Znanost in tehnologija

Kako vlaganje v temeljno znanost rešuje svet na robu filmske katastrofe?

Ljubljana, 28. 03. 2021 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
112

Pandemija, povzročena z virusom sars-cov-2, ki je zarezala v življenja ljudi na vsem planetu, je v ospredje odločno postavila potrebo po znanosti za reševanje življenj. Morda še nikoli prej ni bilo tako izrazito spoznanje, da je vlaganje v temeljno znanost ključnega pomena. Če tega ne bi bilo, tudi cepiva proti covidu-19 ne bi uspeli razviti v tako kratkem času. "Napredek medicine ni nekaj nenadnega, pač pa je posledica desetletij dela na enakih problemih, na organiziranju poskusov, sestankov, spreminjanju doktrin na evropskem in svetovnem nivoju," opozarja infektolog Ihan.

"Znanost se še nikoli ni tako združila, po eni strani spontano, po drugi pa pod pritiski javnosti," je glede sodelovanja svetovne znanosti pri reševanju človeštva pred epidemijo covida-19 opozoril govorec okrogle mize ob dnevih Instituta "Jožef Stefan" Alojz Ihan, zdravnik in infektolog. Kot je dejal, bi to sodelovanje lahko označil z besedo "fascinantno". "Februarja lani niti nismo mislili, da bo ta zgodba imela takšne razsežnosti, saj smo sars že poznali. To je bila bolezen, ki se je praktično sama omejila. Bolnik je bil kužen šele v stanju, ko je bil v bolnišnici. Ko se je zdravstveno osebje zaščitilo, je bolezen izzvenela. Tako smo mislili, da bo tudi pri tem novem virusu, a smo kmalu spoznali, da ta novi koronavirus združuje težo sarsa, po drugi strani pa nalezljivost prehladnih virusov, kar pomeni, da je bil bolnik kužen že pred pojavom prvih bolezenskih znakov," pojasnjuje Ihan in dodaja, da je marca postalo jasno, da se bo uresničil "filmski scenarij katastrof za celotni svet". "Od takrat je bolezen javna in politična zadeva, saj je postalo takrat jasno, da bo bolezen močno spremenila naše življenje. Tako je to postala bolezen, ki je bila središče zanimanja javnosti, hkrati pa tudi politike, kar ima tako slabe kot dobre strani. Dobro zato, ker je politika praktično odprla denarnice za kakršnekoli načine, da bi se ta bolezen ustavila. Prav zaradi tega se je sprožilo tako ogromno združevanje znanosti, ki je v neverjetno kratkem času privedlo do diagnostike in tudi do cepilnih platform," opozarja Ihan. 

Alojz Ihan opozarja, da je medicina, ki je spremljana z znanostjo, na dolgi rok izredno učinkovita.
Alojz Ihan opozarja, da je medicina, ki je spremljana z znanostjo, na dolgi rok izredno učinkovita. FOTO: Miro Majcen
Epidemija covida-19 bo postala endemična bolezen, ki se bo še zelo dolgo vlekla. prof. dr. Alojz Ihan, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo

Pred koncem minulega leta so znanstveniki že objavili blizu 90.000 člankov o virusu in vrsto študij, izdelanih v kratkem času. In tako silovit odziv svetovne znanstvene skupnosti je brez primere v zgodovini znanosti. Izreden pomen odpiranja zdravstvenih revij je izpostavil tudi Ihan, ki opozarja, da bi se ta odprtost lahko sčasoma preoblikovala tudi v nekaj slabega, saj vedno pogosteje te znanstvene revije postajajo last različnih založniških konglomeratov, medtem ko so v preteklosti revije izdajala različna strokovna združenja.

Zanimanje javnosti politike je prineslo tudi slabe strani. "Silovito zanimanje sili strokovnjake v odločitve, ki še niso zrele. Ta trenutek je ena takšnih odločitev, ali cepiti prebolevnike zgolj z enim odmerkom. Če še tako brskamo po revijah, vidimo, da je pet do šest nerecenziranih člankov, ki to zagovarjajo. Tudi v praksi, ko merimo nastanek protiteles, vidimo, da se prebolevniki, ki so cepljeni s prvim odmerkom, neverjetno odzovejo z visokimi koncentracijami protiteles, ki so večje, kot če bi jih cepili dvakrat. To siljenje, da se že v kratkem času odreagira na neko novico, ki še ni preverjena po klasičnih kriterijih, to sproži vprašanje, ali bomo sedaj na vsak raziskovalni članek, ki se bo pojavil, spreminjali ustaljene doktrine. Tako se v medicini ni nikoli delalo," opozarja Ihan.

