Znanost in tehnologija

Google in Apple umikata domnevno vohunsko aplikacijo ToTok

Washington / Abu Dabi, 29. 12. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Apple in Google sta aplikacijo, imenovano ToTok, zaradi sumov, da jo uporabljajo za vohunjenje, odstranila iz ponudbe svojih spletnih trgovin. Ta naj bi delovala tako, da je vohunskim zaveznikom Združenih arabskih emiratov omogočala dostop do podatkov uporabnikov. Obstoječi uporabniki jo lahko sicer še vedno nemoteno uporabljajo.

Google in Apple sta iz ponudbe v svojih spletnih trgovinah za aplikacije umaknila aplikacijo za sporočanje ToTok. Aplikacija, ki izvira iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), naj bi po poročanju tujih medijev namreč služila (tudi) za vohunjenje.

ToTok – domnevno vohunska arabska aplikacija
ToTok – domnevno vohunska arabska aplikacija FOTO: AP

Gre za aplikacijo precej podobno WhatsAppu, ne glede na ime, pa je ne gre zamenjevati s kitajskim TikTokom. Z njeno pomočjo lahko uporabniki enostavno komunicirajo preko sporočil ali video klicev.

Nedavno pa so se, kot je prvi poročal The New York Times, pojavile obtožbe, da naj bi bila aplikacija že prvotno ustvarjena kot vohunsko orodje vlade ZAE. Ameriški časnik, ki se pri tem sklicuje na vire med ameriškimi oblastmi, še piše, da naj bi ToTok deloval tako, da je vohunskim zaveznikom ZAE omogočal dostop do pogovorov uporabnikov, trenutnih lokacij, kjer se nahajajo, oziroma poti, po katerih se gibljejo, ter do drugih osebnih podatkov, kot so na primer fotografije.

Obstoječim uporabnikom še vedno na voljo

Tistim, ki želijo ToTok prenesti iz Applove in Googlove trgovine z aplikacijami, se trenutno tako na zaslonu mobilnega telefona izpiše, da je ta "zaradi tehničnih težav trenutno nedosegljiva". Ustvarjalci aplikacije so morebitnim novim uporabnikom medtem sporočili, da jim bo ToTok že kmalu spet na voljo. Obstoječi uporabniki jo lahko sicer še vedno nemoteno uporabljajo.

Google je aplikacijo iz svoje ponudbe odstranil prejšnji četrtek, Apple jim je sledil že takoj naslednji dan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

ToTok je star le nekaj mesecev, a ima že več milijonov uporabnikov. Priljubljen je predvsem na Bližnjem vzhodu, v Evropi, Aziji, Afriki in v ZDA. Sodeč po statističnih podatkih Googla, si jo je pred umikom iz njihove trgovine naložilo kar pet milijonov uporabnikov z operacijskim sistemom Android. Tudi App Annie, posebna aplikacija, ki spremlja prenose, jo je uvrstila med največkrat naložene aplikacije v ZDA preteklega tedna.

The New York Times je medtem še poročal, da je podjetje Breej Holding, ki je aplikacijo ustvarilo, povezano z abudabijskim podjetjem DarkMatter (v prevodu Temna Snov – op. p.). Gre za hekersko podjetje, ki naj bi bilo predmet preiskave FBI zaradi domnevnih kibernetičnih zločinov, v njem pa so zaposleni tudi obveščevalci ZAE, nekdanji agenti nacionalne varnostne agencije in nekdanji izraelski vojaški obveščevalci. Ameriški časnik je ToTok, DarkMatter in veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov v Londonu zaprosil za komentar, a uradnega odgovora (še) niso dočakali.

"Medtem ko lahko obstoječi uporabniki ToToka še naprej brez prekinitve uživajo v naših storitvah, pa želimo nove uporabnike obvestiti, da z Applom in Googlom rešujemo težave," pa je ToTok zapisal na blogu. Izpostavili so tudi, da lahko novi uporabniki telefonov Samsung, Huawei, Xiaomi in Oppo še vedno prenesejo ToTok iz spletnih trgovin za aplikacije, ki so lastne proizvajalcu njihovega telefona. Podjetje je obljubilo, da se bodo vrnili v bližnji prihodnosti, in to z novimi funkcijami, kot so novice, trgovina, zabava in možnost plačevanja.

