Znanost in tehnologija

Hitlerjeve železniške 'zveri' na Slovenskem

Pivka/Ljubljana, 22. 07. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
506

Slovenija je bila v času druge svetovne vojne pomembno vojaško območje, tudi zato, ker nikoli ni bilo pokorno. Vse tri okupatorske vojske so imele težave s partizani, leta 1944 pa je grozilo tudi izkrcanje zavezniških enot na območju Jadrana. Ta strah je prešel v ukaz, da se aktivirajo Eisenbahngeschütz – železniški topovi in pošljejo na območje Slovenije. Teh je bilo kar pet, verjetno pa gre za največjo koncentracijo železniških topov na svetu.

Pomembno je poudariti, da je treba pregledati še veliko arhivov in pričevanj glede ogromnih  železniških topov, ki so jih Nemci skrivali na območju Slovenije, a zbrano gradivo je fascinantno. Leta 1943 so se nacisti resno bali, da se bi lahko zavezniki izkrcali na območju vzhodnega Jadrana – v Jugoslaviji. Istega leta so se namreč zavezniki že izkrcali na Siciliji in se počasi premikali po Italijanskem škornju proti Rimu, kar je ogrožalo južni del Velikega rajha. 

Feldmaršal Albert Kesselring je bil poveljujoči nemškim silam v Italiji in je bil med prvimi, ki je uspel železniške topove uporabiti učinkovito in smrtonosno. Izkrcanje pri Anziu, ki so ga izvedli zavezniki leta 1944, je bila zaradi težkih topov na železnicah nočna mora za vojake na obali. Prihajajoče granate so bile izredno glasne, žvižganje in tuljenje je bilo možno slišati daleč naokoli, lokacijo eksplozije pa je bilo nemogoče napovedati - vse je bilo v "božjih rokah", so pisali zavezniški vojaki, ki so se izkrcali v Italiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kesselring je proti Anziu poslal dva topa Krupp K5. Nemci so en top imenovali Leopold, drugega pa Robert, zavezniki, na katere so deževale granate, pa so zaradi zmede, ker so mislili, da je zgolj en top, oba klicali Anzio Annie, kasneje pa se je to ime prijelo za oba topa. Gre za ene največjih in najbolj tehnološko izpopolnjenih železniških topov, ki so jih Nemci izdelali pred drugo svetovno vojno. Železniški topovi so bili predvsem mišljeni za razbijanje utrjenih položajev ali pa za relativno nepremično fronto, kot sta bili Maginotova linija in trdnjava Sevastopol. Topovi so bili prisotni na vseh frontah, a je bila uporaba omejena. Ironija nemškega razmišljanja je bila očitna, saj je vojska, ki je implementirala Blitzkrieg, izdelovala počasne in relativno neuporabne železniške topove. 

Krupp K5 - 280 mm

 

Prvega so naredili leta 1936, v redno uporabo pa je prišel leta 1940.

 

Celotna kompozicija je bila težka skoraj 220 ton, dolga pa 27 metrov. 

 

Naredili so jih 25.

 

Granata brez dodatnega polnila je imela domet 64 kilometrov, s posebnim polnilom pa je dosegla več kot 100 kilometrov. 

 

Sama granata je imela neverjetnih 243 kilogramov.

 

Top je lahko izstrelil eno granato vsake štiri minute.  

Odgovor se seveda skriva v Hitlerjevi želji po čudežnih orožjih. Zanj je bilo večje vedno boljše, ne glede na to, ali bi dejansko bilo koristno. Izdelavo topov so začeli takoj po njegovem prevzemu oblasti, leta 1936 so prve že testirali. Izdeloval jih je takrat najboljši izdelovalec topov in cevi Krupp. Devet so jih uporabili pri napadu na Francijo, a se niso izkazali za najboljše, inženirji so začeli izboljšave. A njihova velikost in odvisnost od železniškega omrežja jih je naredila zelo ranljive, letala so takrat že dominirala na nebu, železniški top pa bi bil najbolj priljubljena tarča kateregakoli pilota. Topovi zato niso videli veliko akcije, večinoma so jih skrivali v za to namenjenih bunkerjih in predorih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavezniki na Balkanu?

Kesserling je pa imel težavo, da je bila leta 1944 nemška Luftwaffe le še bleda senca tega, česar je bila zmožna leta 1939, zato so aktivirali tudi te topove, ki imajo več kot 60 kilometrov dometa. Apenini so bili kot nalašč narejeni za te topove, vsaj z namenom nekakšne mobilne platforme. Števili zavoji in predori so omogočali, da lahko topove pravilno usmerijo in hkrati tudi skrijejo pred zavezniškimi letali. Tukaj pa pride na vrsto tudi Slovenija, s svojim razgibanim terenom in razvito železnico, ki povezuje ključne centre prebivalstva. 

Operacijska cona Jadransko primorje – nem. Operationszone Adriatisches Küstenland (OZAK) je bila ena najbolj nedotaknjenih nemških operacijskih con, ki je večinoma imela probleme s partizanskimi enotami, ki so nadzorovale številne zaledne položaje. Nemci so že leta 1943 vedeli, da obstaja možnost, da bi se lahko zavezniki izkrcali tudi na Balkanu, zato so se začeli pripravljati na to možnost. Na morju so položili na tisoče min, gradili na utrdbe in krvavo zatirali vse možne upore. Vrhunec nemških priprav so bili tudi topovi - Kruppov K5, kot največje orožje, ki je kdaj bilo na slovenskih tleh. "Da je stvar še bolj napeta - železniških topov je bilo v tem območju celo več, poleg topov K5 še vsaj en zaplenjen francoski železniški top tipa Schneider, kalibra 320 mm," pove direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki Janko Boštjančič

