Znanost in tehnologija

Nasa objavila nove videoposnetke pristanka in površja rdečega planeta

Washington, 22. 02. 2021 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, Kaya Kamenarič
Komentarji
209

Nasa je na video konferenci pokazala videoposnetke in fotografije, ki so jih uspeli posneti na Marsu. "Ko boste pogledali posnetek, boste imeli občutek, kot da ste sami pristali na kraterju Jezero z roverjem vztrajnost," je dejal Matt Wallace namestnik vodje projekta vztrajnosti. Je pa skupaj z roverjem še poseben pomočnik, helikopter Ingenuity, ki tehta le 1,8 kilograma. Če mu bo uspelo poleteti, bo to prvi helikopter, ki bo letel na drugem planetu.

Površje Marsa
Površje Marsa FOTO: NASA

Kot so povedali na konferenci, so imeli pred namestitvijo kamere dve zahtevi. Prva je bila, da kamera ne sme poškodovati vozila, druga pa je bila "bolj mantra" oziroma želja, da bi dejansko sploh kaj posneli. Odločili so se, da ne bodo razočarani, tudi če jim ne bo uspelo posneti ničesar. A kot kaže, so bile vse skrbi odveč. Posneli so namreč več kot 30 Gb materiala in več kot 33 tisoč fotografij pristanka vozil in površja Marsa.

"Prvič nam je uspelo ujeti tak dogodek, kot je pristanek na Marsu," je dejal Michael Watkins, direktor Nasinega laboratorija za reaktivni pogon, kjer je bil rover izdelan.

"O teh posnetkih smo sanjali dolga leta," je dejal Allen Chen, vodja vzleta in pristanka, ki je pokazal posnetke in razložil, kaj se na njih dogaja. Posnetki precej intenzivnega pristanka se tako začnejo 11 kilometrov nad površino in prikazujejo sunkovito odprtje najbolj masivnega padala, ki je bilo kadarkoli poslano na drug planet. Dodal je, da bodo prav s pomočjo teh posnetkov lahko bolje razumeli, kaj se dogaja med takim pristankom.

Najbolj intimni pogled na pristanek na Marsu se začne približno 230 sekund po tem, ko je vesoljsko plovilo vstopilo v zgornje ozračje rdečega planeta s hitrostjo 20.100 km/h. Posnetek se začne s prikazom teme, saj objektiv kamere še vedno pokriva padalo. V manj kot sekundi pa se padalo odpre in raztegne v 21,5 metra široko površino. Chen je razložil, da so bile razmere pristanka zaradi izjemne hitrosti zelo težke. Na padalu so uporabili tudi asimetričen vzorec, saj tako lažje določijo smeri padala. 

Posnetke je zbralo pet komercialnih kamer, ki se nahajajo na treh različnih sestavnih delih roverja. Dve kameri sta tako ujeli pogled iz roverja na padalo, ena je bila pritrjena na del, ki se je od roverja odcepil in je tako posnela rover med pristankom, še dve kameri pa sta bili iz roverja usmerjeni ena neposredno v tla, druga pa navzgor.  

Posnetek roverja in površja Marsa
Posnetek roverja in površja Marsa FOTO: AP

"Ko sem videl te fotografije sem bil zares navdušen," je dejal Justin Maki, strokovnjak za fotografije. Pojasnil je, da so za to misijo izdelali povsem nove kamere, ki so jih prilagodili projektu. Takoj po fotografiranju in snemanju pristanka so se namreč lotili ogleda okolice in torej površine Marsa.  

Dodal je še, da bodo vse fotografije naložili na spletno stran in da si jih bo lahko prenesel kdorkoli bo želel. "Lahko jih bodo nastavili za ozadje zaslona na svojih napravah," je dejal in pojasnil, da želijo, da si fotografije ogleda čim več ljudi.

Mikrofon, pritrjen na rover, med spustom ni posnel nič uporabnega, vendar pa preživel zelo dinamičen spust na površje in 20. februarja tudi uspešno posnel zvok s površine Marsa. Na posnetku je tako slišati marsovski veter in tudi mehanske zvoke roverja. 

