Znanost in tehnologija

Saga 5G: jastogi na soncu in kitajsko pravilo 'zob za zob'

Ljubljana, 14. 08. 2020 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, Miha Kranjc
Komentarji
92

Tudi dvajsetkrat hitrejši prenos podatkov, odzivni čas pod eno milisekundo, kar pomeni povsem nove možnosti komunikacije ... Tako "vroča", kot so omrežja 5G v tehnološkem, so tudi v političnem smislu. Odločitev Slovenije, da stopi na stran ZDA in se odmakne od kitajske tehnologije, tako danes močno odmeva tudi v tujih medijih. Katere pa so alternative kitajski tehnologiji, potem ko je preostali del sveta to področje leta zanemarjal? Vsaj en konkurent je prepričan, da tehnološki razvoj brez Huaweia ne bo nič slabši.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odziv Huaweia
    02:43
    Iz 24UR: Odziv Huaweia
  • Iz SVETA: Odzval se je Huawei
    04:29
    Iz SVETA: Odzval se je Huawei
Tehnološki razvoj je postal pereče politično vprašanje.
Tehnološki razvoj je postal pereče politično vprašanje. FOTO: Shutterstock

Najbrž še nikoli prej ni tako držalo - kdor nadzira komunikacijo, upravlja populacijo. Smo v času, ko je globalna populacija konstantno bombardirana z informacijami, cena udobnega, zabavnega in povezanega sveta pa so kupi podatkov o posamezniku in skupnosti. Kdor jih ima v svojih rokah, ima moč. Prav zato ni presenetljivo, da je boj za tehnološko prevlado postal tako pereče politično vprašanje. 

"Amerika ugotavlja, da ni več edina tehnološka velesila na svetu, da jo Kitajska dohiteva, mogoče celo prehiteva in jo je treba ustaviti. To trenutno počnejo na ta način, da se ustavlja tehnološka podjetja, ki gradijo omrežja 5G, mobilne telefone ..." meni Matjaž Klančar, urednik računalniške revije Monitor. 

Čeprav se okoli omrežij 5G spleta nešteto ugibanj, celo teorij zarote, tehnologija 5G v resnici ni revolucija, ampak evolucija."To so omrežja, ki jih poznamo že zdaj v obliki 4G, ki pa bodo še hitrejša, ki bodo ponujala še krajšo latenco, se pravi, da se bodo stvari hitreje in bolj trenutno dogajale. Teoretično omogočajo povezavo med samovozečimi avtomobili, podjetja bodo med seboj interno bolje komunicirala," nadaljuje Klančar. Bodo pa, ko bo treba dosegati višje hitrosti, bazne postaje delovale na višjih frekvencah, zato bo domet teh postaj krajši in jih bo treba postaviti več, kar bo za marsikoga dobra poslovna priložnost. 

Področje s peščico igralcev

Nesporni paradni konj na področju razvoja teh omrežij je kitajski Huawei. Zdi pa se, da je preostali svet zelo pozno opazil, kam je na tem področju šel razvoj - in kdo mu ni sledil."Američani dejansko nimajo podjetja, ki bi se ukvarjalo z omrežji, kar so imeli je šlo v roke Nokie. V svetu so trenutno edina podjetja, ki se ukvarjajo s 5G omrežji Ericsson, Huawei, Nokia in do neke mere še Samsung. Celo ameriški zunanji minister Mike Pompeo je že rekel, da bi ameriška podjetja morala vložiti denar v Ericsson in ga okrepiti," še pove Klančar. 

V Huaweiu so pričakovano prepričani, da podpis skupne izjave o varnosti omrežij 5G, zlasti pred kitajskim varnostnim aparatom, med ZDA in Slovenijo ne bo pripomogel k varnosti telekomunikacijskih omrežij ali izboljšal kibernetske varnosti države, temveč bodo omejitve negativno vplivale na proces uvajanja 5G v Sloveniji. 