Skrite 'zveri' na Slovenskem

 Eden najbolj slavnih topov, ki je bil udeležen tudi v bojnih operacijah, je bil nastanjen pri Pivki. Boštjančič še pove, da je bila namestitev topa K5 v bližino Št. Petra na Krasu, današnje Pivke, posledica nemških priprav na morebitno izkrcanje zahodnih zaveznikov v Istri leta 1944. "Pozicija je bila praktično idealna, saj bi od tu lahko tak top pokrival celo Istro in tudi Tržaški ter Reški zaliv. Druga prednost te pozicije je bila bližina predorov, saj je bilo treba top zaščititi pred zavezniškimi letali, ki so imela v zraku premoč nad nemškimi. Pozorni pa moramo biti še na en detajl - top je lahko streljal le vzdolžno, imel je onemogočeno gibanje cevi levo-desno in je zato pravi horizontalni kot streljanja dobil na ovinkih železniške proge. Teh pa na tem odseku proge ne manjka."

V muzeju v Pivki hranijo ene redkih ostankov topov v Sloveniji.
V muzeju v Pivki hranijo ene redkih ostankov topov v Sloveniji. FOTO: Muzej vojaške zgodovine Pivka

Točnih podatkov o številu topov ni, a zgodovinarji pravijo, da naj bi jih bilo kar pet, to pa bi pomenilo, da je bila v Sloveniji največja koncentracija železniških topov med drugo svetovno vojno. "Dva naj bi bila tipa K5(E) kalibra 28 cm, trije pa zaseženi francoski železniški topovi, ki so v nemški vojski nosili oznako (E)651(f) kalibra 32 cm. Za oba tipa obstaja fotografska dokumentacija, ki potrjuje njihovo prisotnost na našem ozemlju," pravi Marko Ličina iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Pričevanja in nekateri zapisi kažejo, da so poleg pivškega, ki je videl največ "akcije", bili topovi prisotni še pri Divači (francoski) in v dolini reke Soče, Boštjančič pa pove, da se "K5 tako pojavlja tudi pri Divači in naj bi bil skrit v predoru pri Ležečah, enega pa so imeli v Plavah ob Soči." Te topove so redno premikali, a so bili vedno prisotni v bližini predorov, odstavnih niš in dvotirnih odsekov proge, saj bi v nasprotnem primeru zaustavili železniški promet. 

Nemška lokomotiva vrste 52 je bila razvita med drugo svetovno vojno za potrebe nemškega osvajanja Evrope. Skupno je bilo izdelanih preko 6200 lokomotiv vrste 52. Med vojno so delovale po vsej Evropi, tudi na vzhodnem, ruskem bojišču. Nemška vojaška lokomotiva  52-4936 je danes največji in najtežji eksponat pivškega parka. Obstaja precejšnja verjetnost, da je prav takšna lokomotiva vlekla tudi železniški top.
Nemška lokomotiva vrste 52 je bila razvita med drugo svetovno vojno za potrebe nemškega osvajanja Evrope. Skupno je bilo izdelanih preko 6200 lokomotiv vrste 52. Med vojno so delovale po vsej Evropi, tudi na vzhodnem, ruskem bojišču. Nemška vojaška lokomotiva 52-4936 je danes največji in najtežji eksponat pivškega parka. Obstaja precejšnja verjetnost, da je prav takšna lokomotiva vlekla tudi železniški top. FOTO: Andreja Požar

Govorice postanejo resničnost

O topovih se namreč ni veliko govorilo, vsaj ne v uradni zgodovini, saj niso bili vojaško pomembni ali niso spremenili poteka vojne pri nas. So pa izjemno pomembni za razumevanje vojaške zgodovine na Slovenskem, ki je bila veliko bolj raznolika, kot je videti na prvi pogled. 

Zaplenjen top v Divači, maj 1945.
Zaplenjen top v Divači, maj 1945. FOTO: Neznan - hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Kot pravi Boštjančič, pivški spomin na železniški top ni nikoli zamrl, dolgo pa ni bilo materialnih dokazov in se ni točno vedelo, za kakšen top je šlo. Domačini so iz roda v rod govorili o skrivnem nemškem topu, ki je streljal proti Reki. Ko je ta streljal, so po navedbah domačinov pokala okna in strešniki v okolici. Prav tako je bilo jasno, da se nekaj nahaja pri Košani, saj je tam sicer dvotirna železnica sumljivo postala enotirna. Tudi partizanski zapisi so govorili o topu, ki je z daljave streljal proti novonastali reški fronti.

Francoska topa 32 cm pri Gorici.
Francoska topa 32 cm pri Gorici. FOTO: Neznan - hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

 "Pred nekaj leti je prijazen domačin iz Košane Parku vojaške zgodovine ponudil dva ovalna zabojnika, za katera je po odtenkih sivozelene barve sklepal, da sta vojaška. Desetletja so ju doma uporabljali za shranjevanje semenskega žita, ki je bilo v kontejnerju varno shranjeno pred insekti in glodalci. Pod slojem prahu se je skrival nemški napis 2. Vorkartusche K.5 /Lagerung und Transport der gefülten Behälten nur liegend / Heeresmunition /Gesamtgewicht: 54 kg in takrat se je zgodba začela razpletati. Kmalu se je našel še en manjši kontejner, drug domačin pa nam je prinesel še dno granatnega tulca. Vsi ti predmeti danes skupaj z maketo železniškega topa obiskovalcem Parka vojaške zgodovine pripovedujejo zanimivo zgodbo iz vojaške zgodovine našega prostora," še doda. 

