Znanost in tehnologija

Kaj je v črni luknji?

Ljubljana / Washington, 13. 04. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mi.K. / Ti.Š.
Komentarji
92

Toliko kot navdušuje, tudi buri duhove: nedavno prvič fotografirana črna luknja. Njen premer je ogromen - znaša neverjetnih 10 milijard kilometrov, kar je večje od našega celotnega osončja. A kaj ta 'pošastni vesoljski pojav', ki mu nič ne more uiti, pravzaprav sploh je? In kaj njegova prva fotografija pomeni za znanost in za človeštvo?

Strokovnjake in znanstvenike, pa tudi širšo javnost te dni navdušuje prva fotografija črne luknje.

Slavno fotografijo oziroma prvo pravo sliko črne luknje ima na računalniku tudi Tomaž Zwitter, profesor s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. A mnogim se ob tem zdaj zastavlja vprašanje: "Kaj ima od tega zdaj človeštvo?"

"V sredo je bila objavljena najbolj podrobna slika česarkoli, kar smo do zdaj posneli. In to že samo po sebi nekaj pove. Namreč resolucija te slike in podrobnosti, ki jih vidimo, so takšne kot recimo če bi iz Ljubljane opazovali milimeter ali celo manj veliko zrno v New Yorku," odgovarja profesor. In prav ta temna senca, ki se jo vidi na fotografiji, je približno te velikosti.

Prva fotografija črne luknje v zgodovini.
Prva fotografija črne luknje v zgodovini. FOTO: Event Horizon Telescope

In čeprav se najnovejši dosežek morda sliši kot znanstvena fantastika, pa si ga - kot je izpostavil na novinarski konferenci v sredo eden fizikov, ki so sodelovali pri projektu – vendarle lahko razlagamo kot znanstveno dejstvo. Astrofizik Zwitter razlaga: "Na eni strani je splošna teorija relativnosti, ki stoji za vsem skupaj in je zelo 'elegantna' teorija z malo številkami, ki jih je treba nastaviti, ampak ki da zelo jasne napovedi. Tako da je bil objavljeni rezultat na nek način lahko kar pričakovan. Na drugi strani pa ta 'pričakovano' pomeni tudi "lepo je videti" in čisto enostavno lahko naredimo tukaj piko."

Prva slika črne luknje je izjemno, izjemno podrobna. In tukaj se vidi, kaj dobimo, če imamo takšno točnost. Tomaž Zwitter, astrofizik in profesor na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko

A če tega ne želimo narediti, je – tako profesor – potencial ogromen. "Se pravi: na eni strani se vidi, da ta snov okrog črne luknje dejansko ni razporejena samo v nekem disku, ampak precej sferično – nekaj, kar smo svoje čase tudi 'gruntali', kako se to dogaja. Namreč: ta konkretna galaksija je aktivno galaktično jedro in ko smo pred 15 leti klasificirali ta jedra, je bila to ena bistvenih trditev – da ne bo samo disk, ampak da se bo dobilo okrog eno takšno korono."

"Potem pa seveda, če pogledamo – to so štirje dnevi opazovanja. Sliši se malo, pa seveda ni, zadaj je ogromno podatkov. Ampak, kar je bistveno, je pa to, da bo še mnogokrat možno imeti takšne štiri dneve," meni sogovornik.

"Če smo posebej humoristični, lahko rečemo, da tam sedijo za mizo kot midva, le da oni pijejo pivo," na vprašašanje novnarja Mihe Kranjca kaj se dogaja v črni luknji odgovarja Tomaž Zwitter.
"Če smo posebej humoristični, lahko rečemo, da tam sedijo za mizo kot midva, le da oni pijejo pivo," na vprašašanje novnarja Mihe Kranjca kaj se dogaja v črni luknji odgovarja Tomaž Zwitter. FOTO: POP TV

Ti objekti so po besedah Zwitterja spremenljivi – če nekaj pade vanje, se vidi odmev, kako se objekt sam spreminja, njegova okolica in kako se pravzaprav generirajo, v tem primeru skoraj s svetlobno hitrostjo, curki, snovi, ki brizgajo ven. "To so stvari, ki dejansko leta 1990, ko sem jaz doktoriral, še predstavljala odprta vprašanja. To so sicer še zmeraj, le da lahko vidimo. In šele v roku let se bo nabralo dovolj opazovanj, da bomo lahko rekli: Takole je." Se je po njegovih besedah v znanosti doslej zmeraj izkazalo, da si človek samega sebe predstavlja kot bitje z veliko domišljije, a je ima narava bistveno več. "Se pravi, da ni nemogoče, da bomo našli nepričakovano ter da bomo nekoč videli, kako stvari resnično stojijo, in ne kot mislimo, da je."

