Znanost in tehnologija

Huawei razvija svoj lastni operacijski sistem

Peking, 26. 05. 2019 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
187

Kitajski tehnološki koncern Huawei bo najpozneje do prihodnje pomladi razvil svoj lasten operacijski sistem in se tako izognil ameriškim sankcijam. Ta bo deloval v pametnih telefonih, računalnikih, tablicah, televizorjih, avtomobilih in drugih napravah ter bo združljiv z aplikacijami na osnovi sistema Android.

To je pred dnevi za ameriško televizijo CNBC napovedal direktor proizvodnje potrošniške elektronike pri Huaweiu Ju Čengdong. Programska oprema bi bila lahko nared za uporabo že letos jeseni.

Huawei je trenutno še zavezan med drugim uporabljati Googlov sistem Android. "A če tega ne moremo uporabljati, bo Huawei prešel na plan B in uporabljal svoj lasten operacijski sistem," je dejal Ju.

Po njegovih navedbah bi bil lahko operacijski sistem na Kitajskem na voljo za uporabo že konec tega leta, drugod po svetu pa nato v prvem polletju 2020. Sistem z imenom HongMeng naj bi trenutno testirali in bo "postopoma" nadomestil Android, je poročal kitajski časnik v državni lasti Global Times.

"Tega ne želimo, a ameriška vlada nas je v to prisilila," je za CNBC delaj Huaweiev menedžer. Koncern nima druge izbire, je dodal.

Kitajski tehnološki koncern Huawei bo najpozneje do prihodnje pomladi razvil svoj lasten operacijski sistem.
Kitajski tehnološki koncern Huawei bo najpozneje do prihodnje pomladi razvil svoj lasten operacijski sistem. FOTO: Shutterstock

Svoj lasten operacijski sistem je začel drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu razvijati že leta 2012, nujnost pa je postal, odkar je ameriška vlada napovedala, da bo ameriškim podjetjem, kot je Google, močno omejila poslovanje s kitajskim koncernom. S tem bi Huawei pozneje kot drugi proizvajalci pametnih telefonov prišel do novih različic operacijskega sistema Android.

Ameriški predsednik Donald Trump je prepoved poslovanja napovedal že za ta petek, a je nato ukrep zamaknil za 90 dni. S tem naj bi zagotovili predvsem nemoteno delovanje mobilnih omrežij s Huaweievo tehnologijo na območju ZDA. Huawei je tudi vodilni ponudnik telekomunikacijske omrežne opreme na svetu.

Huawei ima po prepričanju Bele hiše tesne vezi s kitajsko vojsko in prek svojih omrežij omogoča Pekingu vohunjenje in kibernetske sabotaže. Trump je poleg tega ameriškim podjetjem prepovedal uporabo telekomunikacijske tehnologije, ki je opredeljena kot tveganje za nacionalno varnost. Posledično je več podjetij omejilo svoje poslovanje s Huaweiem.

Kaj pomeni ameriška prepoved za vse uporabnike Huaweievih telefonov?

Trenutni uporabniki pametnih telefonov znamke Huawei bodo za zdaj še vedno lahko posodabljali aplikacije in varnostne posodobitve, lahko pa bodo tudi posodabljali storitve Google Play. 