Krupp K5 pri Tržiču (Monfalconeju), možno, da predor pri Sagradu?
Krupp K5 pri Tržiču (Monfalconeju), možno, da predor pri Sagradu? FOTO: W2F

Na spletu je možno najti številna pričevanja ljudi, ki so se srečevali s temi giganti. Večine topov Nemci niso vzeli s seboj, tako je bil zapuščen tudi pivški K5. Nemška vojska je Rakek in Pivko zapustila 1. maja, takrat je na odstavnem tiru ostal tudi Kruppov top. Na tej povezavi si lahko preberete zanimivo pričanje, kako so se otroci igrali na in okrog pivškega mastodonta."Po begu Nemcev z Rakeka, 1. maja 1945, je top ostal na stranskem tiru, zahodno od postaje. Nanj smo se povzpenjali rakovški fantiči, med njimi Milovan Zorc, Franci Zorman, France Matičič, Andrej Mekina, moj bratranec Dušan Martinčič, tudi jaz. Bil sem najmlajši med njimi, star 7 let in 5 mesecev. Zlezli smo v kabino, na fotografiji označeno s črko A, in stikali po njej. Poleg granat, rekli smo jim kugle, dolgih nekaj čez en meter in težkih preko 200 kg, smo našli tudi lepo zložene “vreče” s smodnikom, ki smo mu rekli pulfer," zapiše Rudi Demšar.

Krupp K5 pri Tržiču.
Krupp K5 pri Tržiču. FOTO: W2F

Po vojni je topove čakala klavrna usoda. Večina je padla v roke partizanov oziroma jugoslovanske vojske. Slednja jih je zaradi "zastarelosti tehnike in potrebe po surovinah žal razžagala. En top K5 je bil najden pri Tržiču (Monfalcone), vendar naj bi ga zahodni zavezniki kasneje vrnili v Jugoslavijo. Verjetno drugi K5 je fotografiran maja 1945 na postaji v Divači, po spominih sodobnikov pa je bil nekaj časa po vojni parkiran tudi na Rakeku. Vsaj dva bivša francoska topova 32 cm naj bi partizani 1. maja 1945 zasegli v Gorici," še pove Marko Ličina. 

Potomec novozelandskega vojaka, ki se je nahajal v severni Italiji, je delil slike topa K5, ki se nahaja v bližini Gorice, v Tržiču.
Potomec novozelandskega vojaka, ki se je nahajal v severni Italiji, je delil slike topa K5, ki se nahaja v bližini Gorice, v Tržiču. FOTO: W2F

