Znanost in tehnologija

Novo odkritje o Nefertiti: zgodba spominja na Igro prestolov

Ljubljana, 09. 09. 2018 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
37

Španski arheoastronom Belmonte, ki se je te dni mudil pri nas, nam je priznal, da se pri svojem delu pogosto sreča z vprašanji, na katera nima odgovora. Je pa njegovo nedavno odkritje o egipčanski kraljici Nefertiti sprožilo polemično debato. Zaupal nam je tudi, kaj si misli o t. i. bosanskih piramidah, obstoju boga in astrologiji.

Objavljamo drugi del pogovora s španskim arheoastronomom Juanom Antoniem Belmontejem Avilesem, ki je ta teden o svojih odkritjih predaval v Ljubljani. Prvi del pogovora lahko preberete na tej povezavi.

Belmonte pravi, da so njegova "frustracija" Maji. Medtem ko se je namreč precej dobro naučil brati hieroglife, pa je Majevska pisava precej trd oreh za vse znanstvenike, čeprav je v večji meri že razvozlana. Civilizacija, ki jo najbolj pozna in jo je tudi največ raziskal, pa je starodavni Egipt. Med drugim je postavil novo hipotezo o eni najbolj zanimivih osebnosti iz obdobja faraonov. Zgodovinarji bodo potrebovali še nekaj časa, da sprejmejo mojo hipotezo o Nefertiti, pravi. Kaj je s svojimi sodelavci odkril, nam je zaupal v pogovoru.

Od kod izvira naš koledar, naša percepcija in štetje časa?

Vse večje stvari našega koledarja so zasluga starih Egipčanov, vse slabosti – kot so 30, 31 ali 28 dni – so od starih Rimljanov. Rimljani so vzeli svoj koledar in ga na nek način "poegipčanili". Strukturo 365 dni v letu so odkrili Egipčani, prav tako prestopno leto, čeprav ga sami niso uporabljali.

Belmontova hipoteza, da se je Nefertiti razglasila za faraona in da je bila teta Tutankamona razburja egiptologe.
Belmontova hipoteza, da se je Nefertiti razglasila za faraona in da je bila teta Tutankamona razburja egiptologe. FOTO: AP

S pomočjo arheoastronomije ste odkrili tudi nekaj zanimivega o egipčanski lepotici Nefertiti, ženi faraona Ehnatona. Nam zaupate, do kakšnih ugotovitev ste prišli in kako?

Vse se je začelo zaradi proučevanja orientiranosti glavnega templja v Amarni. Želeli smo pomagati pri kronološki diskusiji o tem obdobju. Vedno me je navduševala Nefertiti, med svojim delom pa sem ugotovil, da lahko pomagam pri interpretaciji osebnosti te kraljice. Zato sem se poglobil v to tematiko. Ker imam tudi nekaj znanja o genetiki, malo se ukvarjam z arheologijo, sem vse skupaj uporabil – astronomijo, genetiko, arheologijo, epigrafiko – da sem ustvaril teorijo o zadnjih letih Amarne. Objavili smo jo in še vedno poteka debata o tem. Je zelo vznemirljiva, hkrati pa najbrž ena najbolj kontroverznih tem v egiptologiji. 

Kaj ste torej odkrili o njej?

Moja teza je, da se je Nefertiti po smrti moža Ehnatona razglasila za faraona. Verjetno je vladala vsaj dve ali tri leta. Pisala je celo Šupiluliumi, kralju Hetitskega kraljestva, in mu predlagala, da se eden od njegovih sinov poroči z njo in postane kralj Egipta. Vendar je načrt spodletel. Nato se je na prestol na nek način povzpel Tutankamon in nato je ves spomin na Nefertiti izbrisan, uničen.

Arheoastronom Juan Antonio Belmonte Aviles je raziskovalec na Inštitutu za astrofiziko na Kanarskih otokih in profesor na Oddelku za astrofiziko Univerze La Laguna na Tenerifih v Španiji. Ta teden se je mudil v Ljubljani, kamor je prišel na povabilo predstojnika Inštituta za antropološke in prostorske študije Ivana Šprajca.

Zveni skoraj kot zgodba Igre prestolov ...

