Znanost in tehnologija

Je sklic Sveta za nacionalno varnost zaradi tehnologije 5G pretiran ali prepozen korak?

Ljubljana, 04. 05. 2020 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
119

Odgovor na vprašanje je kratek, a ni preprost, saj moramo pri iskanju rešitev za uvajanje tehnologije 5G razumeti razmerje med geopolitiko, varnostjo in denarjem. Slednjega predvsem kot najmočnejši argument vidijo številne vlade po svetu, ko želijo uvesti tehnologijo prihodnosti. Vprašanje tudi je, ali je obravnava na Svetu za nacionalno varnost pretirana ali pa nekaj let prepozna?

V primeru implementacije 5G bo potrebno narediti več in opredeliti kakšno tehologijo bomo kupili, predvsem pa bo debata potrebna okrog rešitev, ki jih ponuja Kitajska.
V primeru implementacije 5G bo potrebno narediti več in opredeliti kakšno tehologijo bomo kupili, predvsem pa bo debata potrebna okrog rešitev, ki jih ponuja Kitajska. FOTO: Shutterstock

Premier Janez Janša je pred dnevi sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, ki bo v času epidemije seveda največ razpravljal o epidemiji koronavirusa, ena izmed točk pa je ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Nekdanji premier Marjan Šarec se je oglasil, da gre za preusmerjanje "pozornosti  s tehnologijo 5G, kjer je javnost močno razdeljena". Dejstvo je, da je že omemba tega v javnosti zopet sprožila debate, kako pa se bo končala, bo odvisna od odločitev. 

A tu je treba dodati, da javnost ni razdeljena na podlagi znanstvenih razlag ali pa boljšem razumevanju geostrateških premikov in dejanj, ki lahko premaknejo tehtnico moči, ki zadnja leta niha med zahodom in vzhodom. Če spremljate teorije o 5G, ki se širijo po spletu, te mejijo z obronkov psevdoznanstvenih teorij, ki so jih ovrgle že številne znanstvene institucije. Gre za to, da je javnost razdeljena, ker so teorije zarote postale del vsakodnevnih razlag za vse mogoče pojave. A na podlagi povabljenih na Svet za nacionalno varnost je domneva, da se bodo pogovarjali predvsem (verjetno kar izključno, razen ob odmorih) o varnostno-strateškem učinku implementacije nove 5G tehnologije. Kot so kasneje tudi sporočili, bo "Državni zbor RS je v strategiji nacionalne varnosti informacijsko-kibernetske grožnje opredelil kot eno ključnih groženj. Pri tehnologiji 5G govorimo o neposrednem vplivu tako na kritično infrastrukturo kot tudi na državljane, zato vprašanje 5G tehnologije za Vlado RS v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti."  Gre za pohvalni korak k enotnemu in sistemskemu reševanju vprašanj glede kibernetske in infrastrukturne varnosti, strokovnjaku tudi upajo, da bo prešlo v dejanja. 

Do zdaj se je namreč vprašanje kibernetske varnosti zapostavljalo, kot večina ostalih varnostno-obrambnih struktur, a geopolitične razmere so takšne, da ni več možno gledati stran. V primeru implementacije 5G bo potrebno narediti več in opredeliti kakšno tehologijo bomo kupili, predvsem pa bo debata potrebna okrog rešitev, ki jih ponuja Kitajska.  

Ne zgolj Kitajska, ampak predvsem podjetje Huawei, ki ga pri nas poznamo bolj kot izdelovalca pametnih telefonov. Na Kitajskem je Huawei informacijski gigant, ki je tesno povezan s komunistično partijo in brez nje ne bi uspel postati tako velik. Niti blizu. Tehnološki razvoj in oligopolističen položaj domačih podjetij na kitajskem trgu ni nobena skrivnost in Kitajci so leta uživali v učinkih, ki jih je prinašal delno odprt trg. Industrijsko vohunjenje se ni sankcioniralo, tuja podjetja so tako bila v neprivilegiranem položaju, kjer so počasi izgubljala razvojno prednost. A pri 5G je bila situacija rahlo drugačna. 