Fotografija dogajanja v času, ko so medtem na Zemlji izumirali dinozavri

Fotografirana črna luknja je velikosti, primerljive približno z našim osončjem. "To velikost vidite na razdalji 55 milijonov let potovanja svetlobe. Stvar je resnično ogromna," ponazarja profesor Zwitter.

Že podatek, da se je ta dogodek, ki so ga ujeli, zgodil pred 55 milijoni let, marsikomu skrivi lase oziroma si ga sploh ne moremo predstavljati. Kako je torej možno tako oddaljeno črno luknjo ali galaksijo na tak način sploh ujeti? "Dajmo pomisliti: 55 milijonov let nazaj – dinozavri so ravnokar izumrli, prvi sesalci so se počasi bližali temu, da postanejo pomembna živalska vrsta. 55 milijonov let nazaj, uh, človek je 30-krat mlajši. Potem pa se na koncu pogovarjamo o črni luknji. Vemo, da ima ta nekako 6,5 milijarde Sončevih mas – to je veliko oziroma malo več kot smo pričakovali, vsaj na zgornji meji," odgovarja Zwitter.

Kot ponazori za primerjavo, je velikost te črne luknje oziroma velikost tako imenovanega dogodkovnega horizonta približno takšna kot od tukaj do misije Voyager (najbolj oddaljene misije, ki jo je človeštvo doslej poslalo v vesolje), se pravi približno 100-kratna razdalja Zemlja–Sonce.

Veliko je v znanstvenih in raziskovalnih krogih zadnje čase torej govora tudi o dogodkovnem horizontu ('event horizon').  Tega sicer sami po sebi ne moremo videti, ker črnina v notranjosti ni dobesedno horizont oziroma tega horizonta ni mogoče videti, je pa to neka senca. Ko razloži profesor, torej senca v tem smislu, da če bi svetloba izza črne luknje hotela iti v naši smeri in preveč blizu črni luknji, bi pa padla noter in je ne bomo opazili. "Mora iti tako, da jo pravzaprav ukrivi okrog in od tega pride ta obroč, ki se ga vidi. Prav tako je moč opaziti, da se ta obroč vrti – na eni strani je svetlejši, na drugi strani je manj svetel. To pomeni, da imamo vrtenje – v tem primeru v smeri urinega kazalca. To vrtenje je hitro, primerljivo s svetlobno hitrostjo in zaradi tega je tisti del, ki se nam bliža, svetlejši." To je sicer znan pojav iz teorije relativnosti – tako imenovano doplerjevo ojačanje. "Marsikaj od tega razumemo, nam je takoj jasno kaj pomeni. Je pa treba biti seveda tudi skromen – in to zelo cenim pri ekipi, ki je fotografijo objavila – in se zavedati, da nekaterih stvari še ne vemo. Recimo ne vemo, kako se ta črna luknja vrti, kako je z magnetnimi polji, ne poznamo natančne geometrije snovi v njeni okolici," pripoveduje Zwitter in dodaja, da pa lahko lahko vse to nekoč spoznamo preko opazovanj spremenljivosti in lahko, če ne drugega, v kratkem tako pričakujemo še sliko črne luknje v središču naše galaksije.