Prav tako pri Huaweiu že dolgo zanikajo obtožbe, da po svetu vohunijo za kitajsko oblast in trdijo, da za to ni nobenih dokazov, medtem ko številni menijo, da se dokaz neizpodbitno skriva v samem ustroju kitajske države. 

Pri Ericssonu prepričani, da so prav tako dobri ali še boljši kot Huawei

Huaweievi konkurenti, predvsem švedski Ericsson, na drugi strani menijo, da ne bo prav nobene tehnološke težave, če omrežij ne bo gradil Huawei, poudarjajo namreč, da je njihova tehnologija prav tako dobra ali še boljša. "Dvomim, da je kdo pred nami," je pred časom samozavestno dejal podpredsednik družbe Fredrik Jejdling

Družba Ericsson, ki pa vendarle nima na razpolago toliko denarja kot Huawei, sicer zdaj računa na vrsto tistih pogodb, ki jih je imel Huawei že (napol) v žepu. 

Je pa družba Evropo opozorila, da se bo znašla v težavah, če bo predolgo odlašala z gradnjo 5G omrežij, saj da je že zdaj v zaostanku, še dodatno pa roke podaljšujejo tako pandemija kot zapleti s Huaweiem. 

Kot je poročal Financial Times, izjava o tem, da zmagujejo v 5G tekmi, ni bila povsem iz trte izvita. Čeprav je v medijskih poročanjih o 5G prednjačil Huawei, je imel konec lanskega leta Ericsson sklenjenih 79 5G komercialnih pogodb, Nokia 63 in Huawei 50. 

Slednje podjetje se je takrat zapletlo še v eno zanimivo "piar zgodbo". Ponujalo je več kot 100 tisočakov ugledni britanski izobraževalni ustanovi London School of Economics, da "tri leta analizira vodilno vlogo podjetja na področju tehnologije 5G". 

Ustanovi so takrat očitali, da se igra z ugledom. Je pa mogoče na enem od njihovih blogov najti Huaweiu precej naklonjen zapis, v katerem avtor Jonathan Liebenau med drugim izpostavlja: "Ne vemo ali Huawei predstavlja nevarnost, dokler se ne pojavi nekdo, kot je bil Edward Snowden, in nam dokaže, da kitajska vlada izkorišča digitalno ekonomijo, kot nam je Snowden pokazal na primeru ZDA. Medtem pa lahko samo upamo, da bomo imeli korist od Huaweievih inovacij."

Da se bo s podatki tako ali drugače igral vsakdo, ki bo imel do njih dostop, pa naj bo to Kitajska ali kdo drug, je jasno. Meniti drugače bi bilo pač naivno, skušnjava je enostavno prevelika. A očitno vse več držav, vključno s Slovenijo, ocenjuje, da je vendarle bolje tvegati z "gospodarji, ki jih poznamo", kot z neznank polno Kitajsko. 

Kitajska vrača udarec?

Ta zagotovo ne bo mirno gledala, kako se kot domine podirajo Huaweievi načrti. Družba v očeh partije velja za nosilca inovacij, dobrega podjetništva in seveda pomembnega izvoznika. "Kitajska bo delovala po pravilu zob za zob. Vsakič, ko bo Trump dvignil carine, jih bo dvignila Kitajska, ko bo Kanada aretirala kakšnega Kitajca, bo Kitajska aretirala dva Kanadčana. Povračilni ukrepi bodo ostri in dolgotrajni," je za Industry Week pred kratkim ocenil Stanley Čao, velik poznavalec poslovanja s Kitajsko, svetovalec podjetij in tudi avtor knjige Selling to China. 

Ta je po eni strani ocenil, da se lahko zgodi, da bomo vse bolj priča primerom, ko bo kakšnemu poslovnežu, predvsem iz kroga ZDA in zaveznic, zavrnjen vstop na Kitajsko, ko bo kdo pridržan, po drugi strani pa bi se lahko začelo za podjetja zapletati z birokracijo:"Imel sem klienta, ki je prodajal jastoge. V nič je šla pošiljka, vredna nekaj manj kot 20.000 evrov, ker so kitajski cariniki dragocen tovor "pozabili" na pomolu na vroč julijski dan. Ne vem, kako bi temu rekli, glede na to, da se je zgodilo prvič v 10 letih rednega poslovanja. Napaka? Maščevanje?" Dogodek se je sicer zgodil dan po Trumpovem dvigu carin. 