Razvoj s pomočjo Ljudske republike Kitajske

Medtem ko je zahodni svet v tehnologijo 5G vlagal, je Kitajska v razvoj tehnologije metala ogromne količine denarja, tako da gre za eno prvih tehnologij, kjer so dobili razvojno premoč pred zahodom. Predvsem pa so imeli eno prednost, in sicer, da domača komunistična oblast ni veliko spraševala o malenkostih, kot so osnovne človekove pravice, in je tudi subvencionirala razvoj pa tudi prodajo izdelkov po svetu. Huawei je poleg podjetja ZTE daleč najmočnejše kitajsko tehnološko geopolitično orodje, saj je predvsem nizka cena glavni razlog za sprejetje njihovih ponudb. 

ZDA so se v času zaostrenih ekonomskih odnosov s Pekingom temu uprle in Huawei je pristal na seznamu podjetji, ki ne smejo delati z ameriškimi. Donald Trump je kot uradni razlog navedel varnostna tveganja, saj ni možno zagotoviti, da ne bi Huawei podatkov, ki bi jih obdelovalo omrežje, posredoval kitajskim obveščevalnim službam. In tehnologijo 5G bi začelo uporabljati vse. Dobesedno. Od internetnega omrežja do interneta stvari, nadzor in upravljanje naprav, omrežij in pravzaprav karkoli si zamislite. A številni politiki so gledali bolj na stroškovnik kot na potencialni varnostni primanjkljaj, tudi ZDA, dokler se ni začelo zapletati s trgovinsko vojno, varnost pa je bila prikladen izgovor, čeprav bi morala biti strateško vprašanje. 

Ker Peking subvencionira in pomaga prevzemati številne stroške, je Huawei v številnih državah uspel implementirati ogromne infrastrukturne projekte, ki zajemajo tudi kritične elemente za delovanje države. V Srbiji so dobili zeleno luč za uvajanje enega najbolj celostnih in kompleksnih sistemov za nadzor prebivalce in prometa – Safe City. Ta sistem prepoznava nenavadno vedenje (Kitajci pravijo antisocialno – nedružbeno) in so ga implementirale večinoma države, ki jim demokratične vrednote niso blizu ali pa jim polzijo iz rok. 

Več obveščevalnih služb že od zadnje krize leta 2008 opozarja na široko razvejanost kitajskega obveščevalnega aparata, ko pa se je začelo govoriti o zamenjavi kritične infrastrukture s kitajskimi elementi, pa je postalo vroče.
Več obveščevalnih služb že od zadnje krize leta 2008 opozarja na široko razvejanost kitajskega obveščevalnega aparata, ko pa se je začelo govoriti o zamenjavi kritične infrastrukture s kitajskimi elementi, pa je postalo vroče. FOTO: Shutterstock

'Industrijsko vohunjenje je del zunanje politike'

Kot smo že zapisali, ni nobena skrivnost, da Kitajska redno uporablja bližnjice za pridobitev tehnoloških prednosti. Kot je zapisalo že več strokovnjakov s kibernetskega področja, med drugim tudi Mikk Raud, ki deluje v Natovem centru za kibernetsko obrambo, "je Kitajska pogosto ciljala na akademske, industrijske in državne ustanove, da bi pridobila tehnološke skrivnosti." To niso delali zgolj civilisti, ampak so različni centri po svetu zaznavali, da se uporabljajo tudi elementi enot vojaškega kibernetskega varovanja. 

Leta 2013 je ameriško podjetje, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, v raziskavi zapisalo, da so v zadnjih letih identificirali najmanj 130 primerov kraj, v katerih so sodelovale enote kitajske vojske. To je bilo pred sedmimi leti, današnje številke so še višje, napadov je tudi več. Kar številni ne razumejo, je to, da Kitajci tega ne razumejo kot kršitev posebnih načel mednarodnega prava, ampak kot legitimno orodje za pridobivanje prednosti pred ostalimi, zapišejo v analizi.

Nacionalna obveščevalno-varnostna zakonodaja iz leta 2016

Prelomnica, ki jo je zaznala tudi uradna diplomacija po svetu, se je zgodila leta 2016, ko je Kitajska sprejela zakon o nacionalni "enotnosti". V njem zahtevajo, da morajo vsa podjetja "podpirati, pomagati in sodelovati z nacionalnim obveščevalnim sistemov in varovati državne skrivnosti. Država bo pomagala in ščitila posameznike in podjetja, ki bodo sodelovala." Huawei nam je pred časom zagotovil, da je to težje in da so večkrat dali programsko kodo na voljo vsem regulatorjem, da si jo ogledajo, a na nekaj ključnih vprašanj nismo dobili odgovora. 