Točno tako. Pravzaprav ste zdaj primerjali Johna Snowa s Tutankamonom in Nefertiti z Daenerys Targaryen. Zgodbi sta si zelo podobni, vendar ne vemo, kaj bo prinesla nova sezona. Situacija je primerljiva: imamo nečaka, ki je legitimni naslednik prestola, in imamo teto, ki do prestola nima jasne pravice, če je do njega upravičen nečak. Vidite, odkrivamo zanimive zgodbe. To se je dogajalo v Amarni zadnja leta v zgodovini tega mesta. 

Verjetno je najtežje odgovoriti na vprašanje: zakaj. Zakaj so nekaj počeli? Zakaj so bile piramide zgrajene na takšen način?  Lahko sploh kdaj razrešite te uganke?

Ne, včasih se pojavijo vprašanja, na katera nimamo odgovorov. Denimo, vprašanje piramid – če vzamete večino knjig o egiptologiji, boste tam prebrali, da gre za jasen primer evolucije v arhitekturi. Vendar, to me je vedno begalo na nek način. Najbolj fascinantna stvar pri znanosti je, da nikoli ne veš, kaj te čaka.

Omenili ste, da bi radi bolj razumeli Maje, ki so prav tako gradili piramide. Tudi nekatere druge civilizacije po svetu so jih. Obstajajo tudi piramide na Kitajskem. So med njimi kakšne povezave? So vse poravnane glede na smeri neba?

Da. Vendar tu gre za fenomen konvergence. Poglejte, naši možgani so povsem enaki od Avstralije do Aljaske – vedno delujejo na enak način. Torej, ko se ljudje soočimo s podobnimi težavami, ponavadi poiščemo podobne rešitve. Če želite komunicirati z bogovi, potem se morate povzpeti navzgor. Kako to najlažje naredite? Povzpnete se na goro. Ko v bližini nimate gora, kaj potem storite? Naredite umetne gore, to so piramide.

Ste morda slišali za t. i. bosanske piramide in kaj si mislite o tem?

Slišal sem, nisem pa nikoli bil tam. Moj osebni vtis je, da gre najverjetneje za naravne strukture in da je v igri pareidolija – naša potreba po tem, da iščemo vzorce v naravi, okoli sebe. Mislim, da gre za to. Tudi jaz živim na otoku, kjer imamo veliko goro, vulkan Teide, ki je videti kot piramida. Vendar, nikoli ne bi pomislil na možnost, da so jo zgradili starodavni prebivalci otoka. Ne, gre za goro. Moram pa priznati, da nisem obiskal t. i. bosanske piramide. Prebral pa sem knjigo bosanskega raziskovalca, ki naj bi jih odkril, in ni me prepričal. To je vse, kar lahko rečem, zato ker podrobneje zadeve sam nisem proučeval.

Na treh predavanjih v Ljubljani je Belmonte na kratko predstavil svoje ugotovitve o starodavnih civilizacijah.
Na treh predavanjih v Ljubljani je Belmonte na kratko predstavil svoje ugotovitve o starodavnih civilizacijah. FOTO: Miro Majcen

Kaj ste se naučili o vesolju ali o človeštvu med proučevanjem teh arheoloških artefaktov?

Dobro vprašanje. Kar sem se naučil, je, da so ljudje vedno skušali odgovoriti na ista vprašanja. Od kod prihajamo? Kam gremo? Kdo smo? Ali smo sami? Vedno ista vprašanja. Stari Egipčani so na njih skušali odgovoriti z gradnjo piramid. Danes jih skušamo rešiti z opazovanjem planetov zunaj našega Osončja preko ogromnih teleskopov. 

Se tudi vi sprašujete ista vprašanja?

Seveda. Z eksoplaneti se ukvarjam, ker mislim, da je to del astrofizike, ki bi lahko pomagal odgovoriti na dve pomembni vprašanji: kdo smo in ali smo sami v vesolju? Raziskovanje eksoplanetov je edino področje astrofizike, ki lahko razreši ti dve vprašanji. Če ga bomo sploh kdaj rešili. 

Kot znanstvenik vedno iščete dokaze in izvajate poskuse, da pridete do neke ugotovitve. Pogosto pa se ljudje, ko so soočeni z nečim, kar ne znajo pojasnit in nimajo dokazov, obrnejo k religiji. Ste tudi vi kdaj pomislili, da je morda za vsem skupaj nekaj večjega?

Sprašujete me, če verjamem v boga?

Sprašujem, če morda iščete dokaze za ali proti obstoju boga ...

