Znanost in tehnologija

Kako resna so grozilna elektronska sporočila, kako se zaščititi?

Ljubljana / Dunaj, 11. 01. 2019 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
7

Avstrijci te dni po elektronski pošti dobivajo različna izsiljevalska sporočila, v katerih jim storilci grozijo z bombami, ugrabitvami in drugimi resnimi grožnjami, če ne bodo plačali ali izdali svojih osebnih podatkov. Ali tovrstna sporočila krožijo tudi pri nas? Kako resno jih je treba jemati, smo vprašali na SI-CERTU.

V preteklem letu smo v Sloveniji imeli približno 300 prijav, v katerih goljufi trdijo, da so računalnik uporabnika okužili z virusom.
V preteklem letu smo v Sloveniji imeli približno 300 prijav, v katerih goljufi trdijo, da so računalnik uporabnika okužili z virusom. FOTO: iStock

Ali so izsiljevalska sporočila že dosegla in razburila slovenske prejemnike? S SI-CERTA, nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost, so nam sporočili, da prijav z vsebino različice sporočil z bombo ali ugrabitvijo še niso prejeli.

Sicer pa so v preteklem letu zaznali približno 300 prijav, v katerih goljufi trdijo, da so računalnik uporabnika okužili z virusom, ki naj bi uporabnika prek kamere posnel pri masturbiranju, prav tako naj bi pridobil podatke o njegovih kontaktih na družabnih omrežjih. "Uporabniku so dali na voljo nekaj časa za nakazilo določenega zneska v eni izmed kriptovalut, drugače bodo posnetek poslali vsem njegovim kontaktom. Velikokrat je sporočilo vsebovalo tudi geslo, ki so ga pošiljatelji najverjetneje pridobili v eni javno objavljenih ukradenih baz podatkov različnih spletnih storitev. V največ primerih je šlo za geslo, ki so ga uporabniki uporabljali za LinkedIn," so razložili s SI-CERTA.

 

Se pa v zadnjem času pojavljajo druge izpeljanke podobnih izsiljevalskih sporočil, ki vsebujejo grožnjo z bombo, ugrabitvijo, razkritjem osebnih podatkov, fotografij in podobno, so dodali.

Kaj storiti, če dobimo grozilno elektronsko pošto?

Iskalnik na spletni strani https://haveibeenpwned.com/ uporabnikom omogoča, da preverijo, ali je njihov elektronski naslov morda v kateri zlorabljenih baz podatkov, priporočajo s SI-CERTA:  "Uporabnikom, ki prejmejo sporočilo, ki vsebujejo geslo, svetujemo, da ga povsod – za vse storitve – kjer so ga uporabljali, nemudoma zamenjajo. Pri tem je treba upoštevati pravila močnega gesla, pri čemer priporočamo, da se za različne spletne storitve uporablja unikatno geslo."

Uporabniki naj taka sporočila obravnavajo kot vsako drugo nezaželeno pošto. Če pa niso prepričani o legitimnosti groženj, lahko sporočila posredujejo na naslov za prijave cert@cert.si, v analizo, še svetujejo s SI-CERTA.

Ste poskrbeli za varno geslo?

Za vse uporabniške račune enako geslo, ime svojega otroka, hišnega ljubljenčka, zaporedne številke 123, datumi rojstva družinskih članov … Zveni znano? Na spletni strani Varni na internetu opozarjajo, da so taka gesla neustrezna in zelo slabo ščitijo vašo zasebnost in podatke: "Tovrstna gesla goljufom ne predstavljajo prav hude ovire, da se prikradejo do vaše e-pošte, spletne banke, poslovnih skrivnosti in drugih vam pomembnih podatkov, ki jih hranite na vaših elektronskih napravah. Hkrati pa vas lahko hitro postavijo v vlogo lahke tarče in žrtve spletnega kriminala, ki ji nekdo lahko zašifrira datoteke na računalniku, dostopa do osebnih fotografij, prevzame identiteto na družbenem omrežju, razpolaga z denarjem na računu PayPal ali vas izsiljuje za denar."

Do preprostih gesel se storilci dokopljejo na enostaven način.
Do preprostih gesel se storilci dokopljejo na enostaven način. FOTO: Thinkstock

Kako storilec pride do gesla?

Na spletni strani Varni na internetu pojasnjujejo, da je to zelo preprosto: "Če uporabljate enostavna gesla, jih storilec lahko ugane s poskušanjem ali uporabo slovarja. Lahko imate računalnik okužen z virusom, ki napadalcu pošilja vsa gesla, ki jih vpisujete v vaše aplikacije in uporabniške račune. Lahko ste bili tudi žrtev phishing napada, ko vas spletni nepridipravi namesto na avtentično spletno stran speljejo na kopijo spletne strani, ki se na prvi pogled skoraj ne razlikuje od prave, avtentične spletne strani. Če na tej strani vpišete geslo, ga pravzaprav sami sporočite napadalcu."

Kakšna so močna gesla?

1. Geslo naj bo dovolj dolgo, po možnosti vsaj 10 znakov, raje pa še več. Vsebuje naj male in velike črke, ločila ali posebne znake.

2. Primer dobrih gesel, ki se jih je lažje zapomniti, so tudi povezane cele besede, ki med sabo nimajo nobenega vsebinskega pomena kot na primer FotosintezaSrečaSonce.

3. Uporabljajte različne stopnje kompleksnosti gesel. Za nepomembne spletne račune lahko uporabite tudi kakšno manj komplicirano geslo, ki ga lahko uporabljate tudi za več podobnih storitev. Za pomembne storitve, kot sta e-pošta ali spletna banka, morajo biti gesla kompleksna in predvsem unikatna.

4. Uporabljajte upravljalnik gesel (password manager). Vseh različnih gesel si ni enostavno zapomniti, zato lahko uporabite poseben program, ki je namenjen zgolj varni hrambi gesel.

5. Kjerkoli je mogoče, vklopite dvofaktorsko avtentikacijo (2FA oziroma preverjanje v več korakih).

6. Gesel nikoli ne razkrivajte drugim osebam, sploh pa ne, če to od vas zahtevajo ali pa vas zaprosijo zanje.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
12. 01. 2019 17.18
Lahko uporabiš 256 mestno geslo pa ti bo dostop ugotovljen. Ni težava geslo, težava je hranjenje lokacije gesla, ta, ki pozna kje se gesla nahajajo ima tudi dostop.
flatearth
12. 01. 2019 15.09
+1
Varnih gesel ni,
SLOVENEC
11. 01. 2019 19.48
+1
Tudi jaz sem ga dobil
deltex
11. 01. 2019 18.25
+6
Brez heca, toda jaz za gesla uporabljam besede, ki jih bonton ne dopušča, prav tako ne admin...
Alojz69
11. 01. 2019 17.59
+0
In ce so prosim za izvor
Alojz69
11. 01. 2019 17.58
+1
Tega ni v avstriskih mediji
Alojz69
11. 01. 2019 17.52
+0