Znanost in tehnologija

Huawei predstavil nove telefone družine P40, najboljši s 100-kratno povečavo

Ljubljana, 27. 03. 2020 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kitajski telekomunikacijski gigant Huawei bo v začetku aprila trgu ponudil novo družino telefonov. Na voljo bodo tri verzije -  P40, P40 Pro in P40 Pro+. Zmožnosti so, vsaj na papirju, impresivne, edina neznanka pa še je, kako se bo telefon obnesel, ker nima vseh Google aplikacij in platform, a Huawei pravi, da težav za uporabnike ne bo.

V uporabi bo več variant čipov in sicer iz "družine" HiSilicon Kirin. Na voljo bo 128GB oziroma 256GB, odvisno od modela.
V uporabi bo več variant čipov in sicer iz "družine" HiSilicon Kirin. Na voljo bo 128GB oziroma 256GB, odvisno od modela. FOTO: Huawei

Leta 2019 se je Huawei znašel v ameriških sankcijah, zaradi katerih je Google bil primoran odpovedati sodelovanje in onemogočiti dostop do nekaterih ključnih storitev in aplikacij. A to ne pomeni, da so Huaweijevi telefoni ostali brez operacijskega sistema, saj še vedno uporabljajo Android, ustvarili so tudi številne lastne aplikacije, s katerimi so zapolnili vrzel, ki je nastala. Huawei je že leta eden od večjih partnerjev pri razvoju operacijskega sistema Android, znanje je torej bilo prisotno, za veliko večino uporabnikov pa se ni veliko spremenilo.

Novi P40 uporabnikom v zameno za manj interoperabilnosti ponuja impresivne tehnične zmogljivosti. Že samo če pogledate specifikacije kamer in fotoaparatov in jih primerjate s telefoni, ki so bili na voljo pred petimi leti, hitro postane jasno, kako je tehnologija napredovala. Prva novost, ki jo boste videli, je zaslon, ki se preliva čez vse štiri robove, ki se imenuje "Quad-curve Overflow".

Že osnovni model bo za določanje položaja uporabljaj tako GPS kot GLONASS, pa tudi evropski GALILEO.
Že osnovni model bo za določanje položaja uporabljaj tako GPS kot GLONASS, pa tudi evropski GALILEO. FOTO: Huawei

Senzorji, ki jih imajo tudi boljši fotoaparati

Huawei že tradicionalno sodeluje s priznanim nemškim proizvajalcem optičnih sistemov Leica. Slednji so za njihove telefone pripravili posebne leče in senzorje, ki omogočajo že skoraj profesionalne fotografije, ki se bodo imenovale Ultra Vision Leica. Že model P30 je imel boljše specifikacije kot konkurenti, ne samo v procesorjih, ampak tudi pri fotografiranju in obdelavi slike. Huawei je ravno pri lečah in fotografijah pokazal, da so korak pred konkurenco, sposobnost telefona, da ima integrirano desetkratno optično povečavo in kar 50-kratno digitalno, je številne pustila brez besed.

P40 ima torej vso osnovo, kot jo je imel uspešen model P30, a so to postavili še na steroide. Na voljo bo kar tri (P40), štiri (P40 Pro) oziroma pet kamer (P40 Pro +) in številne podporne tehnologije, kot so Huawei Ultra Vision Sensor, SuperSensing Cine. Že osnovni model P40 vam bo omogočal, kar je omogočal najboljši model P30 – 3D slike, nove tehnologije in 30-kratni zoom.

Zmogljiva ultra široka kamera s tipalom ločljivosti 40 milijonov svetlobnih pik "SuperSensing Cine Camera" v telefonu Huawei P40 Pro+ in Huawei P40 ima goriščnico enakovredno 18 mm in 1/1,54-palčno tipalo s podporo razmerju stranic 3 : 2.
Zmogljiva ultra široka kamera s tipalom ločljivosti 40 milijonov svetlobnih pik "SuperSensing Cine Camera" v telefonu Huawei P40 Pro+ in Huawei P40 ima goriščnico enakovredno 18 mm in 1/1,54-palčno tipalo s podporo razmerju stranic 3 : 2. FOTO: Huawei

Malo boljši model P40 Pro ima tako boljše programsko okolje, ki deluje podporno pri obdelavi slik: "P40 Pro približa oddaljene predmete s 5-kratno optično, 10-kratno hibridno in 50-kratno digitalno povečavo, prvič pa je v to vključen barvni filter RYYB, ki poskrbi za boljši zajem svetlobo in s tem boljšo kakovost povečanih fotografij," obljublja Huawei.