Pričakuje tudi, da se obeta zaprtje poslovalnic družb McDonald’s in Starbucks zaradi "zdravstvenih razlogov", dostop do kitajskega trga pa bo za podjetja "upornih držav" postal zelo zapleten. 

Kar je zagotovo eden glavnih pomislekov Nemčije, ko gre za izključitev Huaweia. Berlin skrbi za avtomobilsko industrijo, ki velja za enega od stebrov nemškega gospodarstva, po drugi strani pa ima velike težave in potrebuje nove trge - tudi kitajskega, čeprav analitiki menijo, da se bo ta prej ali slej tako ali tako zaprl - skladno s kitajsko politiko, ki daje prednost domačim proizvajalcem. 

Veliko vprašanje pa je, kaj bo vse skupaj pomenilo za globalno dobavno verigo in kako se bodo globalni odnosi na koncu dejansko razpletli. Svet je na številnih področjih odvisen od kitajskih izdelkov, zahodni svet je tja leta selil proizvodnjo vsega mogočega, ko je iskal poceni delovno silo. "Kitajska ima dovolj moči, da vpliva na dobavno verigo, borzno dogajanje in dnevno življenje milijonov," je jasen Čao. Bitka za zaveznike in prevlado je tako šele v fazi ogrevanja. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
19. 08. 2020 10.50
+2
Kdo ni zaščitil naša delovna mesta pred invazijo kitajskih podjetij na tak ali drugačen način. Obstaja verjetnost, da so si gradili pot s podkupovanjem naših funkcionarjev. To pot se jim je seveda olajšalo s podkupovanjem, da so šli zakoni v to smer, da so v hitrem času naša podjetja propadla... ali pa jim je tudi pomagala naša kratka pamet in težko razmišljanje, kakšne bodo posledice čez 5 let s tako politiko. Kdo so bili zakonski akterji , kateri so pripeljali nelojalno konkurenco v našo lepo deželo in sprožili masaker nad podjetniki..... Ti so PETA KOLONA ne vede ali pa z namenom. Izgovorov ni, ker so posledice zelo hude...
roten
15. 08. 2020 10.36
+6
legenda pravi da so se včasih prijatelji ljudje družili ob kavi brez tehnike
tornadotex
16. 08. 2020 12.31
+1
Legenda pravi,da nekoč v prihodnosti bo vse drugače in rumena rasa bo preplavila ves svet....tako ali drugače...
Ate_ist
15. 08. 2020 09.35
-1
Ni vsak drek dober, a je tisti iza oceana zlata vreden
aleksandar1964
14. 08. 2020 18.21
+10
Logar pokaži kaj si podpisal. Lahko samo jocemo kaksno vlado imamo.
kure bedne
14. 08. 2020 18.16
+18
Brez zveze tukaj kaj komentirati, ker bomo itak vsi doživeli prednosti in škodljivosti 5G. Bojim se samo izgovorov odgovornih, ko bo šlo kaj narobe.
b-king
14. 08. 2020 19.13
-7
ne trosi neumnosti, če nimaš pojma o dotični stvari. A miklovalovka, ki jo imaš v kuhinji, ki deluje na veliko večjih frekvancah kot 5G te pa nič ne sktbi ...
kure bedne
15. 08. 2020 18.10
+0
b-king ti si navaden b-kmet. Če že pišeš, da imam mikrovalovko vsaj napiši še katere znamke je-joj ti pa si res bimboo. Uboga tvoja....
Generacija56
14. 08. 2020 18.13
+13