Zadnja leta se je tako odkrilo več ostankov teh topov, poleg pivškega muzeja je imel podobno srečo tudi Muzej novejše zgodovine, saj je tako tulec kot škatlo za potisno polnitev v osemdesetih letih pri Matenji vasi pri Prestranku odkril zamejski zgodovinar Samo Pahor. Z malo sreče bodo še letos na ogled v Ljubljani. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Francl
09. 02. 2021 12.27
+1
Mene bolj zanima KJE je oklopni nemški vlak , ki je bil parkiran v odseku proge in vožen do proge Ribnica - Kočevje in pobarvan sivo belo. Videl ga na lastne oči leta 1974 , ko sem šel nekaj iskat v Kočevje ! Skoraj sem zletel s ceste , kajti na oklopnem vlaku - kompletna kompozicija- so bili narisani križi Wermachta !
Cene Novak
06. 11. 2021 09.10
+2
Francl, Yugo filmarji so snemali kavbojko!!!
BUONcaffee
23. 07. 2020 12.05
+2
Topove so naredili z nekim razlogom, očitno upravičenim.
Kukulkan
23. 07. 2020 08.43
+0
Vse do Operacje Barbarrosa so partizani i komunisti skupaj z nacisti pili. Ko so napadli tovariša Staljina potem so se partizani razjezili in pobegnili v gozdove. Kot borit se proti okupatorjem
pravisprehajalec
23. 07. 2020 08.50
-5
Proti okupatorjem ne. Cilj je bila Revolucija in komunistični prevzem oblasti.
Cervantes Saavedra
23. 07. 2020 13.38
+6
ZA Kukul: Čudno, zakaj je torej nemško ali od njih obvladovano časopisje že pred napadom Nemčije na SZ poročalo iz vseh svojih okupiranih dežel, da proti nemški vojski izvajajo sabotaže komunisti. In navajali, koliko so ji kje zato postrelili kot talce. NMacisti očitno niso slutili, da danes potomcem kvizlingov pri nas to ne bo povšeči.
pravisprehajalec
23. 07. 2020 15.00
-8
Lažeš Sančo, tako kot vedno. Še moderator te je prečital in ne trpi več tvojih laži. Naštj mi kje so bile po Europi komunistične sabotaže pred napadom na Sovjetsko zvezo? V Jugoslaviji jih NI bilo. V Franciji tudi ne, tako da ti dve kar odpiši. Nemci so celo pripeljali slovenske in ostale Jugoslovanske Komuniste nazaj v jugoslavijo, ko so zasedli francijo in internacijska taborišča iz španske vojne. V zahvalo so potem slovenski komunisti tukaj delali Revolucijo in španizirali Slovenijo.
Cervantes Saavedra
24. 07. 2020 08.43
+1
ZA nepripravi (23.07.2020, 15:00:13): Ne vem, ali lažeš (še nikdar nisi doslej povedal resnice) ali si samo butast. Po mojem oboje. Jaz vedno pišem le na osnovi argumentov. Ti le nakladaš. - Že 9.4.1941 se je v GOZDU MARTULJEK skupina jeseniških prostovoljcev (in oddelek jug. kraljeve vojske) vse popoldne do večera spopadala z italijanskimi vojaki (le-ti imali 4 mrtve in 7 ranjenih), nato se morali umakniti zaradi pomanjkanja streliva. Jeseničani so bili pod poveljstvom Jožeta Gregorčiča (nato bil partizanski komandant, ne domobranski!). - Dne 20.4.1941 so se na odmaknjeni BLAŽEVI DOMAČIJI NA SLAMNIKIH (BOH. BELA) zbrani rodoljubi (brez bodočih belogardistov!) zgornje Gorenjske dogovarjali, kako se upreti okupatorju; komunisti z Jesenic, Bleda, Gorij in Bohinja so se na sestanku strinjali, da je potrebno takoj pričeti z zbiranjem orožja in drugih sredstev za oborožen boj. Pa ne proti Angliji. (vir: Delo (Delo april 2006) - Dne 29.4.1941 ponoči sta v MARIBORU (VOLKMERJEV PREHOD) dva mladinca SKOJ zažgala dva nemška avtomobila; dandanes tam postavljen spominski steber. - Maja 1941 je ilegalno (se čudiš, zakaj ne legalno?) izšla prva številka "SLOVENSKEGA POROČEVALCA"– poziv za zbiranje orožja v borbi zoper okupatorja!!! - Dne 5.6.1941 je ravnatelj italijanske policije za Ljubljansko pokrajino (KVESTOR) ETTORE MESSANA opozoril policijske in orožniške (karabinjerske) urade v pokrajini o protiokupatorskem delovanju komunistov (agitacije, sestanki, širjenje letakov) in potrebnih policijskih ukrepih.- Dne 12.6.1941 so prebivalci napadli in pognali iz GOSTILNE NA GOLEM (OBČINA IG) tri italij. vojake iz 85. čete telegrafistov. Ko so vojaki dobili pomoč, so se vrnili, v novem pretepu bil ranjen en vojak. Prebivalce so nato razgnali s streljanjem, prijeli pa so okrog 50 ljudi in jih 15 izročili karabinjerjem v nadaljnjo obravnavo. - Za tvoje laži bo to zaenkrat zadostovalo. Želiš vedeti, kaj so aprila-junija 1941 delali ljubljanski predvojni politiki? – Lahko ti navedem, kako so zavezniški (tudi lažnjivi?) časopisi aprila-maja 1941 citirali nemška poročila o pobojih »banditov-komunistov« po okupirani Evropi. Bi rad, ali pa se boš spet potuhnil pod trdo, trdo… Sančovo sedlo!? A boš vseeno viden, osel ima dolga ušesa in noge.
pravisprehajalec
24. 07. 2020 08.51
-3
Sančo, res ti ni pomoči. Rdeča koprena ti je zameglila pogled in presojo. Tisto v Martuljku je bila četa jugoslovanske vojske, vojna pa je še trajala do 17.04.41. Ostalo so bili sestanki in dogovori za Komunistično subverzivno dejavnost, kar je bila praksa še iz stare Jugoslavije. Zato pa so bili Komunisti z Zakonom prepovedani. Gostilniški pretep imenovati Osvobodilni boj, je malone smešno. Če bi bilo res to, kar ti govoriš, se ne bi Iperialistična fronta uperjena proti Angliji in Ameriki imenovala Protiimperialistična. Ker proti Imperialistom je bila tudi Nemčija.
Cervantes Saavedra
24. 07. 2020 12.36
+2
ZA nepripravi: Tvoji tummosti ni meja. Nisi zmogel opaziti, da je vodja jeseniških odpornikov bil KOMUNIST. KOMUNIST, bo šlo? In sabotaža v Mariboru - a bodoči belogardisti iz vrst SKOJ? SKOJ, bo šlo? A v tistem pretepu so sodelovali Slovenci iz vaške straže? Pa "Slovenski poročevalec" iz maja 1941? Mmm? In nič, kaj je ukazoval italijanski kvestor v Ljubljani? A vidiš kje po Sloveniji ali okupirani Evropi boljše zglede odpora kot pri nas? Mesec dni po okupaciji? Dolga ušesa ti vse bolj bingljajo izpod Sančovega sedla. Še trše bo. Poglej se v ogledalo, izmeri si ušesa. Res si ubog, smešiš se.
pravisprehajalec
24. 07. 2020 13.01
+0
Sančo, Komunist, ki je ponoisen na komunistične zločine. kaj je v resnici bilo v opoisanih primerih, sam Bog ve, saj ste Komunisti imeli 80 let časa, da ste priredili zgodovino. bral sem pa pričevanja, da so delavci sami preganjali komuniste iz svojega kroga, saj niso hoteli represalij in da plač ne bi bilo. S čim bi pa hranili familije in otroke? Terorizem nekaj komunističnih teroristov še ni NARODNI odpor. kaj ti ni jasno?
Cervantes Saavedra
24. 07. 2020 15.15
+1
za nepripravi: Torej odpor proti okupatorju so sposobni samo komunisti? Kompliment zanje. Boj z napredujočim okupatorjem v opisanem primeru Gozd Martuljka je zate komunistični zločin!? Uničenje dveh vozil okupatorja (Maribor), ki je že začel zapirati slovensko inteligenco in na deset tisoče ljudi izganjati, je tudi zate zločin!? Poziv k odporu zoper okupatorja (Slovenski sporočevalec, maj 1941) - zločin!? Halo, zločin!!!? Napadi partizanov na Nemce so zapisani v nemških arhivih - prirejanje zgodovine? Socialna enciklika papeža, ki se je zbal, da bo zgubil ves vpliv med lačnim delavstvom nasproti komunistom - prirejanje zgodovine s strani vatikanskih komunajzarjev? Vprašal sem te, če ta partizanski odpor ni narodni odpor, kje v Sloveniji in v Evropi vidiš pravega, vsem za zgled!? Mmm? Tvoje smešne blodnje so zate očitno edini argument. Nič drugega ne navajaš. A ti se ne čudim, si v jedru tudi kakšnega bodočega kvizlinštva na Slovenskem ali kjerkoli drugje. Sančovo sedlo pa ti dolgih ušes in nog ne more skriti.
pravisprehajalec
23. 07. 2020 08.33
-8
Danes noben resen zgodovinar ne dvomi, da bi se jugoslovanski komunistični partizani v primeru Anglo-Ameriškega izkrcanja na vzhodno jadransko obalo zapletli v boje z Zavezniki, torej na nemški strani. O tem nam pričata vsaj dva verodostojna vira. Titov uradni biograf Vladimir Dedijer in znani ekonomist in zgodovinar Aleksander Bajt v svojem delu Bermanov Dosje. Če bi Anglo Američani dosegli Jugoslavijo pred Sovjeti, bi namreč odpadel njihov glavni cilj, to je Komunistični prevzem oblasti po vojni ter izvedba revolucije. Da je temu tako, nam dokazuje še en identičen razvoj dogodkov. Grčija v tistem času, je bila zrcalna slika Jugoslavija. Tudi ona je bila okupirana od Nemcev, imela je svoje Četnike in imela je svoje komunistične Partizane. Ki so se spopadali med seboj. Ko so se izkrcali tam Angleži leta 1944, so grški komunistični partizani Angleže napadli, sledila je Državljanska vojna do leta 1947, ko je Tito na Stalinovo zahtevo odtegnil pomoč grškim komunističnim partizanom. Revolucija pa je v Grčiji propadla.
Malinha
23. 07. 2020 08.43
+5
Dandanes ni komentatorja na tem portalu, razen svečkarjev, ki ne dvomi, ampak ve, da Šetača poganja epistemološka travma iskanja božjega delca v svojih monologih resnice. Ta mu je na razpoloženju, ob enem si pa jemlje pravico, da se mu na vse grlo krohota.
pravisprehajalec
23. 07. 2020 08.47
-6
Miško, ti trdiš da je bila v Grčiji Narodnoosvobodilna vojna in Revolucija in ne Državljnska vojna med Komunisti na eni in Monarhisti in Angleži na drugi strani?
BUONcaffee
23. 07. 2020 08.19
-5
Zagotovo je bil koristen.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 21.57
-4
Levi imajo pomanljivo znanje vsega razen Tito_Kučan katekizem obvladajo.
Offizier
22. 07. 2020 21.19
+4
Taki prispevki vam vzdigujejo obiskanost ter branost. Čim več take tematike. 😉
mitschke00
22. 07. 2020 21.04
-5
Mi domobranci prisegamo zvestobo "okupatorju" za vedno!!!!!!!!!!!!
Arabo Hest
22. 07. 2020 21.28
-3
Vi sužnji kuministični pa ste lizali riti Nemcem v povojnem času za marke! DA ne omenjam Vaše velecenjene partizanke, ki so za te iste marke "čistile" nemškim posameznikom "inštlacije.... Da ne omenim, koliko "borcev in poartizanov" je šlo po kruh k sovražniku po vojni! Za zvestobo marki ste razprodali in prodali vse ..... Prodane duše!
vertex
22. 07. 2020 21.32
+10
Po vojni ni sovražnik...domobranke so čistile inštlacije okupatorju med vojno...izdajalci nihče vas nima rad
PotPuffer
23. 07. 2020 08.43
+1
Prešel se na Antarktiko pa tam Sanji o boljših cajtih in prodaji sneg Eskimom 😂😂
ElectroVoice
22. 07. 2020 20.33
+3