Kaj nas čaka v prihodnosti?

Znanstveniki ne izključujejo možnosti prihodnjih epidemij. Več kot 90 odstotkov vprašanih znanstvenikov po svetu meni, da bo koronavirus postal endemičen, kar pomeni, da bo še naprej krožil po posameznih predelih v prihodnjih letih, bolezen sama in socialna izolacija pa se z večjo imunostjo prebivalcev ne bosta nadaljevali v današnji obliki. "Epidemija bo postala endemična bolezen, ki se bo še zelo dolgo vlekla," je prepričan Ihan. V tistih državah, ki bodo izjemno precepljene, bo to endemična bolezen, pri kateri ne bo treba drastično spreminjati življenja. V manj sanjskih scenarijih, pa to ne bo zgolj endemična bolezen, pač pa tudi bolezen, ki bo močno zarezala v naša življenja, še dodaja. 

Medicina postaja vse bolj tržno zanimiva

Razvoj medicine se po mnenju Ihana veča zaradi večanja standarda in pričakovanj ljudi. "Delež ljudi, ki danes pričakuje vrhunske medicinske storitve, je postal zelo velik. Medicina je s tem postala izredno tržno zanimiva, tam, kjer je to trg, tam, kjer pa ni, pa je izredna požiralka denarja." Medicina, ki je spremljana z znanostjo, je na dolgi rok izredno učinkovita. Kot pravi, se bolezni na dolgi rok ne spreminjajo, se pa spreminjajo pristopi zdravljenja, s čimer se povečuje možnost preživetja bolnikov. "Napredek medicine ni nekaj nenadnega, pač pa je posledica desetletij dela na enakih problemih, na organiziranju poskusov, sestankov, spreminjanju doktrin na evropskem in svetovnem nivoju," še opozarja Ihan.

To ni tek na kratke proge. To je vlaganje na dolgi rok. Ni projekt ene vlade, pač pa nacionalni projekt, ki se nadaljuje ne glede na to, kdo je v vladi. Če bomo pametni, bo zagotovo na koncu profitirala Slovenija.  prof. dr. Boris Turk, Institut “Jožef Stefan”

Preboj torej ne bi bil možen, če ne bi v minulih letih ali desetletjih potekale temeljne raziskave, ki so akumulirale ogromno količino znanja. Prav zato so se zdaj oglasile znanstvene avtoritete z opozorilom, da bo prihodnji razvoj še kako odvisen od razvoja bazičnih znanj. In ko je vse bolj glasen govor o načinih financiranja in prestrukturiranja znanosti, je na mestu poziv odločevalcem, da teh dejstev ne prezrejo.

Tudi ostali govorci okrogle mize so se strinjali, da je ključno, da država v velikem obsegu financira temeljno znanost. Aleks Jakulin, s Sledilnika covid-19, je opozoril, da kljub temu, da se je vzorec sodelovanja med različnimi strokovnjaki že na začetku pokazal za izredno kakovostnega, vlada tega še vedno ne ceni in ne priznava.

Boris Turk, znanstvenik in raziskovalec s področja biokemije z Instituta "Jožef Stefan", je prepričan, da sta ključna sodelovanje znanstvenikov in preteklo znanje.  "Znanost se izredno hitro odziva na probleme. Razvoj cepiv na osnovi RNK je šel v smeri razvijanja cepiv proti raku. Ko imaš takšno platformo že narejeno, jo lahko relativno hitro preneseš na drugo področje, torej spremeniš tarčo," opozarja. Sodobna znanost je globalno zelo prepletena, pravi Turk. "Izkazalo se je, da imamo ogromno konzorcijev znanstvenikov, ki so med seboj sodelovali. To ni bilo več, da bo posameznik ali ena skupina rešila svet. Tukaj je najbolj prišla do izraza multinacionalna in globalna povezanost znanstvenikov, kakršne jaz do sedaj še nisem videl."