Toda ko bo Google izdal novo verzijo Androida, kar naj bi se zgodilo v drugi polovici leta, ta najbrž ne bo dostopna za pametne telefone Huaweia. Prav tako novi modeli pametnih telefonov kitajskega proizvajalca ne bodo imeli dostopa do Googlovih aplikacij, kot sta YouTube in Zemljevidi. Huawei pa bo še vedno lahko uporabljal odprtokodno različico Androida. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kg1
27. 12. 2019 08.17
Kaj pa ko ameriški računalniki HP,DELL, LENOVO, že v osnovi podpirajo možnost vohunjenja ko so našli backdoor v samem biosu...
Uporabnik443897
05. 06. 2019 13.29
+1
Pametni Kitajci to vem že dolgo imam v sinologinjo doma :)
Uporabnik443897
05. 06. 2019 13.44
+1
Močan Slovenski podjetnik ki je imel tovarno na Kitajskem, so prišli k njemu in mu dali slabo ponudbu. Če ne prodaš bomo jutri zraven tvoje tovarne zgradili enako in še večjo, ker bo tvoja menda pogorela. Tudi to je Kitajska. Po svoje jim dam prav, dolgo jihje Amerika izkoriščala kot poceni delovno silo. Pri naj je otrok ubogi ker je torba pretežka in učiteljigrdo gledajo, doma je mularija kralj oče in mati pa sužnja. Na Kitajskem se otrok šola, pa ga doma ne crklajo kot pri nas, mu pa povedo, kaj boš če se ne boš učil in motivacija je tako velika da jih na žalost nekaj res pregori ( samomori ). Tako da pametnjakoviči ki na Kitajskem niste živeli in vaše znanje ne seže dlje kot Wikipidija NE PAMETUJTE o OUBIGI Kitajski. Vsak naro seenkrat upre no razen BUTASTIH SLOVENCEV, to sem pa moral napisat nakoncu posta, zakaj Kitajce spoštujem. Imajo vizijo in voljo po USPEHU !!!
Kozorog123
27. 05. 2019 18.57
+7
Trump bo s to svojo politiko naredil kontra učinek, kot si ga želi... Brcnil bo Kitajce še h hitrejšemu napredku na tehničnem področju... ter vzel dobro tretjino prihodka ameriškim podjetjem, ki že sedaj nekatera tenko piskajo... Sicer pa Huawei... moj prvi je trenutno star tri mesece... tolk dobrega telefona še nisem imel (z tako odlično kamero in fotoaparatom)... Mi je žal, da jih nisem že prej kupoval, ker sem predvideval, da je Samsung pač top :D ... iPhone se pa ne dodaknem zaradi vseh svojih posebnosti (glede prenašanja različnih zadev, vsak program nekaj posebnega, njihovo zmrzovanje med delom,...)
Misija1
28. 05. 2019 14.11
+1
Če želiš pisati objektivno in kot takšen tudi izpasti, se moraš oddaljiti od lastnih čustev. Ampak si vse napisal v enem, češ, Huawei je najboljši, tvoj bivši Samsung je zdaj tretjerazredna tema, iPhone pa je po tvoje itak zanič, čeprav brez tehtnih razlogov. Aja, pa da te še citiram z "tolk dobrega telefona še nisem imel (z tako odlično kamero in fotoaparatom)". Na žalost dober telefon ne pomeni dobrega fotoaparata. Ampak tega ti pač ne veš, ker je zate dobra samo kamera. Je pa še vedno tako, da je iphone daleč najbolj stabilen telefon na tržišču. In to pišem kot uporabnik Samsung telefona in delavec v branži, povezani z ITjem. Ne mislim pa dati premoženja za iPhone. Definitivno pa edino kar vsi Huawei uporabniki argumentirajo kot najboljši telefon, je kamera. Tu pa se zadeve zaključijo.
Uporabnik443897
05. 06. 2019 13.45
+2
TistoPravo
27. 05. 2019 11.39
-10
