Znanost in tehnologija

1,8 milijona evrov za življenje: 'Rekli so, naj bom srečna, če bo živel 12 mesecev'

Ljubljana, 05. 06. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
94

Odločitev farmacevtskega giganta Novartis, da ceno zdravila Zolgensma postavi pri 2,1 milijona dolarjev ali okoli 1,8 milijona evrov, s čimer gre za najdražji enkratni odmerek zdravila do zdaj, je pred kratkim svet razburila celo veliko bolj kot dejstvo, da gre za sredstvo, ki daje hudo bolnim otrokom novo upanje.

"Gre za revolucijo, genska terapija bo v roku 20–30 let pokrivala večino bolezni – od zdravljenja raka, depresij do sladkornih in srčnih bolezni. Potreba po večini generičnih in biogeneričnih zdravilih bo odpadla, tudi cena učinkovin genske terapije bo padla," meni Aleš Štrancar iz družbe Bia Separations.
"Gre za revolucijo, genska terapija bo v roku 20–30 let pokrivala večino bolezni – od zdravljenja raka, depresij do sladkornih in srčnih bolezni. Potreba po večini generičnih in biogeneričnih zdravilih bo odpadla, tudi cena učinkovin genske terapije bo padla," meni Aleš Štrancar iz družbe Bia Separations. FOTO:
Razplamtela se je razprava, kakšna cena zdravila je še sprejemljiva – in na podlagi česa je bila cena določena.

Družbo je med drugim podprl Institute for Clinical and Economic Review, kjer menijo, da je cena upravičena, ker "dramatično spreminja življenje družin", ki jim je ta bolezen življenje obrnila na glavo.

Tudi za starše otrok, ki so v območju med (kakovostnim) življenjem in smrtjo, debate ni – nobena cena ni previsoka.

A ne manjka niti kritikov, ki svarijo – "gre za nevaren primer".

Stroka pa – gre za revolucionarna zdravila, v razvoj katerih je bilo vloženega ogromno dela in denarja, sčasoma pa bi lahko spremenila pristop k zdravljenju številnih bolezni, tudi raka. Pa tudi – ne le da bo njihova cena padla, spremenila bi lahko tudi način, kako države urejajo plačevanje zdravil.

Kruta diagnoza in novo upanje

Spinalna mišična distrofija. Redko živčno-mišično obolenje, ki prizadene bolnikovo sposobnost hoje, požiranja in dihanja. Razvrščena je v več podtipov, med katerimi je podtip SMA-1 najhujši in brez ustreznega zdravljenja v vseh primerih povzroči smrt otrok do 2. leta starosti.

Literatura navaja, da se SMA-1 pojavi približno pri enem dojenčku na 10.000 rojstev. Bolezen povzroča mutacija v genu za preživetje motornega nevrona. Specialne živčne celice – motorni nevroni, nadzorujejo gibanje mišic in odmrejo, če jim primanjkuje proteina SMN.

Starše, ki slišijo to diagnozo, zmrazi do kosti. "Rekli so mi, naj bom srečna, če bo sin preživel 12 mesecev," je za Statnews povedala Tina Anderson. Njen sin Malachi se je namreč rodil z najhujšo obliko mišične atrofije. Njen svet se je v hipu zrušil.

Kljub zlovešči napovedi je danes njen sin vesel, radoveden otrok. Leta 2015 je namreč postal del Novartisove klinične študije in brezplačno prejel gensko terapijo. "Življenje otroka nima cene. Če bi nam jutri rekli, naj plačamo vse do zadnjega centa, bi to storili, nekako bi že našli denar. Kajti moj otrok je danes živ in zdrav," še pravi Andersonova.

"Dva milijona sploh ni veliko, če to pomeni, da boš s svojim otrokom preživel dolga leta, otrok pa ne bo le živ – ne bo odvisen niti od bivanja v bolnišnici, ventilatorjev in vozičkov," je za Statnews povedala mati še enega ozdravljenega otroka Nicole Almeida.