Če bi imel vrtljivo platformo kot denimo tank bi celo kompozicijo ob strelu pravokotno od tirov prevrglo s tirov. Za strel na te daljave je potrebna velika začetna hitrost zrna. Pospešuje od 0 do velikosti okoli 1500m/sec. Glede na dolžino cevi se da izračunati povprečni pospešek in nadalje s pomočjo mase zrna sila, ki pri tem nastane. Tračnice so pa ozke in vsled tega nekega stabilitetnega momenta ne nudijo.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 21.58
-4
Definitivno ob rotaciji rabiš kontra balast,kar pomeni da bi se zadeva razširila,vendar pa je vprašanje ali nebi razčesnila tirov že preje ob razteganju,če pa imaš podpore,pa je težava pomičnost in evakuacija na hitro
Bofur
22. 07. 2020 20.20
+6
Seveda problem s to trditvijo, da je "leta 1944 grozilo tudi izkrcanje zavezniških enot na območju Jadrana", je, da je šlo za vabo britanskih obveščevalcev, ki so jo nastavili Nemcem.
vertex
22. 07. 2020 20.13
+8
Ko se je na ulicah berlina pojavil ruski tank IS 3 so bili američani in angleži v šoku...vesoljski dizajn...veliko naprednejši od vsega kar je obstajalo
Malinha
22. 07. 2020 20.21
+5
Itak. Ampak, ko se pa danes ob 8.37 uri prvič pod tem člankom oglasi Šetač in vztraja cel dan - še vedno ni stvar zaskrbljujoča, kajti vemo, da ga je nastavila globoka država. Ta deluje ne samo 12 ur, kakor je razvidno pri Šetaču, ampak 24.
VAREN
22. 07. 2020 20.32
-5
VERTEX in tako je pri Rusih še danes. Amerika jim ne seže do kolen.
Rade 74
22. 07. 2020 20.41
+4
pravisprehajalec
23. 07. 2020 08.20
-5
Bojna pot IS-3 je bila impresivna Vortex. Berlinska parada 1945, Invazija na Madžarsko 1956 in Češko 1967...........
pravisprehajalec
23. 07. 2020 08.22
-4
Uči se Radenko, knjige v roke. Pa pamet, pa morda kaj bo iz tebe, če že ni prepozno, kar verjamem, da je že. Preobjedel si se borčevskega kruha in penzij....
gozdar1
23. 07. 2020 10.05
+1
Angleži so takrat že imeli centurion-e, ki so se kot zasnova izkazali za bolj uspešne.
Bofur
22. 07. 2020 20.08
+6
Edina stvar, ki mene moti s tem člankom je trditev, da je "leta 1944 grozilo tudi izkrcanje zavezniških enot na območju Jadrana".
Malinha
22. 07. 2020 20.27
+5
Nisem zasledil, ker se mi ne da še enkrat brat, je pa to mišljeno v "nacisti resno bali, da se bi lahko zavezniki izkrcali na območju vzhodnega Jadrana".
Bofur
22. 07. 2020 21.49
+2
User300173
22. 07. 2020 19.32
+12
"Vse tri okupatorske vojske so imele težave s partizani." Kaj z domobranci niso imeli težave? Možno se dela krivica domobrancem. Bo potrebno Dežmana, Možino in Leljaka opozoriti na to "krivico" storjeno "domoljubom", ki so "hrabro" z vaškimi stražami branili slovenska ognjišča.
pravisprehajalec
22. 07. 2020 19.52
-11
Svet drugače razume odpor in odpor z namenom revolucije in Komunističnega prevzema oblasti s pomočjo rdeče Armade. Zato v seriji Alo Alo nisi imel komunističnih partizanov, ampak meščanske makijevce. Konec koncev zakaj serija ni imela komunističnih francoskih partizanov?
lakala28
22. 07. 2020 20.17
+15
Jasno, da z domobranci niso imeli težav, če so pa prisegli Hitlerju, torej so se borili pod isto zastavo. Žal tabeli niso bili taki, kot liki iz Alo Alo ampak neprimerno enaki likom iz Podmornice (v francoskih zaporih), ki se te dni (spet) rola okoli polnoči. Šetač, občudujem tvoje vztrajanje pri nabijanju laži in potvarjanja zgodovine. Jaz bi se že zdavnaj naveličal ponavljati iste nebuloze. Očitno je honorar dovolj dober, pa se navadiš, da se skoraj vsi okoli čudijo tem prebliskom domišljije in laži.
Bofur
22. 07. 2020 20.26
+10
Cervantes imaš moj plus. Dobesedno gre za to. Brez cinizma. Torej Britanci niso niti trenili z očesom, ko so zajeli to spoštovanja vredno gospodo na avstrijskem Koroškem in jih nemudoma, brez pregovarjanja ali kakršnega koli obžalovanja, poslali v pet zvezdnično namestitev in v oskrbo jugoslovanskim zaveznikom. Angleži so zelo dobro vedeli, kakšna prihodnost v Jugoslaviji čaka to gospodo, torej najbolj učinkovita pravna oskrba.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 20.29
-12
A zato je bil Draža Mihajlović posthumno odlikovan z ameriškim najvišjim odlikovanjem?
Cervantes Saavedra
22. 07. 2020 20.50
+2
ZA Bofur: Plus za kaj? Sem že izbrisan. Veš morda, zakaj!?
Cervantes Saavedra
22. 07. 2020 20.51
+7
PONOVITEV (RAVNO IZBRISAN!!!) - LE ZAKAJ?: Domobranci so skupaj s srpskimi četniki, kozaki in podobnimi domoljubnimi ugledneži branili nemške transportne poti po Sloveniji in proti fronti v južni Italiji. Okupatorju so bili v iskreno pomoč, kar je zavezniški svet pravilno razumel in jih takoj po vojni poslal nazaj v Slovenijo branit sveto vero in slovenska ognjišča, ki jih prej niso. - Revolucije pa so imeli že zdavnaj tudi v ZDA, Franciji, vsej srednji Evropi (1848)..., tudi pri nas 1991. Nimajo s tem probleme, le nekateri naši dementni revolucionarji iz 1991 jih imajo.
pravisprehajalec
23. 07. 2020 09.00
-2
