Znanost in tehnologija

Deepfake posnetki Putina in Zelenskega: novo orožje in močna oblika dezinformacije

Moskva/Kijev, 18. 03. 2022 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Na družbenih omrežjih je spet zakrožil deepfake posnetek, na katerem ruski predsednik Vladimir Putin domnevno razglaša mir. Hkrati sta ta teden Meta in YouTube s svojih kanalov odstranila deepfake posnetek ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki govori o predaji Rusiji. Čeprav sta bila oba posnetka tako neprepričljiva, da ju je javnost hitro označila za lažna, strokovnjaki opozarjajo na nevarnost deepfake posnetkov. "Gre za novo orožje in močno obliko vizualne dezinformacije," pravi Nina Schick, avtorica knjige Deepfakes.

Po družbenih omrežjih je zadnje dni krožil precej neprepričljiv lažni videoposnetek predsednika Zelenskega. Bil je tako neprepričljiv, da so se mu številni Ukrajinci posmehovali, poroča BBC.

Na posnetku je videti Zelenskega, ki stoji za govorniškim odrom in Ukrajincem govori, naj odložijo orožje. V videu je njegova glava nekoliko prevelika za telo, prav tako je bolj pikselizirana, njegov glas pa zveni globlje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelenski je lažni posnetek komentiral v videu, objavljenem na njegovem uradnem računu na Instagramu, in ga označil za "otročjo provokacijo".

Kljub temu je ukrajinski center za strateške komunikacije opozoril, da bi lahko ruska vlada tako imenovane globoke ponaredke (deepfake) uporabila za to, da bi Ukrajince skušala pripraviti do predaje.

"To je novo orožje in močna oblika vizualne dezinformacije"

Nathaniel Gleicher, vodja varnostne politike podjetja Meta, je zapisal, da je podjetje ponaredek "hitro pregledalo in odstranilo", saj je avtor z njim kršil njihovo politiko proti zavajajočim in manipulativnim medijem. Podobno je tudi YouTube navedel, da so posnetek odstranili zaradi kršenja pravilnika o dezinformacijah.

Da je šlo za lahko zmago za družbene medije, je dejala Nina Schick, avtorica knjige Deepfakes, in pojasnila, da je bil tokratni lažni video zelo surov, tako pa so ga kot ponaredek zlahka prepoznali tudi laiki. Poudarila je, da je "v tej vojni tudi veliko drugih oblik dezinformacij, ki niso bile razkrite", in dodala, da je bil ta video sicer res slab, a da bodo lahko lažni posnetki v bližnji prihodnosti veliko bolj dodelani. 

"Takšni posnetki lahko vseeno rušijo zaupanje v medije," je dodala, saj da ljudje začnejo verjeti, da je vse mogoče ponarediti. "To je novo orožje in močna oblika vizualne dezinformacije, ki jo lahko naredi vsak," je še pripomnila. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Deepfake Putina, ki je po družbenih omrežjih prvič zakrožil pred nekaj tedni, je sprva veljal za satiro, vendar je meja med satiro in dezinformacijami tanka," medtem pravi programski direktor podjetja Witness.org Sam Gregory.

Podobno kot Schickova je dejal, da je bil Zelenski šolski primer deepfaka. Pojasnil je, da ni bil preveč dobro narejen, zato ga je bilo lahko prepoznati. "Da gre za lažni posnetek, je naznanila Ukrajina, Zelenski pa ga je ovrgel tudi na družbenih omrežjih, zato ga je Facebook zlahka odstranil," je dejal.  

A v nekaterih drugih delih sveta se novinarji in skupine za človekove pravice bojijo, da nimajo orodij za odkrivanje deepfakov.  

Lani poleti je na primer v Mjanmaru nastala velika zmeda, saj so resničen posnetek, na katerem je visoki politik priznal korupcijo, označili za ponaredek. "Pomanjkanje 100-odstotnega dokaza in želja ljudi, da bi šlo za globok ponaredek, odražata izzive deepfakov v resničnem okolju," je dejal Gregory.  

Orodje za globoko ponarejanje, ki uporabnikom omogoča animiranje starih fotografij sorodnikov, je hitro postalo precej priljubljeno, podjetje MyHeritage, ki stoji za njim, pa je zdaj dodalo tudi funkcijo LiveStory, ki posnetkom omogoča tudi dodajanje glasov.

Tehnologijo deepfake uporabljajo tudi za ustvarjanje pornografije, pri čemer se v zadnjih letih povečuje število spletnih mest, ki uporabnikom omogočajo "nudificiranje" slik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja