Magazin

Kako otroke obvarovati pred grozljivimi posnetki, zapakiranimi v otroške vsebine?

Ljubljana, 12. 09. 2020 16.02 |

Na družbenih omrežjih med objavami naletimo na vsebine, ki nas prestrašijo, so grozljive ali pa nasilne.
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
31

Nasilni in grozljivi posnetki se po spletu širijo kot požar. Še posebej nevarno je, ko se pojavijo na omrežjih, kot je TikTok, ki so priljubljena med otroki. Včasih so posnetki celo zapakirani tako, da pritegnejo otroke. A ti imajo lahko zaradi grozljive vsebine negativne posledice, celo travme. Pomembno je, da se nam otroci v takšnih primerih zaupajo in da jih naučimo, kako ravnati z neprimerno vsebino na družbenih medijih.

Ko sem bila otrok, se spomnim, da smo se ob večerih z družino nagnetli pred televizijo, saj takrat še ni bila navada, da bi imeli v enem gospodinjstvu več kot eno. Občasno so starši dovolili, da s sestro ostaneva pokonci še po zadnji risanki, da smo si skupaj ogledali kakšen film. In če se je sredi filma pojavil krvav ali za otroke neprimeren prizor, so nama naročili, da gledava stran ali nama z rokami zakrili oči. Včasih je oče preprosto prestavil kanal ali pa se je za naju tam končal ogled filma. Danes starši svojim otrokom dajo v roke tablico ali pametni telefon, da lahko v miru spijejo kavo. Pri tem so redko pozorni na vsebine, ki jih otroci spremljajo na pametnih napravah. Otroci tako že od malih nog in še preden znajo zapisati svoje ime, obvladajo brskanje po YouTubu, malce pozneje pa odkrijejo tudi drugo vrsto zabave – družbena omrežja. 

Na družbenih omrežjih, kot so Instagram, Facebook, Snapchat in Tik Tok, pa se pogosto pojavljajo in delijo posnetki, ki prikazujejo različne oblike nasilja, tudi tistega najhujšega. Če odrasli nekatere takšne vsebine še znajo predelati in se znajo od njih distancirati, pa lahko otrokom in najstnikom povzročijo hude travme. "Vsi uporabniki interneta se lahko srečamo s takšnimi vsebinami in smo se verjetno tudi že. Pri tem je pomembno, kako te vsebine predelamo in kakšen vpliv imajo na nas. Otroci in najstniki imajo s takšnimi vsebinami veliko več težav, saj jim lahko povzročijo psihične težave. Te pa se lahko kažejo v obliki nespečnosti, nočnih mor, strahu in podobno. Pri tem se je treba zavedati, da morda neka strašljiva vsebina ni toliko strašljiva za najstnika, starega 17 let, je pa zelo strašljiva za otroka, starega šest let," nam je pojasnil Marko Puschner iz Točke osveščanja o varni rabi interneta pri Safe.si.

Na družbenih omrežjih med objavami naletimo na vsebine, ki nas prestrašijo, so grozljive ali pa nasilne.
Na družbenih omrežjih med objavami naletimo na vsebine, ki nas prestrašijo, so grozljive ali pa nasilne. FOTO: Dreamstime

Snemal svoj samomor

Na začetku tedna so številni uporabniki družbenih omrežij zasledili posnetek Američana, ki si je vzel življenje in to prenašal v živo po Facebooku. Posnetek samomora so nato nekateri uporabniki delili še na Twitterju in Instagramu. Vsa omenjena družbena omrežja so posnetek sicer precej hitro umaknila, a kot pravijo strokovnjaki – ko je enkrat nekaj objavljeno na spletu, to težko nadzorujemo. Tako se je posnetek še vedno pojavljal na omrežju Tik Tok, kjer so ga nekateri uporabniki celo tako "zapakirali", da so na začetku posnetka dali neko drugo vsebino in s tem moderatorjem omrežja otežili prepoznavanje škodljive, nasilne oziroma neprimerne vsebine. Tako "zapakiran" posnetek se je nato pojavil na časovnicah na tisoče nič hudega slutečih uporabnikov, tudi mladoletnikov in otrok. Številne šole v ZDA in drugih angleško govorečih državah, pa tudi strokovnjaki za varnost na spletu so zato starše pozivali, naj otrokom za nekaj časa onemogočijo dostop do družbenih omrežij oziroma naj bodo pozorni na vsebine, ki jih spremljajo. Naj jim torej "zakrijejo oči" pred nasilnim posnetkom in jih tako obvarujejo pred morebitnimi psihičnimi težavami.

Takšne vsebine imajo lahko negativne vplive na nas, zato jih ne všečkamo in ne delimo, temveč prijavimo.
Takšne vsebine imajo lahko negativne vplive na nas, zato jih ne všečkamo in ne delimo, temveč prijavimo. FOTO: Dreamstime

Začarani krog se zgodi, ker algoritmi družbenih omrežij delujejo tako, da se vsebine, ki so večkrat deljene, všečkane in komentirane, hitreje in pogosteje pojavljajo med priporočenimi objavami ali na časovnicah uporabnikov. Pri tem je še posebej problematičen Tik Tok, kjer posameznik ne more omejiti, od katerih uporabnikov se mu bodo prikazovale vsebine, so opozorili na Safe.si. 

Kot je dejal Puschner, se družbena omrežja proti takšnim objavam bolj ali manj uspešno borijo s tem, da jih brišejo. "Večji problem pa je pri različnih aplikacijah za sporočanje, kjer se lahko takšne vsebine delijo v (zaprtih) skupinah, preganja pa jih nihče."  Veliko mladostnikov namenoma išče in si deli ter ogleduje takšne vsebine z namenom postavljanja pred vrstniki, pogosto pa se ne zavedajo, da ima to tudi na njih lahko negativen vpliv, je pojasnil strokovnjak.

Elsagate in Pujsa Pepa

Kot rečeno, se pogosto v navidez nedolžnih vsebinah na družbenih omrežjih in posnetkih na YouTubu skrivajo zelo eksplicitni ali nasilni prizori, ki se pojavijo šele po minuti ali dveh. Fenomen, na katerega opozarjajo že najmanj od leta 2014, so poimenovali "Elsagate". Gre za posnetke na YouTubu in drugih omrežjih, ki so označeni kot "otrokom prijazni", vendar vsebujejo vsebine, ki so povsem neprimerne za otroke. Vsebujejo namreč prizore hudega nasilja, spolnih dejanj, drog, alkohola in podobno. V njih pa nastopajo junaki iz risanih filmov, ki so zelo priljubljeni pri otrocih. 

"Storilci oziroma nasilneži te vsebine zapakirajo v na prvi pogled otroško vsebino verjetno zato, ker je njihov namen strašiti otroke. Težko je reči, kdo stoji za takšnimi objavami, verjetno pa gre za ljudi, ki imajo določene težave in občutijo zadovoljstvo ob tem, da povzročajo trpljenje drugim. V nekaterih primerih gre verjetno tudi za najstniško postavljanje pred vrstniki in provociranje, pri čemer pa se ne zavedajo, kakšne posledice imajo njihova dejanja," je dejal Puschner. 

Spomnil je, da je bil pred časom v tujini velik problem z risankami Pujse Pepe. "Različni avtorji so naredili satirične verzije risank, kjer so glavne like ubijali in obglavljali. In te risanke so YouTubovi algoritmi začeli prikazovati otrokom. Si lahko predstavljate, kaj je to pomenilo za majhnega otroka, ki je videl, kako je njegov priljubljeni lik izgubil glavo, iz njega pa je škropila kri? V Sloveniji smo se temu zaradi jezika sicer ognili, je pa nekaj Slovencev posnelo čez nekatere risanke Pujse Pepe glasove, ki preklinjajo, žalijo in podobno. To pomeni, da se ne moremo zanašati na majhnost in nezanimivost slovenskega jezika in so otroci ravno tako ogroženi," je opozoril. 

Starši naj spremljajo aktivnost svojih otrok na družbenih omrežjih.
Starši naj spremljajo aktivnost svojih otrok na družbenih omrežjih. FOTO: Dreamstime

Kako naj starši obvarujejo svoje otroke pred takšnimi vsebinami?

Gledanje nasilnih in grozljivih posnetkov lahko negativno vpliva na otroke, mladostnike, pa tudi odrasle. Družbena omrežja pa so polna takšnih, pogosto prikritih vsebin, včasih uporabniki v objavah samo govorijo o denimo tem, kako si zadati poškodbo in podobno. Vendar že to lahko vpliva na otroke in mladoletnike, še posebej če so že tako v stiski. "Raziskave so pokazale, da lahko izpostavljenost samopoškodovanju ali samomoru na družbenih omrežjih v prihodnosti privede do samopoškodovanja ali samomora. Ta tako imenovana 'okužba samomora' je poznana še iz časov pred iznajdbo družbenih medijev," je za avstralski ABC News dejala Alexandra Martiniuk iz Univerze v Sydneyju. "Pri izvajanju Safe.si delavnic po osnovnih in srednjih šolah nam učenci redno pripovedujejo o različnih primerih bolj ali manj strašljivih ali grozljivih posnetkov in objav, ki krožijo med njimi. Takšni posnetki so problem tudi pri nas, čeprav se o njih v javnosti prav veliko ne govori," je dejal Puschner. 

Kaj naj starši storijo, če je njihov otrok videl takšne grozljive posnetke? "Najprej naj se z otrokom pogovorijo o tem, kar je videl, in ga pomirijo. V primeru psihičnih težav pa naj ne odlašajo z iskanjem strokovne pomoči," je povedal Puschner. 

Družbena omrežja imajo sicer starostne omejitve, ki bi jih morali spoštovati. Večina ima mejo za uporabo postavljeno pri 13 letih. A pogosto jih otroci, nekateri tudi ob podpori staršev, začnejo uporabljati že prej. Bodisi tako, da vsebine spremljajo prek profila staršev, ali pa si ustvarijo svoj profil, a se zlažejo glede starosti. "Kdaj je otrok zrel za uporabo družbenih omrežij, je odvisno od njegovega razvoja, skoraj zagotovo pa čim kasneje. Dve ključni zadevi, ki ju moramo razumeti pri uporabi družbenih omrežij, sta, da se moramo zavedati pomena lastne zasebnosti in jo znati čuvati in da so virtualna okolja družbenih omrežij pravzaprav javni prostor, kjer ne moremo nadzorovati, kje vse se bodo naše objave pojavile – to velja tudi za zaprte kroge spletnih prijateljev. Hiter pregled objav na družabnih omrežij nam pokaže, da se številni odrasli tega ne zavedajo," je opozoril Puschner. 

Zbrali smo nekaj nasvetov o varni uporabi družbenih medijev: 

 

1. Vzpostavite zaupen odnos z otrokom

 

Pomembno je, da imajo starši z otrokom vzpostavljen ustrezen odnos, ki temelji na zaupanju. To bo omogočilo, da se bo otrok v primeru srečanja s takšnimi posnetki in bo v stiski, obrnil po pomoč k staršem. Starši morajo otroka najprej pomiriti in mu nato pojasniti ozadje takšnega posnetka in njegov namen, seveda na način, ki je primeren za otrokovo starost. 

 

2. Postavite pravila uporabe družbenih omrežij

 

Družbena omrežja so, če hočemo ali ne, pomemben del vsakdana današnjih mladostnikov. Zato je omejevanje pametnega telefona in družbenih medijev pri najstnikih vprašljivo. "Če bo najstnik želel uporabljati neko družbeno omrežje, bo našel način, kako to doseči, ne glede na prepovedi in tehnične omejitve, ki jih postavljajo starši. Če ne bo mogel dostopati doma, bo pa pri vrstniku, ki teh omejitev nima, ali na kakem javnem računalniku," je dejal Puschner. Ko otrok želi uporabljati neko družbeno omrežje in je dovolj star po pravilih uporabe, naj se starši o tem z njim pogovorijo, se dogovorijo za pravila uporabe in poskrbijo, da si bo pravilno nastavil nastavitve zasebnosti in varnosti, je svetoval strokovnjak. 