Vlade ne bi smele pristati zgolj na to, da na široko sejejo seme in ustvarjajo pogoje, da nastajajo inovacije, ki jih potem zasebni kapital pokupi. Pač pa bi morale vlade pri tem tudi participirati in kapitalsko vstopiti v ta podjetja. prof. dr. Jože Damijan, Ekonomska fakulteta UL

Čas za boljši in bolj vzdržen koncept financiranja v znanost

Jože Damijan, z Ekonomske fakultete UL, je dejal, da ga hiter odziv tako znanosti kot finančne skupnosti ne preseneča. "V ozadju sta dva razloga. Prvič, s cepivom zelo skrajšamo čas potrebnih omejevalnih, nefarmacevtskih ukrepov. Slovenijo stane en dan zaprtja gospodarstva skoraj šest milijonov evrov. To so ogromni ekonomski in socialni stroški, gre za dolgoročne učinke, tudi na človeški kapital. S tega vidika so bile vlade pripravljene zelo hitro reagirati, Evropska komisija pa je dala na voljo ogromno sredstev. Na drugi strani imate pa finančne ustanove, zasebne fundacije in trge, ki v tem vidijo predvsem dober zaslužek. Za farmacevtska podjetja je to dober posel in komaj čakajo na nekaj takšnega. Samo pri cepivih bodo lahko v letošnjem letu zaslužile okoli 100 milijard evrov. Njihova hitra želja, da pomagajo pri razvoju cepiva, je tako povsem razumljiva," pojasnjuje Damijan. 

"Konstantno financiranje v temeljno znanost je ključnega pomena," opozarja Damijan, kar se je pokazalo tudi v primeru koronavirusa in cepiva, ki ga ne bi mogli dobiti v tako kratkem času, če ne bi že imeli tako zelo razvite tehnologije. Gre za desetletja financiranja temeljne znanosti. Tega ne more omogočiti zasebni kapital. "Zasebni kapital je vedno zainteresiran zgolj za hitre učinke in visoke donose, ne bo investiral dolgoročno v razvoj npr. cepiv, ker je to preveč drago in negotovo." Razpršeno financiranje zasebnega kapitala ne zanima, ker se mu ne splača, zato je ključno, da država v velikem obsegu financira temeljno znanost in v povezavi s tem tudi aplikativne znanosti. "Iz tega bi morale države potegniti lekcijo za naprej. Vlade ne bi smele pristati zgolj na to, da na široko sejejo seme in ustvarjajo pogoje, da nastajajo inovacije, ki jih potem zasebni kapital pokupi. Pač pa bi morale vlade pri tem tudi participirati in kapitalsko vstopiti v ta podjetja," je prepričan Damijan. Tako bi vlade del investiranih sredstev v razvoj znanosti dobile nazaj in ga nato znova vlagale v znanost. "Zdaj je čas, da ta koncept financiranja naredimo na novo in ga naredimo še bolj vzdržnega."

Damijan še opozarja, da je za vsako državo ključno, da je suverena, saj se je zanašanje na druge države izkazalo za problematično. To lahko trenutno vidimo pri cepivih in njihovi dobavi. "Vsaka država mora biti sposobna samostojno odreagirati na ekstremne pojave," je prepričan.

Turk se strinja, da je vlaganje v znanost naloga države. "To ni tek na kratke proge. To je vlaganje na dolgi rok. Ni projekt ene vlade, pač pa nacionalni projekt, ki se nadaljuje ne glede na to, kdo je v vladi. Če bomo pametni, bo zagotovo na koncu profitirala Slovenija. To so uspeli narediti v vseh spodobnih ekonomijah."

Ihan dodaja, da je skrb za temeljno znanost civilizacijska dolžnost, zlasti za vse večje sisteme, kot so EU, ZDA, Kitajska. Raziskave, ki potekajo desetletja, za zasebni kapital niso zanimive, so pa bile v primeru razvoja cepiva za covid-19 ključne, opozarja Ihan in dodaja, da se kaže tudi kar precejšen tehnološki razkorak med Evropo in ZDA. "Evropa bo morala spremeniti dinamiko, da ne bo zaostajala."