A kako močna je pravzaprav gravitacija v središču in kako bi to sploh lahko izrazili z neko otipljivo, plastično primerjavo? "Gravitacija tam je zelo močna. Je pa to težko opisati, ker smo pravzaprav mi majhni, veliko smo le okoli dva metra. In če si velik dva metra, se pač ne pozna zelo kako močno te vleče takšna črna luknja za glavo, ali pa za noge," pove sogovornik. Kot še dodaja, pa je to tudi pravzaprav zanimiva lastnost teh orjaških črnih lukenj. "V njihovi okolici pravzaprav morda niti ne opazite kaj se vam dogaja, ko letite noter. Tako da če bi morali vedno najti neko uporabno vrednost astronomije – jaz bi tukaj seveda govoril o tehnologiji, pa o zvedavosti – ampak, če moramo res 'na trdo' – če bi bili na primer v vesoljski ladji in bi leteli proti črni luknji, potem bi bil astronom koristen član ekipe, ker bi nam povedal, da se bližamo črni luknji in bi morda lahko še dovolj zgodaj obrnili proč."

Stvar je – tako Zwitter – nekako podobna dvigalu, ki bi se mu utrgala vrv in bi se nam, dokler ne bi padi na tla, zdelo, da pravzaprav lebdimo, da se nič posebnega dogaja, kajti mi in dvigalo padamo hkrati. "Nekaj podobnega je tudi v bližnji okolici črnih lukenj."

In kaj bi se zgodilo, če bi padli v črno luknjo?

Je pa tudi potovanje v času oziroma skozi čas po mnenju profesorja zanimivo vprašanje, oziroma del, spekter relativnostne teorije. "Na eni strani si lahko zamišljate potovanje v času, na drugi strani pa bi seveda radi vedeli, kako boste to opazovali? Se pravi: zanima vas, kako boste svetlobo videli v takem primeru. A v bližini črnih lukenj ni preprosto računati, kako se svetloba giblje. Potrebujete namreč zelo efektivne tehnike za izračun takšnih enačb. Profesor Čadež (Andrej – op.p.) je vodil ekipo, ki je pred 15 leti skupaj s kolegoma Kostičem (Urošem) in kolegico Gomboc (Andrejo) – so izračunali, kako to gre in razvili zelo uporabno metodo, s katero vam hitro uspe pogledati, kakšno sliko boste dobili. In te slike oziroma fotografije, ki so jih posneli zdaj, so zelo podobne tistim, ki so jih takrat dobili slovenski kolegi. Tako da se stvari lepo ujemajo."

Zwitter: To je 'zadeva', ki lahko nekoč dobi tudi Nobelovo nagrado

In kako Zwitter kot astrofizik gleda na nedavno odkritje? Je to eno izmed fundamentalnih odkritij v fiziki, ali je to eno izmed številnih tistih – denimo – prvoligaških? "To je 'zadeva', ki lahko nekoč dobi tudi Nobelovo nagrado. Zdaj je tako namreč mogoče neposredno videti, kaj se v nekih zelo eksotičnih okoljih, v neposredni okolici črnih lukenj dogaja."

Fotografirana črna luknja je velikosti, primerljive približno z našim osončjem. "To velikost vidite na razdalji 55 milijonov let potovanja svetlobe. Stvar je resnično ogromna," ponazarja profesor Zwitter.

Je pa stanje snovi tam noter po njegovo takšno, da nekatere stvari še vedno niso jasne. "Recimo konkretno v tej galaksiji M87: zelo masivna črna luknja (zato jo tudi vidijo), v katero pada kar nekaj snovi. Takšna črna luknja vsakih par mesecev 'požre' celo za kakšno zvezdo snovi. Ven pa brizgata dva curka snovi, in za tisti curek, ki ga vidimo, vemo, da se giblje snov skoraj s svetlobno hitrostjo in da je ta curek izjemno dobro usmerjen. Ni nam sicer jasno, kako sploh pride do tega usmerjanja. A ker se to dogaja v neposredni okolici črne luknje, vemo, da je to verjetno posledica nekih magnetnih polj, ki jih s s sabo nosi snov. Ja, stvar je fantastična."

Mlada raziskovalka Katie Bouman.
Mlada raziskovalka Katie Bouman. FOTO: 24ur.com

A kako se to noter dogaja oziroma kakšen sistem deluje? "Zelo težko je stvari izračunati in na koncu, ko bomo imeli nova opazovanja, ko bomo videli, kaj se dogaja, šele potem bo teorija lahko ugotovila, kaj je od idej, ki jih imamo, res in kaj ne. So pa seveda to zelo, zelo komplicirani računi in astrofiziki poskrbimo, da svetovni računalniki niso brez posla," še zaključuje profesor Tomaž Zwitter.