 

3. Pogovarjajte se o otrokovih aktivnostih na družbenih omrežjih in spletu

 

Starši se pogosto ne zavedajo vseh nevarnosti na spletu. Prav zato je pomembno, da se zanimajo za to, kar otrok počne na svoji pametni napravi. Z otroki naj skupaj odkrivajo prijetne strani interneta in jih podučijo o tveganjih, pasteh in nevarnostih. In kar je ključno: majhnega otroka nikoli ne smejo samega pustiti pred zaslonom in mu predvajati risank z YouTuba. Zelo hitro se zgodi, da bo YouTube začel predvajati krvave ali nasilne posnetke. Pomembno je tudi, da se starši z otrokom pogovarjajo, kaj se mu na družabnem omrežju dogaja. Tako mu bodo lahko v primeru težav hitro pomagali. Z otrokom se o varnosti na spletu začnite pogovarjati čim bolj zgodaj, prav tako se pogovarjajte o najbolj perečih temah, ki tarejo najstnike (nadlegovanje, neprimerni stiki z odraslimi osebami, samopoškodovanje, verbalno, psihično in fizično nasilje ...).

 

4. Neprimerno in nasilno vsebino prijavite

 

Če otroci ali mladostniki naletijo na grozljiv, nasilen ali ekspliciten posnetek, naj ga ne delijo, ne všečkajo in ne komentirajo. Prijavijo naj ga družbenemu omrežju. Vsa najbolj priljubljena družbena omrežja ne dovoljujejo objave nasilnih in strašljivih vsebin in se aktivno borijo proti njim. Tistega, ki je posnetek objavil, družbeno omrežje ne bo obvestilo, kdo ga je prijavil. Prav tako pa naj se otroci o njem pogovorijo s starši ali z nekom drugim od odraslih, ki mu zaupajo. Lahko pokličejo tudi TOM telefon na 116 111, kjer se bodo lahko pogovorili s prostovoljci. 