Mislim, da bodo v ZDA najbolj srečni, ko bodo ponovno uvedli Pony Ekspress. Vrnili se bodo k koreninam, pobratili s Saudi in uživali ob branje Wyat Earp in Doc Hollday... KER. Kitajska že ima železnico, ki vozi 400km/h, sedaj gradijo 600... Kitajska ima tehnologijo, le kapacitet ji še manjka... Kavboji pa pobirajo drobtinice v Sloveniji.... NIHČE DRUG namreč ni pokleknil. Še Čehi so jih zavrnili v poglobljeni verziji... Ko bereš to zahodno propagando, se ti milo stori... Sedaj že kradejo tankerje na odprtem morju... Ne bo šlo dolgo... Rusi so sklicali Varnostni svet...
Balki30
14. 08. 2020 19.00
+6
Vecino tehnologije so kitajci dobl z vzvratnim inzeniringom....pa mal vlozl pa izboljsal..enostavno je d a ti mama pa ata postavta bajto ti pa vzames kredit da jo opremis....pa to
Ate_ist
15. 08. 2020 09.44
+1
Balki balki, nobenega vzratnega inženiringa ni bilo. Tehnologijo so na Kitajsko namerno selili. Še več Kitajska pričakuje znanstvenike iz Amerike. Zaradi BLM jih o tem čedalje več razmišlja.
hotchilipoper
14. 08. 2020 17.49
+10
Tehnika nas bo pokončala
totalka
14. 08. 2020 17.00
+48
Američani nas imajo tako radi da so nas prisluškovali in podatke podarili hrvatom pri arbitraži...hrvati pa so jim obljubili da bodo kupili ameriško orožje....toliko o tem kako nas američani ljubijo ....imajo oni dovolj ritoliznikov,sam en več ni odveč...
nick73
14. 08. 2020 16.35
+31
Ena velika razlika je med ameriško in kitajsko nadvlado - Američanov je 300 milijonov in zaradi slabega šolskega sistema je veliko neuporabnih tepcev, zato Evropejce potrebujejo kot ljudi (potrošnike, delovno silo, dobavitelje). Kljub de facto okupacji Evrope zadnjih 70 let se je tukaj dobro živelo. Kitajska ima dovolj svojih ljudi, ki so po bolj pridni in ubogljivi kot Evropejci in nima posebnega razloga, da bi v primeru nadvlade gledala demokratično evropsko filozofiranje. Tistih par inženirjev, ki imajo konkurenčno znanje bodo pobrali, ostali pa lahko tolčejo revščino ali gladko izginejo.
Tomy Bananas
14. 08. 2020 17.15
+35
Res je bil v Ameriki in mislim da nikjer na svetu ni toliko nerazgledanih da nerečem butastih ljudi na kupu. Ko poveš da si iz europe te gledajo tako butasto in potem prisiljena prijaznost z odgovorom če kaj lovimo kenguruje. Žal je takih tam 80%.
BITINOVINAR
14. 08. 2020 16.03
+1
Ok. Memurandom je zmaga za evropski podjetji. Če Kitajci soodbujajo svoja, dajmo mi svoja. Bravo vlada
jankomat
14. 08. 2020 16.01
+44
ericsoon ok -ampak ameriška nadvladapomagajo,samo če dobijo dvakrat nazaj. saj so pomagali hrvatom pri arbitražni aferi!!! a to so naši prijatelji??
dante_
14. 08. 2020 15.17
-46
Huawei telefonov skoraj nihče več ne kupuje.
pozzo
14. 08. 2020 14.55
+0
Telekom je že postavil 5g omrežje brez huawei tko da v bistvu smo podpisali nekaj kar je že mimo.
modelx
14. 08. 2020 15.22
+19
se vid, da se na 5g ne spoznaš kaj dosti. tistih par baznih upgredanih baznih postaj še ni 5g.
dax11
14. 08. 2020 16.55
-1
Bolj kot strokovnjak v članku da bo latenca krajša, a meter je pol pa ožji.
Helix Nebula
14. 08. 2020 14.38
+6
Kitajska vohuni za nami. Vsak mlad pajac z tik-tok aplikacijo fotra podatke Kitajski vladi
modelx
14. 08. 2020 14.48
+24