Več informacij o zgodovinskem dosežku ekipe pod vodstvom Katie Bouman pa ima tudi večkrat nagrajena astrofizičarka Andreja Gomboc z Univerze v Novi Gorici. Gombočeva, ki je bila v času pogovora za oddajo 24UR ZVEČER v Bruslju, na srečanju ob 100-letnici Mednarodne astronomske zveze, pravi, da je posnetka fotografija 'glavna zvezda' srečanja.

"To je res prvič, da lahko vidimo mejo črne luknje, njen horizont in senco. Največji preboj pri tem dosežku pa je pravzaprav eksperimentalna raven – kako doseči tako dobro ločljivost. Torej, kako zložiti goro podatkov – 5000 terabajtov iz osmih radijskih teleskopov v eno ostro sliko," pojasnjuje astrofizičarka. "Potem pa, ko enkrat imamo to sliko, ni več težko izmeriti velikost sence črne luknje in določiti njeno maso. Nekoliko težje je sicer modelirati, kako se snov in svetloba gibljeta okoli črne luknje v tem disku."

Ko so pred 15 leti to počeli s Čadežem in Kostičem, so – tako Gombočeva – uporabljali še relativno preproste modele, danes pa so ti veliko bolj zapleteni, vključujejo tudi vpliv magnetnega polja. "In potem s primerjcvo teh simulacij in novih, tako ostrih posnetkov, kot je ta, lahko proučujemo, kako se snov giblje v bližini horizonta črne luknje in tudi veljavnost zakonov fizike v tako ekstremnih pogojih, kot so tam."

A kaj je notri, pa ne vemo, oziroma sklepamo – še naprej ostaja v domeni hollywoodske domišljije. Preblizu robu namreč ne smemo, niti tehnika ne. "Če bi izvedeli, kaj je v črni luknji, bi bil to slab znak, ker bi pomenilo, da smo tudi sami vstopili vanjo. Bi bilo pa seveda tudi precej zaskrbljujoče, ker bi pomenilo, da ne razumemo dobro zakonov fizike," razlaga.

A kljub zadnjim dokazov obstaja še nekaj obstaja še nekaj fizikov, ki dvomijo v obstoj črnih lukenj. Praktično, vse kar vemo o njih so v resnici zgolj teorije. "V zadnjih nekaj letih se je nabrala vrsta dokazov, sicer posrednih, da v središčih galaksij obstajajo supermasivne črne luknje. Po mojem mnenju je med strokovnjaki vedno manj dvomljivcev. Če pa so še kakšni ostali, pa mislim, da jih je ta posnetek in s tem novi dokazi, zdaj moral prepričati."

