Znanost in tehnologija

Pogovori o spletni varnosti naj bodo tako nujni, kot sončna krema pred odhodom na plažo

Ljubljana, 05. 07. 2020 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
12

"Otroci se zaradi svoje naivnosti, radovednosti in nepoučenosti o spletni varnosti vse prevečkrat znajdejo v situacijah, ki imajo lahko trajne posledice. Starši jih učite, da morajo nositi čelade, ko se vozijo s kolesom, da se morajo namazati s kremo za sončenje, preden gredo na plažo, in da si morajo umiti roke pred kosilom. Pa jih podučite tudi o spletni varnosti?" sprašujejo na policiji.

Otroci se zaradi svoje naivnosti, radovednosti in nepoučenosti o spletni varnosti vse prevečkrat znajdejo v situacijah, ki imajo lahko trajne posledice. Starši jih učite, da morajo nositi čelade, ko se vozijo s kolesom, da se morajo namazati s kremo za sončenje, preden gredo na plažo, in da si morajo umiti roke pred kosilom. Pa jih podučite tudi o spletni varnosti? Policija

Morda pa med počitnicami sonce le ni največji sovražnik? Na policiji so s tem vprašanjem načeli temo, ki je še kako pomembna, a jo velikokrat obravnavamo precej brezbrižno – to je varnost na internetu. 

Med počitnicami, ko so šolske obveznosti pozabljene, je tudi prostega časa več in številni otroci in mladostniki ga preživljajo na spletu. Ta je resda lahko vir številnih koristnih informacij in zabave, žal pa skriva tudi nevarnosti in pasti. 

"V virtualnem svetu poleg neprimernih vsebin in možnosti za spletno izsiljevanje otroke ogrožajo tudi nasilneži, ki želijo z njimi vzpostaviti stik in jih izkoristiti, obenem pa od njih pridobiti tudi različne osebne informacije, ki jih bodo izrabili za nadaljnjo zlorabo," opozarjajo na policiji.  Ker prav starši lahko naredijo največ za spletno varnost otrok, si želijo, "da bi pogovori o spletni varnosti in digitalnem odtisu postali tako pomembno in nujno opravilo, kot je nanašanje sončne kreme pred odhodom na plažo". 

Zaradi svoje nezrelosti in naivnosti so namreč otroci še posebej lahke tarče, je pa res, da smo vse prevečkrat nespametni tudi odrasli. "Ljudje vseh starosti objavljajo fotografije s svojih mobilnih naprav, ustvarjajo si profile na različnih družbenih omrežjih, uporabljajo klepetalnice, se povezujejo s prijatelji, ki jih običajno ne vidijo pogosto, pošiljajo fotografije znancem in tisočim sledilcem razkrivajo, kaj počnejo v prostem času. Ste med njimi? Pa kdaj pomislite, da s tem ogrožate svojo varnost in dajete slab zgled otrokom?" sprašujejo na policiji. 

Letak Varen na spletu in na soncu
Letak Varen na spletu in na soncu FOTO: Policija

NASVETI POLICIJE ZA OTROKE (objavljamo jih v celoti)

1. Ne razširjaj svojih osebnih podatkov in na razkrivaj lokacije

Verjamemo, da si navdušen nad 14-dnevnim potovanjem po Islandiji, na katerega si se podal s svojimi starši, ali nad vikend oddihom ob morju. Vendar take informacije, ki jih javno delimo na družbenih omrežjih, vlomilcem sporočajo, da nas ni doma. Tako se lahko zgodi, da med dopustovanjem naš dom obiščejo nepridipravi, ob prihodu s počitnic pa nas pričaka izropano stanovanje.

2. "Fotografija deljena, ne vrne se nobena"

Znan slovenski pregovor bi lahko tudi prilagodili: "Fotografija deljena, ne vrne se nobena." V trenutku, ko fotografijo objavimo na družbenih omrežjih ali pošljemo preko različnih aplikacij, nad njo izgubimo nadzor. Fotografije, na katerih ležerno poležavamo na plaži v kopalkah, ne sodijo na splet. Preden karkoli objaviš, pomisli – ali bi si želel, da to fotografijo vidijo tvoji starši? Če je odgovor ne, naj fotografija ostane samo tvoja.  

3. Zaščiti svoje geslo

Geslo, ki ga imaš za dostop do spletnih aplikacij, je samo tvoje. Nikomur ga ne zaupaj, naj bo dolgo in zapleteno. Če pa sumiš, da ti je kdo vdrl v profil, geslo nemudoma zamenjaj.

4. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje

V šoli so otroci velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja. Med poletjem, ko se v šoli ne vidite, se lahko nasilje prenese na splet – v klepetalnice, aplikacije, forume. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje, čeprav v fizični obliki ni vidno, povzroča pa prav take, če ne še hujše posledice.

5. Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani? Z osebo, ki jo spoznaš na spletu, se ne srečuj v živo!

V klepetalnicah ali na socialnih omrežjih lahko spoznaš ljudi, s katerimi se pogovarjaš o vsem mogočem. Občutek imaš, da si našel osebo, ki te razume, spoštuje in ima dobre namene. Kmalu si izmenjata nekaj fotografij in se dogovorita tudi za srečanje v živo. Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani?

Svetujemo ti, da se z osebo, ki si jo spoznal na spletu, nikoli ne srečuješ v živo. Če se kljub temu želiš srečati z njim ali z njo, o tem povej svojim staršem ali vsaj prijateljem. Srečanje naj poteka na javnem kraju, če pa imaš občutek, da oseba ni to, za kar se je izdajala v vajinih pogovorih, in da te pogovor spravlja v nelagodje, se takoj umakni in poskrbi za svojo varnost!

