Znanost in tehnologija

Jack Dorsey odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja Twitterja

New York, 29. 11. 2021 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavni izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je kmalu po objavi televizije CNBC o njegovem skorajšnjem odstopu s položaja novico potrdil in sporočil, da je odstopil. Na položaju ga je že zamenjal glavni tehnološki direktor podjetja Parag Agrawal. Dorsey ostaja v upravnem odboru do konca mandata leta 2022.

Twitter
Twitter FOTO: AP

Dorsey je na svojem računu Twitterja sporočil, da je obenem zelo žalosten, obenem pa zelo vesel, da zapušča položaj in zatrdil, da je bila to njegova osebna odločitev. Agrawal se je pridružil Twitterju leta 2011, glavni tehnološki direktor pa je bil od leta 2017.

Novica televizije CNBC o skorajšnjem odstopu Dorseyja je še pred odprtjem borz zjutraj v New Yorku podražila Twitterjeve delnice za več kot deset odstotkov, nakar so trgovanje ustavili do potrditve ali zavrnitve novice. Po potrditvi so se delnice podražile še za pet odstotkov na 49,47 dolarja. Dorsey ostaja na položaju glavnega izvršnega direktorja digitalnega podjetja za plačila Square, kar je bilo za nekatere vlagatelje doslej sporno.

Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja med zaslišanjem ameriškega kongresa
Jack Dorsey, izvršni direktor Twitterja med zaslišanjem ameriškega kongresa FOTO: AP

Dorseyja je k odstopu že lani pozval eden od večjih delničarjev Twitterja sklad Elliot Management, katerega ustanovitelj Paul Singer je javno podvomil o tem, da lahko Dorsey učinkovito hkrati vodi svoje podjetje Square in Twitter. Dorsey je Twitter soustanovil leta 2006, nato ga je vodil kot glavni izvršni direktor do leta 2008. S položaja je odstopil, nanj pa se je vrnil leta 2015, po odstopu Dicka Costella.

Delnice Twitterja so se ob Dorseyjevi vrnitvi na položaj leta 2015 podražile za 85 odstotkov

Delnice Twitterja so se od 5. oktobra 2015, ko se je Dorsey vrnil na položaj podražile za 85 odstotkov, poroča CNBC. Delnice podjetja Square pa so se od prve javne prodaje novembra 2015 podražile za kar 1566 odstotkov.

Twitter je popularen med politiki in slavnimi, ki želijo svoje mnenje hitro spraviti v javnost. Številni ga tako kot druge družbene medije izkoriščajo za širjenje dezinformacij, nadlegovanje, sovražni govor in druge škodljive dejavnosti.

Twitter je šele po štirih letih začel opozarjati, da so nekatere objave bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa skregane z resnico, dostop do računa pa mu je onemogočil šele po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 5. januarja. Twitter je znan, vendar po številu uporabnikov zelo zaostaja za konkurenco. Ima 200 milijonov dnevnih uporabnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bebo2
29. 11. 2021 21.12
Nidani
29. 11. 2021 21.27