Znanost in tehnologija

Okostje številka 26 iz Herkulaneja verjetno član reševalne misije Plinija starejšega

Herkulanej , 15. 05. 2021 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
8

V osemdesetih letih so arheologi na območju Herkulaneja, antičnega rimskega mesta, ki je bilo tako kot Pompeji uničeno ob izbruhu Vezuva leta 79, odkrili približno 300 okostij. Tudi ostanke moškega, ki je z obrazom navzdol ležal v pesku. In če so ob odkritju menili, da gre za navadnega vojaka, arheologi sedaj domnevajo, da gre za ostanke častnika, člana reševalne misije Plinija starejšega.

Leta 79 je izbruh Vezuva uničil rimske Pompeje ter Herkulanej, mesti je prekril pepel. Pred približno 40 leti so arheologi na območju Herkulaneja odkrili okostje moškega, starega med 40 in 50 leti. Sila izbruha naj bi ga vrgla na tla, umrl je z obrazom navzdol v pesku. Okostje številka 26, kot je postalo znano, pa sedaj dobiva nov, večji pomen – arheologi ugotavljajo, da je moški igral pomembnejšo vlogo, kot so sprva domnevali, je za BBC dejal direktor arheološkega parka Herkulanej, Francesco Sirano

Menijo namreč, da gre za ostanke rimskega častnika, člana reševalne misije, ki jo je sprožil Plinij starejši, rimski pisec, učenjak in poveljnik mornarice, povzema BBC. 

V bližini so arheologi našli čoln, zaradi česar sklepajo, da preostalih 300 najdenih ostankov, ki so jih našli v bližini morskega zidu, pripada prebivalcem, ki so bili blizu temu, da jih rešijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Verjetno je bil častnik flote, ki je sodelovala pri reševalni misiji, ki jo je sprožil Plinij starejši, da bi pomagal prebivalcem mest na tej strani Neapeljskega zaliva," pravi Sirano. Na to nakazujejo tudi predmeti, ki so jih našli ob njegovem okostju, dvanajst srebrnih denarijev in dva zlata kovanca, kar je po besedah Sirana predstavljalo mesečno plačo člana pretorijske straže. Da ne gre za navadnega vojaka, kažeta tudi okrašen pas in meč z ročajem iz slonovine. 

Smrt Plinija starejšega med izbruhom Vezuva je v zgodovino vpisal njegov nečak, Plinij mlajši, v dveh pismih zgodovinopiscu Tacitu. "Pepel, ki je že padal, je postajal vse bolj vroč in gost, ko so se ladje približevale obali. Moj stric je za trenutek pomislil, ali naj se obrne nazaj, kot so mu svetovali, a se je odločil, da gre naprej." 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
15. 05. 2021 19.00
-4
Zanimivo? Pa ta žličkar se ne boji okužbe, virusa? Ne potrebuje maske, kombinezona, eko, peko, šmeko skafandra? Aja to velja samo za rajo, posvečenci tega ne potrebujejo
Aligator11
15. 05. 2021 19.28
-2
Kdo se boji okužbe? Kakšne okužbe? Kdo rabi nositi maske?
nogutsnoglorry
16. 05. 2021 10.34
-2
umrli so zaradi vulkanskega izbruha, ne zaradi virusov ali radiacij, vulkanski pepel ni škodljiv za zdravje, tudi opepeljeno okostje ne, kaj tebe pere mogoče kvota levičarske propagande, ki si jo dolžan vsak dan pisati po forumih.
altair1
15. 05. 2021 17.27
-4
a je imel čine na ramah?
guruguru
15. 05. 2021 18.48
+5
_endrug
15. 05. 2021 18.53
+5
Centurioni so bili prepoznavni po prečnem grebenu iz konjske žime na čeladi, kovinskih golenicah in meču, pripetem na levem boku, kot so ga nosili rimski častniki. Vojaki so nosili meče na desnem boku.(Wiki)
_endrug
15. 05. 2021 18.54
+3
altair1
15. 05. 2021 19.47
+3