Naj odgovorim z besedami nekoga, ki je pred mnogimi leti dejal: "Hipoteza o obstoju boga za mojo znanost ni potrebna." Ne morem trditi, ali bog obstaja. Tega preprosto ne potrebujem. Prav tako pa ne morem trditi, da on ali ona ne obstaja. 

Kako pa kot astronom gledate na astrologe in na to, da nekateri verjamejo, da premikanje planetov vpliva na življenja ljudi?

Astrologija in astronomija sta bili praktično eno in isto do 14. stoletja. Takrat so eksperimenti Kepplerja in ostalih dokazali, da astrologija nima resničnega pomena. V znanosti lahko naredite nek poskus, ki ga lahko nato ponovite in s tem preverite svoje ideje in svoje teorije. Tega pa v astrologiji ne morete narediti. Je nemogoče. Seveda lahko naredite neko napoved, a dejstvo je, da je verjetnost, da boste zgrešili, ista, kot če rečete nekaj povsem naključnega. Ni čisto nobenih dokazov, da je kaj na tem. Astrologija je žal obdržala ime, ki bi pravzaprav moralo pripasti nam. Saj je ime astrologija paralelizem z biologijo, geografijo, teologijo ... Potemtakem bi morala biti veda, ki proučuje zvezde astrologija. Zato mi raje tem astrologom rečemo horoskopisti, ker se s tem ukvarjajo. Izdelujejo horoskope, ne ukvarjajo se z znanostjo. Verjamejo v to, vendar to je religija, ni znanost.

Pred leti je bilo popularno prepričanje, da so Maji napovedali nekatere dogodke v prihodnosti, celo konec sveta. Ste med raziskovanjem starodavnih civilizacij naleteli na kakšne tovrstne napovedi?

Maji niso napovedali konca sveta. Čas so dojemali ciklično in enostavno se je en cikel koledarja zaključil leta 2012, vendar to ne pomeni, da je ta cikel pomenil konca sveta. Namen teh koledarjev ni bil, da napovedujejo dogodke. Vedno pa se bodo pojavljale apokaliptične teorije. Celo v Bibliji. Apokalipsa (Razodetje) Svetega Janeza je napoved konca sveta. Ne omenja točnega datuma, vendar je nekdo namignil, da bi to lahko bilo leta 1000. Zato so bili leta 1000 panični, da se bo nekaj zgodilo. Nič se ni zgodilo. Nikoli se nič ne zgodi. In če berete Koran, dobite občutek, da bi se moral konec sveta zgoditi že za časa življenja Mohameda. Vendar je umrl in nič se ni zgodilo. Nato so prvi sledilci njegovega nauka čakali, da se bo konec zgodil v naslednjih nekaj letih. Zdaj smo že leta 1439 po islamskem štetju in svet se ni končal. 

Za konec pa še k aktualnim temam. Ta hip poteka debata v Evropski uniji, ali naj obdržimo poletni čas skozi vse leto ali pa še naprej dvakrat na leto prestavljamo uro. Kaj bi se po vašem mnenju zgodilo, če bi ostali na poletnem času?

Ni nobenega objektivnega dokaza, da je prehod iz poletnega na zimski čas kakorkoli uporabno. Za to ni dokazov. Če bi ostali na poletnem času, bi to bilo bolje za gospodarstvo čez zimo, saj bi se stemnilo pozneje. Veliko trgovanja, predvsem nakupovanja pa se odvije ravno pozno popoldne. Torej, če bi v tem času v Evropi še vedno imeli nekaj svetlobe, bi se ljudje lažje odpravili na ulice. Bi pa to pomenilo težavo za nekatere evropske države, denimo Španijo. Del Španije je preveč na zahodu, za to, da bi se ravnal po srednjeevropskem času, zato bi mi še vedno morali spreminjati uro, da bi bili usklajeni s Portugalsko in Britanskim otočjem. Kajti, v nasprotnem bomo hodili v službo ob 8. uri v popolni temi. In tudi to je nesmiselno – če začnemo z delom sredi teme, pomeni, da porabimo več elektrike. 

Nekatere države bodo morale še naprej spreminjati uro. Z ekonomskega vidika pa bi bilo idealno, če bi obdržali poletni čas skozi vse leto. Sprememba ure tudi zelo slabo vpliva na otroke. To, da jih silimo, da svoj cirkadiani ritem (cikel budnosti in spanja) spreminjajo za eno uro naprej ali nazaj, je slabo za njihov organizem. O tem sem se prepričal pri svoji hčerki, ki je zdaj stara osem let. Torej, težave, ki jih povzroča sprememba ure, so najbrž večje od domnevnih gospodarskih prednosti zamika ure, za katere pa ni dokazov.

