Znanost in tehnologija

Gejevska aplikacija za zmenke podjetjema posredovala podatke o HIV statusu uporabnikov

Washington, 03. 04. 2018 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gejevska aplikacija za zmenke Grindr se je znašla pod plazom kritik, saj so razvijalci dvema podjetjema posredovali zaupne informacije o HIV statusu uporabnikov in o tem, kdaj so se nazadnje testirali za HIV. Iz podjetja so sporočili, da gre za ustaljeno industrijsko prakso in da podatkov niso uporabili v oglaševalske namene.

Na gejevsko aplikacijo za zmenke Grindr se je usula kopica obtožb, potem ko je postalo znano, da so razvijalci dvema podjetjema razkrili zaupne podatke o uporabnikih. 

V ponedeljek se je razvedelo, da je Grindr posredoval informacije o HIV statusu uporabnikov aplikacije ter datumu njihovega zadnjega testiranja. 

Iz podjetja so se takoj oglasili in poudarili, da so delovali skladno s standardnimi industrijskimi praksami ter da se jim ne zdi pošteno, ker so izpostavili prav Grindr. Dodali so, da informacij niso uporabili v oglaševalske namene. Podatke sta prejeli podjetji Apptimize in Localytics, ki analizirata interakcijo uporabnikov in programske opreme.

Najbolj občutljive podatke smo skrili, so dejali pri Grindru, a norveško podjetje je poudarilo, da bi lahko šlo pri tem kljub vsemu za zlorabo zaupnih informacij. 

"HIV status je povezan s kopico drugih podatkov, za to gre," je dejal Antoine Pultier iz Fundacije za znanstvene in industrijske raziskave. "Mislim, da so razvijalci aplikacije, ki so podjetjema omogočili dostop do vseh podatkov, vključno s HIV statusom, naredili napako."

Grindr je znana gejevska aplikacija za zmenke.
Grindr je znana gejevska aplikacija za zmenke. FOTO: iStock

Vodja varnosti pri Grindru Bryce Case se zagovarja, da so želeli zgolj izboljšati delovanje aplikacije, ne pa prodajati osebnih podatkov. "Razumem, da so se vsi sedaj osredotočili na te informacije, a to ni pošteno do Grindra," je dodal. 

BBC ob tem navaja, da naj bi Grindr podjetju Apptimize že prenehal prodajati podatke, v kratkem naj bi prekinili tudi sodelovanje z Localytics.

Uporabniki na Grindru imajo možnost, da s potencialnimi partnerji delijo svoj hiv status, pa tudi informacijo o tem, kdaj so se nazadnje testirali. To možnost so podprle številne zdravstvene in druge organizacije, vključno z LGBTQ.

Podatki so dostopni uporabnikom aplikacije, z njo želijo namreč moške osvestiti o pomenu pravočasnega testiranja za HIV. 

"Vsak uporabnik se sam odloči, kaj o sebi bo delil z drugimi," so v izjavi za javnost poudarili na Grindru in dodali: "Grindr nikoli ni in nikoli ne bo tretjim osebam ali oglaševalcem prodajal zaupnih podatkov, še posebej ne o tem, kakšen je HIV status naših uporabnikov in kdaj so se nazadnje testirali."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
04. 04. 2018 20.08
-2
Protitelesa so naša naravna obramba pred virusi. Protitelesa se vežejo z virusom in ga onemogočijo, to je osnova vakcinacije (sprožiti imunski odziv in tvorbo protiteles, ki te bodo naredili imunega). Pri virusu HIV pa s protitelesi določamo, če ima nekdo virus ali ne. Poučite se o Elisa testu, poučite se o Western Blot testu. HIV je edini virus, ki naj bi bil odvisen od lokacije. Namreč če živite v afriki in imate dva ENV protitelesa, ste že HIV pozitivni. Če se pa preselite v Veliko Britanijo, morate pa imeti poleg ENV tudi POL in GAG protitelesa. Glej: VARIATION DEFINING WESTERN BLOT. HIV je tudi edini virus, ki loči med spoloma in spolno usmerjenostjo. Daleč največ obolelih je namreč homoseksualnih moških. Kdaj se bo končala ta šarada širjenja laži zaradi katere umirajo nedolžni? Otrok, ki je nehal jemati tablete živi namreč v remisiji, Glej rtvslo:"Z virusom HIV rojena najstnica že 12 let živi v remisiji" - Ostali so namreč morali umreti za AZT - kemoterapevtik, ki je bil razvit za zdravljenje raka, pa je bil preveč strupen in so ga raje dajali homoseksualnim moškim, ki so obolevali za bolezenijo "Kaposi sarcoma". V 80-tih letih so to bolezen pri homoseksualnih moških preimenovali v AIDS. (Glej: NBC's Earliest Report on AIDS 1982). Jasno, da so ugotovili prevaro in protestirali proti AZT (google slike: AZT protest). Tisti, ki si želite več znanja poslušajte : dr. David Rasnick, dr. Kary Mullis (Nobelov nagrajenec), dr. Stefan Lanka, dr. Peter Duesberg. Poglejte na priljubljenem filemskem portalu: House of numbers in spoznajte prevaro.
Uporabnik443897
04. 04. 2018 15.36
-1
Kaj je FB, pojma nimam in normalno živim in nihče ne ve s kom SPIM 😀
toukr
03. 04. 2018 15.11
+1
Ne vem zakaj me brišete. Kaj je narobe z aplikacijo kukucnajdimojoluknjico?
srecnii
03. 04. 2018 11.19
+3
Na FB se piše laži in neresnice ter objavlja slike kronc in zvončkov,
BŠK
03. 04. 2018 10.24
+4
Iskanje nečesar kar ne obstaja...Grindovci in gnidovci nas napadajo in nam kradejo podatke
Iluzionist
03. 04. 2018 10.22
+9
tipično delovanje upravljalcev socialnih omrežij
Mythra
03. 04. 2018 10.03
+33
Ampak največji hec pri vseh teh socialnih omrežjih, aplikacijah, straneh, etc. je to, da ljudje kar na slepo verjamejo v karkoli. Recimo, nek uporabnik te aplikacije napiše, da se je testiral lansko leto junija. Kako je lahko nekdo drug prepričan, da je to res? Jaz tudi lahko napišem, da sem se testirala decembra, pa se zares nisem še nikoli v življenju. Pač ta podatek je povsem nerelevanten, če ga ne podpirajo zdravniški izvidi in potrditev identifikacije uporabnika in da je izvid res njegov, itd. Še en dokaz, da so socialna omrežja in njihove "informacije" za glupo rajo, ki nima niti toliko soli v glavi, da bi se sploh vprašala, če je nekaj res ali pa ne.
macro
03. 04. 2018 12.54
+1
Kaj ti naj rečem skrajno neodgovorno ali pridna?
Mythra
03. 04. 2018 17.31
Uporabnik443897
04. 04. 2018 15.37
+1
Jaz sem se cepil proti gripi a to kaj pomaga :)
white31
03. 04. 2018 09.38
+0
😅😅😅😅
Jamallllll
03. 04. 2018 09.05
-5
gremo...novi liberalni temi naproti, kjer bodo ironično levičarji kazali še manj logike in razuma kot desno. Piči
marmilan
03. 04. 2018 11.16
+0
natolcevanjenapolno
03. 04. 2018 08.45
+2
moderne vrednote...
WhiteGenocide
03. 04. 2018 08.18
-4
Mungos2
03. 04. 2018 08.12
+25
To pa je novica dneva !!!