Gre za zanikanje oziroma hoteno nevednost. To je fenomen, ki je povezan z našim odporom do spoznavanja resnice. Takrat, kadar slutimo, da bo to, kar bomo spoznali, negotovo in neprijetno za naš način življenja. V tem smislu lahko teorije zarote razumemo ne kot dvom v znanost, pač pa kot željo, da bi imeli stvari pod nadzorom. prof. dr. Tomaž Grušovnik, Pedagoška fakulteta UP

Prednosti protonske terapije

Eno od tehnoloških novosti in prednosti na področju biotehnologije razvija tudi doktor jedrske fizike Mark Pleško iz Cosylaba. In sicer je predstavil projekt protonske terapije, ki se uporablja za zdravljenje raka. In sicer ima protonska terapija prednosti pred radioterapijo, saj ne naredi tolikšne škode kot radioterapija. Rentgenski žarki namreč gredo skozi telo in poškodujejo kožo. Protoni pa za razliko od rentgenskih žarkov ne naredijo največje škode tam, kjer vstopijo v telo, pač pa tam, kjer se ustavijo, kar pomeni, da povzročijo manj poškodb drugih organov. Trenutno si prizadevajo, da bi tudi Slovenija dobila takšen sistem zdravljenja, saj ga v državah okoli nas ni. Na svetu pa je trenutno okoli 80 do 100 takšnih sistemov. Kar je ključno, protonska terapija omogoča precej boljšo kakovost življenja bolnika po zdravljenju, opozarja Pleško. Doktor Ihan pa dodaja, da so vse te različne terapije nekaj, kar sodobna medicina mora imeti. "To je ta učinkovitost sodobne medicine, da se bolnikom ponudi nove in boljše možnosti."

Širjenje teorij zarot

Tomaž Grušovnik s Pedagoške fakultete UP se je dotaknil razprav in širjenja znanstvenih (ne)resnic o covidu-19, zlasti tega, kako je možno, da v 21. stoletju in ob tako razviti znanosti takšna stališča še vedno imajo tako veliko moč. "Mi bi pričakovali, da bo v 21. stoletju takšnih vraževerij vedno manj, a temu ni tako," opozarja. "Več kot vemo, več čudnih in nenavadnih pogledov se hkrati pojavlja. Te zarotniške teorije o covidu-19 seveda niso edine," pravi Grušovnik. "Gre za zanikanje oziroma hoteno nevednost. To je fenomen, ki je povezan z našim odporom do spoznavanja resnice. Takrat, kadar slutimo, da bo to, kar bomo spoznali, negotovo in neprijetno za naš način življenja. V tem smislu lahko teorije zarote razumemo ne kot dvom v znanost, pač pa kot željo, da bi imeli stvari pod nadzorom." Grušovnik dodaja, da se ljudje raje oprimemo trdnejše gotovosti, zato pogosto v svojem spoznavanju zatavamo v takšne in drugačne instantne rešitve. Na vprašanje, kako naj se s tem sooči znanost, Grušovnik odgovarja, da je ključna dobra izobraženost ljudi, za kar mora poskrbeti tudi dober šolski sistem. Ljudi je treba naučiti, kako ločiti med kredibilnimi in nekredibilnimi informacijami.

Profesor Turk je prepričan, da je do raznih teorij zarot pripeljala tudi slabša obveščenost laične javnosti. "Kako obvestiti širšo javnost, da bo razumela, zakaj vlagati v določeno področje, kaj jim bo to prineslo? Na zelo poljuden način je treba izobraziti javnost, da bo razumela, zakaj jim bo nekaj pomagalo. Šele potem bomo uspešni," svoje razmišljanje zaključuje profesor Turk.