Uporaba storitev za sporočanje, kot sta denimo WhatsApp in Skype, ki ponujajo šifriranje od začetka do konca, kar pomeni, da so precej bolj varne oziroma so vdori precej manj verjetni, pa je v ZAE omejena. Lahko se jih denimo uporablja za sporočila, ne pa tudi za video klice.

Ustvarjalci aplikacije so morebitnim novim uporabnikom medtem sporočili, da jim bo ToTok že kmalu spet na voljo.
Ustvarjalci aplikacije so morebitnim novim uporabnikom medtem sporočili, da jim bo ToTok že kmalu spet na voljo. FOTO: iStock

Politika zasebnosti ToToka sicer navaja, da lahko osebne podatke uporabnikov deli z "organi kazenskega pregona, uradniki, regulativnimi agencijami in drugimi zakonitimi prošnjami za dostop". "Vaše osebne podatke lahko delimo s podjetji v skupini," še piše v njihovih pogojih uporabe. Vlada ZAE ob tem sicer ni posebej omenjena.

Varnostno podjetje Objective-See, ki naj bi pri preiskavi sodelovalo s časnikom, pravi, da so pod drobnogled vzeli ToTok, nameščen na telefon iPhone. Uspelo naj bi jim jo dešifrirati, hkrati pa pregledati njen omrežni promet. Njihovi analitiki so ocenili, da aplikacija ne vsebuje nobenih 'zadnjih vrat' ali zlonamerne opreme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

atlantis1974
06. 01. 2020 20.36
Ne vem zakaj bi kot evropejec uporabljal arabske aplikacije vseeno bolj zaupam ameriškim in evropskim.Raje vidim da evropejci in američani vedo kje se gibljem kot pa arabci žal ne bi rad brez glave hodil naokrog
Sahib
30. 12. 2019 07.30
+2
Podjetje, v katerem so - citat - zaposleni tudi obveščevalci ZAE, nekdanji agenti nacionalne varnostne agencije in nekdanji izraelski vojaški obveščevalci. Res zanimivo podjetje, kjer najdeš arabske in izraelske agente na kupu :-)
KVADEJ
29. 12. 2019 10.08
+7
HAHAHA kaj pa use ostalo??? ZAKAJ SE NE DAJO BATERIJE VN!!!!!! SLEDIJO VOHUNJO NA USAKEM KORAKU!!!!
BobbyP
29. 12. 2019 09.23
+18
Pa ja. Ne moreš uporabniških podatkov kar tako krasti, če vsi vedo, da se to kupi od Googla. 🙄
marston
29. 12. 2019 09.21
+15
A facebook pa tw pa ostalo ameriško pa vas nič ne skrbi? Nsa snema vse pogovore, google shranjuje vse in amerika ima to na vpogled... To pa vas ne skrbi? Domnevno, kajne?
BobbyP
29. 12. 2019 09.25
+14
Folk raje pada na medijska jajca namesto na zdravo pamet. 🙄
WhatDoYouCare
29. 12. 2019 11.40
+5
zdravo pamet? kdo pri zdravi pameti bo na telefon namestil aplikacijo iz ZAE, države, ki se milo rečeno po...je na človekove pravice?
Truth
29. 12. 2019 09.08
+13
Bolj je vprasanje zakaj 1000 aplikacij za osnovno stvar, ki jo ima ze 25 let star telefon. ;) Potem pa stok in jok in na drevo. Cloveska neumnost res ne pozna meja ;)
WhatDoYouCare
29. 12. 2019 11.42
-1
aja? dej s 25 let starim telefonom pošlji HD video. že slika bo dovolj. nimaš pojma o tehnologijah.
antilevi?ar
29. 12. 2019 08.57
+9
Ma ste prav dosadni s to vašo "domnevno".
BLUECUBE
29. 12. 2019 08.28
+6
Tik Toka si pa ne upajo ukiniti...
proofreader
29. 12. 2019 08.22
+14
Facebook je od CIE, Saudova arabija pa je tudi delni lastnik Twitterja. Bodo tudi ukinili?
Ramzess
31. 12. 2019 14.57
Za Facebookom je NSA, tudi kot izvorni avtor.
dule100
29. 12. 2019 07.53
+16
In zakaj je treba vsako stvar ponoviti vsaj trikrat!?
proofreader
29. 12. 2019 08.21
+18
spidman
29. 12. 2019 08.42
+6
pay per word ce se mal bl izrazito izrazimo :)
spidman
29. 12. 2019 07.17
+5