Končno kitajci počasi lutijo na lastni koži, koliko je vredna programska oprema. Počasi se pipica zapira, in če komu ravno kitajcem privoščim da občutijo ob vsem tem kopiranju in izkoriščanju znanja ki nikakor ni njihovo..,za nič, po drugi strani pa dumpingiranje trga z iskoriščanjem lastne delovne sile kar se tiče proizvajanja. Ja, veliko časa mine da se človek nečesa izmisli..,in od zamisli za uspešne prodaje še mnogo več, če preprosto greš čez vsa trupla in kopiraš in kradeš informacije po dolgem in po čez...pa prideš do tega spoznanja, ko misliš da ti enostavno ratalo. To so najnevarnejši trenutki, ki nekdo ki ropa misli da je to dejansko njegovo,,,to je višek zlojenosti možganov, ki bodo pa le s težka doumeli in sprejeli. Pa bo treba, konec je
kadabra
26. 05. 2019 19.07
-19
Imel Huawei P10, zamenjal za Samsung. Menjava je neprimerljiva. Definitivno ostajam na Samsungu.
pop greznica
26. 05. 2019 19.42
+12
Uporabnik443897
05. 06. 2019 13.30
-1
miselna policija
26. 05. 2019 14.28
+31
sicer mi dol visi kdo bo in kaj bo,ampak usa je treba zatreti u nulo da ne hodi več na svoje morilske pohode pa celem planetu!
pohorac
26. 05. 2019 14.00
+15
Helix Nebula
26. 05. 2019 13.29
+21
Še microsoft je propado na monilnem trgu, ker aplikacije pač morajo bit spisane za vsak OS posebi. In vsi pišejo za android. Če OS nima uporabnikov ni aplikacij, in ce ni aplilacij, ne bo uporabnikov. To je zacaran krog, in edini razlog zakaj sta na trgu SAMO 2 OPERACIJSKA SISTEMA
miselna policija
26. 05. 2019 14.33
-7
a ni čudno!saj vsak avto ima drugačen volan,ene izdelujejo za VW,druge za mercedes,tretje za hondo,.....itd.
Krematorij666
26. 05. 2019 18.29
+10
Helix...ne znaš brati? Nov sistem bo združljiv z Android aplikacijami. Če se to ne razumeš prešaltaj na Apple...
sloeuro
26. 05. 2019 13.13
-20
Super potem pa samo še kakih 5 - 10 let razvoja da bo na koncu nekaj takega kot je android danes.
SweetGirl15
26. 05. 2019 21.33
+3
nikhrast
26. 05. 2019 12.11
-22
V redu, Kitajci zarzvijejo svoj sofrware, samo potem ga je pa treba prodati tu na zahodu. Bo folk tu zaupal Kitajcem, pa bodo imeli reden update..., kaj pa ostalo, Facebook, Twitter, Instagram...?
AlternativeFacts
26. 05. 2019 12.40
+77
Že danes ZDA bazirajo na kitajski tehnologiji..Recimo IBM je v lasti Kitajcev. Nekoč paradni konj Appla, programski jezik Swift, je praktično v domeni Kitajcev. Da bo komedija še večja, ZDA brez kitajcev nimajo amteriala, za izdelavo komponent itd.....Žal,Kitajci so pojedli svet, kriv je pa neoliberalizem, ki je verjel, da so Kitajci bebavi in bodo večno delali za pest riža.....
Matjaž ?renc
26. 05. 2019 12.47
+24
V večini tvojega komentarja se strinjam, sam kdo je pa začel s tem neoliberalizmom in izvoz tehnologije v poceni Kitajsko, da bodo poševnooki delaili za pest riža!? Če se bodo začel razvijat jih bomo pa že ukrotili! Ameri so začel to politiko, sedaj pa kasirajo tisto kar so sejal. Kot bi rekl naši južni sosedje " JOK BRATE, ODPADE!!"
CestniKolesar370Wattov
26. 05. 2019 13.29
-6
