Znanost in tehnologija

Zaradi raziskave o mentalnem zdravju prekinili razvoj aplikacije za otroke

Washington, 28. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1

Facebook prekinil delo na svojem projektu Instagram Kids, po tem, ko so v javnost prišli podatki iz raziskave, ki kaže, da aplikacija za izmenjavo fotografij vpliva na duševno zdravje najstnikov. Medtem ko razvijalci pravijo, da projekt ni slaba ideja, saj so otroci že zdaj na spletu, prilagojena aplikacija pa bi jih zaščitila, pa kritiki ustavitev razvoja vidijo kot zmago.

Predstavniki aplikacije Instagram so pojasnili, da so začasno prekinili razvijanje aplikacije, saj želijo odpraviti morebitne pomisleke staršev, strokovnjakov in regulatorjev. Tako so se odločili po razkritju v Wall Street Journalu (WSJ), da je Facebook naročil raziskavo, ki je pokazala, da bi Instagram lahko vplival na duševno zdravje deklet, zlasti na področju samopodobe in podobe svojega telesa.  

Vodja Instagrama Adam Mosseri sicer zagovarja koncept spletne aplikacije Instagram za otroke, stare med 10 in 12 let. Pravi, da trdno verjame, da bi morali otroci dostopati do različice aplikacije, ki bi bila namenjena prav njim.

"Čeprav menimo, da bi bilo to aplikacijo smiselno razvijati naprej, smo se odločili, da projekt zaustavimo. To nam bo omogočilo, da bomo lahko sodelovali s starši, strokovnjaki, oblikovalci politik in regulatorji, prisluhnili bomo njihovim pomislekom ter na spletu pokazali vrednost in pomen tega projekta za mlajše najstnike," je zapisal v svojem blogu.

Instagram
Instagram FOTO: Shutterstock

Kritiki: To je zmaga za borce za pravice otrok in zakonodajalce po vsem svetu

"Kritiki projekta bodo to potezo razumeli kot priznanje, da je projekt slaba ideja. Temu ni tako. Dejstvo je, da so otroci že na spletu in verjamemo, da je razvoj izkušenj, prilagojenih starosti, zasnovanih posebej zanje, veliko boljši od tega, kjer smo danes," je poudaril.

Izjavo je objavil le dan po tem, ko je vodja raziskave Facebooka zavrnil razkritja WSJ. Pratiti Raychoudhury je dejal, da podatki glede tega, da je raziskava podjetja pokazala, da je Instagram strupen za najstnice, preprosto niso natančni. Kot primer je navedel, da so dekleta od 12 področij, ki naj bi se spremenila po uporabi Instagrama, izbrale le enega podoba telesa.

"Ta raziskava, v kateri je na določenih področjih sodelovalo le 40 najstnikov, je bila zasnovana za notranje raziskave najbolj negativnih dojemanj najstnikov o Instagramu," je dejal in dodal, da raziskava ne meri vzročne povezave med Instagramom in vprašanji v resničnem svetu.

Beeban Kidron, sodelavka in članica odbora za osnutek predloga zakona o varnosti na spletu, ki si prizadeva izboljšati varnost uporabnikov v družabnih medijih, je dejala, da je zaustavitev razvijanja aplikacije Instagram Kids zmaga za vse borce za pravice otrok in zakonodajalce po vsem svetu. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
28. 09. 2021 10.08
Kako je lahko bila narejena raziskava, če aplikacija sploh še ne obstaja, ni v uporabi. Konkurenčni boj.