Model P40 Pro + pa omogoča že skoraj teleskopske povečave, saj bo imel s sklopom petih kamer kar 100-kratno povečavo SuperZoom. Nova zasnova periskopskega objektiva namreč podaljša pot svetlobe za "178 odstotkov in s tem omogoči 10-kratno pravo optično povečavo." Dodatno ima v uporabi tehnologijo, ki bo pomagala stabilizirati in obdelati sliko, v teoriji bi naj tako omogočili, da slika pri tej povečavi ne izgleda, kot da bi si jo zamislil Gustav Klimt.

P40 bo imel baterijo s kapaciteto 3800mAh, model P40 Pro + pa 4200mAh.
P40 bo imel baterijo s kapaciteto 3800mAh, model P40 Pro + pa 4200mAh. FOTO: Huawei

Zadnja leta so vsi proizvajalci programske opreme veliko upov polagali na strojno učenje, ki lahko zajame več parametrov, ki pomagajo pri izdelavi dobre digitalne slike. Huawei je bil eden prvih, ki je to tudi integriral v večino modelov, predvsem pri uravnavanju barv, beline in izraznosti barv, zdaj pa obljubljajo, da je P40 odpravil nekatere pomanjkljivosti modela P30. Če so nekateri lastnosti digitalne fotografije drugih proizvajalcev podobne, pa ima Huawei eno boljših programskih orodij za fotografiranje v pogojih, ki niso idealni za fotografiranje (notranjost, mrak, slaba svetloba itd.).

V začetku aprila, ko bodo telefoni prišli v uporabo laikov, bo tudi jasno, če so visoke obljube tudi upravičene, nekateri testi že kažejo, da so. Kaj bi to pomenilo? Da bi imel vaš telefon boljše slike kot marsikateri digitalni fotoaparat, ki ga imate v omari.  

Uporaba funkcije "IR Face Unlock" za varno odklepanje naprave s pomočjo prepoznave obraza uporabnika neodvisno od svetlobnih pogojev.
Uporaba funkcije "IR Face Unlock" za varno odklepanje naprave s pomočjo prepoznave obraza uporabnika neodvisno od svetlobnih pogojev. FOTO: Huawei

Kamera bo imela tipalo z ločljivostjo 40 milijonov svetlobnih pik in številne druge programske posebnosti, ki bodo izkoristile vsak piksel, ki bo na voljo. Med novostmi, ki večino navdušuje, je sposobnost zajemanja videa s 7680 sličicami na sekundo, "Ultra Slow-Motion", za zelo počasne posnetke.  

Pripravljen na 5G

Telefone družine Huawei P40 poganja sistem na čipu Kirin 990 5G z integriranim modemom za omrežja pete generacije (5G), še obljublja Huawei. Hiter zaslon, nova podpora za Wi-Fi nove generacije, ki bo omogočal kar 2,4 Gbps hitrost prenosa podatkov. Najboljši model P40 Pro + pa bo imel tudi zelo hitro brezžično polnjenje v moči 40W in dodatne rešitve za hlajenje telefona.

Funkcija sodelovanja na več zaslonih (Multi-screen Collaboration) bo omogočala souporabo ekranov s sistemom Windows in napravami s sistemom Android.

Na voljo sta funkciji "AI Remove Passerby" in "AI Remove Reflection", ki prav tako s pomočjo umetne inteligence uporabniku omogočita, da iz fotografije odstrani neželene predmete in odseve.
Na voljo sta funkciji "AI Remove Passerby" in "AI Remove Reflection", ki prav tako s pomočjo umetne inteligence uporabniku omogočita, da iz fotografije odstrani neželene predmete in odseve. FOTO: Huawei

Cena in razpoložljivost

Pametna telefona Huawei P40 in Huawei P40 Pro lahko prednaročite od 26. marca od 15. ure pa do 5. aprila do 23:59, sporoča Huawei. Kot darilo boste ob tem prejeli pametno uro Huawei Watch GT 2 Sport. Priporočena cena za model Huawei P40 Pro je 999 evrov, za model Huawei P40 pa 799 evrov. Začetek prodaje je 6. april. Za tiste, ki bi naročili model P40 Pro +, bodo tega postavili v ovitek, okrašen s kristali Swarovski.

Več o Huawei P40: https://consumer.huawei.com/si/phones/p40/

Več o Huawei P40 Pro: https://consumer.huawei.com/si/phones/p40-pro/

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.