Helikopter 'poklical' z Marsa: preživeti bo moral brutalno mrzle noči

Nasi je uspel peti pristanek roverja na Marsu. Tokrat je z njim še poseben pomočnik, helikopter Ingenuity, ki tehta le 1,8 kilograma. Če mu bo uspelo poleteti, bo to prvi helikopter, ki bo letel na drugem planetu. Nasa je že sporočila, da je tudi helikopter preživel pristanek na rdečem planetu in 'poklical' domov, na odgovor na vprašanje, ali mu bo uspelo poleteti, pa bo treba še počakati. Na rover, ki bo še nekaj časa polnil njegove baterije, bo 'udobno' pritrjen še od 30 do 60 dni, potem pa ga čaka težko pričakovani prvi polet. Na poti mu bo stal brutalen mraz, energijo za 'ogrevanje' pa si bo moral proizvesti sam. 

"Če nam uspe, bo Ingenuity prvi helikopter, ki bo poletel na drugem planetu. To bo 'zunajzemeljski trenutek bratov Wright'," je navdušen Thomas Zurbuchen, administrator direktorata za znanstvene misije na sedežu Nase v Washingtonu. 

Na najpomembnejšo misijo na Mars doslej, s katero si želi Nasa najti sledi življenja na rdečem planetu, je rover Vztrajnost namreč pripeljal tudi mini helikopter Ingenuity. 

Pritrjen je na rover,  tehta pa le 1,8 kilograma, zato je velik dosežek že to, da sploh lahko leti. Nasa načrtuje, da bo na rdečem planetu opravil nekaj kratkih testnih poletov. Ti so mišljeni kot eksperiment in bi, če bi se tehnologija izkazala za uspešno, znanstvenikom lahko dali nov pogled na rdeči planet iz ptičje perspektive, saj bi lahko taki helikopterji dosegli tudi mesta, ki so prestrma oziroma nedostopna za rover. V daljni prihodnosti bi lahko celo pomagali astronavtom pri raziskovanju Marsa, so optimistični pri Nasi.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so sporočili z Nase, je tehnologiji, ki je 18. februarja pristala v kraterju Jezero, že uspelo poklicati domov. Trenutno je helikopter še vedno pritrjen na podvozje roverja. Kot so sporočil z Nase, ta za zdaj deluje po pričakovanjih. "Trenutno ga polnim, a ko se bo odklopil, se bo zanašal izključno na energijo iz svojih sončnih celic. Če preživi brutalno hladne marsovske noči, bo ekipa naredila vse, da bo poletel,"  je na 'svojem' računu na Twitterju sporočil rover Vztrajnost. Helikopter bo na rover priključen še od 30 do 60 dni, za zdaj pa oba, bazna postaja in helikopter, delujeta brez posebnosti. Kot je povedal Tim Canham z Nase, za zdaj oboje odlično deluje.  

Za uspešen polet helikopterja na Marsu je ključno to, da ima na krovu dovolj shranjene energije, ki jo potrebuje za ogrevanje in vzdrževanje drugih vitalnih funkcij ob izjemno nizkih temperaturah na Marsu.  

Preživeti bo moral temperature do 90 stopinj Celzija

Po tem, ko se bo helikopter enkrat odcepil od roverja, bo imel 30 marsovskih oziroma 31 zemeljskih dni dolgo poskusno obdobje za letenje. Če preživi prve ekstremno mrzle noči na Marsu, kjer se temperature spustijo tudi do –90 stopinj Celzija, bo ekipa začela s posebno nalogo. Poskusili bodo izvesti prvi polet na drugem planetu.  

Če helikopterju uspe vzleteti in lebdeti med prvim letom, bodo znanstveniki dosegli skoraj vse, kar so si zadali. Če bi Ingenuity poleg tega še uspešno pristal in bi bil še vedno operativen, pa bi lahko z njim opravili še štiri poskuse letenja na rdečem planetu.  