Neoliberalizem je socializem na globalni ravni. Pa ja nisi nacionalist, da boš socializem imel samo za svoj narod? Industrija se seli tja kjer so reveži. Pa ja nisi tako požrešen, da ne privoščiš tujim revnim narodom blaginje? Kitajska je zaradi globalnega socializma postala ena najmočnejših držav, kmalu bo industrija zajela Afriko in mogoče se bodo potem nehali množiti vse povprek. Socializem na globalni ravni, pa ja nisi nacionalist, da ti je važna samo tvoja lastna država? Sram te bilo. SVEČKAR!
Matjaž ?renc
26. 05. 2019 13.56
+3
FM daj ne bluzi, ber mal komentarje kar pišem in potem komentiraj. Za SVEČKARJA se pa kar sam krst, ker jaz a Jajoglavi mava tolk skupnega kot Banana pa Ananas, ga ne prenesem, raj bi ga nosu kot pa poslušal isto kot bebavega Trupa in ostale desnosučnike, ker so pre potentni, ko pa dobijo po tintari nazaj so pa vsega drugi krivi in nič oni.
gozdar1
26. 05. 2019 14.15
-1
Od kod ideja da je ibm v lasti kitajcev, prav tako intel, ms,... Glede na to da kitajci uporabljajo android in vgrajujejo intelove , amd,.. procesorje,... je bolj obratno. Swift je open source in samo eden od množice programskih jezikov. Nahajališča so tudi drugje npr. v avstraliji, braziliji, rusiji, ...
Misija1
28. 05. 2019 14.18
+3
Laž na kubik - IBM nikoli in nikdar ni bil v lasti Kitajcev. Je eno izmed paradnih konj amerike in IT znanja. Niti ni teorije, da bi kadarkoli prešel v roke Kitajcev. Ga ni američana, ki bi to podpiral.
Dracul Va Domni DinNou
26. 05. 2019 12.02
+58
huawei bomo zdaj lah za 50 eur kupli sam zato da bo apple.propadu 😂😂
oježeš
26. 05. 2019 14.05
+20
Sam sem pred leti kupil Huaweijev telefon za 49.90 EUR, pa še danes dela s prvo baterijo. Res mi pa dol mahajo Facebook in podobne strani.
Dracul Va Domni DinNou
26. 05. 2019 14.15
+6
RamzesII
26. 05. 2019 12.01
+21
Hitri so, verjetno so že prej razvijali to, kdo more reči da ne.
Matjaž ?renc
26. 05. 2019 11.58
+49
Nevem ali na tem portalu samo še otroci komentirajo in dajejo zelo bolne komentarje gor ali sem jaz že pre star :)??? Kitajska je najmočnejše gospodarstvo na svetu, če je vam všeč ali ne, dejansko Amerika kupuje od njih vse, celo sekret papir , Ameri so zadolženi pri Kitajcih da glava boli vse, še pokojnega Kenedija. Kar se tiče, da je na Kitajskem samo nekaj področij razvitih do mere, da se lahko kosajo z Ameriko, to je res, samo razvoj pri njih se tako hitro širi, da bodo v 20 letih prehiteli vse. Kar se tiče pa IT tehnologije in ostalega kar je povezano s računalništvom, veliko strokovnjakov ki so delali v raznih Ameriških firmah in so prihajali z Kitajskega območja, se je vrnilo domov z ogromnim znanjem in s tem so prinesli tudi tehnološki razvoj, temu boste rekli tudi "KRAJA INTELEKUALNE LASTNINE". kaj jemodel kriv, če je delal pri naprimer Micromehkem in se potem vrnil na Kitajsko, sproti pa še ima ogromno znanja za katerega mu je doma, dobro plačala vlada, da ga lahko implementira v domačem okolju. Mislim da bomo še krepko se naposlušal jambranja Trupeka kako ga vsi okol prnašajo, sam da vrne Kitajc udarec nazaj.
nikhrast
26. 05. 2019 12.08
-7
Ne pretiravaj, Kitajska ima v rokah samo $1.3 trillion ameriškega pufa, 70% ameriškega pufa, to je čez $20 trillion, je pa v domačih rokah.
Matjaž ?renc
26. 05. 2019 12.27
+18