6. Težave na spletu? Pogovori se s starši ali drugo odraslo osebo.

Si vseeno naletel na težave? Te kdo neprimerno ogovarja ali celo izsiljuje? Si naletel na vsebine, ki ti povzročajo nelagodje? Ne veš, kaj bi v situaciji, v kateri se počutiš neprijetno, storil? Vprašaj starše ali strokovnjake. Informacije najdeš na spletni strani www.safe.si, na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113. 

Zagotovo lep spomin. Pa ste prepričani, da sodi na splet?
Zagotovo lep spomin. Pa ste prepričani, da sodi na splet? FOTO: Shutterstock

Kaj lahko storijo starši? 

Želimo si, da bi morebitne zlorabe in slabe izkušnje otrok v spletnem okolju preprečili v čim večji meri. Če se zgodi kaznivo dejanje, pa bomo naredili vse, da bi otroke, ki postanejo žrtve kaznivih dejanj na spletu, zaščitili, storilce pa odkrili. Policija

Starši moramo biti otrokom zgled. Če nam popustijo zavore ob lepih, ljubkih, zanimivih ali kdo ve kakšnih še fotografijah, ki bi sodile v družinski album ne pa na splet, in jih vseeno objavimo, kako lahko pričakujemo, da otroci tega ne bodo storili? In kako naj otrokom vcepimo, naj bodo pri uporabi spleta previdni, če te previdnosti ne zaznajo v našem vedenju?

Policija zato staršem predlaga, naj skušaj z otroki naredijo seznam podatkov, ki jih na spletu ne smejo razkrivati. "To so npr. njihov datum rojstva, naslov, telefonska številka, kraj šolanja. Prepričajte se, da razumejo, zakaj je te informacije pomembno zakriti, in da lahko te informacije nekomu, ki bi jih lahko zlorabil, povedo več, kot bi si sami želeli," svetujejo. 

Starši naj otroke naučijo, da se objavljenih vsebin ne da več nadzorovati in da jih ni mogoče trajno izbrisati. "Naučite jih previdnosti pri objavljanju na družbenih omrežjih," pravijo na policiji. 

In še: neznanec naj ostane neznanec. "Tako kot svojega otroka naučite, da ne smejo zaupati neznancem v realnem življenju, jih naučite previdnosti na spletu. Povejte jim, da so tudi neznanci na spletu lahko nevarni, zato naj z njimi ne komunicirajo in naj jim ne pošiljajo svojih fotografij. Spolni izkoriščevalci lahko ustvarijo lažne profile z namenom, da bi se otroku lažje približali in skrili svojo identiteto. Otrokom povejte, naj take osebe blokirajo oziroma se ne zapletajo v pogovore z njimi," še svetujejo možje v modrem.

Staršem polagajo na srce tudi, naj nadzorujejo čas in način uporabe interneta in pametnih naprav, nastavijo lahko tudi starševski nadzor. 

Želimo si, da bi morebitne zlorabe in slabe izkušnje otrok v spletnem okolju preprečili v čim večji meri. Če se zgodi kaznivo dejanje, pa bomo naredili vse, da bi otroke, ki postanejo žrtve kaznivih dejanj na spletu, zaščitili, storilce pa odkrili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
05. 07. 2020 21.51
+0
Splet ni nevaren samo za otroke,za vse je zelo nevaren.
proofreader
05. 07. 2020 17.02
+2
Tik Tok je kitajska vohunska aplikacija, zaenkrat še ni prepovedana.
proofreader
05. 07. 2020 17.01
+7
Torej policija odvetuje nameščanje sledilne aplikacije za korono?
neopredelen
05. 07. 2020 14.13
+13
res da jih se nimam 30...ampak se mi zdi da ko sm bil jaz 14-15, nismo takih bedarij delal...zj se pa dekleta slikarjo gole v teh letih, fantje slikajo kak se fiksajo...itd...men to ni normalno
VAREN
05. 07. 2020 14.33
-9
Kar je zate nenormano, je za njih normalno. Čas gre naprej.
VAREN
05. 07. 2020 13.13
+7
Septembra bodo starši spet začeli jokat, ko bodo otroci doma in se bodo morali učit z njimi.
lumpimonster
05. 07. 2020 12.56
+7
*nasveti policije* 😁😂😷😁😋😁😂😁
Uporabnik8879
05. 07. 2020 12.31
+15
Ha ha, večina staršev mulariji ne pride niti do kolen, kar se računalniške tehnologije tiče. Kako boš učil nekoga, ki ve več od tebe?
antilevi?ar
05. 07. 2020 12.06
-4
Sončna krema? A zato, da ljudje dobijo kožnega raka prej?
VAREN
05. 07. 2020 11.45
+23
Vse več staršev svojih otrok ne uči še osnovnih stvari, kaj šele uporabo interneta. Dobro, da otroci hodijo v vrtce in šole, kjer se naučijo večino stvari, za katere bi morali poskrbet starši ne pa vzgojitelji in učitelji.
antilevi?ar
05. 07. 2020 12.08
+11
Otroci se ne rabijo tega učiti, ker jim to še ni potrebno. Starši bi pa morali otrokom to omejiti,.ker res ni nobene potrebe, da najstnik sam bluzi po netu in družbenih omrežjih.
RdecaZvezda
05. 07. 2020 21.54
-4
Škoda besed,ne vidiš drugega kot telefoniranje otrokom ni za zamerit,ker tudi stari junci niso nič boljši.