Pa je to dobra novica, da naj bi bile masivne črne luknje v središču vsake galaksije, torej tudi naše? Bi se morali bati? Gombočeva poudarja, da nikakor ne. "Te supermasivne črne luknje v središčih galaksij so od nas zelo oddaljene. Nam najbližja, v središču naše galaksije, je oddaljena 26.000 svetlobnih let. Pravzaprav bi lahko rekli, da je mogoče celo obratno. Raziskave namreč kažejo, da te črne luknje v središčih galaksij, čeprav so čisto majhne, vplivajo nekako na celotno galaksijo in na njen razvoj. Tako da bi brez črne luknje v središču naše galaksije ta lahko bila drugačna, v njej ne bi nastalo naše sonce in pa s tem Zemlja," zaključuje sogovornica.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik443897
25. 11. 2019 13.00
+11
Imam rad zn.fantastiko in me jezi ker pri SIOL-U ne prevajajo programa SCI. Prevajajo pa vse od Balkana, kot da to Slovence bolj zanima kot prej omenjene teme o vesolju. Kaj mislite ostali uporabniki TV programov, sem edini navdušen na to TEMATIKO ?
JanezNovakJohn
24. 11. 2019 16.18
+5
VEDNO BO OBSTAJALO VPRAŠANJE NA KATEREGA BOMO ISKALI ODGOVOR. VEDNO!
pravakritika
24. 11. 2019 14.30
-3
...ccc... Kaj porečejo naš Škof na to? A ni Zemlja ravna??? ...pa to...
Uporabnik443897
25. 11. 2019 13.01
-3
Seveda je zemlja ravna, na kraju padeš dol, kdaj se ustaviš pa ne vem, verjetno na kaki drugi PLOŠČI, POD NAMI. :)
Huraaa
01. 05. 2019 21.40
-12
Ne vidim razloga za "raziskovanje" takih pojavov izpred 55 milijonov let, NLP-ji ki so pa sedanjost so pa teorije zarot in fantazija... narobe svet!?
kure bedne
20. 04. 2019 16.26
+4
Pozabili so napisati, da je fotografija "črne luknje" SIMBOLIČNA. (:
Huraaa
01. 05. 2019 21.35
-7
in ne odraža prave slike, le cena "projektov" je zelo konkretna in to je bistvo vsega. Kaj pa to pomeni za človeštvo? Hmmm, ogromen strošek, veliko lačnih, kaj drugega pa ne vidim.
mrfairplay
21. 12. 2019 19.09
Kako razmišljanje. Veliko je lačnih zaradi politike in drugih stvari , ne pa ker skušamo dognati kaj se dogaja okrog nas.
Uporabnik443897
14. 04. 2019 12.33
-15
Zemlja ni okrogla saj bi morje na drugi strani padlo dol in tudi ljudje. Mogoče samo kaka mravlja ki je prilagojena za hojo da visi z glavo navzdol. Tako je moje mnenje in mam prav !!!
Uporabnik443897
14. 04. 2019 12.28
-7
Črna luknja in pristanek Americanov na luni in zn. fantastika Hilivuda :)
flatearth
19. 04. 2019 12.39
-7
Itak, vse to "vesoljsko" in "znanstveno" natolcevanje je ena merda za ovce,
pesnitev
14. 04. 2019 07.54
+7
Zemljani bi morali vsekakor malo razširiti svoje znanje o vesolju, kar bi nam omogočilo, da ne bi bili več tako presneto "zemeljski"
Uporabnik1095190
13. 04. 2019 19.12
+3
Kaj je v črni luknji? Pomoje mora biti NLB ali pa naš javni sektor.
Uporabnik443897
16. 04. 2019 10.25
+0
Tudi pokojnina, vsa plačila prispevkov za 42 let in pokojnina 560 evrov, TEMU SE REČE ČRNA LUKNJA ali Slovenske ( S...1'+'.,.'0' ) grda beseda !!!
PanterTheBlack
13. 04. 2019 13.56
+11
Slika ravno takšna, kot pred 40 leti v starih znanstveno fantastičnih filmih. Kako so vedeli takrat, kakšna je danes?
Uporabnik443897
17. 04. 2019 08.11
-7
Saj pravim da je to pač tako mišljeno, mislim pa da je črna luknja bolj plod filmsrjev kot znsnstvenikov in dploh razprave o vesolju.
User1063544
13. 04. 2019 12.41
-6
Kot sem že napisal, bi me zanimalo, kakšen bi bil njihov odgovor na vprašanje: Kako lahko razločite korono črne luknje, če ta srka materijo + svetlobo IZ VSEH SMERI, med tem pa je na sliki vidna korona tako, kot da se svetloba/sevanje/radijski signali/whatever giblje samo v smeri opazovalca. Ali lahko merite svetlobo našega sonca brez da bi sonce bilo del naše enačbe? In to objekt KI NIMA LASTNE SENCE. Črna luknja po definiciji je isto OBJEKT KI NIMA LASTNE SENCE. Razlika je ta, da en oddaja svetlobo med tem drugi jo srka. Pač kdor razume logiko vprašanja.
