Znanost in tehnologija

Google predstavil nov program umetne inteligence Bard

San Francisco, 07. 02. 2023 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški tehnološki velikan Google je v ponedeljek uradno predstavil nov program umetne inteligence Bard. Kot je v predstavitvi poudaril glavni izvršni direktor Googlovega krovnega podjetja Alphabet Sundar Pichai, gre za pomemben naslednji korak na področju umetne inteligence za Google.

"Bard želi združiti širino svetovnega znanja z močjo, inteligenco in ustvarjalnostjo naših velikih jezikovnih modelov," je sporočil Pichai. Kot je pojasnil, program uporablja informacije s spleta ter tako zagotavlja aktualne in kakovostne odgovore.

Novi klepetalni robot z umetno inteligenco podjetja temelji na njegovem jezikovnem modelu za aplikacije za dialog (LaMDA) in je na voljo le izbrani skupini preizkuševalcev.

Google
Google FOTO: Shutterstock

Na podlagi videoposnetka, ki ga je Pichai delil na Twitterju, lahko uporabniki s pomočjo Barda primerjajo dva za oskarja nominirana filma, si zamislijo kosilo na podlagi sestavin v hladilniku določene osebe ali se seznanijo z najnovejšimi odkritji teleskopa Jamesa Webba.

Google je sporočil, da bo Bard javnosti na voljo v naslednjih nekaj tednih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Googlov odgovor na ChatGPT

Bard je Googlov odgovor na ChatGPT, program z umetno inteligenco, ki je v zadnjih nekaj mesecih postal zelo priljubljen, potem ko so uporabniki delili objave, v katerih je sestavljal Shakespearovo poezijo, pisal glasbena besedila in odkrival napake v računalniški kodi.

ChatGPT je kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer, ustvarilo pa ga je podjetje OpenAI. Gre za računalniški program, ki se pogovarja s človeškimi uporabniki. Program uporablja algoritem, ki izbira besede na podlagi izkušenj, pridobljenih pri pregledovanju milijard kosov besedila na internetu.

Microsoft, ki je leta 2019 in 2021 investiral v OpenAI, je prejšnji mesec sporočil, da podaljšuje partnerstvo s podjetjem in vanj vlaga več milijard evrov. Po poročanju revije Forbes bo za dodatno naložbo namenil do deset milijard dolarjev (okoli deset milijard evrov), ChatGPT pa bo morda vključil tudi v svoj iskalnik Bing.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator aligator
08. 02. 2023 11.08
+0
Kaj zdaj je program ali robot?
rato
07. 02. 2023 15.41
+1
Tisti, ki bo prvi vključil umetno inteligenco v brskalnik bo vsekakor v veliki prednosti.🤔
Zanesenjak
23. 03. 2023 11.51
+2
Od binga sem danes dobil obvestilo, da ga lahko karkoli vprašam...