A kritike skrbi, da se postavlja nevaren, skrb vzbujajoč zgled, ki mu bodo zagotovo sledili še drugi proizvajalci. Teorija, s katero se številni ne strinjajo. SMA-1 je namreč redka bolezen in specializirana zdravila za redke bolezni so že v osnovi dražja, saj morajo skozi povsem enake postopke kot zdravila za "množično uporabo", vložek pa se povrne veliko pozneje. V konkretnem primeru gre za zdravilo, namenjeno malčkom, mlajšim od dveh let. Yahoo Finance poroča, da je v ZDA trenutno le 700 majhnih pacientov, "primernih" za gensko terapijo z Zolgensmo. Dejstvo, ki ga je proizvajalec zagotovo upošteval pri izračunih. 

Medvedek na denarju
Medvedek na denarju FOTO: Dreamstime

Zakaj cena v milijonih evrov?

Zdravilo Zolgensma deluje tako, da dostavlja kopijo človeškega gena SMN v celice motornega nevrona. Že enkratna intravenska uporaba zdravila povzroči izražanje manjkajočega proteina v otrokovih motoričnih nevronih.

Zdravilo se je pri 36 malih bolnikih, starih od dveh tednov do osem mesecev, ki so bili že vključeni v študijo, izkazalo kot odlično, saj so preživeli vsi dojenčki, večina brez kakršnih koli simptomov SMA-1. Proizvajalec, podjetje AveXis, pričakuje, da bodo živeli običajno življenje in ne bodo več potrebovali nobenega zdravljenja.

Tako o zdravilu pravijo v slovenskem podjetju Bia Separations, ki za proizvodnjo učinkovine prispeva svojo tehnologijo čiščenja. Del pomembnega dosežka je tako  tudi slovensko znanje.

Pogovarjali smo se s soustanoviteljem in direktorjem Bia Separations Alešem Štrancarjem, ki v določanje cene ni vpleten, pravi pa, da je vzrokov za takšno ceno najbrž več.

"Dejstvo je, da gre za zdravila, katerih razvoj je pogosto trajal tudi več kot 25 let. V tem času so bile na delu velike skupine strokovnjakov in 25 let vzdrževati eno takšno skupino vsekakor ni poceni. Vprašanje je tudi, kakšna je "cena denarja", ki so ga raziskovalci dobili. Po navadi začnejo razvoj neka manjša podjetja, investitorji pa seveda želijo, da se njihov vložek povrne. Morda so tudi investirali v deset projektov, pa je bil uspešen zgolj eden. Če pomislimo, da je dal Novartis za AveXis osem milijard dolarjev (7,1 milijarde evrov), gre pa za podjetje, ki v vsem času delovanja ni imelo niti evra prihodkov, je jasno, da mora Novartis ta vložek pokriti s prodajo tega in še kakšnega zdravila," razlaga Štrancar.

Ocenjuje sicer, da obstaja velika verjetnost, da je bila cena določena po principu, kjer se upošteva, ali je na trgu že kakšen podoben proizvod in koliko je nov proizvod boljši.

Konkurence zolgensma nima prav veliko. Druga izbira, h kateri se lahko zatečejo pacienti, je zdravilo, poimenovano spinraza. A deluje drugače.

Khrystal Davis je po pisanju Statnews zdravilo izbrala za zdravljenje sina Hunterja. Bolezen je bila za družino hud udarec tudi v finančnem smislu, samo v nekaj mesecih po diagnozi so se zdravniški računi nakopičili do zneska skoraj milijon in pol evrov, je razložila – in to je znesek brez dragih naprav, ki so otroka ohranjale pri življenju. Odkar Hunter od leta 2016 jemlje spinrazo, ni bil nikoli več hospitaliziran, vendar mora nov odmerek zdravila prejeti vsake štiri mesece, cena tretmaja pa se na leto giblje okoli 350.000 evrov, prvo leto okoli 750 tisočakov. Stroški zdravljenja tako hitro presežejo zloglasno milijonsko ceno konkurenta. Vseeno je družina zadovoljna, Hunter je namreč preživel in danes živi precej kakovostno življenje.