KungFuPanda
13. 04. 2019 13.02
-6
RamzesII
13. 04. 2019 13.08
-5
Morda lahko razločijo, sploh pa se je treba vprašati kako točne so naše predstave o črnih luknjah, pa predstave o obstoju belih lukenj oz. o belih luknjah. Nenazadnje o vesolju, zvezdah, soncih in planetih na sploh. Dokler bomo na vse to, ter tudi nase in nezemljane gledali zgolj skozi eno dimezionalni (naše dimezije, realiteta, realnosti, vibracijske hitrosti) pogled, bomo videli in razumeli napak.
KungFuPanda
13. 04. 2019 13.11
+10
Očitno ne razumem logike vpraša nja, kot ti ne razumeš logike črnih lukenj. Korona? Črne luknje nimajo korone, gre za materijo, ki kroži okoli črne luknje. Ko doseže visoke hitrosti, energija plina zaradi trenja povzroči med drugim segrevanje in oddajanje svetlobe (v vse smeri). Ko prideta plin in svetloba do horizonta, takrat ne moreta uiti njeni gravitaciji. Od tam dalje je luknja črna in to je vidno na sliki.
neosnaplanetu
13. 04. 2019 12.16
+13
Dajte to naslednjic lektorirat! Nepovezano blebetanje na mestih...
CRNALUKNJA
13. 04. 2019 12.31
+0
dej malce spoštovanja do znanstvenikov in njihovega dela
RamzesII
13. 04. 2019 13.09
-2
Vsaj truda, ker še zdaleč ne vedo vsega, kar pa vedo, mislijo da vedo, pa so v glavnem ugibanja, brez dokazov oz. potrditev.
pesnitev
14. 04. 2019 07.56
-2
fairplayy
13. 04. 2019 12.15
+6
Neskoncno dolgo bi morali ziveti da bi razumeli
Uporabnik443897
25. 11. 2019 15.51
+0
Se strinjam 70 ali 90 let je premalo in če odšteješ prvih 20 in zadnjih 10 je zelo KRATKO !!!
HowYesNo
13. 04. 2019 12.11
+7
kaj je v crni luknji. nasa drzava zihr!!
Uporabnik443897
25. 11. 2019 15.52
+0
Po moje POŠTENJAKI, saj je teh vse povsod MANJ :)
JanezNovakJohn
13. 04. 2019 12.04
+6
Mislim da črne luknje ni mogoče fotografirati. Prikazana je z algoritmi. Je pa fenomenalni dosežek saj sedaj res vemo da nič ne vemo.
dannyer
13. 04. 2019 12.01
+2
NYT je popravil zgodbo on je bila del ekipe njen algoritem pa ni bil uporabljen. čestitam ji saj je del ekipe ni pa glavna. no politika .
dannyer
13. 04. 2019 12.07
+5
mediji ji pripisujejo preveč zaslug to je tudi sama dajala. Pokazala je da je pametnejša in prijetna saj je sama dajala da je del ekipe njen algoritem pa niso uporabili.
Anon88
13. 04. 2019 12.12
+12
Ja napisala je manj kot 1% uporabljene kode, mediji pa kot nori objavljajo le njene slike in jo označujejo kot "vodjo projekta" haha. To je res tudi sama povedala, a jo mediji zelo očitno ignorirajo (tudi 24 ur).
MKII
13. 04. 2019 12.32
+6
RamzesII
13. 04. 2019 13.10
-4
Nekoga pač morajo izpostavit, očitno je manj pogrešljiva.
RamzesII
13. 04. 2019 13.11
-3
matej1111
13. 04. 2019 12.00
-7
Vsaj nekdo lepo živi od tega nakladanja. Kot pol Slovenije.
KungFuPanda
13. 04. 2019 13.36
+17
Vsekakor bolj pomembna zadeva od tvojega pisanja po tem portalu in številnih resničnostnih šovov. Zaradi takih znanstvenikov, ki so v 20ih letih prejšnjega stoletja raziskovali kvantno mehaniko (za katero bi ljudje tvojega kova rekli, da je brez veze in nepotrebno) lahko ti pišeš po tablici, računalniku, uživaš vse prednosti interneta in še marsikaj. Mogoče bodo s proučevanjem črne luknje prišli do nekega novega vira energije. Nobeno znanstveno odkritje ni brez veze. Brez veze je denar, ki se vlaga v vojaško industrijo, ki je neprimerno večji.
matej1111
13. 04. 2019 11.59
-5
Napizdovanje naroda se nadaljuje.
anamarija
13. 04. 2019 11.54
-3
mogoče so pa tam nebesa?;))))
truelies
13. 04. 2019 11.01
+1
Sporocim cez 10 min, samo pogledat grem če se kaj vidi. Ne vem pa če bo lahko toliko dala noge narazen da se bo videlo...bo pa vsaj realno ker je 2 metra stran in ne svetlobnih let