Najlepša hvala za pogovor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
30. 08. 2019 10.51
+0
tale kje en zaplankanec, ki razen svojega področja ne obvladuje nič. mogoče mu bo kdo kdaj kaj razložil glede naravne ure, melatonina ipd, da ne bo tak tepec. da bo vsaj na uro vedel. taki, ki se delajo pametni za vsak drek so prav nadležni. niso znanstveniki ampak pametuni. deluje kot v takem primeru: na koncu pa še vprašanje, kaj si mislite o sevdalinkah in se tip razpriča ko nor. eto.
snifff
23. 09. 2018 10.52
+4
Ko je prišel Kolumb v ameriko, je domačine vprašal, če so te piramide zgradili oni, pa so mu rekli, da so že tam bile zgrajene. Ko je mislim da Heron (nisem točno prepričan) prišel v Egipt, je od egipčanov dobil enak odgovor, da se bile že narejene. Kdo jih je torej zgradil?
DeBill
30. 08. 2019 10.48
+2
njihovi predniki, le kdo. vprašali so ene postcivilizacijske tepčke namreč
Christi Miles
10. 09. 2018 09.31
+10
Priznajo naj raje, da piramide sploh niso grobnice, saj niso v njih nikoli našli nobenega faraona. Prav tako se pojavljajo na vseh celinah, največja pa je še vedno Keopsova, po masi tudi še velja za najtežji umetni objekt na planetu. Zanimivo, da se vseh teh stoletjih ni pogreznila niti za centimeter
gozdar1
10. 09. 2018 11.42
+6
Ni vse v teži ampak je pomembna tudi površina na katero je le ta razporejena. To , da najdeš piramide po vsem svetu pomni samo to, da so naši predniki našli podobno rešitev za isti problem. Brez jekla namreč težko zidaš v višino.
snifff
23. 09. 2018 10.47
+3
Največja piramida je velika bela piramida ki leži na kitajskem v gorovju Quinling, v višino meri 300m, egipčanska pa mislim da 146m.
1918
09. 09. 2018 21.33
+7
lepotica ki prihaja, fantastičen obraz, danes ena najslavnejših žensk v zgodovini
Christi Miles
10. 09. 2018 09.31
+0
Nevzdrzni
09. 09. 2018 20.46
+9
Pravicaje
09. 09. 2018 20.28
-11
Neki znanstvenik ? Večina odgovorov na znanju ljubiteljskega arheologa ! Novo odkritje o Nefertiti - " Moja teza je ...... " Hvala piscu za tako dih jemajoče novo odkritje in briljanten intervju !
macro
09. 09. 2018 19.23
+3
Haha ker nimaš gore pač zgradis piramido.
Erin Straus
09. 09. 2018 18.40
-10
egipt varda ....
Kollerik
09. 09. 2018 18.34
+1
zgodovinska Daenerys Stormborn....
BroNo1
09. 09. 2018 18.14
+1
Polsi sigurno izmisljijo, po večini so domneve pol pa kukr so tile tipi nakladači oz. kolk zna dotični basat...in tako nastaja zgodovina.
ivan res grozni
09. 09. 2018 20.00
+25
Znanstveniki zanesljivo niso nakladači in si zadev ne izmišljajo. Oboje pripada politikom.
Quatflow
09. 09. 2018 22.27
+1
Naj si jih ne bi izmišljevali, vendar kako pa veš oz. na podlagi česa zagotovo veš, da imajo 100 procentno prav? In glede na to, da smo vsi zmotljivi? In glede na lastno interpretacijo in lastna prepričanja? In glede na to, da si tudi sami niso čisto na jasnem z velikimi stvarmi in so si celo med seboj v nasprotju s prepričanji? In glede na to, da se znova in znova odkrivajo "zgodovinske" stvari in se spreminjajo dotedaj zagotovljena dejstva zaradi novih odkritij? Jaz bi raje sledila svoji intuiciji, je lahko več resnice tu, ne izključujem pa tudi dejstev, za katera so realna in zgodovinsko potrjena. Ampak z distanco prideš tudi do zanimivih spoznanj..
baubax
09. 09. 2018 17.54
+12