Lažeš, Sanćo. Partizani teh transportnih poti sploh napadali niso, po dogovoru z Nemci. Nemci so jih pa skustili v hercegovino. Še veš, kako se konča film Neretva? Čez reko, potem pa imajo mir. Nihče jih več ne preganja. Oni pa pustijo progo Solun - Zagreb na miru.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 19.19
-5
Vse kar je vezano na železnico-pa najbo ta top ali oklepni vlaki,vse te stvari imajo zelo omejeno mobilnost in temu primeren nizek taktičen učinek. No nekaj velja dodati,kar bo leve zelo bolelo,Če bi Hitler imel naretih vsaj 10 tisoč pantherjev in 10000 Tigrov,biStalina porimil še dlje kot za Ural. Kajti znano je,da je bilo ruskim tankistom bilo strogo zapovedano,da če jih ni vsaj 8-15 na kupu naj se tigrov ali panterjev ne lotevajo,kajti v takih šrevilkah je bilo upanje ,da ga bodo uničili,če jih je bilo manj,so vsi končali v ruševinah Tiger ali Panter pa se je peljal mimo kot mimo kartonastih škatel.Če boste videli posnetke ,ko Tiger ali Panther zadane T34,J Stalina,ali Shermana bote videli ,da sta prva dva kot konzerve,pa tudi Shermanom se je slabo godilo. No za leve-življenska doba T34 je bila predvidena na bojnem polju od 80-100 ur z posadko vred.
vertex
22. 07. 2020 19.34
+8
Če bi če bi...bilo je pa tako da je stalin sesul berlin...belčki izdajalci pa strahopetno zbežali ko se je bilo treba boriti
User300173
22. 07. 2020 19.35
+10
V vojni in bitkah ne odloča samo en element, ampak skupek oborožitev, teren, številčnost, logistika, morala ljudstva...in na koncu tudi kaj sreče.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 19.39
-7
Stalin nebi NIČ-če mu nebi Američai in Angleži z ogromnimi izgubami dostavljali potrebno v Murmansk-Adolf bi ga zmlel.
Bofur
22. 07. 2020 19.51
+9
Moram poseči. Torej nemški tanki so imeli res superiorni oklep, jih je pa bilo premalo in bili so pretežki in kvarile so se jim gosenice ... T-34 pa je bila kanta, ampak učinkovita, preprosta za upravljanje, vsak ga je lahko vozil, in Rusi so jih za Uralom naredili res veliko. Torej? Konec vojne je znan. Hitler je ubil Evo Braun in potem ustrelil še sebe. Tretji rajh pa je le še stvar zgodovine.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 20.00
-6
Kot sem ti dejal Hitler je imel ogromno prmalo tigrov ter Pantherjev-ob številkah ,ki sem ti jih zapisal-bi kupi34 nebi pomenili nič,preprosto razsuli bi jih izguba T 34 na Pantherja ali tigra 1:10 katastrofa statistika.
vertex
22. 07. 2020 20.05
+9
Kursk so nemci izgubili ker se jim je večina tankov pokvarila...zakomplicurana jajca
pravisprehajalec
22. 07. 2020 20.06
-10
Tank kot T-34 na Zahodu nikoli ne bi ugledal luč sveta zaradi svoje nezanesljivosti in nevarnosti, za posadke. Samo v totalitarizmu brez demokratičnega ugovora zaradi zapravljanja človeških življenj, je bil takšen tank možen. Od 55.000 izdelanih, jih je bilo 45.000 izgubljenih. Vsak je pa imel 5 članov posadke. Spomni se zadnjega leta naborniške slovenske vojske naprimer, ki je bila ukinjena, ker so morali slovenski naborniki zaradi visokega snega tisto leto kidati sneg po Ljubljani. Slovenske matere so pa znorele, da se bodo prehladili. Tako moraš gledati na te zadeve. nekje je možno takšno zapravljanje življenj, drugje pač ni možno.
lakala28
22. 07. 2020 20.21
+7
Gorazd je slabo bral in poskuša zminimlizirati grožnjo, ki so jo ti topovi predstavljali v Sloveniji. Če bi ti topovi stali v Ljubljani, bi lahko streljali od Koprav do Maribora in od Jesenic do Zagreba. Niti ne tako zelo malo, a ne? Prekmurje je bilo itak Madžarsko in tja ni bilo potrebe streljati. Res mate eni smisel za potvarjanje zgodovine. Ta beli bi bili seveda na varnem, ker bi jih soborci Nemci itak napotili na varen kraj pred granatiranjem. Kot kaže sem tudi jaz slabo bral: nikjer ne najdem debat okoli T-34... Kaj dela enim domišljija.
Gorazd Petek
22. 07. 2020 20.31
-7
Zopet zavajanje in LAŽ. Bitko pri Kursku so Rusi hudo izgubili-katastrofalne izgube. A bitka je bila TAKTIČNA ZMAGA,saj Nemci niso mogli več napredovati. Kot sama bitka in razvoj pa popoln poraz Rusov.
Cervantes Saavedra
22. 07. 2020 20.40
+2
ZA Petek: Torej podatek, kako je nemški tank bil boljši od ruskega, leve zelo boli. Desne pa potemtakem to veseli, ne boli!!! Odlično si povedal po ovinku, da so naši desni bili na strani Hitlerja, duhovno in kot kvizlingi. To miselnost so desni »naši« očitno zadržali do dandanes. Se vidi.
Bofur
22. 07. 2020 20.42
+5
spoštovani sprehajalec, T-34 je imel dejansko zelo dober oklep in je bil zelo učinkovit. Zato ne vem o čem ti pravzaprav pišeš in na podlagi katerih virov prinašaš takšne zapise, kajti ta tank so občudovali tako Nemci kot zavezniki. In bilo jih je res veliko. 84.000. Njegova slabost je bila dejansko top in neizkušene posadke, ki niso znale izkoristiti vseh potencialov tega tanka. Nemški tanki novejše produkcije so bili boljši, imeli so odličen top, starejše in bolj izurjene posadke, oklep, bilo jih je pa premalo ...
Gorazd Petek
22. 07. 2020 21.54
-3
