6°C

Kapitan Kirk poletel na rob vesolja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tadeja Lampret / STA /
KOMENTARJI
83
90-letni igralec William Shatner, ki ga svet pozna po vlogi Kapitana Jamesa Kirka v Zvezdnih stezah, se je podal na edinstveno dogodivščino. S plovilom podjetja Blue Origin, ki je v lasti najbogatejšega Zemljana Jeffa Bezosa, je kot eden od štirih članov posadke poletel na rob vesolja. "Kakšen čudež, dobil sem priložnost in jo pograbil," je pred poletom dejal Shatner. Priložnost za zaslužek z vesoljskim turizmom pa je prepoznal tudi Bezos, saj naj bi v podjetju Blue Origin prodali že za sto milijonov dolarjev vozovnic.

Hollywoodski igralec William Shatner je postal najstarejši obiskovalec vesolja. 90-letnik zvezdnik, ki je javnosti znan po vlogi Jamesa T. Kirka v Zvezdnih stezah, je bil član štiričlanske posadke, ki je na rob vesolja poletela iz puščave v ameriški zvezni državi Teksas. 

Polet v vesolje na višino 106 kilometrov nad teksaško puščavo je trajal vsega skupaj okrog deset minut. Shatnerju so se na dogodivščini pridružili še Audrey Powers, Chris Boshuizen in Glen de Vries, ki so za kratek čas občutili breztežnostno stanje preden so se vrnili na Zemljo.

Po vrnitvi na Zemljo je Shatner izrazil navdušenje nad izkušnjo in med drugim dejal, da je bil povsem prevzet ob misli na to, kako majhen in ranljiv je naš planet, ki ga ščiti le tanka plast atmosfere. Do Shatnerjevega poleta je bila najstarejša Zemljanka v vesolju 82-letna pilotka Wally Funk, ki je letos julija poletela s prvo turistično misijo Blue Origin.

Ob pristanku povsem avtomatizirane kapsule New Sheparda jih je pričakal Jeff Bezos, ki je letos tudi sam obiskal vesolje na prvem turističnem poletu svojega podjetja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Bezos ima v prihodnosti velike načrte z vesoljskim turizmom. Kritiki milijarderja, ki je obogatel z Amazonom, so prepričani, da gre predvsem za denar in vesoljsko tekmo med milijarderji.  Prvi poleti so rezervirani za povabljence, a že zdaj je Blue Origin bodočim vesoljskim turistom prodal za sto milijonov vozovnic. Koliko stane ena, ni znano.