Znanost in tehnologija

Indija uvaja cone, v katerih ’selfiji’ niso dovoljeni

Bombaj, 26. 06. 2018 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indija se sooča z največjim številom smrti na svetu zaradi nesreč povezanih z ’delanjem selfijev’. Kar 76 od skupno 127 smrti povezanih s selfiji v letih 2014 in 2015 so našteli v Indiji. Zdaj zvezna država Goa uvaja 24 con, v katerih selfiji niso dovoljeni.

Indijska zvezna država Goa je vzdolž obale po seriji smrti in poškodb uvedla 24 con, v katerih so prepovedali t.i. selfije, poroča The Guardian. Znake, ki opozarjajo na nevarnost, so postavili na vseh klifih in obljudenih plažah, ki letno privabijo več kot šest milijonov turistov.

Indijska zvezna država Goa je vzdolž obale po seriji smrti in poškodb uvedla 24 con, v katerih so prepovedali t.i. selfije. (Slika je simbolična)
Indijska zvezna država Goa je vzdolž obale po seriji smrti in poškodb uvedla 24 con, v katerih so prepovedali t.i. selfije. (Slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

Dodatne varnostne ukrepe so uvedli po tem, ko sta 17. junija v ločenih incidentih umrla dva turista. Oba sta, v želji po najboljšem posnetku, splezala na čeri v morju, od koder so ju odnesli valovi in sta utonila. Znaki so že postavljeni na več mestih, ki veljajo za nevarne, ampak jih turisti več ali manj ne upoštevajo.

"Nujno je, da sprožimo rdeč alarm," pravi Ravi Shanker, direktor zasebnega reševalnega podjetja, ki nadzira plaže v zvezni državi Goi. "Brezbrižnost do pravil je postala draga. To je povezano s slabim poznavanjem morja in njegovih nevarnosti ter pomanjkanjem kulture obnašanja na plaži," dodaja.

V Indiji je več smrti povezanih s selfiji kot kjerkoli drugje na svetu, je pokazala študija leta 2016. V letih 2014 in 2015 je bilo po svetu zabeleženih 127 smrti ljudi, ki so se ponesrečili pri fotografiranju samega sebe z mobilnim telefonom. Največ jih je bilo povezanih z višino, vozili ali vodo. Kar 76 teh smrti se je zgodilo v Indiji, vključno z nesrečo leta 2014, kjer je deset najstnikov v čolnu na jezeru v zvezni državi Maharaštri poskusilo narediti selfi, čoln se je prevrnil in sedem jih je pri tem utonilo.

Največ smrti zaradi selfijev je povezanih z višino, vozili ali vodo. (Slika je simbolična)
Največ smrti zaradi selfijev je povezanih z višino, vozili ali vodo. (Slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

Neki moški je januarja sebe snemal ob železniških tirih, pri tem pa je slabo ocenil razdaljo in vlak ga je zbil ter huje poškodoval.

Druga država na lestvici smrti povezanih s selfiji je Pakistan z devetimi žrtvami v letih 2014 in 2015, v ZDA jih je bilo osem.

Turista iz Velike Britanije in Avstralije so pred nekaj tedni našli mrtva pod klifom v portugalskem mestu Ericeira. Oblasti domnevajo, da je par poskusil napraviti selfi, pri tem pa omahnil v globino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
27. 06. 2018 07.47
Indijci morajo prvo zajeziti naraščanje prebivalstva
LažnivihAmeriskih24ur
27. 06. 2018 13.18
pa mal tele svoje pedofilno posiljevalne moske ustimat!!!