To ti misliš, pa verjemi mi da si v zmoti, celo Trump je svoje miljarde dobil od Rusov in Kitajcev in ne na domačem trgu. Še malo pa Ameri tudi gospodarji svojih lastnih riti ne bodo več, pokupil jih bodo razni Šejki pa Kitajci in seveda Mader Raša :). Verjemi da Vzhod ni tako švoh kot ga opisujejo in rišejo Ameri. Kitajci in Rusi so zelo močni samo eni dajejo veliko v oboroževalno tekmo, drugi pa ogromno na napredek in razvoj infrastrukture in IT tehnologije. Že vejo zakaj ;)
Wahl
26. 05. 2019 12.28
+10
Življenje na kredit stane, potem se pa čudimo kako mesec dni prisilnega dopusta administracije povzroča travme, ker ni priliva našparanega pa nič.
pizdun6
26. 05. 2019 12.46
+2
Desno
26. 05. 2019 13.03
-2
CestniKolesar370Wattov
26. 05. 2019 13.37
+0
Težko "najmočnejše gospodarstvo na svetu". Par tarif in grejo v kameno dobo. Če se Afričani pomnožijo milijonkrat, bo pa Afrika najmočnejše gospodarstvo na svetu, čeprav bojo še vedno živeli v hišah iz odpadkov in na drevesih. Indija je tudi eno izmed najmočnejših gospodarstev. Dejstvo pa je, da polovica nima dostopa do WCja. To o kraji intelektualne lastnine pa ne bi... Veš koliko je industrij, kjer bi EU ali ZDA prednjačile, imele ne vem koliko patentov, pa se jim tega ne splača, ker Kitajci bojo ponaredke vseeno prodajali za 10x ceneje? Nekoč so naredili kopijo BMW X5. Na zunaj čista kopija z malenkostnimi razlikami. Pa je prišla BMW delegacija z odvetniki pred Kitajsko sodišče. Sodnik je pogledal slike X5 in ponaredka iz Kitajske. Rekel je "sploh si nista podobna", udaril s kladivom, BMW je odšel domov praznih rok. Dva stavka nametana v Trumpov twit katerega ob 3 ponoči piše sedeč na WC školjki zamaje celo Kitajsko borzo, zapomni si.
exaglikojot
26. 05. 2019 13.54
+5
Trumpovi twitti majejo tudi ameriško borzo, pa če je tebi to všeč ali ne ;-)
vertex
26. 05. 2019 11.54
+13
Kitajski električni avto postavil rekord na nurburgringu 2017...prehiteli so nas
Hellsrael
26. 05. 2019 11.54
+7
vertex
26. 05. 2019 11.51
+28
Ameriški avto lahko kupiš...prodaš ga težko...nihče ga ne kupi
igy02
26. 05. 2019 13.06
+4
Probaj kupit kitajski avto in ga potem prodat.
NPC24ur
26. 05. 2019 11.44
+42
Dnevi, ko je kitajska kradla patente in zaostajala po napredku je ze zdavnaj konec. Tega vejo vsi in zato se Americani bojijo.Kitajci ponudijo boljse za manj denarja + spiunirat nsa ne more. zgodbice o kitajskem spiuniranju so za lahko noc
miselna policija
26. 05. 2019 11.47
+23
špijonirajo vsi vendar nihče v tem ne dosega do gležnjev američane!!
NPC24ur
26. 05. 2019 11.55
+25
Vsekakor. samo ce beres rac. novosti. Je huawei ze nevem kolikokrat oddal svojo source kodo, preverjen je bil 1000x, skratka noben dokaz, samo obtozevanja. kot pravim gre da nsa prek njih ne more delat kaj pac delajo
frufelj
26. 05. 2019 11.40
+39
uh kako hitro se konca freedom in svobodni trg, ko je nekdo drug v poziciji moci
FjallRaven
26. 05. 2019 11.36
+52
Smesno, da huawei obtozujejo vohunstva....FB pa dokazano vohuni za folkom pa nben nic....to je pa Krampu normalno
miselna policija
26. 05. 2019 11.40
+29
vsaka črka ki jo odtipkaš in pritisneš enter gre skozi najzmogljivešji čitalec ki je lociran v dallasu in ga imenujejo the beast (zver)!
RamzesII
26. 05. 2019 12.03
+19
Pomislite kdo stoji za FB, tudi kot primarni avtor, ameriška NSA.
Polis123
26. 05. 2019 11.32
+2
Nadpovprečna redna plača za branžo! Pojma nimate!