"Cena zolgensme je visoka, a gre za zdravljenje, ki ga pacient dobi le enkrat. Ker ni potrebno ponavljanje, je kakovost njegovega življenja boljša," ocenjuje Štrancar. O tem, kaj je ceneje, kaj dražje, bi se dalo razpravljati. "Govorimo tudi o dojenčkih, ki živijo, če niso zdravljeni, do drugega leta starosti. Po navadi s pomočjo aparatur. Tudi imeti otroka v bolnišnici dve leti stane. Zavarovalnica v tem primeru plačuje za otroka, ki bo umrl. To zdravilo pa ponuja alternativo. Na začetku je seveda dražje, ampak po drugi strani človek živi. V tem primeru je žal to cena za življenje."

Spinalna mišična distrofija prizadene bolnikovo sposobnost hoje, požiranja in dihanja. Razvrščena je v več podtipov, med katerimi je podtip SMA-1 najhujši in v vseh primerih brez ustrezne obravnave povzroči smrt otrok do 2. leta starosti.
Spinalna mišična distrofija prizadene bolnikovo sposobnost hoje, požiranja in dihanja. Razvrščena je v več podtipov, med katerimi je podtip SMA-1 najhujši in v vseh primerih brez ustrezne obravnave povzroči smrt otrok do 2. leta starosti. FOTO: Dreamstime

Z gensko terapijo (začasno) ozdravili celo slepoto: terapija, ki bo spremenila način zdravljenja in način plačevanja za zdravljenje

Je pa Štrancar eden tistih, ki menijo, da bodo sodobna zdravila spremenila tudi način delovanja zavarovalnic: "Morda bodo model spremenili na način, da se za ta zdravila ne bo plačevalo v enkratnem znesku, ampak skozi neko časovno obdobje." Novartis je na primer predlagal, da bi naročnik zdravilo plačeval pet let.

Genska terapija namreč, kot ocenjuje sogovornik, počasi stopa v ospredje, ko gre za učinkovite metode zdravljenja. Uspeh, ko je ameriška Agencija za hrano in zdravila FDA pred kratkim odobrila zdravilo Zolgensma, je tako le ena od stopničk za ta zdravila.

"S potrditvijo genske terapije se kratkoročno na široko odpirajo vrata za razvoj učinkovin za odpravljanje redkih genskih bolezni, dolgoročno pa za zdravljenje vseh vrst bolezni. Kar najbrž zdaj zelo zanima ljudi, je zdravljenje slepote, zdravljenje gluhote. Približno trideset odstotkov vseh slepih ljudi je slepih zaradi okvare gena. In ti bi lahko sčasoma dobili potreben tretma. Mi že imamo stranke, ki imajo svoje izdelke v postopku kliničnih študij, določenim je že uspelo, da so ljudje videli. Sicer le nekaj dni, ker zdravljenje še ni povsem učinkovito, ampak gre za stvari, ki se bodo razvijale naprej," pravi Štrancar.

"Gre za veliko revolucijo na področju farmacije, saj bo genska terapija v roku 20–30 let pokrivala večino bolezni – od zdravljenja raka, depresij, do sladkornih in srčnih bolezni. Potreba po večini generičnih in biogeneričnih zdravilih bo s tem odpadla, bistveno se bodo zmanjšali stranski učinki zdravil. Z množično uporabo genske terapije bo cena teh učinkovin padla. Omenjeno bo posledično povzročilo velike spremembe v delovanju zdravstva, zavarovalnic, predvsem pa farmacevtske industrije," je prepričan.

Genska terapija

Kako deluje genska terapija?

"Pri vseh teh zdravilih, če jim sploh lahko rečemo zdravila, gre za proizvodnjo delčka dednega zapisa. S pomočjo genskih manipulacij celice, lahko so človeške ali živalske, naučimo, da proizvajajo ta delček. Po navadi v bioreaktorju. Potem je treba iz celotne zadeve izolirati ta gen. Najprej moramo razbiti celice, izločiti delček, ki je ena izjemno majhna 'stvar' v ogromni masi drugih molekul, tudi strupenih," razlaga sogovornik.

In tukaj na prizorišče stopi Bia Separations. "Naš glavni doprinos k zdravljenju je, da smo sposobni daleč najbolj učinkovito te delčke, genske zapise, izolirati iz te – po domače rečeno – 'juhe'. Ne glede na to, kakšen je genski zapis – daljši, krajši, za eno vrsto bolezni, drugo vrsto bolezni, mi ga znamo zelo učinkovito izločiti, očistiti do izjemne čistosti. Potem pa lahko naši partnerji oziroma podjetja, ki se ukvarjajo s tretmajem teh bolezni, izluščeno formulirajo v neki sistem, ki omogoča vnos v človeško telo. Načini vnosa so različni. Lahko intravenozno, z injekcijsko iglo, v tem konkretnem primeru SMA-1 pa z vbrizganjem naravnost v možgane."