Koronavirus pasica nova
  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesenvoyo
30. 03. 2021 10.38
+1
Če bi to bilo res, da Slovenijo stane en dan zaprtja gospodarstva skoraj šest milijonov evrov, potem ne bi odklonili naročilo kakršnega koli cepiva, ki bi kdaj koli bilo na voljo, ker bi s tem lahko primerno precepili ljudi in kot lahko vidite veliko prišparali. Zakaj in kdo tega ni vedel, ko je odklonil cepivo, oziroma ga ni naročil ko je bil čas zato ?
Ivana B-Love
28. 03. 2021 17.17
+2
Kaki pravljicarji🤣🤣🤣
vks
28. 03. 2021 16.26
+3
Ihan in njegovi filmcki ob 0,04 % smrtnosti zaradi covida.
luciferaza060606
28. 03. 2021 15.26
+3
Uhan masoner. Z 90.000 plače leta 2018, zdej hoče že milijonček na leto.
ad21
28. 03. 2021 15.02
+3
Znanost se v boju s Covid ni izkazala. Za boj je uporabila metode iz srednjega veka - izolacija, karantena, .... še malo počakajmo pa pridejo še spuščanje krvi, pijavke itd. Pokazalo se je , da polna glava informacij ni dovolj , če ne znaš podatke uporabljat - razmišljat ! A.Einstein je rekel, da je domišljija pomembnejša od znanja !
VAREN
28. 03. 2021 13.50
+7
Ihan nehaj blebetat. Že 100 let je vse isto. Nekaj računalnikov in telefonov in to je to. Vse ostalo je pa zastarelo do konca po celem svetu. Tako, da kvazi znanstveniki le tišina.
123maradona
28. 03. 2021 14.59
+2
Varen, a se vam ne zdi da ste preterali z vašo retardirano retoriko?
borec91
28. 03. 2021 13.28
+3
zadno leto vlagajo predvsem v svoje lopovske zepe samo za denar ki ga kradejo z laznivimi testi bi zgradili super moderno bolnico z osebjem zraven makar kitajskimi zdravniki ki so definitivno veliko bolsi kot nasi skorumpiranci
WolfeWoof
28. 03. 2021 13.20
+3
Nobeno vlaganje. Če res hjočejo nardit za dobor naroda naj dajo zastonj.
Uporabnik1996024
28. 03. 2021 12.08
+4
fsekakor se strinjam, sposobnost misliti in imeti polno glavo informacij ni eno in isto. Al kako je že tista, problem današnjega časa je, da so se osli izobrazili.
User416781
28. 03. 2021 12.19
+3
Uporabnik1996024
28. 03. 2021 12.06
+8
g.Tomaž Grušovnik; teorije zarote se širijo iz razloga, ker ljudje najprej ne zaupajo političnim šarmerjem. In če se ti šarmeri začnejo kititi z na pamet naučenimi strokovnimi izrazi si ne pridobijo dodatnega zaupanja. Toliko lažejo, da jim ne bi verjeli četudi začnejo zdaj govort resnico.
Jak Tobim
28. 03. 2021 12.25
-1
spoštovani - poživljajoče. lepa misel ki, kot pravimo v vsakdanjem pogovoru, pije vodo.
turojen
28. 03. 2021 11.28
+13
Samo to vem, da izjave tega osebka niso vredne mojega branja..
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.08
-2
Torej še enkrat, za vse biserje. Šolanje povezujete z inteligenco ? Izobražujete pa se pri tistemu, kateremu plačujete davke ? In to je relevantno potem ? 🤣🤣 Nekateri ste še tako zaprtih oči...saj razuneme vas, strah vas je, pa uživate raje v udobju ignorance in sebično mislite le na svoje življenje. Umaknite se, dajte prostor ljudem z zdravo pametjo, ki smo spregledali programiranje, krajo in podrejanje. TO, zame ni inteligenca, če tako živiš.
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.13
-2
Komwntiraj raje šport kjer ai bolj doma. Znanoat pusti študiranim.
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.16
+0
Tako pameten, pa niti slovnice ne pozna. Ccc, saj zato pa je država kjer je... 🤣🤣
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.17
+1
Pa saj veš, stiskanje znakov na svojo lastno izjavo, meji na resno psihično motnjo. 🤣
miro2x
28. 03. 2021 11.17
+3
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.07
-12
Kot prvo vas vprašam dragi neizobraženi forumaši, goatilniški piajnci, spjevci, delavci v proizvodnji, ppklicni monterji in delavci na gradbišču, pa mogoče frizerke...A SPLOH RAZUMETE ČLANEK?
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.11
+15
Vsi kaj si jih naštel, so nujni za obstoj in razvoj. Takšni biserji kot si sam, mislite da solata raste v trgovini in da se denar jé. Več kot očitno pa vsi nič ne vemo in razumemo, samo ti si. Samo ti ! Hahahah, sebični hkapec.
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.17
