal link pa me vrli "administratorji" brišejo....
s6t6n6s
19. 06. 2021 10.13
-2
haha,a vam že idej zmankuje ,pa si vrste izmišljujete ;))))))
BogiEmil
19. 06. 2021 08.48
+1
Tazga mamo u bloku, sam da je mini verzija ... podobn je tapirju, noge ima ko okapi, smrdi ko kapibara, rož pa ne poje ampak jih polula, pred blokom ....
Zalchi
19. 06. 2021 08.44
-5
Ja končno. Da ne beremo samo o dinozavrih. A je bil užiten? Sam vprašam, za prjatla