Piramide naj bi bile stare med 5000 in 8000 let. Ok vse lepo in prav. Samo zakaj pa je svinga stara okol 120000 ? Potem pse naj bi imeli ljudje v lasti okol 40000let . Ampak, če je bila svigna prvotno oblikovana o psa, ki naj bi bil čuvaj mrtvih anubis? Realnost je taka, da vemo zelo malo v svoji zgodovini. Ker je bilo večina stvari uničenih.
Kollerik
09. 09. 2018 18.37
+3
bau.... uradni establišment še kar bremza nova spoznanja o naši zgodovini, toda kljub temu močno prebija. Samo v Italiji je kar pet kompleksov piramid, ki pa jih zaenkrat še nočejo raziskovati...posejane so po celemu svetu. Starost pa od ca. 30.000 let naprej...
baubax
09. 09. 2018 19.19
+12
Tisti, ki vodijo svet imajo vse znanje zgodovine. Zato jim pa vse tako lepo uspeva. Znanje iz zgodovine je moč.
macro
09. 09. 2018 19.24
+3
Ja z vesoljnim potopom. Pise v vseh verskih knjigah.
ivan res grozni
09. 09. 2018 19.57
+1
ivan res grozni
09. 09. 2018 19.58
+11
Tisti, ki vodijo svet, nimajo pojma o zgodovini, niti jih ta ne zanima.
antilevi?ar
10. 09. 2018 16.40
-4
Vse je delano konec 17 stoletja. Poglej si razglednice iz tistega časa, ni sfinge nikjer, torej?
alien8potnik
09. 09. 2018 17.18
+16
nefertiti???? a ni nefretete????
alien8potnik
09. 09. 2018 17.19
+6
Menes
09. 09. 2018 18.47
+13
Ja, Nefertiti uporabljajo v anglosaksonskih državah, pri nas pa Nefretete.
rovte
09. 09. 2018 17.03
-33
Nikoli mi ni bilo jasno in mi ne bo, kako lahko tako natančno določijo starost najdb, pa naj si bo to fižol seme, sir, okostje ali kaj drugega /npr.7000 let., 50 let pred n.š. itn)Na koncu bomo prišli do spoznanja, da stvarnik res obstaja.
Kollerik
09. 09. 2018 18.42
+30
Vsako živo bitje tekom svojega življenja vase posrka tudi določene mikro količine radioaktivnih snovi. In ko bitje premine, se začno te radioaktivne snovi razkrajat. Razkroj radioaktivnih snovi pa poteka izredno počasi in kar je za določevanje starosti najpomembneje, po zelo zanesljivem časovnem vzorcu. In ravno na podlagi faz razpadanja teh radioaktivnih snovi lahko zelo dobro določijo starost, kdaj je kdo umrl.
antilevi?ar
10. 09. 2018 16.42
-6
gogi_
09. 09. 2018 16.47
+6
Ja k nic ne pove,vse kao neki od neki za nic. Prevarant med prevaranti. Brez dokazov in oprijemljivih teorij. Kopiranje drugih izjav in brez hrbtenice. Cisto nic novega ni povedsl in nic potrdil in ovrgel. Torej eno samo nebuloziranje. In to ni vredno clanka je pa masilo za naivne in nevedne.
Menes
09. 09. 2018 18.49
+8
Pa kaj misliš, da bo v enem kratkem intervjuju razložil vse teorije in nanizal dokaze?
MKII
09. 09. 2018 16.43
-8
In če berete Koran, dobite občutek, da bi se moral konec sveta zgoditi že za časa življenja Mohameda. Vendar je umrl in nič se ni zgodilo. Belmonte se je tule lepo zlagal. Namreč, nikjer v Koranu ne piše eksplicitno, kdaj bo konec sveta. Kaj pa lahko zvemo je to, da kdaj bo, ve samo Bog. Tako da, tkzv znanstvenik, ne laži.
gogi_
09. 09. 2018 16.59
-4
Wheels se popolnoma strinjam. On ni znanstvenik,je nakladac in mazac ki se je znal prodat se bolj neumnim od sebe.
Menes
09. 09. 2018 18.50
+1
1918
09. 09. 2018 21.24
+5
uh,dotaknil se je nedotakljivega, tu se pa oglasijo pravoverni
lojzekstajerski
09. 09. 2018 16.43
+10
takšne članke imamo radi!zanimivo
Kollerik
09. 09. 2018 18.43
-6
folk dosti bolj zanima kak ronči ali šiško, kot njegova lastna preteklost