Prva klinična testiranja terjala tudi življenja

Sodelovanje, po katerem AveXis Inc. pri proizvodnji zdravila uporablja tehnologijo čiščenja zdravilnih učinkovin, ki so jo razvili v Bia Separations, se je zgodilo leta 2015, po zaslugi konference v ZDA.

Na dosežek so v podjetju seveda ponosni: "Zagotovo je to ena od stopničk, mi pa bomo delali še naprej, da pridemo do cilja, ki smo si ga postavili pred 25 leti, da postanemo glavni dobavitelj tehnologij za čiščenje zdravil četrte generacije."

Četrt stoletja sicer v branži ni minilo brez težav: "Pred okoli 15 leti se je trg popolnoma porušil, ker je na kliničnih testiranjih umrlo več ljudi. Pozneje so sicer preiskave pokazale, da smrti niso bile posledica zdravil, ampak nečistoč pa tudi neznanja. Ko ljudje sprejmejo ta zdravila, ne smejo imeti nobene bolezni, niti viroze ali angine, saj v tem primeru imunski sistem enostavno ne zdrži."

Mnogi iščejo "zlato", Slovenci pa imajo v rokah sito

Nova spoznanja so vodila k spremembam in branža zdaj beleži velike uspehe.

Bia Separations trenutno sodeluje v okoli 150 projektih: "Nekateri bodo šli čez klinične študije, nekateri ne bodo šli. Naš cilje je biti vodilna svetu, ko gre za čiščenje zdravil četrte generacije. Poenostavljeno si to lahko predstavljamo kot zlato mrzlico. Vsi so tam iskali zlato, ampak pravzaprav jih je zelo malo uspelo. Tudi tiste, ki jim je uspelo, so pogosto ujeli kakšni lopovi. Mi pa tukaj pravzaprav prodajamo sita. In vsi tisti, ki so sita prodajali v času zlate mrzlice, so uspeli. Tako kot oni niso iskali zlata, mi ne iščemo zdravila, ampak tistim, ki ga iščejo, omogočamo učinkovito delo."

Tehnologija čiščenja je, kot rečeno, eden ključnih procesov v proizvodnji zdravil, še posebej bioloških, saj je treba ločiti zdravilno učinkovino od drugih, pogosto strupenih ali celo rakotvornih: "Naše podjetje je skupaj z družbo AveXis razvilo najbolj ključen del proizvodnega procesa učinkovine – njeno čiščenje s pametnimi filtri. S FDA-jevim dovoljenjem za uporabo se potrdi tudi postopek čiščenja učinkovine," pravi Štrancar.