uau. ti pa futraš kavbojske agencije vsako sekundo, ko si na googlu, facebooku, instagramu,.... ko ip telefoniraš, ali ko odpreš kar vse kar ima zadaj ip
Helix Nebula
14. 08. 2020 14.37
+24
Evropa zmaga v 5g bitki med ZDA in Kitajsko. To je super. Ericsson in Nokia sta EU podjetji. EU trg pa zelo prepleten
ho?emVšolo
14. 08. 2020 14.36
+12
nedovoljena pomoč države
deratizacija
14. 08. 2020 14.27
+27
Smešno, da se zavežeš, da boš jabolka kupoval le od soseda, pa čeprav gnila.
endva
14. 08. 2020 14.56
-10
Rookoko
14. 08. 2020 14.08
+56
Američane smo že ujeli pri prisluskovanju v Sloveniji, Kitajcev še ne... Kaj je narobe s podpisniki sporazuma?
Dethroned
14. 08. 2020 14.21
+11
Moje mišljenje je koliko moči ima vlada nad prebivalstvom, v ameriki so skoraj že vsakdanji protesti pred pragom bele hiše. Na kitajskem si niti ne drznejo približati njihovem Zhongnanhaiju. Tako da če bi ZDA vohunile za nami bi vsaj prej ugotovili kot, da bi Kitajska in bi živeli v nevednosti izredno dolgo.
deratizacija
14. 08. 2020 14.32
+14
Ali ne prisluškujejo ali pa so tako dobri prisluškovalci.
modelx
14. 08. 2020 14.00
+23
na koncu bosta slavili rusija in kitajska. lahko nabijate, kolikor hočete. to so ugotovili že 30 let nazaj na zahodu. rusi imajo surovine, kitajci možgane (2% od 1,5 mrd iq<150). v 20 letih 20 stoletja je potonil britanski imperij, v 20 letih 21 stoletja pa bo kavbojski.
LOS - T
14. 08. 2020 14.14
+19
sicer si pravilno ugotovil izid, samo da ima Rusija res celo celino polno surovin, Kitajci pa ne toliko pameti, kot pa poceni miljardo delavcev ljudi, ki je ujeta v neokapitalizem ki ga vodi partija. Socialne države Eu in pa tudi Amerika , smo luzerji, če ne ustavimo te globalizacije, zapremo meje za priseljevanje neizobraženih socialcev in spet uvedemo visoke carine za kitajsko robo in s tem rešimo domača delovna mesta. Ampak kaj, ko tudi nam vlada kapital, raje kontejner iz azije, ko tri evre več plačat domačim delavcem.
Tretja Švica
14. 08. 2020 14.20
+11
modelx
14. 08. 2020 14.51
+21
jos, pa kje ti živiš? tisoče kitajcev se šola na zahodnih prestižnih univerzah in oni tam na full gas študirajo, medtem, ko se zahodna otročad zabava. še posebno tista, ki jim družina (družinsko ime) kupi vstopnico na te fakse in posledično diplome.
dax11
14. 08. 2020 17.05
+0
Točn to , carine do neba, da se neha to suženjsko delo in dumping kitajcev. Pamet je pa zaenkrat še vedno v evropi , res pa je da jo gre velik ven.
Jermen
14. 08. 2020 13.57
+30
Mislim da je konjusar JJ nepremisljeno podpisal za 5G. To se bo izkazalo cez par let kakor pisejo vsi mediji da bo 5G tehnologina drazja kot bi jo lahko imeli. To je enako kot z NATOM . Kje smo zdaj bolj osiromasene vojske v zivljenju nismo imeli. Slo vojaki cujvajo pesmerege in kosovarje medtem nam pa migranti brez problema uletavajo v slovenijo. Tako bo z 5G nic dobrega. Mislim da smo si trg zaprli na kitajskem.
BITINOVINAR
14. 08. 2020 16.07
-4
Preden tveziš preberi besedilo. Gre bolj za deklaracijo.