-10
Sem čakal tak odgovor. Jaz ne komentiram njihovega dela in spoštujem. Tako vi spoštujte bolj izobražene!
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.21
+8
Ni težko biti izobražen, v zahojenem sistemu ki te želi ohranjat ravno prav pametnega da mu koristiš in ravno prav tumastega da mu slediš. No, lri tebi je šlo precej v tej, drugi smeri.
User416781
28. 03. 2021 12.24
+8
nature - s podcenjevanjem določenih poklicev si povedal vse. Izobrazba sama po sebi ne pomeni nič. Sam imam visoko izobrazbo, pa sem med izobraženimi ljudmi srečal verjetno veliko ljudi, ki so butasti. Tvoje domneve so zelo relativne. V Sloveniji ni težko priti do diplome in diploma še ne pomeni, da si pameten.
User416781
28. 03. 2021 12.25
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.04
-8
Na tem forumu je znanoat že rekla kazala. Vzorec 2 ljudi povprečijo na 2 milijona. Res bravo..
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.13
+4
2 ljudi ? In ti nam o izobrazbi ? 🤣🤣🤣 hahahhahahahha
Jak Tobim
28. 03. 2021 11.16
+1
podpiši se - tole bi pa res rad videl. ženski spol, da boš imel še eno fajn religiozno kost za glodati. nenazdanje so veliki v zbnanosti, to deajvnost branili s svojim življenjem.
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.04
-8
Tudi število minusov na moje poste kaže domet tega foruma. Nič novega. Statiatike na taki populaciji se ne dela, zato vsaka anketa itak nereprezentativna tam spodaj v kotu...
revolucija_mb
28. 03. 2021 11.05
+5
Hahahahhaha, a zdaj bi si pa izbiral ankete ? 🤣🤣
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.06
-6
A sploh razumeš kaj ao napisali v članku kot prvo?
pravicnez.
28. 03. 2021 11.03
+10
Ihan, plačanec, kot tudi "znanstveniki".
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.02
-7
Brez bazične znanosti ne bi danes vi udrihali po forumu.
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.02
-7
Zdrava pamet in razum zapuščata ta forum...kam smo odšli...v srednji vek spet. Brez tiskanih knjig, pomije za hišo, kuga...
Jak Tobim
28. 03. 2021 11.13
+7
se strinjam - smo v srednjem veku - v času svete inkvizicije, ki je poklalal ljudi v karantenah in jih nategovala na zdravniških mučilnih napravah, ki so sodelovali v tovrstni raboti tako, da so podaljšali nedojemljivo agonijo trpinčenih na mesece. in to zato, ker so menihi svojo spolno slo potešili v zadnjičnih odprtinah mladih fantkov in tako staknili sifilis ter umirali. krivi so bili ljuje. za menihe to dejanje ni bil greh. a, nisi tega vedel- opa praviš, da je šolanje brezplačno - kaj pa počneš v tem šolskem sistemu - prepisuješ? Ihan in njegove karantene - kaj pa je to, če ne srednji vek?
Zdravko Babić
28. 03. 2021 11.01
-9
Vsi ki tukaj nekaj javkate, pojdite študirat in spremenit svet. Šolanje je brezplačno v slo. Samo s prazno glavo ne moreš biti sprejet na fax, saj je matura za vas kot 1 t malta.
planinec123
28. 03. 2021 12.35
+4
Najprej, mladi gospod, se boste morali naučiti nekaj osnov slovenskega pravopisa, nato pa boste morali bržkone nekoliko odrasti, da boste dojeli, kaj ste sploh pridobili s formalno izobrazbo, se posebno v obdobju, ko sta računalnik in splet vsakdanjik in je študij zgolj učenje podatkov in že resenih nalog. Če bi diplomirali desetletja prej in to res na najzahtevnejših študijskih smereh, kjer je potrebno ob veliko podatkih tudi konkretno razmisljati, bi sčasoma pridobili tudi kakšno modrost, da ne bi tukaj trosili floskul o svoji domnevni nadizobrazbi. Spomnite se kdaj tudi, kaj je o naukih napisal nobelovec Hesse in razmišljajte vendar kdaj tudi s svojo glavo, se posebno v teh čudnih časih, ko sta si zdrava pamet in izobrazba vse bolj reciprocni.
generator
28. 03. 2021 10.54
+6
V tem trenutku se teško sliši glas vrhunskih strokovnjakov, ki imajo drugačno mišljenje od teh plačancev. To pa zato, ker je to del širšega plana utišanja svobode govora in ljudstva.
Jak Tobim
28. 03. 2021 10.56
+3
toliko, da se odzovem s tem, da se strinjam.
Zdravko Babić
28. 03. 2021 10.58
-8
A ti kdo prepoveduje govor kot v s koreji?
SOKI
28. 03. 2021 11.10