Glej butl tvoje neznanje in idološka Tito -Kučan partijska slepota ti onemogoča trezen pogled na svet. Navden levi tepček,ne pa poznavalc. Ko govorimo o cal 280 mm to je bil kaliber neških bojnih križark Schargenhorst in Gneisenau vendar je mornariška verzija z rotacijo domala 300 stopinj streljala en iztrelek na minuto,no Bismarc in Tripitz sta premogla cal.381 mm. če gre v prvi varianti granati v teži od 400-600 kg in v variantah armour piercing,so znale biti druge dve ob enaki teži težki okrog 800-900 kg,v UK verziji 406 mm pa tam okrog1100 kg opb enaki hitrosti. Torej kaj želim povedati? Železniška varianta je bila počasna,neokretna in zelo lahko dosegljiva ,preden so jo umaknili aviaciji,tudi ko so pričeli z streljanjem so morali pozicijo hitro menjati,drugače so zadevo uničili lovski ali pravi bombniki ravno zaradi tega to orožjeni doseglo omembe vrednih uspehov + težko ga je bilo zakamuflirati,karje zelo pomembno
pravisprehajalec
22. 07. 2020 18.47
-6
Gre za daljnometne topove z zmožnostjo streljati iz Murske Sobote na Ljubljano. Ni pa to koncept topa, ki so ga Nemci zgradili za bombardiranje Londona, vendar so jim ga zavezniki prej uničili. Z dometom 165 kilometrov. Imenoval se je V-3 (maščevalno orožje 3, znana sta že V-1 leteča bomba in V-2, prva raketa, ki je dosegla vesolje). Šlo je za sistem zaporednih vžigov, ko je 150 kg projektil potoval po tirnici. Leta 1945 so ga Nemci uporabili za bombardiranje Luxemburga. načrte je kasneje dobil v roke Sadam husein in začel z gradnjo tega super topa. Pa so mu prej ubili vodilnega inženirja. Verjetno Mosad.
langaš 1
22. 07. 2020 18.46
-26
Komunisti so samo kradli, ubijali, selili in ropali nedolžno ljudstvo!
vertex
22. 07. 2020 19.40
+20
ElectroVoice
22. 07. 2020 20.23
-5
Tudi meni so o tem strici nekaj povedali...
Cervantes Saavedra
22. 07. 2020 20.45
+10
ZA langaš: Nemški okupator (po tvoje komunisti) so že aprila 1941 na spodnjem Štajerskem jeli izseljevati na deset tisoče Slovencev (So že kaj naredili, a ne?), še posebej pa nevarno slovensko inteligenco (že takrat sumljiva, a ne?), ter v njihove domove naseljevati Nemce. Kar zate očitno ni kraja in ropanje nedolžnega ljudstva. A ti to resno ali si le zaslepljeno nerazgledan?
EEgon
22. 07. 2020 18.30
-6
Neverjetno kako zabiti so bili komunisti. Imeli so orožje, ki je izstreljevalo granate na oddaljenost kot rakete. YU je imela proizvodnjo streliva ingranat ni pa imela sposobnosti izdelati tak top. Z min. napori bi imeli super top. Vendar čoban iz balkana ni imel pameti saj sov 182 dneh do prihoda v LJ komunisti že pobili vso meščansko inteligenco BG.
Tylers
22. 07. 2020 19.23
+8
Eh, železniški top je bil že na začetku ww2 zastarela ideja, saj je relativno nepremičen in posledično velika tarča za letala. Poleg tega potrebuje za par bataljonov vojakov, da je sploh funkcionalen. Če je bila ideja tako reč postaviti v domet Trsta in s tem držati italjane za jajca, bi bila veliko cenejša in učinkovita rešitev postaviti 152mm topništvo na kraški rob, kar je JLA tudi storila...
Erin Straus
22. 07. 2020 18.20
+0
Lahko ga bi postavili na železnisko postajo in usmerili proti italiji, če jim že vojakeci težijo kok jim bi tale bad boy!
pviran3
22. 07. 2020 18.07
+6
Ta top je lahko samo naravnost strelal?
Gorazd Petek
22. 07. 2020 18.10
-3
Da,ni bil vrtljiv kot ladijske verzije 280 mm.
Tylers
22. 07. 2020 18.16
+10
Jap. Smer so spreminjali tako, da so ga parkirali na ovinku in zapeljali naprej/nazaj.
EEgon
22. 07. 2020 18.30
+2
Gorazd Petek
22. 07. 2020 18.47
+1
Vidim ,da te poznavanje tehnike zalo muči.Zakaj ni bil vrtljiv? Zaradi tega ,ker bi bil precej širši in bi moral imeti ogromno balasta na nasprotni strani,pa težko bi ga premikal v skrivališče,da bi ga zložil bi trajalo kar nekaj časa.
CestniKolesar370Wattov
22. 07. 2020 17.54
-17
Ja partizani so bili sila, ki je prevesila tehtnico 2. svetovne vojne. Pa Wakanda je resnicen kraj in Zemlja je ploscata.
Castrum
22. 07. 2020 18.08
-6
Z globokim spoštovanjem do naših Partizanov, ampak da bi Partizani prevesili tehtnico 2. svetovne vojne?????? Ah, lepo prosim, ne pisati neumnosti!
Gorazd Petek
22. 07. 2020 18.13
-6
Kako ne kdo pa misliš ,da se je izkrcal v Normandiji,Siciliji in Ivo Jimi,ter zasedel Berlin? Ter ter zmagal WW2?
EEgon
22. 07. 2020 18.31
-1
lakala28
22. 07. 2020 20.26
+11
No, gospodje, tudi francoskih vojakov ni bilo v Berlinu, pa še nisem zasledil, da bi jih imeli za vojne zločince, čeprav so leta 1945 POPUCALI VSE kolaboracioniste. Pa tudi za strahopetce jih niso imeli, čeprav jih je nemška vojska pregazila v nekaj tednih. Enim pa res nič ni sveto. To, kar so Rusi delali in naredili, pa itak ni bila nobena osvoboditev Z eno besedo okupacija, kjer je bil osvoboditelj hujši od okupatorja. Res osvobajali so edino Američani, Angleži, Kanadčani in nekaj Poljakov. Kar se pa Balkana tiče so nas osvobodili PARTIZANI in nihče drug. Če bi nas Rusi, bi bili še do nedavnega tukaj. Tako pa ni dvoma: hvala Titu in nejegovim enotam.