Težava enostranskega pristopa je v tem, da v mednarodnem okolju delovanje držav pogosto omejujejo mednarodni zakoni. Kot so v poročilu o 5G za Natov center o varnosti in vplivih kitajske iz konca leta 2019 zapisali, je težko nadzorovati, kaj se dogaja na Kitajskem, saj je treba spoštovati suverenost držav. Kitajska tako lahko na mednarodnem parketu trdi eno, v domačem okolju pa dela po svoje, a dokler ne pride do prelivanja odločitev čez meje, orodij ni. To pa je eden od najbolj perečih problemov kibernetskega vojskovanja, saj se države pogosto skrivajo za paradržavnimi enotami, ki izvajajo napade, ali pa enostavno zanikajo, ker pa so hekerji skriti za državnim mejami, to ni dovolj za varnostni svet ZN. "Preprosto prepoznavanje ranljivosti, ki jo je mogoče izkoristiti (na primer skriti vstopni sistem), na primer v omrežni opremi Huawei, bi zato z vidika mednarodnega prava imelo malo pomena; vsaka kibernetska operacija bi morala biti usposobljena na podlagi dokazov za konkretna dejstva," pravi poročilo. Države imajo prepogosto zavezane roke. 

Varnostno vprašanje premaguje ekonomsko

Ko je Huawei začel ponujati "sumljivo nizke cene" pomembnih infrastrukturnih sistemov, se je vse več držav na zahodu soočalo z izbiro med varnostjo in ceno. Huawei je dajal številna zagotovila, da bodo sistemi varni, a zakonodaja iz leta 2016 in kasnejše reakcije vodilnih v Pekingu niso vzbujali verodostojnosti. Več in več obveščevalnih služb je že od zadnje krize leta 2008 opozarjalo na široko razvejanost kitajskega obveščevalnega aparata, ko pa se je začelo govoriti o zamenjavi kritične infrastrukture s kitajskimi elementi, pa je postalo vroče. 

 Huawei je poleg podjetja ZTE daleč najmočnejše kitajsko tehnološko geopolitično orodje, saj je predvsem nizka cena glavni razlog za sprejetje njihovih ponudb.
Huawei je poleg podjetja ZTE daleč najmočnejše kitajsko tehnološko geopolitično orodje, saj je predvsem nizka cena glavni razlog za sprejetje njihovih ponudb. FOTO: AP

Številne države so tako omejile dostop podjetja Huawei do ključnih infrastrukturnih projektov, a ta odziv ni bil ne enoten ne enakomeren. V Natu so zaznali, da so bili odgovori na vprašanja o varnosti po celotnem zavezništvu različna, vsak pa ima lahko učinek na skupno varnost in obrambo. Države, ki so bližje Kitajski in ki se s povečanim vplivom in vmešavanjem te države soočajo že leta, so omejile pristop. Avstralija je tako precej omejila in opredelila, na kakšen način se njihova tehnologija lahko uvede v informacijske sisteme in predvsem kam se ne sme, Nova Zelandija pa je nekaj projektov kar blokirala. 