"Smo na neznanem ozemlju, vendar je ta ekipa tega navajena," je povedala MiMi Aung, vodja projekta. "Skoraj vsak mejnik od tega trenutka do konca helikopterskega poleta bo prvi in ​​vsakega moramo uspešno prestati, da se lahko premaknemo naprej."  

Spomnimo

Skoraj sedem mesecev po vzletu na Mars je rover Vztrajnost (Perseverance) končno pristal pri kraterju Jezero. To je peti Nasin rover, ki mu je uspel pristanek na Marsu.

Rover Vztrajnost na Marsu
Rover Vztrajnost na Marsu FOTO: NASA

Rover Vztrajnost bo iskal sledi nekdanjega življenja, pa tudi zanimive vzorce kamnin, in jih 'pospravil' na kup, ki ga bo naslednja misija leta 2025 predvidoma pripeljala na Zemljo. Tako bomo lahko v laboratorijih na Zemlji analizirali vzorce kamnin z Marsa, kar bo, kot napovedujejo strokovnjaki, izjemen dosežek znanosti.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
27. 02. 2021 15.06
hotchilipoper
23. 02. 2021 12.36
+0
Brez veze mečejo denar stran.Raje naj zemljo očistijo svinarije in butlov
Evidence2000
23. 02. 2021 11.02
-3
ko jim bo tole zaleglo pr folki gredo pa na saturn posnet 60 gb materiala in 66 000 fotografij ahaha😁😂
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.07
+3
So že. Na Saturnovi luni Titan je že pristalo ameriško plovilo.
Evidence2000
23. 02. 2021 11.08
-5
ja ja vesda je lepo montažo zrihtajo ni kej
Evidence2000
23. 02. 2021 11.09
-5
ja pa še pr Thor jima je poskal coffee to go ahaha
Evidence2000
23. 02. 2021 11.01
-5
haha mars kao 😂😁🤔
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.08
+6
Nič ne razumete kajne? Pa ta elektrika. Kako lahko gre po žici?
kure bedne
25. 02. 2021 14.21
+1
ivan- ne seri in ne pametuj. Nasa in vsi ostali, ki obvladajo CGI so ti res oprali možgane. Verjetno še sam ne verjameš v letala.
Evidence2000
23. 02. 2021 10.59
-6
mandan
23. 02. 2021 10.48
-5
medtem pa boing še zemelce ne preleti brez .. pravljiceeeeeee za ovce
Supervillain
23. 02. 2021 10.22
+3
Kiri Butalci morate biti,da v to misijo in pristanku Roverja na Marsu niti malo ne verjamete,ko je vse čisto resnično in ni noben nateg pa pravljica hahaha.
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.09
+2
Ne se sekirati. Gre za iste, ki ne verjamejo v okroglo Zemljo.
CelindaAndre
23. 02. 2021 09.17
-1
20. stopinj na Marsu sonce sije, kdaj bo tiskovna konferenca (( Električarjev in ostalih, ki so posneli tale cirkus...na velikem platnu za veliko množico ljudi..??
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.10
+4
Ovcam razložiti vesoljske polete je seveda nemogoče. Tudi v zvezde ne verjamejo; gre samo za projekcijo na razprtem platnu čez ploščato Zemljo.
keops
23. 02. 2021 09.15
+1
hotchilipoper
23. 02. 2021 09.11
-1
Posneli so namreč več kot 30 Gb materiala in več kot 33 tisoč fotografij pristanka vozil in površja Marsa.Zdaj morajo še obdelati fotografije,da bo zgledalo realno.
TEDO84bv0MEDO
23. 02. 2021 09.20
-1
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.11
+1
Vam ni pomoči. Kako to, da so vas izpustili iz zavoda? Mislite, da ste Julij Cezar?
Ruska avantura.
23. 02. 2021 09.11
-3
Hvala za dober CGI
hotchilipoper
23. 02. 2021 09.04
-5
Res lepo sončno vreme v ozadju pa oblaki,mhm
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.12
+1
c00kies
23. 02. 2021 11.37