Posledično, dodaja, so njihovi pametni filtri postali del registracije učinkovine, kar pomeni 20–30-letno "zaklenjeno" uporabo produktov podjetja. "S to potrditvijo AveXis postaja vodilni proizvajalec učinkovin za gensko terapijo, za nas pa je to ključni referenčni projekt na področju genske terapije in drugih sorodnih terapij nove generacije. Našemu podjetju se odpira priložnost, da v roku 10 let doseže več kot 500 milijonov evrov prodaje letno," ocenjuje Štrancar. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
07. 06. 2019 08.25
+2
T.S. in N. A. želim, da bi njuna otroka dočakala dolgo življenje. Upanje umre zadnje. Ne zaupam pa povsem Novartisu, ker menim, da si je omenjeni gospe izbral zgolj za svojo promocijo. Hkrati me stiska pri srcu, ker vem, da bomo ta denar (milijone) v Sloveniji težko zbrali, sploh revnejši sloj. Na drugi strani pa bodo ti, ki prisegajo na gensko terapijo, po 30 letih lahko že pod zemljo. Ako bodo dobro podučili svoje naslednike, se zna zgoditi, da bo ta 'čudež' zares funkcioniral. #rešitev
rovte
07. 06. 2019 21.12
-1
Točno tako!! Pokvarjene farmacevtske družbe, na kakšen podli način delajo promocijo in izkoriščaju čustva staršev zdravih in kaj šele bolnihj otrok!
DeBill
05. 06. 2019 10.10
+11
najlepše je, ko ekonomijo komentirajo znalci s strganim žepom, kot se reče. naj gredo komentirat, kar znajo, ali pa naj plačajo davke v zneskih, kot jih jaz pa brez doklad in socialke ipd.
Apostol1
05. 06. 2019 09.53
+40
Pri tej ceni človek vidi samo tole . Če je človek del splošne populacije ,ki ima nek bom rekel srednji življenjski standard je v očeh teh ljudi ,ki so postavili to ceno samo en velik nič in prav nič drugega , torej po logiki teh ljudi navadni ljudje nimajo pravice do zdravljenja redkih bolezni , hebeno žalostno za 21 stoletje
Bitcoin
05. 06. 2019 10.09
+35
Zdravljene redkih bolezni, kot tudi vseh ostalih, plača zavarovalnica in ne posameznik! Mnogo zdravljenj je hudičevo dragih in ravno zato imamo sistem vzajemnosti. Ali res misliš, da bi si "človek splošne populacije" lahko privoščil transplantracijo srca? Pa vseeno pri nas opravimo kar nekaj takih operacij na leto...
Diebaumaister
05. 06. 2019 11.17
+9
Bitcoin++ morda je nekaterim bolje, da gredo v USA na transplantacijo srca, ki je 500k$, morda je večini to finančno bolj dostopno, kaj veš.
Bitcoin
05. 06. 2019 11.31
+8
Samo za info: pri nas je cena transplantacija srca 130.000 EUR, transplantacija jeter 205.000 EUR, transplantacija kostnega mozga 215.000 EUR. Toliko plača ZZZS.
Apostol1
05. 06. 2019 12.46
+11
Bitcoin .......Hvala bogu ,da ta sistem zavarovanja pri nas še kolikor toliko dobro deluje in tudi se strinjam s teboj ,da marsikaj plača zavarovalnica in tudi jaz ne bi imel umetnega kolka če bi moral vse skupaj plačevati sam . V zgornjem komentarju sem pa v mislih imel predvsem to , da če ne bi zavarovalnica plačala teh zdravljenj potem brez skrbi bodi ,da ti ti gospodje ,ki so postavili to ceno ne bodo pomagali , pustili te bodo umreti ,če ne bo od tega nikakršne koristi ,sicer tudi zavarovalnice služijo denar in če ga ne bi tudi one ne bi plačevale tvoj zdravljenje , žal tako kruto je ta svet deluje v 21 stoletju ob ogromnem tehnološkemu napredku in odnosi med ljudmi niso boljši oziroma so morda še celo slabši kot v kameni dobi.
pulse77
05. 06. 2019 09.49
+4
"...genska terapija bo v roku 20–30 let pokrivala večino bolezni ..." => razen tistih, ki bodo nastale kot stranski učinki genske terapije... Posledite teh stranskih učinkov pa bodo raziskovali desetletja in desetletja in jih ne bodo uspeli razvozlati... To je enako, kot če pri računalniškem programu na naključnih mestih spremeniš in nato nekaj dela bolje, ne veš pa, kaj vse ne dela več dobro...