V Evropi je veliko različnih pristopov, od omejitev, nasvetov do meglenih zagotovil, da bodo varovali kritično infrastrukturo domovine.  A dejstvo je, da ne obstajajo jasni dokazi, da bo Huawei posredoval podatke do kitajskih obveščevalnih služb, prav tako pa ne obstajajo dokazi, ki pričajo nasprotno. Gre za debato v globaliziranem svetu, kjer elektron iz Pekinga v Ljubljano potuje s hitrostjo svetlobe, zato razdalja ni več problem. Ne gre za oddaljeno težavo, ki jo bodo rešili drugi, ampak za debato, ki jo morajo začeti v Sloveniji mimo teorij zarot, temveč v okviru geopolitične varnosti. Kot je koronavirus prizadel vse države na svetu, ne glede na oddaljenost, bo v prihodnje tudi vprašanje kibernetske varnosti moralo postati del politične retorike. A je bil Svet za nacionalno varnost glede 5G sklican prepozno ali prerano, pa je povezano bolj s tem, kateri skupini pripadate. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rato
12. 05. 2020 09.14
+1
Ne me slabo razumet samo vprašam. SVEČA ali ŽARNICA? Tudi to je bila včasih dilema danes pa realnost.
Blond James
05. 05. 2020 17.23
+3
Virusa ni ščiti se proizvodnja drog v Sloveniji v krinka korona virusa
John Lewis
05. 05. 2020 16.37
+6
Virus ne obstaja!
Boris Turk 1
05. 05. 2020 11.06
+8
Komentar na: "A dejstvo je, da ne obstajajo jasni dokazi, da bo Huawei posredoval podatke do kitajskih obveščevalnih služb, prav tako pa ne obstajajo dokazi, ki pričajo nasprotno." Če damo 5 letnemu otroku pištolo v roko in jo nese v vrtec, kjer je opcija, da mu jo nekdo izmakne, prav tako ne obstajajo dokazi, da ga bo kateri od otrok pritisnil na petelina in ne obstajajo dokazi, da bo pritisnil na petelina. Geopolitična varnost ni, da govoriš o geopolitični varnosti, ko skušaš cel vrtec opremiti s pištolami, ampak nasprotno - pištole v tako okolje ne sodijo, ker se lahko zgodijo neželene stvari, ki JIH NE MOREŠ PREDVIDETI IN PREPREČITI.
Boris Turk 1
05. 05. 2020 11.08
+4
Pardon, popravek. [...] prav tako ne obstajajo dokazi, da BO kateri od otrok pritisnil na petelina in ne obstajajo dokazi, da NE bo pritisnil na petelina. [...]
Boris Turk 1
05. 05. 2020 10.56
+6
Članek omenja teorije zarot. Včasih so teorije zarot napačne, včasih pravilne. Včasih resne, včasih smešne. Vendar če dam vse teorije na kup, jih ni bolj smešnih od TEORIJ o teorijah zarot, plasiranih s strani ljudi, ki tiščijo glave v pesek in zanikajo obstoj JASNIH znanstvenih dokazov o nevarnostih neionizirajočega EM sevanja. Dokaze uglednih avtorjev, recenziranih znanstvenih študij.
Andrej Otorepec
05. 05. 2020 10.11
+14
5G je orožje!
jesenvoyo
05. 05. 2020 08.19
+18
Pravzaprav ni potrebno da je človek vedeževalec da bi mu bilo jasno, kam gredo prizadevanje, da bi ljudi spravili pod zvočno in slikovno kontrolo kjer koli, pa celo vplivali na razmišljanje, odločitve posameznikov, razumljivo po želji tistih, ki dejansko odločajo o vsem pomembnem na zemlji. Pri teh težnjah je seveda 5g samo še eden pripomoček na poti dosega tega cilja, verjetno bo temu sledil 6g, 7g itd. Posameznik bo v bistvu vedno manj svoboden tako v fizičnem kot miselnem pomenu. Na vsakem koraku v življenju se ga bo usmerjalo, mu vsiljevalo odločitve, za katere bo sicer prepričan, da so njegove, ker se ne bo zavedal, da je postal ujetnik sistema, ki ga obvladuje ozek krog ljudi. Kje pa se v zgodbo lahko vpleta virus covid 19, možno vsaj v dveh smereh, prva v zmanjšanju populacije, predvsem bolne in starejše, druga pa v razdvajanju ljudi, da se ne družijo, povezujejo, da so razdvojeni posamezniki, jasno iz preventivnih razlogov, strahom pred okužbo. Vesel bi bil, da se motim, nimam prav, se pa ne sekiram preveč, kot starejši tako ne pričakujem veliko več, kar je bilo dobrega je tako za mano, žalosti pa me, kaj bo s prihodnostjo mladih.