+1
@hotchilipoper... 1% atmosfere je povsem dovolj za to kar vidiš na ta pravih slikah :) Če si pa gledal slike ki so jih pobrali ven iz animacij, potem boš pa moral po boljša očala, da boš najprej ugotovil kaj sploh gledaš.
Poharc sn
23. 02. 2021 09.00
-2
A niso pristali na Luni ? Zakaj pa niso več pristajali na Luni ? Mogoče ker nikoli niso pristali na Luni ?
Supervillain
23. 02. 2021 10.20
+5
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.17
+0
Če ne bi pristali, ne bi bilo na vseh mestih pristankov koncentratorjev laserskih žarkov. Če hočejo danes natančno izmeriti razdaljo do Lune, morajo usmeriti žarek na njih. Ti žarke ojačijo in odbijejo nazaj. V letih 1969 - 1973 so pristali šestkrat in ničesar novega ne bi odkrili. Politik, ki bi nadaljeval s temi poleti, bi izgubil volitve. Vsak polet je stal ZDA namreč dve milijardi dolarjev.
AbrA0_KadaBRa
23. 02. 2021 08.50
+5
So na Marsu, doma pa nimajo elektrike in vode.
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.18
-1
Mateja2012
23. 02. 2021 08.35
+1
marmilan
23. 02. 2021 08.26
-6
Ne razumem, če ni zraka na marsu, oz je brezzračni prostor, kako potem deluje padalo, na kaj se upira???
marmilan
23. 02. 2021 08.26
-3
FRC-H
23. 02. 2021 08.37
+1
c00kies
23. 02. 2021 08.46
+2
@marmilan... Mars ima svojo atmosfero, četudi bistveno redkejšo (1%) od Zemljine, atmosfera je
CelindaAndre
23. 02. 2021 09.19
+0
Torej taka kot na 12 000 metrov višine ki je (( ZRAKOMLAT ne zmore..
mandan
23. 02. 2021 10.50
+1
deluje deluje, ko supermen in supergirl, in hulk in kaj majo še onstran luže...ja točn ...superhika
Evidence2000
23. 02. 2021 11.06
+0
no evo Rok je že bil pred roverjem prav da se je nadihal marsovskega svežega lufta ahaha
FRC-H
23. 02. 2021 11.14
+1
Evidence2000: Če tekmuješ za najbolj d.ebilen komentar....si kar na dobri poti, bravo. So bile že prej sonde na marsu, ki so izmerile atmosfero.
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.20
+2
Atmosfera je izjemno redka (1 % Zemeljske) vendar pa, ker plovilo prileti v njo z nadzvočno hitrostjo, ga tudi ta redka atmosfera ustavlja.
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.20
+0
Mislite ves planet in vse znanstvenike na planetu???
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.22
+2
Izdelava helikopterja je mehanični čudež. Da bo lahko letel v tako redki atmosferi, imata rotorja hitrost 40 obratov na sekundo. Na sekundo!!! Preizkušali so ga v vetrovniku!
pepe007
23. 02. 2021 08.05
+1
Neverjetno, kaj jim je uspelo. Realno gledano nimamo tehnologije, da nekam zares gremo. S to tehnologijo, ki jo imamo, nima smisla tovoriti človeka po vesolju. Bolje, da pošljemo robote, ki hibernirajo med potjo in so jim za "hrano" na cilju dovolj sončni žarki.
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.24
-3
Če ne bomo tehnologije razvijali, ne bomo nikamor prišli in bo naš skrajni domet, enako kot pred 50-timi leti, Luna.
illuminat
23. 02. 2021 11.53
-2
Imajo tehnologijo... Npr. Antigravitacijsko vozilo Tr3b 😀
OneEarth
23. 02. 2021 08.04
+0
Korona ne obstaja na luni nismo pristali na marsu se manj zemlja je ravna!
ivan res grozni
23. 02. 2021 11.24
+2
User1538643
22. 02. 2021 21.59
+5
Zelo impresivno!
valkirie
22. 02. 2021 21.56
+7
ubogi planeti ki nas nosijo