Bitcoin
05. 06. 2019 10.01
+2
Od odkritja penicilina pred skoraj 100 leti se v farmakologiji ni zgodilo nič zares prebojnega (razen Viagre :). Seveda bodo neželeni stranski učinki, a - summa summarum - bo učinkovitost zdravljenja neprimerljiva z današnjo...
DeBill
05. 06. 2019 10.03
+7
kateri pa so stranski učinki genske terapije. a da izpadeš bedak kot si izpadel?
DeBill
05. 06. 2019 11.53
+7
od odkritja penicilina se je naredilo toliko, da si ti misliti ne moreš. penicilin je bil small step (for human, big for mankind)
Manandi
05. 06. 2019 09.44
+17
Kdaj bodo Slovenci skužli, da svet ne deluje tako kot si Ljubljanski Komunisti, FDV jevci, Žužek in ostala leva mentalno motena srenja misli, da prideš navlečeš (( z Kosova preseliš celo vas pol Avtobusa otrok račun pa plačajo drugi, zraven jih še pa zmerjaš z fašisti in groziš če se bunijo ?? ?? Odločili so se za zahod, privat lastnino in svobodno izbiro pa zabredli do goflje v socializem Komunizem da narodu že drek v usta teče. Po drugi strani pa imaš SAZAS in njim podobne ki si llastijo lastnino umrlih Ameriških pevcev, da lohka kasirajo če ne pa država rubi..in tali danes kritizirajo..kako že došao sam da zaradim ne da radim in pripada mi ??
Bitcoin
05. 06. 2019 09.36
+26
Problem je enostavno rešljiv. Ustavnovimo samoupravno socialistično farmacevtsko firmo, kjer bodo vsi strokovnjaki delali brezplačno, opremo bo v tujini nakradla Sova. Zdravila bodo popolnoma brezplačna.
Manandi
05. 06. 2019 09.47
+11
To bi bil lohka Violetin KOLHOZ, motor dorferjeva zadruga KOZA..ali TOZD plagiatorja Žužka, morda Metelkov Gulag..Zraven lohka še pa ustanovijo razne Inkubatorje, podjetniške CENTRE in še kakšno zvenečo iznajdbo ponorelega FDV ja.
DeBill
05. 06. 2019 10.06
+3
hehe, tele levaki sploh ne štekajo, da niso levičarji ampak levaki. mi levičarji štekamo da obstaja trg, ekonomska logika, itd in da se te zadeve rešujejo znotraj zdravstvene politike držav in ne na ramah delničarjev koncernov. če ne bo zaslužka, bodo šli delat nekaj drugega. pa saj ne rabiš bit genij, da ti je to jasno.
DeBill
05. 06. 2019 09.34
+21
HIV je danes bolezen, ki jo z zdravili blokiramo do te mere, da je življenje praktično normalno. genska zdravila ga bodo pozdravila, da ga sploh ne bo več. na začetku so imela zdravila za HIV izredno visoke cene, danes so dostopne vsakomur. tako nekako zgleda analogija
boboljš
05. 06. 2019 10.36
+7
Hiv je bolezen, ki ni prinesla dovolj velikih dobičkov farmacevtskim družbam zaradi malega procenta obolevnosti ( rizične skupine). Žal pa to ne moremo reči za razne vrste raka npr. glioblastoma, ki je neozdravljiv, pa do danes niso našli zdravila ki bi tako bolezen ustavile oziroma je bolj profitabilno, če se ljudi zdravi ( beri : podaljšuje agonijo) s kemoterapijami, ki so ravno tako zelo drage ( biološka zdravila - enkrat mesečno terapija za pet dni stane okoli 1400 € - podatek morda ni več točen) . Na koncu pa vsakemu takemu bolniku pripada dve leti in vsak ki ti dve leti preživi, naj bi ga obravnavali individualno - beri: neredna obravnava, počakajo da se v mesecu dni rak razraste in ni več pomoči. Edino kar lahko rečem v prid našemu zdravstvenemu sistemu pa je to, da resnično vsa ta zdravila in celotno onkološko obravnavo pokriva zdravstveno zavarovanje.
detect
05. 06. 2019 09.27
-8
ja,to je pa kruti kapitalizem naredil,ki ga tu nekateri tako kujete v nedogled.
DeBill