severnik
05. 05. 2020 08.15
+2
Huawei ni velik zaradi komunustične partije ampak zato, ker je blizu vladajočih. Enako kot drugod po svetu s podjetji. Se mi zdi, da je 5G zeeelo nevaren. Kitajski seveda. Ko pride ameriški, bo pa vse ozelenelo in bomo varni.
Boris Turk 1
05. 05. 2020 11.11
+3
Upam, da si sarkastičen v delu, kjer omenjaš ameriškega.
bozohr
05. 05. 2020 08.09
-3
Pretočnost komercialnih spletnih vsebin, hitrost igranja igric in podobne jajce so z vidika svetovnih razmerij moči še najmanj pomembne prednosti 5G tehnologije.Če poskušamo na to zadevo gledati neobremenjeno in odmislimo vse teorije zarote in (ne)dokazane trditve vam bo vsak strokovnjak povedal, da je 5G omrežje osnova za nadaljnji razvoj umetne inteligence in posledično tovarn (in tudi recimo orožja) prihodnosti, zato se niti ena država ne bo odrekla tej tehnologiji in s tem pristala na nekonkurenčnost in podrejen položaj tako v gospodarskem kot vojaškem smislu.In mimogrede, naslednji mesec bo minilo eno leto odkar je Huawei (ki naj bi bil na področju 5G tehnologije približno 18 mesecev pred konkurenco) objavil uraden začetek razvoja tehnologije 6G in njeno implementacijo v letu 2027.
sevenx
04. 05. 2020 21.59
+7
Razlika med 4g in 5g je da je 4g gps sledenje 5g pa je 3d mreža. Tudi v stanovanjih boste vidni.
kick.your-ass
04. 05. 2020 21.57
+7
Vedno slabša podtikanja komunistični h medijev in hobotnice...čista komunisticna metoda, vsak mandat Janše ista zgodba ..
kick.your-ass
04. 05. 2020 21.58
+0
Von_Clausewitz
04. 05. 2020 21.52
+7
To drži kar piše v članku in sem proti 5G, ko ima Kitajska prste vmes. Ne maram jih ravno zaradi tega, ker so navadni lešinari, ki samo vohunijo naše tržišče in posledično ga tudi osvajajo zaradi nizkih cen. Je pa še ena zgodba pri 5G ta pa se imenuje Tesla...enako velja glede varnosti in še bi se lahko dodalo. Starlink=Skynet ! Terminator...
karryn
04. 05. 2020 21.39
-3
Je sklic Sveta za nacionalno varnost zaradi tehnologije 5G pretiran ali prepozen korak? to je naslov, ko je JJ na vladi....nikoli ok....kako prozorno, novinarčki......
štrekeljc
04. 05. 2020 21.22
+7
Popoldan sem napisal, da je 5G le izgovor za sklic Sveta za nacionalno varnost. Zdaj se že ve, o čem so v glavnem razpravljali: o tem kako spremeniti zakonodajo, da bo ablast v primeru epidemije lahko na ulico poslala vojsko. O 5G je bilo govora le simbolično.
Teoretik zarot
04. 05. 2020 20.54
+30
Za Slovenijo brez 5G
nik500
04. 05. 2020 21.38
-22
Ti veš da ti 5 G naloži film v 10 s. Spletno stran pa okoli 1 ms. Z 5 G lahko gledaš filme in video posnetke v ločljivosti 8 K.
štrekeljc
04. 05. 2020 21.59
+14
Boris Turk 1
05. 05. 2020 11.14
+4
5G ne more bit hitrejši od optike. Frekvence optike so višje.
Teoretik zarot
04. 05. 2020 20.47
+1
Če še niste vedeli cigareti tudi niso škodljivi.
Trembalajek
04. 05. 2020 20.44
+4
Najbrž ni v povezavi z nacionalno varnostjo, nekje sem prebral, da je ena izmed tajnic v kabinetu predsednika vlade s sabo pripeljala kar svojega fanta.
TheEarthIsFlat
04. 05. 2020 20.36
+10
Satanizem je pač razširjen po celem svetu, in kuje zarote proti človeštvu in svetu nasploh, tako na Kitajskem kot v Ameriki in Evropi, a sedaj za nekaj časa bo poražen,
bikoborec69
04. 05. 2020 20.22
+25
Sicer antene že visijo. Da vidimo Janša če maš jajca reči ne 5G?
štrekeljc
04. 05. 2020 21.30
+5
Veš, da ne bo rekel NE! Ne bo rekel NE proviziji in ne bo rekel NE povečani možnosti nad nadzorom državljanov.
hotchilipoper
04. 05. 2020 20.12
+19
Prepozen,jih že montirajo,samo zaradi karantene nobeden ne ve
muci007
05. 05. 2020 11.31
+2