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene3903
13. 09. 2020 10.56
+1
Sam uporabljam aplikacijo in še nikoli nisem videl kakršnega koli posnetka povezanega z nasiljem. Vidim pa veliko najstnic, ki rade kažejo svoje ritke itd.. A se niso včasih ženske borile za to, da v očeh moških ne bi bile zgolj spolni predmet? Vse kar vidim na tej aplikacije so ženske, ki svetu kažejo, da so točno to. Mene to ne sicer ne moti, ker je TikTok praktično postal zastonj PornHub Premium.
pop greznica
12. 09. 2020 21.23
-2
Tiktok je kitajski. Kitajcem je v interesu da iz vasih otrok naredijo bebčke, potem bo pa prišel Ši đin ping in vse pokupil naši bebčki bodo pa samo kimali
akmt
12. 09. 2020 21.19
-4
Da starsi spijejo kavo v miru, se ptrokom ne daje vec tablic, to je bilo moderno 10let nazaj. Glede telefonov in spleta: kar naj brskajo po vsem, ce le hocejo... Kar naj bodo takole brez nadzora, naj gledajo tudi hard pornice.... Vsak stars vzgaja. Zakaj pa moji otroci nikoli niso igrali igric?!? In jaz v mladosti nisem sla na fliperje ipd?!? Ker mi je to zdalec najbolj neumno pocetje. Meni je VSEENO ZA VASE OTROKE.
NotMe
12. 09. 2020 19.35
+6
Tako, da se otroku pri desetih letih kupi telwfon, s katerim lahko pokliče starşe, stare starse in policijo. Naslednjega pa pri 17h.
akmt
12. 09. 2020 21.24
-6
Bravo. In tocno tako je pri nas. Pri nas damo za telefon 50eur.Pa ce verjamete ali ne. Moji hcerki sta super vzgojeni. Ena odlicnjakinja na bezigrajski, druga pa na skofijski. Vi pa kar kupujte najdrazje telefoncke, naj ima froc dostop do vsega spleta. Gausova krivulja je krivuja, ne vzporedna crta.... Eni bomo starsi kirurgov itd. Drugi boste pa se vedno na nivoju poklicne sole in si froc lahko mobitel nekam zatakne ze sedaj
Sputnik8
12. 09. 2020 19.08
+5
Ne reklamirajte parade ponosa.
Tirea
12. 09. 2020 19.06
+11
Predlagam, da si pogledate dokumentarec na Netflixu - The Social Dilemma in boste hitro ugotovili kam vse to pelje. Socialna omrezja so smrt za vse, se posebej mlade.
Andrej Volaj
12. 09. 2020 18.53
+0
odgovor je - nemogoče
Rommy Cerar
12. 09. 2020 18.08
+17
orok star 6 let ali pa še kaj starejši nimajo kaj delati na spletu...neodgovorni starši pač
85391
12. 09. 2020 17.41
+20
Sin je star 9 let, jaz mu pustim, da spoznava razne uporabne aplikacije in programe na racunalniku... ajde na telefonu mu dam kdaj angrybirdse, ampak nikoli mu ne bi v teh letih pustila tiktoka... Tam so pa same bedarije... v nasih casih so govorili, da je fb bedarija. Instagram ne recem, ce imas firmo, se lahko super obnese, ce pa gledas influencerje, je pa katastrofa.. Tiktok je pa RES v celoti katastrofa.
Christi Miles
12. 09. 2020 17.24
+11
Čas gre naprej, še posebno tehnologija, katera je drastično napredovala v nekaj desetletjih, tudi internet. Starši niso nič krivi, kriv je sistem, kateri dopušča takšne stvari
Sinisi
12. 09. 2020 17.20
+14
Mene bolj skrbijo komentarji otrok in najstnikov, ki jih pod objave pisejo..od tega, da je nekdo debel, grde besede..katastrofa!!!
Vig1
12. 09. 2020 18.37
+1
Da ti nekdo reče da si debel je pa res katastrofa. Hahaha. Otroke je treba naučiti samozavesti, to je glavno v življenju. Poglej politike, na vsakem koraku jih pljuvajo in jim celo grozijo pa nobenega nič ne gane.
JohannDoe
12. 09. 2020 19.41
-2
Kje pa se bodo naučili komentirat pod članke na 24 ali športne dogodke kot tam.... ljudi je treba že majhne navadit, da je kul se posmehovat nekomu, ki mu uspe kar tebi ne, od čestitk, hvale in podpore pa se jezik in še ono drugo posuši...
User1421764
12. 09. 2020 17.19
+23
otroci nerabijo telefonov in tablic...otroci rabijo žogo, problem pa je ker vsak stars da telefon otroku v roke zato, da ima mir pred otrokom :/ druzba katastrofa...in tud v osnovnih šolah so tablice ze skor obvezne...
111111112
12. 09. 2020 17.18
-3
Kako lahko rečete zavozeno nekateri? Pač mi smo bili vzgojeni z motiko in lopato.. Sedaj je šla tehnika naprej in prav je, da sledijo temo.. Kar se tiče omrežij, nikoli nisem otroku prepovedal, ni smisla in tako je sam dojel In si zadevo časovno omejil.
proofreader
12. 09. 2020 17.16
+18
Ubogi moderatorji, ki morajo vse to pregledati pred brisanjem.
Think Pink
12. 09. 2020 17.11
+17
Zakaj pa rabijo otroci mobitele? Včasih še stacionarnih ni blo, pa je vse potekalo normalno.
ziggi1
12. 09. 2020 16.57
+18
to imajo otroci ze v startu zivljenja zavoženo zivljenje. samo telefoni tablice
Augusto Pinochet
12. 09. 2020 16.55
+26
Grozljivo je ze dejstvo, da otroci stari 10let uprobljajo tiktok in ne vem kaj je hujse, da vidijo kako se nekdo pihne v glavo ali, da vsak dan gledajo influencarke kako se guzijo pred ogledalom...
Lihtirna
12. 09. 2020 16.55
+11
otroka lepo poucit o vsem na lep nacin in prepovedat gledanje grozot na telefinu .ce otrok nikakor ne uboga pa prednjim razbit telefon ali tablico
štumbamfirer
12. 09. 2020 16.51
-12
otroka pripravljate samo na najlepše,bognedaj travmico da dobi,ko odraste je pa navadna mevža,članek za brez veze
štrudl
12. 09. 2020 16.41
+13
Pozdravljeni! Star sem 14 let in sem tudi sam zasledil posnetek tistega Američana. Od takrat ne morem spati vsak dan imam travme.
Daoist
12. 09. 2020 19.40
+2
Odmisli, če ne gre pojdi v naravo, kolesarit, karkoli, zamoti se z delom. Pogovori se s prijatelji. Vse to pomaga.