05. 06. 2019 10.07
+7
kaj imajo stroški dela s kapitalizmom? a v socializmu so ti avto šenkali, al smo ga plačali kot meco na zahodu, mel si pa golfa. aenkrat je kapitalizem edini sprejemljiv družbeni red, poskus z socializmom se je sprevrgel v diktature, ker se ni vedelo kdo pije kdo plača. in elita je bila mnogo večja in močnejša kot sedaj.
Zbujen
05. 06. 2019 10.30
+5
Že Žižek je ugotovil, da socializem ne odpravlja neenakosti in da ne more oporekati dejstvu, da kapitalizem populacijam bolj dviguje standard kot socializem. Le 60% slovenskih volilcev tega še ne dojame.... (mladi se pa izseljujejo)
brusilec
05. 06. 2019 09.26
+4
bolano . . da takole postavijo cenko .. kot da se gre za izsiljevanje, odkupnino .. ce hocete videti vasega otroka zivega, placajte 2 milijona..
Manandi
05. 06. 2019 09.14
+6
75. let vam rdeči partijski KRUHOBORCI prodajajo zvezdo, Floskule in TEKOVINE NOB narod po večini nima ničesar, mladi bežijo, bodočnosti ni pa se nihče ne buni, da bi zmetal to sodrgo na cesto, Blok 6 in ostalo ??, da bi posijalo sonce in bilo konec partijskih veselic izumili so enoumlje, teror, idiotizem, Komunizem uničili države, narode generacije otrok pa ima samo dog ((( gobec, ko nekje v gnilem kapitalizmu dan na dan izumljajo nova zdravila, tehniko in znanstvene dosežke. Poglejte pohabljence Komunizma še danes generacije nbiso sposobne preživeti na trgu zaslužiti zase..ne da bi viseli na sociali, podtikali položnice in predvsem otroke drugim da jih preživljajo..
borec91
05. 06. 2019 09.17
-5
ja imamo v adriji sposobne nemske kapitaliste so pokazali kako ste sposobno drsni pozresnezi ,ki pa v vecini znate zivet samo od tujega iskoriscanja
borec91
05. 06. 2019 09.19
-4
se vidi kje so najbol zapufani a to ziher ne v komunizmu ti si res mal cuden
lakala28
05. 06. 2019 09.20
+3
Manandi, kaj si pa ti vzel? Je kaj novega na trgu spet?
DeBill
05. 06. 2019 09.23
+3
kakšni komentarji spodaj. sploh ne štekajo, da življenje ni neki tazga, k te bodo kr drugi gledal, kako gnojiš. otroci, če jugi ne bi zaradi titeja šenkavali kreditov, bi travo jedli, ne pa mel socializem pa dopuste pa ...
DeBill
05. 06. 2019 09.23
+3
v adriji sp probal če gre. pa ne bo šlo in zato se je prodala. gre v stečaj pa oadijo. ekonomska logika.
Zbujen
05. 06. 2019 10.32
+2
Tudi SFR Jugoslaviji se ZDA nehale posojati, ko so ugotovile, da z vračilom bolj slabo kaže. :)
NPC24ur
05. 06. 2019 09.12
-7
MojsterSplinter
05. 06. 2019 09.09
-11
Dober posel. Na smrt bolni otroci bogatašev bodo odrasli, imeli svoje otroke z isto boleznijo, in firma spet pokasira.
DeBill
05. 06. 2019 09.04
-4
res je, pri vesolju je neskončnost vprašljiva, ampak pri neumnosti sem trdno prepričan, da človeška ne pozna meja.
mikitr
05. 06. 2019 09.03
+2
Mislim da je potrebno postaviti mejo,do nekakšen gre,naprej ne več.Žal je težko reči,tvoj otrok bo še revež,moj ali oni pa ne več,ker bo cena zdravila dostopna,pa žal tako je.
sodelujem
05. 06. 2019 09.22
+3
Ali je pri sedanjih zdravilih kaj drugače? Eni nimajo za aspirin,drugi se pa klonirajo.!
DeBill
05. 06. 2019 09.02
+29
za stožice ste butlji ljubljanski plačali 100mio evrov. In se nič ne pritožujete, da je drago. Pri čemur bi se enako zadevo naredilo za 10. Tip vas je okradel za 90 mio€ ali po domače strošek super zdravljenja za 50 slovenskih otrok. In ste ga ponovno izvolili. Pa še posiljevalec je. Kakšna kre tenjada od sodržavljanov. in taki potem komentirajo razne tuje korporacije in kako jih kradejo.
DeBill
05. 06. 2019 09.00
+19
gre za prvi test zdravila, ki so ga uspeli narediti za toliko denarja. čez 30 let bodo ob rojstvu, lahko pa da že prej, naredili genski test, pripravili ustrezno gensko zdravilo, če bo le to potrebno in otrok ne bo imel nobenih posledic skozi življenje. cene zdravila-postopka bo posledično padla, ne bomo pa imeli stroškov z zdravljenjem in oseba ne bo imela tegob, pridno bo plačevala davke. sami plusi za družbo. zdej pa hitro pljuvat po korporacijah, ki bodo to omogočile, da so pogoltne ipd. ja, otroci, za denar delajo, niso dobrodelne ustanove, imajo delničarje, nadzorni svet in morajo, da gre naprej izkazat dobiček. tako to gre na tem svetu, otroci!
lakala28
05. 06. 2019 08.58
-6
Če bi objavila vlada Burkine Fasso, bi še razumel, da rabijo denar za hrano. Da pa to izumijo najbolj bogati ljudje na tej zemeljski obli, je pa vredno javne obsodbe in takojšnjega davčnega nadzora.
Zbujen
05. 06. 2019 10.33
+2
Ker financiranje znanstvenikov, materiali in oprema so bili pa vsa leta zastonj? Ni čudno, da Slovenija ob taki mentaliteti tone...
Manandi
05. 06. 2019 08.48
+21
Če ti Občina pardon KRUHOBORCI računajo čiščenje deževnice, omrežnino, okoljsko takso in DDV potem je to zdravilo še veliko prepoceni..borec91 ekonomsko gledano ??
DeBill
05. 06. 2019 08.50
+1
borec91
05. 06. 2019 08.55
-5
to kar pises je nesmisel ekonomsko sem napisal ,da nihce ni v to vlozil postenega denarja ampak denar pozresnosti ,ki pa je domena desnih kapitalistov ,ki se majo za nekaj vec a v resnici si se svoje guzice ne znajo posteno obrisat pac cena je izsiljevalska
DeBill
05. 06. 2019 09.27
+9
borec, ti si navaden tepec in o z resnimi poškodbami kognitivnega uma. kapitalisti so vložili denar delničarjev (vsi konglomerati so delniške družbe v lasti širšega spektra delničarjev, od privatnih investitrorjev oz. slehernikov, do bank, skladov, bogatih osameznikov ipd. amazon ni model superpodjetja, če razumeš. apple niti. in če vlagatelji vložijo sredstva pričakujejo dobiček, nekaj najboj normalnega. In če me stane postopek iz4elave zdravila 1,8M€, potem ga pač ne bom prodal ceneje, ker ga drugače ne bom šel niti delat, kaj bi se metal v stroške, ko bo minus. če si tako dobrodelen te vabim, da mi daš malo denarja in mi prideš recimo spedenat vrt za 10€. ko boš to naredil lahko prideš dalje pisat neumnosti po forumu
borec91
05. 06. 2019 08.44
-18
nobeno zdravilo ekonomsko gledano ni vredno toliko tudi razvoj ni stal toliko tu gre zopet za kapitalisticno desnicarsko pozresnost
DeBill
05. 06. 2019 08.52
+21
butelj, a ti sploh veš koliko stane razvoj enega zdravila. Recimo razvoj zdravila, ki uravnava srčno popuščanje je stal 7 milijard!!! evrov.
gpolicist
05. 06. 2019 10.29
+3
Vedno v komentarjih najdeš nekoga, ki mora vse povezovati z politiko.
GospodT
05. 06. 2019 08.40
-12
Zanimivo. Torej z vbrizgavanjem delčkov genskega zapisa lahko spremenimo genetiko. Super, dokler je vse tako lepo, kot opisuje članek. Problem se pojavi, ko proizvajalci cepiv štancajo cepiva v velikih količinah. Tam ni individualnega pristopa in čiščenje, kot ga tule opisuje članek, pri cepivih ne obstaja. Corvelva, italijanska civilna iniciativa, je dala akreditiranim laboratorijem v analize več cepiv, kar je ugotovila je to, da so cepiva izdatno kontaminirana, med drugimi tudi z genskimi delci, retrovirusi, ki povzročajo laukemijo in nekatere druge zelo agresivne rake, ... V nekaterih cepivih so našteli preko 200 kontaminantov.
DeBill
05. 06. 2019 08.53
+17
sej če ne razumeš raje NE komentiraj. In spet neke teorije zarote. To NI cepivo ampak gensko zdravilo. In za VSAKEGA pacienta MORA biti prilagojeno, drugače NE dela.